Προμηθέας Λυόμενος: To χαμένο αριστούργημα του Καρλ Μπλοχ, από το Τατόϊ ξανά στο φως
Ο Προμηθέας Λυόμενος ήταν ένα χαμένο αριστούργημα, όχι πια. Ο The Guardian νιώθει δέος μπροστά στο έργο του Καρλ Μπλοχ που είδε ξανά το φως στην Αθήνα
Ο Προμηθέας Λυόμενος ήταν ένα χαμένο αριστούργημα, όχι πια. Ο The Guardian νιώθει δέος μπροστά στο έργο του Καρλ Μπλοχ που είδε ξανά το φως στην Αθήνα
Η εικαστικός Doreida Xhogu κάνει τα βιώματά της τέχνη στην έκθεση Mama Klorin ευχαριστώντας τη μαμά της, Αντριάνα, μιας και τα δικά της χέρια είναι η σπίθα της έμπνευσής της καθώς και όλων των γυναικών που ξυπνάνε χαράματα για να καθαρίσουν σπίτια.
Η επιρροή του Ντέιβιντ Λιντς δεν περιορίστηκε στον κινηματογράφο. Η πολυσχιδής προσωπικότητά του ενυπάρχει στη μουσική, στη ζωγραφική και στα video games και γι' αυτό θα «ζήσει» για πάντα.
Τι θα λέγατε αν βλέπατε πως το επίσημο προεδρικό πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκει τις ρίζες του στον Σάλβατορ Ρόζα και το επίσημο πορτρέτο του Τζέι Ντι Βανς στον Πολ Σεζάν;
Σχεδόν δύο αιώνες μετά τη δημιουργία του, το Μεγάλο Κύμα του Χοκουσάι είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, καθώς απεικονίζεται στα πάντα, από nail art μέχρι Lego και κάλτσες. Ποια είναι η γοητεία του;
Από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου, ο εικαστικός Δημήτρης Ξόνογλου παρουσιάζει τη νέα του έκθεση με τίτλο «Alleur retour» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
«Ως καλλιτέχνης Braille, θέλω να δώσω στους τυφλούς ανθρώπους πίσω τη δύναμή τους σε έναν οπτικό κόσμο», είπε μεταξύ άλλων ο Κλαρκ Ρέινολντς για το έργο που αφηγείται την επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.
Το τέρας του Φρανκενστάιν γεννήθηκε στην φαντασία της Μαίρη Σέλλεϋ το καλοκαίρι του 1816 πλάι στον λόρδο Βύρωνα, όμως η πηγή έμπνευσής της ήταν πολύ πιο δραματική από ό,τι μπορεί να σκέφτεστε.
O φωτογράφος Kim Seunggu με έδρα τη Σεούλ έχει περάσει 15 χρόνια αποτυπώνοντας την ουσία αυτού που αποκαλεί «κουλτούρα ελεύθερου χρόνου» εκεί όπου ανθίζει το φαινόμενο «gwarosa» (θάνατος από υπερκόπωση).
Από την Ισπανία, μέχρι την Ιταλία, χανόμαστε σε εκθέσεις που εξυμνούν την τέχνη ενώ παράλληλα μαρτυρούν την αλήθεια της κάθε εποχής: από τον 16ο αιώνα μέχρι και το hi-tech σήμερα.
Ο Τζάκσον Πόλοκ ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Πανεπιστήμια στην Πολωνία συνεργάστηκαν με ένα σκοπό: Τη χαρτογράφηση των πινάκων του.
«Είμαι γεμάτος ευτυχία και δεν πρόκειται ποτέ να αποσυρθώ», έγραφε τον περασμένο Αύγουστο ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός Ντέιβιντ Λιντς
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και να είμαστε ρεαλιστές» έλεγε ο προβοκάτορας Ιταλός φωτογράφος, Ολιβιέρο Τοσκάνι.
Ο Jan Šibík, ένας ζωντανός θρύλος της πολεμικής φωτογραφίας, κατάφερε να απαθανατίσει την αλλόκοτη καθημερινότητα της Βόρειας Κορέας, την οποία επισκέφτηκε τρεις φορές.
Mε αφορμή την έκθεση «Letizia Battaglia: Life, Love and Death in Sicily» στην The Photographers Gallery κάνουμε μια αναδρομή στη ζωή και το έργο της φωτογράφου Λετίτσια Μπατάλια.
Ο Φιλίππο Τομάζο Μαρινέτι ήταν ο Έλον Μασκ των αρχών του 20ού αιώνα, συνδυάζοντας τη χαρά για την τεχνολογική καινοτομία με την όρεξη για ανελεύθερη πολιτική.
Η ιστορικός τέχνης και εικαστικός Λίμπερτι-Λέτη Πολύζου και η Τομασίνα Κοντόγιωργα βρέθηκαν νεκρές στα κρεβάτια τους στο σπίτι τους στα Βόρεια Προάστια την Πρωτοχρονιά.
Τα πορτρέτα των πλούσιων Αμερικανίδων κληρονόμων που παντρεύτηκαν τη βρετανική κοινωνία θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση στο Kenwood του Λονδίνου.
Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης είχε ταυτιστεί, όπως ο ίδιος έλεγε, με την ποντιακή παράδοση, υπηρετώντας για πολλές δεκαετίες το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι, τον ποντιακό πολιτισμό.
Ο Χρήστος Χαιρόπουλος χαρακτήρισε βιολοντσέλο τη φωνή της Στέλλας Γκρέκα, η Μαρίκα Κοτοπούλη λάτρευε τη φωνή της, τα τραγούδια των σπουδαιότερων συνθετών γίνονταν με τις ερμηνείες της επιτυχίες...
Η οδύνη και η ανασφάλεια της Μέριλιν Μονρόε στο αναθεωρημένο φωτογραφικό λεύκωμα της Ιβ Άρνολντ αναδεικνύει το μυστήριο της εμβληματικής σταρ που ερωτεύθηκαν όλοι για τον The Guardian
Πέρυσι, ο Γάλλος φωτογράφος François Prost πέρασε ώρες περιηγούμενος στους χάρτες του Google για να σχεδιάσει ένα οδοιπορικό καταγράφοντας τα «ξενοδοχεία αγάπης» της Ιαπωνίας.
Το Face ήταν η βρετανική «βίβλος του στυλ» που όρισε τα 80s και τα 90s. Μια νέα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου κάνει αναδρομή στο εμβληματικό περιοδικό που άλλαξε την ποπ κουλτούρα.
Η αποκάλυψη της μορφής της Μαρίας Μαγδαληνής στη «Τελική Κρίση» του Μιχαήλ Άγγελου φέρνει νέα δεδομένα για την ερμηνεία του θρυλικού έργου στην Καπέλα Σιξτίνα.
Επιδραστικός και για πολλούς ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους της ομογένειας ο Κωσνταντίνος Μάνος πέθανε σε ηλικία 91 ετών
«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσω μια σύνθεση που να θυμίζει ένα ανθρώπινο σώμα, κομμένο σε διαφορετικά τμήματα» λέει η εικαστικός Ειρήνη Καραγιαννοπούλου μιλώντας για την έκθεση Anatomia Humana.
Η έκθεση στην Ταϊλάνδη περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αυθεντικά εξαρτήματα διαστημικού σκάφους, καθώς και πραγματικά διαστημικά αντικείμενα και μοντέλα.
Στη Νέα Υόρκη του '80 τα club όριζαν τη μόδα της λεωφόρου Μάντισον, λέει Σάρον Σμιθ, στο νέο της βιβλίο «Camera Girl», που αποτυπώνει της εμφανίσεις των πιο επιτυχημένων celebrities της δεκαετίας.
«Ένα λαμπρό φως έσβησε», δήλωσε από την πλευρά του ο θίασος του Joburg Ballet, χαιρετίζοντας τη δημιουργική δύναμη της Μασιλό η οποία «άφησε» την τελευταία της πνοή την Κυριακή σε ηλικία 39 ετών.
Πολύ πριν τη δυνατότητα κάτι να γίνει viral λόγω του internet, ο Γκαίτε επηρέασε τους νέους σε βαθμό που άλλαξαν συλλήβδην την αισθητική τους, αλλά και τη στάση τους απέναντι στη ζωή.
Το The AI Art Magazine επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη και την τέχνη και κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου, εκτείνεται σε 176 σελίδες γεμάτες με έργα τέχνης και εκδίδεται στη Γερμανία.
Ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ladies Lounge πρέπει «να πάψει να αρνείται την είσοδο σε άτομα που δεν είναι γυναίκες». Όμως, η Kirsha Kaechele παρέμεινε σταθερή στην προσέγγιση της.
Η διάσημη Ουαλή καλλιτέχνις Glenys Cour απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από τα 101α γενέθλιά της και δεν μπορεί να πιστέψει την καλή της τύχη
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκήρυξε ανοιχτό σχεδιαστικό διαγωνισμό για το εθνικό μνημείο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Το κόστος της πρωτοβουλίας προκαλεί αντιδράσεις
Η παλαιότερη πλάκα με τις Δέκα Εντολές από την Παλαιά Διαθήκη δημοπρατήθηκε ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις
Η χρονιά του 2024 φτάνει στο τέλος της. Αφορμή να κάνουμε μια ανασκόπηση στις πιο τολμηρές ιστορίες στον κόσμο της φωτογραφίας των τελευταίων 12 μηνών.
Ο οίκος Christie's μηνύει τον πλειοδότη του Le Melon entamé, ενός αριστουργήματος νεκρής φύσης, γιατί δεν έχει πληρωθεί
Στη δεκαετία του 2020 η γοητεία του γυναικείου σώματος ταξιδεύει τον Ντέιβιντ Λιντς πίσω στο χρόνο, στην αυγή της φωτογραφίας με κεντρική θεματική τον ερωτισμό.
Ο Joseph Reginella είναι ένας καλλιτέχνης ο οποιος κοσμεί την Νέα Υόρκη για λίγο, κάθε τόσο, αυτοβούλως με τα πιο παράξενα μνημεία του κόσμου.
Με νέα ανάρτηση του ο αινιγματικός καλλιτέχνης Banksy δίνει το δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα για ένα έγκλημα που συνεχίζεται με τις ευχές όλων
Τι ζητάνε οι καλλιτέχνες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τι απαντά αυτή; Ποιες οι επιπτώσεις της ανόδου χρήσης της στον καλλιτεχνικό κόσμο;
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων είναι στη λίστα με τις υποψηφιότητες για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2025
Από το επιδραστικό για την ποπ κουλτούρα μαγιό της Πάμελα Άντερσον στο πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο κολύμβησης το Design Museum του Λονδίνου αποθεώνει έναν αιώνα βρεγμένης ιστορίας
«Ο Λέων Τολστόι ασχολήθηκε με τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου. Εγώ ασχολούμαι μόνο με το γιατί όλοι έχουμε την αίσθηση ότι οι άνθρωποι δεν μας συμπαθούν» δήλωσε ο Τσαρλς Μ. Σουλτς, σκιτσογράφος του Σνούπι.
Το 1958, αυτοί οι σολίστες της τζαζ ανταποκρίθηκαν σε ένα άκρως μη τζαζικό κάλεσμα για τις 10 π.μ., στο Χάρλεμ, για μια φωτογραφία που γιόρταζε την ενότητα της μουσικής.
Μια φωτογραφία στο συρτάρι ενός γυναικολόγου, που απεικόνιζε ένα ίντερσεξ άτομο, έγινε το έργο ζωής για τις Μαρία Κλωνάρη και Κατερίνα Θωμαδάκη - τέχνη πολιτική, ποιητική και κοινωνική ταυτόχρονα.
Η ατέρμονη εναλλαγή ενός σκληρού κόσμου στις φωτογραφίες που επέλεξε να βραβεύσει η Royal Society Publishing εντυπωσιάζουν
Ποιός ήταν τελικά ο αγιογράφος Μανουήλ Πανσέληνος; Νέες έρευνες δείχνουν πως δεν ήταν αυτός που νομίζαμε ή μάλλον ίσως και να μην ήταν... καθόλου.
Ο Κλον Μονέ γνώρισε την Καμίλ Ντονσιέ το 1865, όταν εκείνη ήταν 18 ετών και εκείνος 25. Η Καμίλ άρχισε να γίνεται μοντέλο για τον Κλοντ και σύντομα συνδέθηκαν ερωτικά.
Ο ολόλευκος πίνακας είναι έργο του Αμερικανού Ρόμπερτ Ράιμαν και ονομάζεται «General 52″ x 52″».
Πέντε μυστικά για πέντε από τα διασημότερα έργα τέχνης του κόσμου.
Η καλλιτέχνις Christina A. West εξερευνά την ανθρώπινη μορφή με προκλητικούς τρόπους.
Οι εικόνες της Lara Verheijden είναι απογυμνωμένες και σαγηνευτικά ωμές, ανταλλάσσοντας τα λαμπερά μοντέλα με τους άντρες και τα κορίτσια της διπλανής πόρτας.
Η Rosalind Fox Solomon βρήκε το δρόμο της ως καλλιτέχνις στα 53 της. Με αξιοσημείωτη αυτογνωσία, το A Woman I Once Knew εκθέτει την ιστορία της «μη αιωνόβιας ζωής της».
Το Naturist Paradises είναι μια διαδραστική έκθεση στο Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών της Μασσαλίας με κύρια θεματική το γυμνό στο απόγειό του.
Ένα ελάχιστα γνωστό σχέδιο του Ραφαήλ με τίτλο «Οι Τρεις Χάριτες» αποκαλύπτει τις ιδέες της εποχής για το γυναικείο γυμνό, τη σεμνότητα, τη ντροπή και τις αρετές.
Το 1981, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον Άντι Γουόρχολ να κάνει μια σειρά έργων εμπνευσμένων από τον Πύργο Τραμπ, αλλά το αποτέλεσμα δεν του άρεσε και δεν το πλήρωσε. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία αυτός έχασε.
Πέρα από την ταινία Viridiana του Μπουνιουέλ που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, η Σίλβια Πινάλ εμφανίστηκε σε άλλα δυο φιλμ του εξόριστου στο Μεξικό σκηνοθέτη από την Ισπανία.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιμεληθεί μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα. Και τώρα, ο Τάκης Μαυρωτάς μας βάζει σε αυτό τον κόσμο μέσα από το βιβλίο «Λέξεις και Τέχνη, 50 Ομιλίες».
Πολλά από τα έργα τέχνης που θα παρουσιαστούν στη Μπιενάλε της Γάζας έχουν δημιουργηθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Ο Καναδάς δεν γνώριζε πως ο πίνακας «Masset Q.C.I.» της καλλιτέχνιδος Emily Carr υπήρχε μέχρι που τελικά ανακαλύφθηκε τυχαία και βγήκε στο σφυρί με την τιμή πώλησής του να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Το φωτογραφικό δίπτυχο του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια, από την Άνι Λίμποβιτς ενσωματώνει το παρελθόν της χώρας με αναφορές στον Βελάθκεθ και την υπογραφή του Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα
Η αυθεντικότητα του έργου του Καραβάτζιο πιστοποιήθηκε το 1963 από τον διάσημο κριτικό τέχνης Roberto Longhi.
Ο πίνακας «L'empire des lumières» του 1954 είναι πλέον το ακριβότερο έργο του ρεύματος του Σουρεαλισμού και έβαλε τον Ρενέ Μαργκρίτ σε ένα «κλειστό κλαμπ» μαζί με τους Πάμπλο Πικάσο και Ντα Βίντσι.
Μια μπανάνα στον τοίχο είναι μια «πρόκληση» και μια πρόσκληση να εκτιμηθεί η πραγματική αξία της τέχνης, σύμφωνα με το δημιουργό του έργου.
Τα εξώφυλλα των άλμπουμ των Radiohead που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον frontman της μπάντας Τομ Γιορκ και τον συνεργάτη του Στάνλεϊ Ντόνγουντ θα εκτεθούν για πρώτη φορά
Το 1981, ο μεγιστάνας και σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε στον Άντι Γουόρχολ μια σειρά από έργα εμπνευσμένα από τον Πύργο του. Δεν του άρεσαν, δεν τα πλήρωσε
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται το ζήτημα της συνταγματικότητας των διατάξεων του Π.Δ. 85/2022, το οποίο εξισώνει τους απόφοιτους καλλιτεχνικών σχολών με αποφοίτους Λυκείου.
Τι σχέση μπορεί να έχει μία μπανάνα με τα κρυπτονομίσματα αλλά και διάσημα έργα τέχνης που βγαίνουν στο σφυρί
Ο καλλιτέχνης Andrei Molodkin απείλησε να καταστρέψει έργα του Πικάσο αν ο ακτιβιστής δεν βρισκόταν εκτός φυλακής. Τώρα, εκθέτει ένα πορτρέτο του Τζούλιαν Ασάνζ σε μια νέα έκθεση.
Μια μουσικός από την Αφροδίτη, η Μπιορκ, κι ένας καλλιτέχνης από τον Άρη, ο Μάθιου Μπάρνι, συναντήθηκαν μια νύχτα του 2005 στη Νέα Υόρκη. Τα υπόλοιπα είναι αντισυμβατική τέχνη και πάθος.
Ο φιλόσοφος της Τέχνης, Γιάννης Μετζικώφ παρουσιάζει στη νέα του έκθεση με τίτλο «Το Βλέμμα» 140 αδημοσίευτα -έως σήμερα- έργα του.
Μία μπανάνα κολλημένη με ταινία στον τοίχο, έργο του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν, διεκδικήθηκε σκληρά από επτά δυνητικούς αγοραστές που εκτόξευσαν την τιμή της σε πάνω από 6 εκατ. δολάρια
Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος
Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673
ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442