Από τότε που ήμασταν παιδιά, υπήρχαν ορισμένες συνταγές που τις αποφεύγαμε όσο κι αν προσπαθούσαν οι γονείς μας να μας κάνουν να τις δοκιμάσουμε. Έπρεπε να πέρασουν χρόνια και να μεγαλώσουμε για να καταλάβουμε ότι αυτά τα ταπεινά πιάτα είναι και πεντανόστιμα.
Δεν είναι δύσκολο το βράσιμο στους γίγαντες. Το μυστικό είναι να πάρουμε φρέσκους ή φετινής σοδειάς από ένα παντοπωλείο.
Η διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 40 λεπτά.
Παράλληλα κάνουμε τη σύβραση.
Σε ένα τηγάνι, με λίγο λάδι, ρίχνουμε τα λαχανικά: πράσο, πράσινη πιπεριά, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλερι, δάφνη, λίγο μπούκοβο, πιπεριά φλωρίνης και ανακατεύουμε,
Ρίχνουμε τη ντομάτα στην κατσαρόλα με τους γίγαντες και προσθέτουμε λίγο μέλι.
Μόλις σωταριστούν τα λαχανικά, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τους γίγαντες, ανακατεύουμε και τους αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.
Για την κρέμα φέτας: 250 γρ φέτα 80ml ελαιόλαδο χυμό από 1 λεμόνι 15 φύλλα δυόσμου πιπέρι
Το μυστικό
Είπαμε είναι από τις συνταγές με ένα τουίστ. Δεν είναι τόσο η κρέμα φέτας, αλλά ότι το ρύζι εδώ μπαίνει στο τέλος. Όπως λέει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «το σπανακόρυζο του μάγκα».
Η διαδικασία
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε: σκόρδο, φρέσκο κρεμμύδι, λευκό κρεμμύδι και πράσο, ένα φύλλο δάφνη και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε και προσθέτουμε το σπανάκι να μαραθεί σε δυνατή φωτιά, ενώ ρίχνουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
Βάζουμε μάραθο, άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά, δημιουργώντας μια βάση με όλα τα λαχανικά.
Μετά βάζουμε το ρύζι και προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, plus αλάτι και πιπέρι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Το ρύζι θέλει 9 με 10 λεπτά, άρα μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίχνεις τη φέτα, το γιαούρτι και λίγο λεμόνι.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις δέσει η κρέμα, η συνταγή είναι έτοιμη.
Τα όσπρια τα βράζουμε ξεχωριστά αλλά στο ίδιο νερό για να πάρουν τη γεύση.
Η διαδικασία
Διαλέγουμε τα όσπρια που θέλουμε, τα βράζουμε ξεχωριστά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Για τη συγκεκριμένη οσπριάδα επιλέξαμε μαυρομάτικα, ρεβύθια, πράσινη φακή και κόκκινο φασόλι.
Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το κολοκύθι, το άνηθο και τη ρίγανη.
Μετά προσθέτουμε τη μελιτζάνα στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Την ίδια ώρα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε στο τηγάνι τα όσπρια και τη σως που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και τοποθετούμε την οσπριάδα σε πιάτο.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας