Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γνωστός κομίστας αυτοκτόνησε μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση - Άφησε ιδιόχειρο σημείωμα

Γνωστός κομίστας αυτοκτόνησε μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση – Άφησε ιδιόχειρο σημείωμα

Ο καλλιτέχνης κόμικς Εντ Πίσκορ αυτοκτόνησε μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, τις οποίες αρνήθηκε σε μεταθανάτιο σημείωμα, ενώ κατηγορεί τους διαδικτυακούς τραμπούκους ότι τον καταδίωξαν μέχρι θανάτου.

Ο συγγραφέας των κόμικς «Hip Hop Family Tree» ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πεντασέλιδη επιστολή, στην οποία υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ψευδείς και κατηγορεί τους διαδικτυακούς τραμπούκους ότι τον καταδίωξαν μέχρι θανάτου

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης κόμικς Εντ Πίσκορ (Ed Piskor) πέθανε σε ηλικία 41 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του τη Δευτέρα 1 Απριλίου. Τα αίτια του θανάτου του Πίσκορ δεν έχουν γίνει γνωστά.

Αλλά πριν από τον θάνατό του, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα σημείωμα που έμοιαζε με σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο αναφερόταν στις πρόσφατες καταγγελίες δύο γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του.

Η ιστορία από την αρχή

Η καλλιτέχνις Molly Dwyer τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε να την αποπλανήσει όταν ήταν ακόμη ανήλικη, ενώ μια άλλη γυναίκα, η Molly Wright, ισχυρίστηκε ότι ο Πίσκορ της ζήτησε στοματικό σεξ με αντάλλαγμα να βοηθήσει την καριέρα της.

Ο Πίσκορ αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ένα μακροσκελές, πεντασέλιδο μήνυμα που δημοσίευσε λίγες ώρες πριν πεθάνει. Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αυτοκτονία και ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα μόνο γεγονός.

Ο Πίσκορ ήταν γνωστός για τη δημιουργία της σειράς κόμικς Hip Hop Family Tree, η οποία ξεκίνησε το 2013 και εξέταζε την ιστορία του μουσικού είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1970. Τα βιβλία μεταφράστηκαν σε μισή ντουζίνα γλώσσες και το 2015, η δεύτερη συλλογή κέρδισε το διάσημο βραβείο Eisner, το σημαντικότερο στον κόσμο των κόμικς. Το τελευταίο μέρος, μια συλλογή του έπους με περισσότερες από 500 σελίδες που ονομάζεται Omnibus, εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Ωστόσο, η παραγωγική επαγγελματική ζωή του Πίσκορ, που γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια, επισκιάστηκε από τα προσωπικά του ζητήματα και τις κατηγορίες για παρενόχληση.

Λίγες ημέρες αργότερα, μια άλλη καλλιτέχνιδα, αυτή τη φορά από την Πενσυλβάνια, η Molly Wright, ισχυρίστηκε ότι ο Πίσκορ της ζήτησε να του κάνει στοματικό σεξ με αντάλλαγμα να της δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του ατζέντη του

Το Hip Hop Family Tree / Photo: Wikimedia Commons

Δύο καταγγελίες στη σειρά

Το περασμένο Σαββατοκύριακο της 24ης Μαρτίου, η Molly Dwyer, μια βραβευμένη 21χρονη σκιτσογράφος από τη Φιλαδέλφεια, αποκάλεσε τον Πίσκορ «σκουλήκι», υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να την προσεγγίσει το 2020, όταν εκείνη ήταν μόλις 17 ετών. Η Dwyer μοιράστηκε μηνύματα που έλαβε από εκείνον. «Είσαι 17 ή 18 ετών; Θα θυμώσω πολύ αν πεις 17, γιατί αυτό με συντρίβει σε αυτή την ηλικία».

Η Dwyer δημοσίευσε τα μηνύματα – τα οποία μοιράστηκαν τα μέσα ενημέρωσης των κόμικς – σε ένα Instagram Story που δεν είναι πλέον ορατό (εξαφανίστηκε μετά από 24 ώρες).

Λίγες ημέρες αργότερα, μια άλλη καλλιτέχνιδα, αυτή τη φορά από την Πενσυλβάνια, η Molly Wright, ισχυρίστηκε ότι ο Πίσκορ της ζήτησε να του κάνει στοματικό σεξ με αντάλλαγμα να της δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του ατζέντη του.

H ανάρτηση στο φέισμπουκ της αδερφής του 

Αναβολή της έκθεσής του επ΄αόριστον

Μετά τις κατηγορίες, μια έκθεση έργων του Πίσκορ στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια ανεστάλη. «Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Πίτσμπουργκ έμαθε χθες για τους ισχυρισμούς ενός ατόμου για ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον του καλλιτέχνη Εντ Πίσκορ, του οποίου το έργο επρόκειτο να εκτεθεί στην 707 Penn Gallery από τις 6 Απριλίου 2024», εξήγησε εκπρόσωπος του ταμείου σε τοπική εφημερίδα στις 25 Μαρτίου. «Λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τους ισχυρισμούς και αποφάσισε να αναβάλει την έκθεση επ’ αόριστον».

Για τέσσερα χρόνια ο Εντ Πίσκορ είχε ένα πρόγραμμα στο YouTube – με περισσότερους από 90.000 συνδρομητές – με τίτλο Cartoonist Kayfabe, το οποίο παρουσίαζε μαζί με τον συνάδελφό του σκιτσογράφο Τζιμ Ραγκ. Η εκπομπή ανέλυε τον κόσμο των κόμικς και έπαιρνε συνεντεύξεις από διάφορους ανθρώπους του χώρου. Στις 30 Μαρτίου, ο Ραγκ μοιράστηκε στο Instagram ότι αποφάσισε να σταματήσει αυτή τη συνεργασία.

«Υπό το φως των σοκαριστικών αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας, θεωρώ απαραίτητο να επανεκτιμήσω τις επαγγελματικές μου συνεργασίες για να διασφαλίσω ότι ευθυγραμμίζονται με τις αξίες μου για σεβασμό και ακεραιότητα. Ως εκ τούτου, τερμάτισα τη συνεργασία μου με τον Εντ Πίσκορ», ανέφερε σε ένα μήνυμα που δεν μπορεί πλέον να δει κανείς.

Δείτε ένα παλιότερο βίντεο του Εντ Πίσκορ

Είμαι αβοήθητος

Η Τζαστίν Πίσκορ, αδελφή του σκιτσογράφου, ανακοίνωσε τον θάνατό του. Σε ένα μήνυμα στο Facebook το απόγευμα της 1ης Απριλίου, δημοσίευσε ένα σύντομο κείμενο με αρκετές φωτογραφίες των δύο τους μαζί: «Με την πιο ραγισμένη καρδιά μοιράζομαι ότι ο μεγάλος μου αδελφός, ο Εντ, απεβίωσε σήμερα. Σας παρακαλώ απλά να έχετε την οικογένειά μας στις προσευχές σας, καθώς αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έπρεπε ποτέ να περάσουμε».

Την ίδια ημέρα, στις 8 π.μ. (ώρα Πενσυλβάνια), λίγο πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του, ο Εντ Πίσκορ ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook, το οποίο χρησιμοποιούσε συχνά. «Είμαι αβοήθητος απέναντι σε έναν όχλο αυτού του μεγέθους. Σας παρακαλώ να μοιραστείτε τη δική μου πλευρά των πραγμάτων. Sayonara», ανέφερε. Η ανάρτηση περιελάμβανε έναν σύνδεσμο προς ένα πολύ μεγαλύτερο κείμενο: Ένα πεντασέλιδο έγγραφο σε ένα αρχείο του Google Drive, το οποίο αρχίζει με το «Λυπάμαι πολύ που ήμουν τόσο ηλίθιος».

Ισχυρίζεται ότι το γεγονός ότι συναντήθηκαν δεν υπονοεί ότι ήθελε σεξουαλική σχέση, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν έπρεπε να προσεγγίσει μια 17χρονη. «Η περιέργεια σκότωσε τον σκιτσογράφο», έγραψε

«Η περιέργεια σκότωσε τον σκιτσογράφο»

«Η γλώσσα και η οπτική φαίνονται πραγματικά χαζά στην καλύτερη περίπτωση, αλλά υπόσχομαι την αθωότητά μου», συνεχίζει ο Πίσκορ στο σημείωμα. Ο καλλιτέχνης λέει ότι δεν έπρεπε ποτέ να μιλήσει με την Molly Dwyer, αλλά ήταν περίεργος να γνωρίσει κάποια τόσο νέα και ταλαντούχα. Ισχυρίζεται ότι το γεγονός ότι συναντήθηκαν δεν υπονοεί ότι ήθελε σεξουαλική σχέση, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν έπρεπε να προσεγγίσει μια 17χρονη. «Η περιέργεια σκότωσε τον σκιτσογράφο», έγραψε.

«Λυπάμαι. Δεν προσπαθούσα να προσφέρω επαγγελματικές χάρες σε κανέναν ή να χρησιμοποιήσω τη «θέση» μου (τι αστείο) για να μπω στο παντελόνι κανενός. Είμαστε όλοι στο παιχνίδι της τέχνης, οπότε γιατί να μην συστήσουμε νέους φίλους σε παλιούς φίλους;».

Όσον αφορά τη Molly Wright, ο Πίσκορ ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες της ήταν ψευδείς και ότι ποτέ δεν ήθελε να διατηρήσει σχέση μαζί της. Είπε ότι έκαναν σεξ δύο φορές, επειδή εκείνη ενδιαφερόταν γι’ αυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, αλλά ότι ποτέ δεν ήθελε να προχωρήσουν τα πράγματα παραπέρα.

«Νόμιζα ότι τα πράγματα τελείωσαν φυσιολογικά», έγραψε. Στο έγγραφο, συνεχίζει λέγοντας ότι οι κατηγορίες της Wright αποτελούν «αίνιγμα» για τον ίδιο και ότι «οι πράξεις της οριοθετούν τα όρια του εγκλήματος». «Είναι μια μικροπρεπής γυναίκα που την περιφρόνησαν. Τιμωρητική και ψεύτικη. Το σπίτι μου καιγόταν και εκείνη έριξε βενζίνη πάνω του».

Τα σόσιαλ μίντια και η μοναχικότητα

Εκτός από την άρνηση των κατηγοριών, ο Πίσκορ εξήγησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένας σημαντικός τρόπος για να γνωρίσει κόσμο, καθώς ήταν ένας «μοναχικός τύπος» και «δεν ένιωθε ποτέ ικανοποιημένος» με τις ικανότητές του στη ζωγραφική.

Στην επιστολή, ανέφερε ότι υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν -μεταξύ των οποίων ο συμπαρουσιαστής του, Τζιμ Ραγκ, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, ήρθε απρόσκλητος στο σπίτι του, τον αγκάλιασε και του είπε ότι τον αγαπάει- αλλά ότι δεν ήταν «αρκετά δυνατός» για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι «δεν ήταν πλέον μέρος της φυλής», περιγράφοντας τον εαυτό του ως «εξόριστο και εξορισμένο».

«Δεν θα ευχόμουν αυτή τη μαλακία στον χειρότερο εχθρό μου», έγραψε.

«Διαδικτυακή φρενίτιδα τροφοδοσίας μίσους»

«Δολοφονήθηκα από νταήδες του Διαδικτύου. Τεράστιες ποσότητες από αυτούς. Κάποιοι από εσάς εκεί έξω συνέβαλαν απολύτως στο θάνατό μου, καθώς διασκεδάζατε με κουτσομπολιά.

»Ήμουν ένας πραγματικός άνθρωπος. Σκίζατε μικρά κομμάτια από την αυτοεκτίμησή μου όλη την εβδομάδα μέχρι να εξαερωθώ», έγραψε ο Πίσκορ, ο οποίος ζήτησε επίσης συγχώρεση από την οικογένεια και τους φίλους του: «Ελπίζω να κάνει τους ανθρώπους να το σκεφτούν δύο φορές όταν συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή φρενίτιδα τροφοδοσίας μίσους».

*Με στοιχεία από elpais.com

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024