Υπόγεια ύδατα 10.000 ετών «θα υδροδοτούν τη Ναμίμπια για αιώνες»
Ένα μεγάλο απόθεμα υπόγειων υδάτων που ανακαλύφθηκε κάτω από τα σύνορα με την Αγκόλα θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες της βόρειας Ναμίμπιας για 400 χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές που εντόπισαν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ένα μεγάλο απόθεμα υπόγειων υδάτων που ανακαλύφθηκε κάτω από τα σύνορα με την Αγκόλα θα μπορούσε να καλύψει της ανάγκες της βόρειας Ναμίμπιας για 400 χρόνια, εκτιμούν οι ερευνητές που εντόπισαν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Το νερό του υδροφόρου ορίζοντα «Οκανγκβένα ΙΙ» εκτιμάται ότι παραμένει εγκλωβισμένο στο υπέδαφος εδώ και 10.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν περιέχει ρύπους και είναι κατάλληλο για ύδρευση, εκτιμούν Ευρωπαίοι ερευνητές, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και μια δεκαετία με την κυβέρνηση της Ναμίμπιας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
«Η συνολική ποσότητα νερού θα ήταν ισοδύναμη με τα αποθέματα που καταναλώνει σε 400 χρόνια αυτή η περιοχή της βόρειας Ναμίμπιας, η οποία φιλοξενεί περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας» δήλωσε στο BBC Μάρτιν Κουίνγκερ του γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Φυσικών Πόρων (BGR).
Η βόρεια Ναμίμπια τροφοδοτείται σήμερα από ένα κανάλι 40 ετών που φέρνει νερό από τη γειτονική Αγκόλα. Μάλιστα η ροή του είναι τόσο μικρή ώστε οι αρχές έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην αγροτική εκμετάλλευση της γύρω περιοχής.
Το τμήμα του υπόγειου αποθέματος που βρίσκεται εντός των συνόρων της Ναμίμπια έχει διαστάσεις 70 επί 40 χιλιόμετρα.
Το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα αλμυρού νερού, και οι ερευνητές ανησυχούν ότι τυχόν παράνομες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να μολύνουν με αλάτι το πολύτιμο απόθεμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών
- Ανί Ερνό: Όταν μια παράνομη έκτρωση κόντεψε να τη σκοτώσει, έκανε το δικαίωμα στην άμβλωση σημαία της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442