Μοσχαρίσια ελιά με μελιτζάνες, βασιλικό και φέτα
Ευωδιαστό και πεντανόστιμο κλασικό φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Προετοιμασία 30’, Αναμονή 30’, Μαγείρεμα 2½ ώρες
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
6 μελιτζάνες φλάσκες
50 ml ελαιόλαδο
1 κιλό ελιά μοσχαρίσια, σε μεσαίους κύβους
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, σε φετούλες
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
3 ώριμες ντομάτες, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
150 γρ. φέτα, κομμένη σε κυβάκια
10 φύλλα φρέσκου βασιλικού
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζουμε τη φλούδα από τις μελιτζάνες – αφήνουμε λίγες ρίγες.
Τις κόβουμε σε κύβους των 3 εκ. και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και να φύγει η πικρίλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και τους τσιγαρίζουμε.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και όλα τα μπαχαρικά.
Μόλις αρχίσουν τα κρεμμύδια να παίρνουν χρώμα, ρίχνουμε και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
Τρίβουμε τις ντομάτες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε να καλυφθεί το κρέας που υπάρχει στην κατσαρόλα.
Βάζουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας το κρέας και την ποσότητα των υγρών στην κατσαρόλα. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μειωθούν πολύ τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό.
Με ένα απορροφητικό χαρτί σκουπίζουμε τις μελιτζάνες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε σπορέλαιο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά τις μελιτζάνες να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε το κρέας, τις μελιτζάνες και τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα.
Πασπαλίζουμε με τη φέτα και γκρατινάρουμε στο γκριλ του φούρνου σε 180°C για 20 λεπτά.
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
- Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Ο μεγάλος όγκος των υδάτων υπερέβη προσωρινά τις δυνατότητες των υποδομών
- Προειδοποίηση για την κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει
- Πληθαίνουν οι ενδείξεις – Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα δείχνει να προστατεύει από την άνοια
- World Athletics: Τέλος στην αδικία των διαδρόμων
- Αλέξανδρος Κοψιάλης: «Είμαι 120 κιλά, άμα συνεχίσω θα φράξουν όλα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442