NASA: Σχέδιο για ορυχείο στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία
Η προσπάθεια ξεκινά με την εκτόξευση του πρώτου γεωτρύπανου στη Σελήνη στα τέλη του μήνα.
Η ώρα για την εμπορική εκμετάλλευση του φεγγαριού φαίνεται πως πλησιάζει: η NASA σχεδιάζει να έχει έτοιμη την πρώτη πειραματική εγκατάσταση για την επεξεργασία ορυκτών πόρων στη Σελήνη μέχρι το 2032, ανακοίνωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας.
Η προσπάθεια εντάσσεται στο πρόγραμμα Artemis για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα απουσίας. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προγραμματίζεται για το 2025 το νωρίτερο.
Βασικός στόχος του Artemis είναι η προώθηση της εμπορικής δραστηριότητας στο Διάστημα, η οποία όμως απαιτεί πόρους όπως οξυγόνο, νερό και καύσιμα, πόροι που θα μπορούσαν να αντληθούν από τον σεληνιακό ρεγόλιθο, το πέτρωμα που καλύπτει όλη την επιφάνεια του φεγγαριού.
«Προσπαθούμε να επενδύσουμε στην φάση εξερεύνησης και να κατανοήσουμε τους πόρους […] για να μειώσουμε τον [επενδυτικό] κίνδυνο και να διασφαλίσουμε ότι οι εξωτερικές επενδύσεις έχουν νόημα» δήλωσε ο Τζέραλντ Σάντερς του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνστον» της NASA.
«Ακόμα όμως ξύνουμε την επιφάνεια» είπε σε συνέδριο της εξορυκτικής βιομηχανίας που πραγματοποιείται στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Η προσπάθεια ξεκινά με την εκτόξευση του πρώτου γεωτρύπανου στη Σελήνη στα τέλη του μήνα.
Αργότερα, πιθανώς το 2026 προγραμματίζεται η εκτόξευση ενός εξορυκτικού ρομπότ που αναπτύσσει η Αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία για τη μεταφορά ρεγόλιθου σε πειραματική εγκατάσταση της NASA που θα απομονώνει οξυγόνο.
Ο σεληνιακός ρεγόλιθος περιέχει επίσης μικροποσότητες νερού, ενώ μεγαλύτερα αποθέματα κρύβονται σε μορφή πάγου έχουν ανακαλυφθεί σε κρατήρες του νότιου πόλου που μένουν βυθισμένη σε αιώνια σκιά.
- «Ζύγιζε μόλις 9 κιλά» – Νέα στοιχεία για τον τραγικό θάνατο του 3χρονου στην Αλεξανδρούπολη
- O Τζόλης νίκησε τον Καρέτσα (5-3) και έγινε 4ος σε ασίστ στην Ευρώπη το 2025!
- Καλάβρυτα: Αμαξοστοιχία σταμάτησε για να βοηθήσει ορειβάτες – Με καρδιακά προβλήματα ο ένας
- Ισραήλ: Δύο νεκροί μετά από επίθεση Παλαιστίνιου – Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
- Σπείρα παραβίαζε μπαλκονόπορτες και έμπαινε σε σπίτια στη Δράμα – Μέλος της συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη
- Οριστικό: Την Τρίτη (30/12) θα γίνει το Μαρούσι – Παναθηναϊκός
- Με 4 τρόπους ο Λανουά μεταφέρει την πίεση στους διαιτητές
- Μαλαισία: Δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης για τον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442