Λίγο πάνω από ένα μήνα είναι το διάστημα που συμπλήρωσε στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Φατίχ Τερίμ.
Τον μαθαίνουμε και μας μαθαίνει. Κυρίως αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι τον τρόπο που λειτουργεί και το πώς σκέφτεται το ποδόσφαιρο. ‘
Η αν προτιμά κάποιος, τι είδους ποδόσφαιρο θέλει από τον Παναθηναϊκό που έχει στο μυαλό του. Εχοντας οδηγήσει σε αρκετά παιχνίδια το Τριφύλλι, το δείγμα είναι αρκετό για τα πρώτα συμπεράσματα που μοιάζουν ασφαλή.
Ο Τερίμ δεν είναι προπονητής του στυλ να …ξεφύγει το σκορ. Θέλει να διασφαλίσει τη νίκη, να μην «ανοίξει» το παιχνίδι και αν «κλειδώσει» τους βαθμούς, νοιάζεται όχι για παραπάνω γκολ αλλά για να …σβήσει το ματς. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ρίσκο. Ποιος είναι ο αγαπημένος του αριθμός; Το νούμερο 2! Ο Τούρκος προπονητής έχει εκκινήσει με μαζεμένα ματς στη Λεωφόρο και μολονότι άδειο το γήπεδο, το πλεονέκτημα συντροφεύει τον Παναθηναϊκό. Τέσσερα ματς έδωσε, τέσσερις νίκες πήρε, αξιοσημείωτη επίδοση. Πόσα γκολ πέτυχαν οι Πράσινοι στο σπίτι τους; Οκτώ. Από δύο σε κάθε παιχνίδι, ιδού λοιπόν γιατί το «2» είναι ένας …μαγικός αριθμός για τον Τερίμ.
Αλλά ακόμη κι αν πάμε σε εκτός έδρας αγώνες (πρωταθλήματος, εννοείται), με 2-2 έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια και ηττήθηκε 1-2 από τον ΠΑΟΚ. Του έλειπε, εκεί, ένα ακόμη γκολ για να πάρει τον βαθμό που θα ήθελε ο Τερίμ. Και πολύ περισσότερο, ασφαλώς και θα ήθελε να μην είχε νικήσει στο φινάλε του ματς στο Περιστέρι ο ΠΑΟΚ.
Τι παρεμβάσεις, τώρα, κάνει στο σχήμα του Παναθηναϊκού. Μια καινοτομία είναι η εμπιστοσύνη που δείχνει στον Αράο σε θέση κεντρικού μπακ. Μαζί με τον Γεντβάι. Ο Βραζιλιάνος εξελίσσεται σε παίκτη-κλειδί, έχει αυτοπεποίθηση, έδεσε με τον παρτενέρ του και υποβιβάστηκε στην ιεραρχία ο Σένκεφελντ. Παράλληλα, αν χρειαστεί «ανεβαίνει» και στη γραμμή των μέσων. Επιπρόσθετα, η ηχηρή κίνηση του ΠΑΟ στο παζάρι του χειμώνα, ο Μπακασέτας, μπήκε αμέσως στην ενδεκάδα.
Καθόλου παράξενο αυτό, γιατί ακόμη κι αν δεν έλαμψε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, ήταν «μέσα» στο δύο γκολ, έβαλε την υπογραφή του στη νίκη. Ο δε Μπερνάρ, ναι, είναι σε διαδικασία φυγής από τον ΠΑΟ, ποιος όμως μπορεί να αγνοήσει πως βρήκε δίχτυα σε κρίσιμο ντέρμπι;
Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός πείθει πως μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο. Δεν ενθουσιάζει, αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς πως είναι στιβαρός στο παιχνίδι του στο μεγαλύτερο διάστημα ενός αγώνα. Ο Τερίμ, σίγουρα θα ικανοποιείται με όσα βλέπει.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.
Απόλυτα ικανοποιημένος ήταν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το 2-0 του Ολυμπιακού επί της Λεβερκούζεν, με τον τεχνικό των «ερυθρόλευκων» να εκφράζει τη σιγουριά του πως αν η ομάδα του έχει πίστη στις δυνατότητές της, τότε μπορεί να προκριθεί στα νοκ άουτ του Champions League.
Ο Κωνσταντής Τζολάκης πρωταγωνίστησε στο 2-0 του Ολυμπιακού επί της Λεβερκούζεν και μετά το ματς δήλωσε πως έκανε… απλώς τη δουλειά του! - Τι δήλωσε ο Παναγιώτης Ρέτσος για το σπουδαίο αποτέλεσμα.
Η Ρεάλ ήταν καταιγιστική απέναντί στη Μονακό (6-1), όμως το σημαντικότερο σημαντικό είναι ότι επέτρεψε στον Ολυμπιακό να την πλησιάσει στον πόντο, καθώς οι Πειραιώτες έχουν πλέον 8 βαθμούς, έναντι 9 των Μονεγάσκων.