Εθελοντές στη Λάρισα συμβάλλουν στην αξιολόγηση της ρύπανσης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος
Πρότυπο σύστημα παρακολούθησης θα εφαρμοστεί σε Λάρισα, Σεβίλλη και Λευκωσία, με τη συμμετοχή πολιτών και τη συλλογή δεδομένων υγείας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και συστημάτων για την αξιολόγηση της ρύπανσης και τον σχεδιασμό αποδοτικών στρατηγικών μείωσης. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε τρεις πόλεις με διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες: τη Λάρισα στην Ελλάδα, τη Σεβίλλη στην Ισπανία και τη Λευκωσία στην Κύπρο. Παράλληλα, δεδομένα θα συλλεχθούν από τρεις ακόμη πόλεις που θα λειτουργούν ως πιλότοι ελέγχου: την Αθήνα, το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα και το Τρέντο.
Το σύστημα της Λάρισας
Στη Λάρισα, το πρόγραμμα θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρακολούθησης της ρύπανσης, το οποίο περιλαμβάνει:
- Τρεις αισθητήρες εδάφους και αέρος για την ανίχνευση αερίων θερμοκηπίου (GHG).
- Μία συσκευή προηγμένης νανοτεχνολογίας για τη μέτρηση περιβαλλοντικών συνθηκών.
- Ένα δίκτυο αισθητήρων βασισμένο στην τεχνολογία Internet of Things (IoT), με τουλάχιστον τρεις σταθμούς για την ποιότητα του αέρα και πέντε για τη μέτρηση της ποιότητας του εδάφους.
- Μία συσκευή φίλτρων για τη συλλογή και την ανάλυση ρύπων.
- Χρήση μεθόδου τηλεπισκόπησης (RS) για την παρακολούθηση της ρύπανσης.
Οι εθελοντές-πολίτες της Λάρισας
Μια σημαντική καινοτομία του προγράμματος είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Στη Λάρισα, 70 εθελοντές θα συμμετέχουν στη συλλογή δεδομένων, εξοπλισμένοι με ειδικές φορητές συσκευές που παρακολουθούν:
- Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και μεθανίου (CH4).
- Ζωτικά στοιχεία μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας.
- Τα επίπεδα θορύβου μέσω ειδικής εφαρμογής.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα υποστηρίζει τους εθελοντές, ενώ επιπλέον τεχνική βοήθεια θα παρέχει υπάλληλος τοπικού γραφείου τεχνολογικής καινοτομίας. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια θα διαθέσει στατιστικά δεδομένα υγείας που θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στρατηγικών μείωσης της ρύπανσης.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, προσφέροντας στις πόλεις νέα δεδομένα και σύγχρονα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
*φωτογραφία αρχείου
- Κατρίνης: «Χωρίς κανόνες, διαφάνεια και στρατηγική η Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας» – Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου – Προσέκρουσε σε μπάρες σιδηροδρομικής διάβασης
- Άρης: Απουσίες και ερωτηματικά για την ενδεκάδα κόντρα στον Ολυμπιακό
- Απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Δικηγόρος Τσιτσιπά: «Δεν οδηγούσε ο Στέφανος, αλλά ο πατέρας του»
- Μητσοτάκης: Εκβιασμοί μετά το «όχι» των αγροτών: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα, τα μπλόκα υπονομεύουν τα αιτήματα
- Πυροβολισμοί στην παραλία Bondi της Αυστραλίας: Δύο άντρες υπό κράτηση και πολλαπλά θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία
- To άσυλο και οι ιστορίες του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 14.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/howen-ac0WfQ3F6dw-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442