Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά τα κόμικ αποτυπώνουν τις παράλογες προσδοκίες της κοινωνίας για τις γυναίκες

Αυτά τα κόμικ αποτυπώνουν τις παράλογες προσδοκίες της κοινωνίας για τις γυναίκες

«Έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τον τρόπο ζωής μας και να μην απολογούμαστε γι' αυτόν», έγραψε η δημιουργός Lainey Molnar.

Η Lainey Molnar είναι μια 32χρονη ανύπαντρη γυναίκα που δεν έχει παιδιά από επιλογή. Περιττό να πούμε ότι δεν της είναι άγνωστη η κριτική που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τις προσδοκίες της κοινωνίας.

«Οι επιλογές ζωής που δεν βλάπτουν κανέναν δεν είναι ποτέ «καλές» ή «κακές», είναι απλώς προσωπικές»

«Πάντα με θεωρούσαν μαύρο πρόβατο», δήλωσε στη HuffPost η καλλιτέχνιδα με έδρα το Άμστερνταμ. «Έχω 51 τατουάζ. Μιλάω συνεχώς για τα ταμπού. Ζω από μια βαλίτσα περιπλανώμενη σε τρεις ηπείρους τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια. Δεν έχω πτυχίο και δεν μπορώ να οδηγήσω αυτοκίνητο. Το «φυσιολογικό» μου προκαλεί κατά κάποιο τρόπο την αποδοκιμασία των ανθρώπων, οπότε ήθελα να το επεξεργαστώ αυτό με τον δικό μου τρόπο».

«Έχουμε το δικαίωμα να μη συμβιβαζόμαστε»

Ως καλλιτέχνις, η Molnar κάνει την επεξεργασία της μέσω σχετιζόμενων εικονογραφήσεων, τις οποίες δημοσιεύει στον δημοφιλή λογαριασμό της στο Instagram.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις γυναίκες από κάθε γωνιά του κόσμου να ανοίγονται για τις προσωπικές τους εμπειρίες και να ενθαρρύνουν και να εμψυχώνουν η μία την άλλη στα σχόλια»

Η Molnar συχνά αποτυπώνει μια κωμική εκδοχή του εαυτού της στα σχέδια, τα οποία διερευνούν τα πάντα, από το πώς μοιάζει μια πετυχημένη, καταξιωμένη γυναίκα μέχρι το πόσο εξαντλητικό είναι είναι να πρέπει να πετύχεις το ιδανικό «σώμα παραλίας» κάθε καλοκαίρι.

Δίπλα σε κάθε εικονογράφηση, η Molnar περιλαμβάνει μια λεζάντα όπου συλλογίζεται το θέμα ή εξιστορεί τις δικές της εμπειρίες.

«Έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τον τρόπο ζωής μας και να μην απολογούμαστε γι’ αυτόν», έγραψε όταν δημοσίευσε την εικονογράφηση «καταξιωμένη γυναίκα».

«Έχουμε το δικαίωμα να μη συμβιβαζόμαστε με λιγότερα, έχουμε το δικαίωμα να διαλέξουμε ό,τι μας κάνει ολοκληρωμένες, [είτε αυτό είναι] ένας λευκός φράχτης και τρία νήπια είτε να γυρίζουμε τον κόσμο με ένα σακίδιο. Μην αφήνετε το βιβλιαράκι με τους κανόνες ή την κρίση κανενός να σας καθορίσει».

Προσωπικές προκλήσεις και ανησυχίες

Τα κόμικς έχουν βρει απήχηση στους περισσότερους από 1.000.000 ακολούθους της Molnar.

«Η ζωή δεν θα έπρεπε να είναι απλώς μια λίστα με «πρέπει» που πρέπει να τσεκάρουμε», δήλωσε μια γυναίκα ως απάντηση στην ανάρτηση «καταξιωμένη γυναίκα». «Θα έπρεπε να είναι ό,τι θέλουμε να είναι».

«Το νιώθω αυτό», είπε μια άλλη γυναίκα για το σχέδιο «σώμα στην παραλία». «Πρόσφατα ανάγκασα τον εαυτό μου να φορέσει το πιο αποκαλυπτικό μαγιό, για να δείξω στον εαυτό μου ότι δεν έχω τίποτα να απολογηθώ [για]».

Η Molnar προσπαθεί να διαβάζει και να απαντά σε όσα περισσότερα σχόλια μπορεί.

«Είναι καταπληκτικό να βλέπεις γυναίκες από κάθε γωνιά του κόσμου να ανοίγονται για τις προσωπικές τους εμπειρίες και να ενθαρρύνουν και να εμψυχώνουν η μία την άλλη στα σχόλια», είπε.

Τον τελευταίο καιρό, η Molnar έχει διευρύνει το έργο της ώστε να αντικατοπτρίζει τις προσωπικές προκλήσεις και ανησυχίες που οι ακόλουθοι της έχουν εκφράσει στα σχόλια, όπως οι αγώνες με την ψυχική υγεία και το τραύμα των γενεών και οι μεγάλες προσδοκίες που επιβάλλονται στις νέες μητέρες.

Με κάθε εικονογράφηση, η Molnar προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ ευαισθησίας και χιούμορ. Όπως λέει η ίδια, θέλει να αφήσει τον θεατή με ένα απλό αλλά δυνατό μήνυμα: «Οι επιλογές ζωής που δεν βλάπτουν κανέναν δεν είναι ποτέ «καλές» ή «κακές», είναι απλώς προσωπικές».

Με πληροφορίες από: Huffpost. com | Kεντρική φωτογραφία θέματος: lainey.molnar| Instagram

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024