Όπως κάθε καλοκαίρι έχουμε εκείνα τα πιάτα που μας θυμίζουν διακοπές στο νησί, έτσι και τον χειμώνα έχουμε τις συνταγές εκείνες που ταιριάζουν ταμάμ με το κρύο της εποχής. Τρεις τέτοιες παίρνουμε, που έφτιαξε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής «Βuongiorno» με τη Φαίη Σκορδά.
Στην κατσαρόλα για τη μπεσαμέλ δεν βάζουμε βούτυρο αλλά ελαιόλαδο.
Η διαδικασία
Ξεκινάμε με δύο παρασκευές ταυτόχρονα.
Για τα υλικά του σουφλέ: Πρώτα σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα υλικά που βάζουμε στο σουφλέ: το κρεμμύδι, το σκόρδο, το προσούτο, τα μανιτάρια και τον βασιλικό.
Για τη μπεσαμέλ: Την ίδια ώρα σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο – λίγο, ανακατεύουμε καλά και αμέσως μετά βάζουμε: τη γραβιέρα, τη μοτσαρέλα και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε το μείγμα εκτός ματιού.
Σε ένα βαθύ ταψί προσθέτουμε τις πέννες που έχουμε βράσει, τα υλικά που έχουμε σοτάρει και από πάνω τη μπεσαμέλ.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Όταν στη σούπα επιλέγουμε να βάλουμε πατάτα, που έχει άμυλο και θα την «δέσει» στο τέλος προτιμάμε να «κρεμάρουμε» με γάλα για να κατεβάσει τα λιπαρά παρά με την κρέμα γάλακτος
Η διαδικασία
Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τζίντζερ για να τσιγαριστούν.
Ρίχνουμε λίγο κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την πατάτα, ώστε το άμυλο να «δέσει» τη σούπα και μετά ρίχνουμε τα καρότα.
Σημείωση: τα καρότα είναι από τα λαχανικά εκείνα που θέλουν περίπου 20 λεπτά να βράσουν.
Ρίχνουμε από πάνω χυμό πορτοκάλι, ώστε να δώσει το άρωμά του και το αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις είναι έτοιμο, περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο γάλα και είναι έτοιμη η βελουτέ σούπα.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.