Ακυρώθηκε το ετήσιο Γκαλά της IAAF λόγω των εξελίξεων στο σκάνδαλο «Ντιάκ»
Η IAAF ακύρωσε το προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα ετήσιο Γκαλά, μετά τα τελευταία γεγονότα με την σύλληψη του πρώην προέδρου της, Λαμίν Ντιάκ, και την έρευνα που διεξάγουν εναντίον του οι γαλλικές δικαστικές αρχές για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Η IAAF ακύρωσε το προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα ετήσιο Γκαλά, μετά τα τελευταία γεγονότα με την σύλληψη του πρώην προέδρου της, Λαμίν Ντιάκ, και την έρευνα που διεξάγουν εναντίον του οι γαλλικές δικαστικές αρχές για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
«Λαμβάνοντας υπόψη το βαρύ μαύρο σύννεφο που κρέμεται πάνω από την ομοσπονδία μας, σαφώς και δεν είναι η στιγμή για την παγκόσμια οικογένεια στίβου να πραγματοποιήσει την γιορτή του στίβου» δήλωσε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε.
Η εκδήλωση, στην οποία ανακοινώνονται και οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς, επρόκειτο να γίνει στις 28 Νοεμβρίου.
«Φυσικά θα εξακολουθήσουμε να τιμούμε τις μεγάλες επιτυχίες των αθλητών μας στο στίβο. Ως εκ τούτου, οι κορυφαίοι αθλητές της χρονιάς και άλλες ετήσιες τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν και θα προβληθούν μέσω του ίντερνετ και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Η IAAF θα αναζητήσει μια πιο κατάλληλη ευκαιρία στο μέλλον για να παρουσιάσει αυτά τα βραβεία και να τα απονείμει στους νικητές» τόνισε ο Κόε.
Μεταξύ των επικρατέστερων για το βραβείο των κορυφαίων της χρονιάς βρίσκονται οι Γιουσέιν Μπολτ, Μο Φαρά και η Ντάφνι Σίπερς.
Ο Ντιάκ κατηγορείται από τη γαλλική δικαιοσύνη ότι δωροδοκήθηκε με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει το 2011 «θετικά» δείγματα σε απαγορευμένες ουσίες που είχαν εντοπιστεί σε Ρώσους αθλητές. Ο 82χρονος Σενεγαλέζος συνελήφθη στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα και, αφού η υπόθεσή του τέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ.
Διετέλεσε πρόεδρος της IAAF από το 1999 μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε τον διαδέχθηκε ο Σεμπάστιαν Κόε. Η οικογένεια του Ντιάκ απέρριψε τις κατηγορίες και τις περιέγραψε ως «υπερβολικές και ασήμαντες». Η γαλλική δικαιοσύνη επενέβη κατά του Ντιάκ μετά από σχετική καταγγελία που έκανε ο διεθνής οργανισμός κατά του ντόπινγκ (WADA), ο οποίος την Δευτέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση.
Στο μεταξύ, η IAAF ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δρομολογήσει έναν ανεξάρτητο έλεγχο στα οικονομικά της. Επίσης, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας γνωστοποίησε ότι κίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο γιος του Ντιάκ.
Η διαδικασία αφορά τον πρώην υπεύθυνο της IAAF στη «μάχη» κατά του ντόπινγκ, Γκαμπριέλ Ντολέ, που βρισκόταν στη θέση του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, τον Πάπε Μασάτα Ντιάκ, έναν εκ των υιών του Ντιάκ, τον Ρώσο Βαλεντίν Μπαλακνίτσεφ, ταμία της διεθνούς ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και τον συμπατριώτη του, Αλεξέι Μελνίκοφ, παλιό ομοσπονδιακό προπονητή του βάδην στη Ρωσία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία στην Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές – Τα νότια προάστια μετρούν τις πληγές τους
- Ποια είναι τα σενάρια για να βρεθεί στο Top 8 ο ΠΑΟΚ – Ο ρόλος του Παναθηναϊκού (pic)
- Κακοκαιρία: Πάνω από 1.500 κλήσεις δέχτηκε Πυροσβεστική στην Αττική
- Κρίστι Νόεμ, η αδυσώπητη «ICE Barbie» του Ντόναλντ Τραμπ
- Λάρισα: Ένοχοι δυο γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο την περίοδο της πανδημίας
- Τραμ: Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σταθμοί που κλείνουν
- Ο Λεσόρ περνάει όλα τα τεστ και μπαίνει στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού
- Αυτό είναι το αμερικανικό The Crown – Η σειρά Kennedy μας βάζει στα άδυτα της πιο διάσημης οικογένειας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442