ΚΕΔΕ για προϋπολογισμό: Οι πόροι που αναλογούν στην αυτοδιοίκηση υπολείπονται
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επισημαίνει πως «οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και να είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος»
Την αντίθεσή του στο ύψος των πόρων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2025 για την τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Όπως επισημάνθηκε, παρά τις προβλέψεις για μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 2,2% το 2025, η απόδοση στους δήμους των ποσών που αναλογούν, υπολείπεται, όχι μόνο από το ποσό που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και από το ανώτατο όριο αποδόσεων που έχει τεθεί.
«Οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ»
Συγκεκριμένα, ενώ βάσει του Ν.3852/2010 θα έπρεπε να τους αποδοθούν 8,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2025, οι αποδιδόμενοι πόροι ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό πολύ πιο χαμηλό και από το ανώτατο όριο αποδόσεων (πλαφόν) που έχει οριστεί για τους ΟΤΑ και ανέρχεται σε 3.8 δισ.
Σε σχέση με το 2024, το 2025 και εφεξής θα αποδίδονται στους δήμους 140 επιπλέον εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ υπογραμμίστηκε ότι «η απόσταση από πραγματικές ανάγκες των δήμων παραμένει μεγάλη, οι δήμοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και να είναι δέσμιοι μνημονιακών υποχρεώσεων του παρελθόντος».
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, προκειμένου να θέσει εκ νέου τις προτάσεις για τα οικονομικά των ΟΤΑ και συγκεκριμένα μέτρα χρηματοδότησης των δήμων.
Παράλληλα δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του υπ. Εσωτερικών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των παρακρατηθέντων πόρων. Αυτό προτείνεται να γίνει μέσω κοινής επιτροπής και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η οποία πρέπει να συσταθεί.
Αντιτίθεται η ΚΕΔΕ στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ
Επιπλέον, η ΚΕΔΕ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της στο σκέλος του σχεδίου νόμου του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης». Το εν λόγω σχέδιο νόμου αφορά τις συνενώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Ζητεί οι συνενώσεις να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές, και δηλώνει ότι προϋπόθεση για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου είναι αυτή να διεξαχθεί με βάση την κοινή πρόταση ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ και με επισπεύδον το αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση υπ. Εσωτερικών και όχι το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στο Νταβός σε λιγότερο από μία ώρα
- Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους και πολύτεκνους σε περιφερειακό Δήμο
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442