Επιχειρήσεις: Υποχρεωτική η ασφάλιση μετά τις μεγάλες πλημμύρες – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση των επιχειρήσεων για τις φυσικές καταστροφές.
- Σκρολάροντας στον έρωτα: Κι όμως μπορείς να βρεις την αγάπη στις εφαρμογές γνωριμιών
- Τραμπ όπως Μελόνι - Η μεταβατική ομάδα βολιδοσκοπεί την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες
- «Δεν έχει μπει ακόμα φυλακή»: Δύο χρόνια από τον θάνατο από σφαίρα αστυνομικού του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη
- Τζέιν Σέιμουρ: Σταματήστε να παριστάνετε ότι είστε 20 χρονών ενώ δεν είστε
Μετά την καταστροφή του Daniel,η κυβέρνηση νομοθέτησε την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα, μειώνει το όριο του τζίρου από όπου αρχίζει η υποχρεωτικότητα για την ασφάλιση επιχειρήσεων. Έτσι το όριο από τα 2 εκατ. ευρώ πέφτει στις 500.000 ευρώ.
Το κατώφλι του τζίρου για την ασφάλιση επιχειρήσεων
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των 500.000 ευρώ, θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι δασικής πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού. Η ασφάλιση επιχειρήσεων μάλιστα θα πρέπει να καλύπτει κατ΄ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και
σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.
Οι υπόχρεες μάλιστα σε ασφάλιση επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία της από την επέλευση των κινδύνων συμπεριλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής.
Οι μικρομεσαίοι
Πολύ απλά ,σημαίνει πως μέχρι και σήμερα μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες να
είναι ασφαλισμένες έναντι των φυσικών καταστροφών. Με την αλλαγή που επέρχεται στο κάδρο της υποχρεωτικότητας πλέον μπαίνουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα από τις 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίζεται πως κοντά στις 160.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να ασφαλιστούν έναντι των φυσικών καταστροφών. Έαν δεν το κάνουν μάλιστα τότε ακολουθεί καμπάνα ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Εάν η επιχείρηση μετά τη επιβολή του προστίμου δεν συμμορφωθεί εντός 30 ημέρων το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα μας που έχει προχωρήσει σε ασφαλιστικές καλύψεις κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό ασφαλισμένων επιχειρήσεων στη χώρα μας εκτιμάται μόλις στο 18%, δηλαδή λιγότερες από 2 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικές καλύψεις.
Οι αποζημιώσεις 2019-2023
Για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις καταγράφηκαν 32 περιστατικά φυσικών καταστροφών. Δηλώθηκαν συνολικά 8.635 ζημιές με ποσό απαίτησης 557,1 εκατ. ευρώ και μέση ζημία 64,515 εκατ. ευρώ.
Την τελευταία πενταετία τα φαινόμενα είναι ακόμα πιο εντατικά. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφονται κατά μέσον όρο 1.514 ζημιές ετησίως, με συνολικό ποσό απαίτησης 101,9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Το 2023 συγκεκριμένα μέσα στο έτος καταγράφηκαν 8.839 ζημιές(επιχειρήσεις και κατοικίες) από πλημμύρες, ποσού απαίτησης 390 εκατ. ευρώ και
403 ζημιές από δασικές πυρκαγιές, ποσού απαίτησης 49 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αποζημιώσεων ύψους 439 εκατ. ευρώ μάλιστα για το 2023 μόνο, δεν έχει καταγραφεί ξανά σε ετήσια βάση τα τελευταία 30 χρόνια της.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις