Συνταγή: Αρωματική κις λορέν
Μια συνταγή εύκολη, πεντανόστιμη και με λίγες θερμίδες.
Για αιώνες αποτελούσε μια αγαπημένη συνταγή της Γαλλίας. «Έχοντας» γεννηθεί στη Λορένη, η κις λορέν πέρασε από τα χίλια κύματα -όπως άλλωστε και η περιοχή που πρωτοεμφανίστηκε- μέχρι να καταλήξει στη μορφή που την ξέρουμε τώρα.
Έπρεπε να φτάσουμε στα μισά του 20ου αιώνα ώστε να σπάσει τα «σύνορα» της – πρώτα κάνοντας την εμφάνισή της σε γνωστά γαλλικά εστιατόρια και στη συνέχεια στους μπουφέδες μεγάλων ξενοδοχείων. Σήμερα τη βρίσκουμε σε όποιο μαγαζί δηλώνει brunchαδικο και σέβεται τον εαυτό του.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αρωματική, πεντανόστιμη και με λίγες θερμίδες, ενώ δεν χρειάζεται περισσότερο από 70 λεπτά για να ετοιμαστεί.
Τα υλικά
3 πράσα, σε λωρίδες
2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φέτες μπέικον γαλοπούλας, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κουρκουμάς
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
3 φύλλα κρούστας
2 μεγάλα αυγά
250 ml γάλα 1,5% λιπαρά
70 γρ. τριμμένο τσένταρ light
αλάτι
πιπέρι
Η διαδικασία
Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το πράσο και το κρεμμύδι σε ½ κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον, τον κουρκουμά, το μοσχοκάρυδο, το μισό θυμάρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου περίπου 25 εκ. Βάζουμε τα φύλλα κρούστας μέσα στο ταψί, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία βάση για την κις λορέν, προσέχοντας να προεξέχει το φύλλο περιμετρικά. Ανάμεσα στα φύλλα ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι (αφήνουμε λίγο για μετά), και το υπόλοιπο λάδι, φροντίζοντας να πάει παντού στο φύλλο.
Απλώνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στη βάση του φύλλου. Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τα αβγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, το τσένταρ, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά.
Προσθέτουμε από πάνω λίγο θυμάρι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
* Πηγή: Vita
- Βέροια: Καραμπόλα τριών οχημάτων – Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά
- Νέο έκτακτο δελτίο: Ποιες περιοχές θα σαρώσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες
- Οδηγός για το γιορτινό τραπέζι: Τι να προσέξετε στις αγορές
- Άρης: Σε προχωρημένες επαφές με τον Χόνγκλα
- Η μείωση του χρόνου εργασίας στην κορυφή της λίστας ευχών για τα Χριστούγεννα
- Οι πιο στιλάτοι διάσημοι του 2025 δεν είναι αυτοί που ακολούθησαν τη μόδα κατά γράμμα
- Θεσσαλονίκη: Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι
- Έρευνα: Πόσα χρόνια χρειάζεται να αποταμιεύει ο μέσος εργαζόμενος για να γίνει πλούσιος;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 24.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/stephan-widua-ef5IgSRyFjo-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442