Δεν υπάρχει άνθρωπος -μικρός ή μεγάλος- που να μην λατρεύει τα ζυμαρικά. Ωστόσο, τώρα που βρισκόμαστε στο πικ του καλοκαιριού, τι πιο ωραίο από μια συνταγή που μυρίζει Ελλάδα και θάλασσα;
Σπαγγέτι με αχιβάδες, φιστίκια Αιγίνης και βότανα. Όχι από τις πιο εύκολες συνταγές για ζυμαρικά, χρειάζεται περίπου 90 λεπτά για να την ετοιμάσουμε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο.
Πλένουμε όσα όστρακα είναι ανοιχτά. Τα βάζουμε για μία ώρα σε μπολ με άφθονο νερό για να φύγει η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε για 2 λεπτά να μαλακώσει και να βγάλει το άρωμά του.
Ρίχνουμε τις αχιβάδες και το κρασί, αυξάνουμε τη φωτιά σε υψηλή, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι οι αχιβάδες να ανοίξουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
Μεταφέρουμε τις αχιβάδες με τα υγρά τους σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά στον μισό χρόνο απ’ αυτόν που αναγράφεται στη συσκευασία.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 1 φλ. από το νερό που έβρασαν. Πιάνουμε με μια λαβίδα τα ζυμαρικά και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα μακαρόνια, τις αχιβάδες με τον χυμό τους και ανακατεύουμε με μια πιρούνα. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια πυκνή σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον βασιλικό, τα φιστίκια Αιγίνης, την πιπερίτσα τσίλι και σερβίρουμε αμέσως.