Στη σκιά του ντέρμπι των «αιωνίων» η 16η αγωνιστική
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στρέφονται τα βλέμματα την Κυριακή (21:30), όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Και τα υπόλοιπα ματς παρουσιάζουν πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον με την αυλαία να ανοίγει το Σάββατο.
Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στρέφονται τα βλέμματα την Κυριακή (21:30), όταν ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ.
Ένα ντέρμπι «αιωνίων» καθηλώνει ούτως ή άλλως τους Έλληνες φιλάθλους στους τηλεοπτικούς δέκτες τους, πόσω μάλλον τώρα, που στην τεχνική ηγεσία των γηπεδούχων θα βρίσκεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ίνδαλμα ως παίκτης, ως προπονητής και ως άνθρωπος, με θητεία στον Παναθηναϊκό και κάτοχος δύο μεταλλίων ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής.
Και μόνο η παρουσία των δύο κορυφαίων τεχνικών στο ελληνικό πρωτάθλημα, Ομπράντοβιτς και Γιαννάκη, στους δύο αντίπαλους πάγκους, αρκεί για να προσελκύσει το ενδιαφέρον.
Σε συνδυασμό με την «δίψα» των φιλάθλων του Ολυμπιακού για τίτλο, μετά από τόσα χρόνια «πράσινης» κυριαρχίας, η αγωνία για το ποιος θα είναι ο νικητής κορυφώνεται. Μία ακόμη λεπτομέρεια είναι πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε μεν να νικήσει την ομάδα του Πειραιά στον πρώτο γύρο (3η αγωνιστική), αλλά με… αναστρέψιμη διαφορά, δηλαδή τεσσάρων πόντων (81-77).
Αν δεν είχε ηττηθεί στην Πυλαία ο Ολυμπιακός, με 81-80 από τον ΠΑΟΚ στη 14η αγωνιστική, ο αγώνας της Κυριακής θα ήταν ντέρμπι κορυφής. Πλέον, όμως, ο Παναθηναϊκός προηγείται με δύο βαθμούς και το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί τη νύχτα της Κυριακής είναι να τον πλησιάσει στον έναν βαθμό ο Ολυμπιακός.
Αυτό δεν σημαίνει πως ο Γιαννάκης και οι παίκτες του δεν θα κυνηγήσουν το +5. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού στις 10 εναπομείνασες αγωνιστικές όλα είναι πιθανά και οι Πειραιώτες… όσο ζουν θα ελπίζουν για πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός μπήκαν με το… αριστερό στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, γνωρίζοντας την ήττα από Εφές Πίλσεν και Μακάμπι αντίστοιχα.
Τσαρτσαρής και Τομάσεβιτς θα είναι απόντες για τον Παναθηναϊκό, ενώ «λαβωμένος» παραμένει ο Νίκολα Πρκάτσιν και το ιατρικό τιμ των «πρασίνων» κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ντέρμπι. Ο Κροάτης είχε ακολουθήσει την αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο.
Ο Ολυμπιακός υπερισχύει ούτως ή άλλως στη φροντ λάιν και οι απουσίες των βασικών ψηλών προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ομπράντοβιτς. Αυτός ήταν και ο λόγος που η προπόνηση του Παναθηναϊκού διήρκεσε τέσσερις ώρες χθες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Θανάσης Γιαννακόπουλος, υπενθύμισε στους παίκτες… σε ποια ομάδα παίζουν, απογοητευμένος για την εμφάνιση και την ήττα από την Εφές Πίλσεν.
Στον Ολυμπιακό, δεδομένη είναι η απουσία του Ιάκωβου Τσακαλίδη, ενώ επιστρέφει ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας. Ο Λιθουανός δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Μακάμπι χθες, προκειμένου να μην ρισκάρει υποτροπή και να είναι πανέτοιμος για την «μητέρα των μαχών».
Στους υπόλοιπους αγώνες, ο Άρης αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Εύκολη αποστολή έχει ο Πανιώνιος υποδεχόμενος την ουραγό Ολυμπιάδα Πατρών στο κλειστό του Ελληνικού. Οι «κυανέρυθροι» προέρχονται από ήττα με το Αιγάλεω και στόχο έχουν την επιστροφή στις νίκες. Τον Κολοσσό Ρόδου φιλοξενεί στην Κυψέλη ο Πανελλήνιος, με τους Ροδίτες να αναζητούν τη δεύτερη διαδοχική νίκη, μετά από αυτή επί της ΑΕΛ. Νίκη πάση θυσία αναζητά ο επίσης ουραγός ΑΓΟΡ απέναντι στην Ολύμπια Λάρισας στο Ρέθυμνο. Το Μαρούσι φιλοξενεί ο ΠΑΟΚ, ενώ τέλος η ΑΕΛ υποδέχεται το Αιγάλεω.
Το πρόγραμμα, οι διαιτητές και οι κομισάριοι των αγώνων της 16ης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία μπάσκετ των ανδρών (16-17/2/2008) έχουν ως εξής:
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας