Ασφάλιση: Τι αλλάζει για αυτοκίνητα και επιχειρήσεις από 1ης Ιουνίου
Τι θα ισχύει για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και τι προβλέπεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των οδηγών - Τι πρέπει να καλύπτει η ασφάλιση για τις επιχειρήσεις
Αλλάζει το τοπίο στην ασφάλιση από την 1η Ιουνίου για οχήματα και επιχειρήσεις, καθώς τα οχήματα θα είναι υποχρεωτικό να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες).
Ειδικότερα, η ασφαλιστική κάλυψη θα βασίζεται στην τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου, θα ισχύει και για ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ τα ήδη ασφαλισμένα έναντι φυσικών φαινομένων είναι καλυμμένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν ασφαλίσουν το όχημά τους δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόστιμο, ωστόσο εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής σε περίπτωση που το όχημά τους υποστεί φθορές από φυσική καταστροφή.
Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική αλλά δεν επισύρει πρόστιμο
Σύμφωνα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που επικαλείται άρθρο στον «Οδηγό του Πολίτη», «με διατάξεις του νόμου 5162/2024, ορίζεται ως υποχρεωτική η ασφάλιση των αυτοκινήτων και έναντι φυσικών καταστροφών, ήτοι και έναντι των κινδύνων από πυρκαγιά λόγω φυσικών αιτίων και από πλημμύρα».
Επιχειρήσεις
Υποχρεωτική καθίσταται και η ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 έναντι φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμό).
Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει:
- Κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα/ αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα.
- Επιχειρήσεις ήδη ασφαλισμένες έναντι φυσικών φαινομένων είναι καλυμμένες.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο:
- Πρόστιμο 10.000 ευρώ αν δεν προχωρήσουν σε ασφάλιση.
- Πρόστιμο 20.000 ευρώ αν η επιχείρηση δεν ασφαλιστεί εντός 30 ημερών.
- Οι ανασφάλιστες επιχειρήσεις δεν θα λαμβάνουν καμία επιχορήγηση κρατικής αρωγής ούτε στεγαστική συνδρομή αν υποστούν ζημιά από αυτές τις φυσικές καταστροφές.
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
- Βίντεο από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού της 56χρονης που έχασε τη ζωή της στη Γλυφάδα – Συγκλονιστική μαρτυρία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























![Ποιες χώρες «ψηφίζουν» Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/emy-nguyen-nraoaugXsiw-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442