Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πλέον μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον Σαλβαδόρ Νταλί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Πλέον μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον Σαλβαδόρ Νταλί χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

«Γεια σας, είμαι ο Σαλβαδόρ Νταλί και μπορείτε να με ρωτήσετε τα πάντα» θα ακούσετε από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου.

Σε ένα μουσείο της Φλόριντα, το «Ask Dalí» επιτρέπει στους επισκέπτες να μιλήσουν με τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη μέσω ενός τηλεφώνου που θυμίζει αστακό.

«Αν μπορείς να δεις τον Νταλί να ζωντανεύει, τότε γιατί να μην πιστέψεις στην ανάσταση, την αιωνιότητα και τη δική σου αθανασία -και την αθανασία όσων αγαπάς. Είναι πολύ αναζωογονητικό»

Το Lobster Telephone (1938) του Ισπανού καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ένα γλυπτό ενός αστακού συνδεδεμένο με ένα πραγματικό τηλέφωνο. Πρόκειται για ένα έργο του Σουρεαλισμού, ενός καλλιτεχνικού κινήματος γνωστού για τις παραληρηματικές εικόνες και τις ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις του. Ο Νταλί είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του κινήματος.

Τι συμβαίνει με το μουστάκι σου;

Τώρα, όταν οι επισκέπτες φτάνουν στο Μουσείο Νταλί στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, θα βρουν ένα αντίγραφο του διάσημου τηλεφώνου. Μπορούν ακόμη και να σηκώσουν το ακουστικό -και να μιλήσουν με μια φωνή στην άλλη άκρη.

Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Ορλεάνη άνοιξε μια έκθεση με τίτλο «Voices From the Front», η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με 18 βετεράνους, νοσοκόμες, εργαζόμενους στο μέτωπο και άλλους Αμερικανούς που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το φάντασμα του Νταλί δεν είναι στη γραμμή- αντίθετα, πρόκειται για ένα ψηφιακό αντίγραφο του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η διαδραστική εμπειρία, που ονομάζεται «Ask Dalí», άνοιξε στις 11 Απριλίου εν όψει των 120ων γενεθλίων του καλλιτέχνη.

«Γεια σας, είμαι ο Σαλβαδόρ Νταλί και μπορείτε να με ρωτήσετε τα πάντα», λέει ο A.I. Νταλί σε ένα προωθητικό βίντεο. «Το πώς με έφεραν εδώ είναι πολύ πέρα από την αντίληψή μου».

Στο βίντεο, ο ψηφιακός Νταλί απαντά σε διάφορες ερωτήσεις από περίεργους επισκέπτες: Στο έργο The Persistence of Memory (1931), γιατί λιώνουν τα ρολόγια; Στο έργο Οι ελέφαντες (1948), γιατί τα πόδια των ομώνυμων ζώων είναι τόσο λεπτά; Τι συμβαίνει με το μουστάκι σου;

«Μερικοί άνθρωποι έκλαψαν»

Το μουσείο συνεργάστηκε με τη δημιουργική εταιρεία Goodby Silverstein & Partners (GS&P) για τη δημιουργία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται σε παλιά γραπτά και αρχειακά ηχητικά αρχεία. Σύμφωνα με το Artnet, βασίζεται σε διάφορα μοντέλα μηχανικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του GPT-4 της OpenAI.

Το 2019, το ίδρυμα παρουσίασε το «Dalí Lives», το οποίο επέτρεψε στους επισκέπτες να αλληλεπιδράσουν με μια ψηφιακή αναπαράσταση του καλλιτέχνη σε οθόνες βίντεο διάσπαρτες σε όλο το κτίριο. Ενώ η τεχνολογία A.I. έχει προχωρήσει πολύ από τότε, οι επισκέπτες εξακολουθούσαν να βρίσκουν το έργο συγκλονιστικό.

