Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Ούτε τα προσχήματα! Βούλωσαν τα αυτιά τους πολλά ΜΜΕ και δεν ακούν τι λέει ο «Φραπές». Ρωτάνε το Μαξίμου και σερβίρουν non paper

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εισήγηση για ευρωπαϊκό οργανισμό εμπορίου – Στο τραπέζι έγγραφο των ΗΠΑ για τους δασμούς

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Εισήγηση για ευρωπαϊκό οργανισμό εμπορίου – Στο τραπέζι έγγραφο των ΗΠΑ για τους δασμούς

Η πρόεδρος της Κομισιόν εισηγείται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη σύσταση νέου, δικού της οργανισμού διεθνούς εμπορίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται «έγγραφο των ΗΠΑ» για τους δασμούς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Πέμπτη στον Τύπο ότι η ΕΕ έλαβε το «πιο πρόσφατο έγγραφο των ΗΠΑ» για τις διαπραγματεύσεις για τους τελωνειακούς δασμούς (στη φωτογραφία του Reuters/Yves Herman, επάνω, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημερώνει τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής).

«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους εξερχόμενη από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η φον ντερ Λάιεν εισηγείται η ΕΕ να συστήσει νέο, δικό της οργανισμό διεθνούς εμπορίου, κρίνοντας πως ο ΠΟΕ έχει παραμεριστεί

«Το εξετάζουμε (…) Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε συμφωνία. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να μην κλειστεί ικανοποιητική συμφωνία.

»Γι’ αυτό διαβουλευθήκαμε όσον αφορά τον κατάλογο επανεξισορρόπησης και θα υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα όπως χρειάζεται», πρόσθεσε η γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στους ηγέτες των 27 χωρών μελών παρουσιάστηκε «περίγραμμα» νέων προτάσεων των ΗΠΑ από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς ενημέρωσε τον Τύπο ότι η κ. φον ντερ Λάιεν εισηγείται η ΕΕ να συστήσει νέο, δικό της οργανισμό διεθνούς εμπορίου, κρίνοντας πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει παραμεριστεί.

«Γρήγορη κι απλή» συμφωνία

Ο ίδιος έκρινε επίσης ότι η Ενωση πρέπει να συνάψει «γρήγορη κι απλή» συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, όχι «αργή και περίπλοκη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε να κλειστεί «γρήγορα» συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους τελωνειακούς δασμούς, τονίζοντας πως η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να διαρκεί «αιωνίως».

«Η Γαλλία τάσσεται υπέρ γρήγορης σύναψης συμφωνίας, δεν θέλουμε αυτό να διαρκέσει αιωνίως», δήλωσε ο κ. Μακρόν στον Τύπο μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Υπάρχει αληθινή βούληση των Ευρωπαίων να κλειστεί (…) Αλλά δεν θέλουμε να κλειστεί με κάθε τίμημα», έσπευσε να προσθέσει.

Προειδοποίηση Μακρόν

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλιστεί πως η συμφωνία αυτή θα είναι ισορροπημένη και δίκαιη, εξήγησε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Αν οι δασμοί «βάσης» 10% των ΗΠΑ παραμείνουν σε ισχύ, τότε η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ισοδύναμη, πρόσθεσε. «Η καλή μας θέληση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία», προειδοποίησε ακόμη ο κ. Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο