ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες – Στο μυαλό του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τα μάτια του Soloύp
Το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει την έκθεση «ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες», βασισμένη στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ – πράσινη πέτρα ωραιοτάτη του Soloύp
Το Μουσείο Καζαντζάκη παρουσιάζει την έκθεση «ΖΟRΜΠΑΣ: Λόγια και Εικόνες», βασισμένη στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ – πράσινη πέτρα ωραιοτάτη του Soloύp, των εκδόσεων Διόπτρα.
Μέσα από τη ματιά του Soloύp, η ζωή, ο έρωτας, ο θάνατος, αλλά και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του Καζαντζάκη που συνομιλούν με τον Νίτσε, τον Βούδα και τον Σαίξπηρ, επαναπροσδιορίζονται. Ο δημιουργός αποφεύγει τα στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά και προτείνει μια νέα, τολμηρή αφήγηση λόγου και εικόνας—ένα ταξίδι φιλοσοφικό, γκροτέσκο και τραγικό, απόλυτα προσαρμοσμένο στον σύγχρονο αναγνώστη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης ΖΟΡΜΠΑΣ την Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 18:30 στον Πολυχώρο του Μουσείου «Κλεοπάτρα Πρίφτη».

Τα εκθέματα και μια σπουδαία δωρεά
Η έκθεση περιλαμβάνει ολοκληρωμένες ενότητες και σχέδια από το graphic novel, αποκαλύπτοντας στο κοινό τα «μυστικά» της κατασκευής του. Στις αίθουσες του Μουσείου θα εκτεθούν ακόμα πρωτότυπες σελίδες σχεδιασμένες με μολύβι, το τελικό κείμενο του σεναρίου σε δύο χειρόγραφα όπως διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της σχεδίασης αλλά και τα storyboards του βιβλίου.
Ιδιαίτερη στιγμή των εγκαινίων θα αποτελέσει η παραχώρηση και επίσημα των πολύτιμων αυτών τεκμηρίων από τον Soloύp στο αρχείο του Μουσείου Καζαντζάκη.

Από τη Μυρτιά στο Μεξικό
Η εμβέλεια της έκθεσης ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Ως συνέχεια του αφιερώματος του Μουσείου, το φθινόπωρο του 2026 o Soloύp και το graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, μετά από την επίσημη πρόσκληση από το Κέντρο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου (CUADD) του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) και την υποστήριξη του Μουσείου Καζαντζάκη, θα ταξιδέψουν στο Μεξικό με παρουσιάσεις και διαλέξεις στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα. Μια, εκτός των άλλων, σημαντική προβολή των Ελληνικών κόμικς αλλά και της σύγχρονης, ζωντανής προσέγγισης του εμβληματικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη.

Λίγα λόγια για τον Soloúp
Ο Soloúp είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής επικοινωνίας (Παν. Αιγαίου). Με αφορμή τα graphic novels του έχουν δημιουργηθεί μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το μουσείο Teriade και αλλού. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Επιμέλεια έκθεσης: Αντώνης Νικολόπουλος (Soloύp)
Υλοποίηση: Παρασκευή Βασιλειάδη, Γιάννης Μαυραντωνάκης, Χρυσόστομος Σπετσίδης
Διάρκεια: 31/7 – 31/10 2026
Προπώληση εισιτηρίων στο inMore.com
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Καζαντζάκη
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
- Ολυμπιακός: Η 11άδα του για το φιλικό παιχνίδι με τη Φορτούνα Σιτάρντ
- Είδαμε (κι εμείς) την «Οδύσσεια» – Το ομηρικό πνεύμα διέπει την ταινία, αλλά δεν πρωταγωνιστεί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442