Φωτογραφία: Lobster Telephone | National Galleries of Scotland

«Μερικοί άνθρωποι έκλαψαν», δήλωσε ο Hank Hine, διευθυντής του Μουσείου Νταλί, στην Jennifer Billock του περιοδικού Smithsonian το 2019. «Έχει αυτό το πνευματικό αντίκτυπο. Αν μπορείς να δεις τον Νταλί να ζωντανεύει, τότε γιατί να μην πιστέψεις στην ανάσταση, την αιωνιότητα και τη δική σου αθανασία -και την αθανασία όσων αγαπάς. Είναι πολύ αναζωογονητικό».

Τα ποιητικά γραπτά του Νταλί

Πέρυσι, το μουσείο κυκλοφόρησε ένα άλλο έργο τεχνητής νοημοσύνης με τίτλο «Dream Tapestry», το οποίο παρήγαγε ψηφιακούς πίνακες ζωγραφικής με βάση τις περιγραφές των ονείρων των επισκεπτών.

«Ο Νταλί γοητευόταν από τα τελευταία εργαλεία και τεχνολογίες της εποχής του και εξερευνούσε συνεχώς διάφορα καλλιτεχνικά μέσα», αναφέρει ο Jeff Goodby, συνιδρυτής και πρόεδρος του GS&P, σε δήλωση του μουσείου. «Το ‘Ask Dalí’ παρέχει έναν απολαυστικό νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία μηχανικής μάθησης. Τα ποιητικά γραπτά του Νταλί, σε ένα ευφάνταστο ύφος εντελώς δικό του, αποτελούν τη βάση της εκπαίδευσης, η οποία παρέχει δυναμικές και απρόβλεπτες απαντήσεις στις ερωτήσεις των επισκεπτών».

Ο ψηφιακός Νταλί

Το «Ask Dalí» ακολουθεί ορισμένες παρόμοιες καινοτομίες σε άλλα μουσεία. Νωρίτερα φέτος, το Musée d’Orsay στο Παρίσι ολοκλήρωσε μια έκθεση που περιλάμβανε μια τεχνητή νοημοσύνη που αναπαριστούσε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Με τίτλο «Hello Vincent», το πρόγραμμα A.I. εκπαιδεύτηκε σε εκατοντάδες επιστολές και πρώιμες βιογραφίες. Ο καλλιτέχνης εμφανιζόταν σε μια οθόνη και οι επισκέπτες του έκαναν ερωτήσεις μέσω μικροφώνου.

Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Ορλεάνη άνοιξε μια έκθεση με τίτλο «Voices From the Front», η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να συνομιλήσουν με 18 βετεράνους, νοσοκόμες, εργαζόμενους στο μέτωπο και άλλους Αμερικανούς που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε απάντηση των ερωτήσεων των επισκεπτών, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αντλεί μια σχετική απάντηση από εκτεταμένες προηχογραφημένες συνεντεύξεις και την αναπαράγει σε μια μεγάλη οθόνη.

Αντίθετα, το «Ask Dalí» δεν περιλαμβάνει εικόνα του καλλιτέχνη σε οθόνη. Ο ψηφιακός Νταλί είναι απλώς μια φωνή που ακούγεται μέσα από ένα τηλέφωνο.

«Για χρόνια, οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν το έργο μου, προσπαθώντας να βρουν νόημα στο σουρεαλιστικό, να ερμηνεύσουν τα όνειρα μιας ιστορικής ιδιοφυΐας», λέει ο A.I. Νταλί στο διαφημιστικό βίντεο.

«Αλλά πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει τι υπάρχει μέσα στο φλεγόμενο μυαλό του Σαλβαδόρ Νταλί; Όχι! Απλά δεν μπορεί. Είναι απλά θνητά ανθρώπινα όντα. Αλλά τώρα, μπορώ να σας πω».

*Με πληροφορίες από: Smithsonianmag | Κεντρική φωτογραφία θέματος: The Museum of Modern Art | ΥouTube

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024