Οι διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα.
Οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δεν γίνονται απευθείας αλλά με διαμεσοβητές
Η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε η πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί ή να αναφερθεί η εθνικότητά της λόγω της ευαισθησίας του θέματος, ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος είναι διαμεσολαβητής.
«Στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις νέες προτάσεις υπό τους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ και με ενεργό αμερικανική ανάμειξη», είπε η πηγή.
Φωτογραφίες των ομήρων στην πλατεία Ντίζενγκοφ στο Τελ Αβίβ.
Αλληλοκατηγορίες για το μέχρι στιγμής αδιέξοδο
Οι προσπάθειες να επιτευχθεί η απελευθέρωση περισσοτέρων από 120 ομήρων που απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, εντός του πλαισίου μιας συμφωνίας εκεχειρίας, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.
Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να απελευθερώσει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.