Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέο βίντεο της Χαμάς με νεκρούς ομήρους - «Έτσι θα τους φέρουν πίσω», λέει κατηγορώντας τον Νετανιάχου

Live: Νέο βίντεο της Χαμάς με νεκρούς ομήρους – «Έτσι θα τους φέρουν πίσω», λέει κατηγορώντας τον Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - «Ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς» - Χτυπήθηκε σχολείο-καταφύγιο στην Τζαμπάλια - Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ και αλλού

Μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, το οποίο διέταξε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Ράφα και οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική επιχείρηση, οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε όλο το μήκος της Λωρίδας της Γάζας.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν φτάσει τουλάχιστον στις 35.903, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Παράλληλα, μαίνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ καθώς συνεχίστηκαν για ακόμα μία ημέρα οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο στα βόρεια της χώρας και η απάντηση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Επίσης, ισραηλινά πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πολλά οχήματα που κινούνταν κοντά στην πόλη Κουασίρ της δυτικής Συρίας, σκοτώνοντας δύο μέλη της Χεζμπολάχ και τραυματίζοντας άλλα άτομα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

04:00 Μία σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Οι Ταξιαρχίες Κασάμ κυκλοφόρησαν βίντεο στο οποίο ισχυρίζονται ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν σε ενέδρα, ενώ ο στρατός του Ισραήλ διέψευσε ότι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στη βόρεια Γάζα.
  • Η Χαμάς λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για περισσότερες συνομιλίες με διαμεσολάβηση με το Ισραήλ, όταν τα αιτήματά της για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα δεν ικανοποιούνται.
  • Το Ισραήλ παραμέρισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, εντείνοντας αντ’ αυτού τις φονικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα.
  • Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και κάλεσε το Ισραήλ να τις εφαρμόσει αμέσως.
  • Δύο μέλη της Χεζμπολάχ φέρονται να σκοτώθηκαν στη Συρία από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, καθώς η ένοπλη λιβανέζικη ομάδα και το Ισραήλ αντάλλαξαν επίσης πυρά κατά μήκος των συνόρων τους.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυμάτισαν και συνέλαβαν Παλαιστίνιους.

03:33 Νεκρό ένα 10χρονο αγόρι στο Ασντόντ

Ένα 10χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στο Ασντόντ.

Οι γιατροί του Magen David Adom απεγκλώβισαν το αγόρι χωρίς τις αισθήσεις του από το σπίτι, διαπιστώνοντας τον θάνατό του επί τόπου.

Μια γυναίκα περίπου 40 ετών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Assuta της πόλης έχοντας εισπνεύσει καπνό.

03:05 Ο αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι η πλωτή προβλήτα στη Γάζα συνεχίζει να λειτουργεί

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι το προσωπικό της συνεχίζει να συνεργάζεται με ανθρωπιστικές ομάδες για την παράδοση βοήθειας μέσω της πλωτής προβλήτας στα ανοικτά της Γάζας, αφού η φουρτουνιασμένη θάλασσα παρέσυρε αρκετά σκάφη.

Αμερικανοί στρατιώτες παρέδωσαν 1.005 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο σημείο μεταφοράς στην παραλία, ενώ 903 τόνοι διανεμήθηκαν στην αποθήκη του ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χερσαία περάσματα, ενώ ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι λένε ότι τα χερσαία περάσματα είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφερθεί βοήθεια μεγάλης κλίμακας στους απελπισμένους και πεινασμένους Παλαιστίνιους.

02:40 Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από ισραηλινή πυραυλική επίθεση

Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι του χωριού Αϊταρούν, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με πηγές από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους εναντίον σπιτιού στο χωριό Αϊταρούν, προκαλώντας τον θάνατο δύο μελών της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό τριών αμάχων.

02:22 Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Καιρός να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ που αγνοεί το διεθνές δίκαιο

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας του Παλαιστινιακού Κινήματος Εθνικής Πρωτοβουλίας, δηλώνει ότι δεν εκπλήσσεται που το Ισραήλ αγνόησε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα.

«Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Αλλά αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι η ατιμωρησία του έχει φύγει. Δεν παρεμβαίνει μόνο το Διεθνές Δικαστήριο αλλά και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση, αλλά το Ισραήλ δεν ακούει», δήλωσε ο Μπαργούτι στο Al Jazeera.

Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 46 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, το Σάββατο, σημείωσε, προσθέτοντας: «Έτσι ο Νετανιάχου προχωρά».

«Η κύρια χώρα που μπορεί να συγκρατήσει το Ισραήλ και να το σταματήσει άμεσα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ. Είτε θα υποστηρίξουμε το διεθνές δίκαιο είτε θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ», κατέληξε.

02:00 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εξαπέλυσε οκτώ επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις

Η τελευταία από τις οκτώ επιθέσεις της ένοπλης λιβανέζικης ομάδας ήταν εναντίον στρατιωτών.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε επίσης ότι χτύπησε ένα κτίριο που χρησιμοποιείται από ισραηλινά στρατεύματα στην αλ-Μανάρα και «κατασκοπευτικό εξοπλισμό» στους κατεχόμενους λόφους της Κφαρτσούμπα.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων τις τελευταίες ημέρες, με ένα να δείχνει έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο που χρησιμοποιήθηκε για να πλήξει απευθείας ένα τεθωρακισμένο όχημα στρατευμάτων.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο δύο μαχητών της σε ισραηλινά πλήγματα.

01:42 Ο στρατός του Ισραήλ αρνείται ότι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει δήλωση της Χαμάς ότι μαχητές αιχμαλώτισαν άγνωστο αριθμό ισραηλινών στρατιωτών στην Τζαμπάλια.

«Ο [ισραηλινός στρατός] διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κανένα περιστατικό απαγωγής στρατιώτη», αναφέρουν οι IDF στο Χ.

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ δήλωσε νωρίτερα ότι μαχητές έστησαν ενέδρα σε ισραηλινούς στρατιώτες και «σκότωσαν, τραυμάτισαν και αιχμαλώτισαν» κάποιους από αυτούς.

01:20 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ ισχυρίζονται ότι αιχμαλώτισαν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα στη Γάζα

Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, δηλώνει σε ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα ότι η οργάνωση αιχμαλώτισε ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα.

Μαχητές «παρέσυραν μια σιωνιστική δύναμη» σε μια σήραγγα στον καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και τους ενέπλεξαν σε μάχη, είπε.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες, τους αριθμούς των οποίων δεν διευκρίνισε ο Ομπέιντα, σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης παρασύρθηκε από Παλαιστίνιους μαχητές μέσα σε σήραγγα της Χαμάς.

00:55 Γιατροί βοηθούν τραυματία από πυρά ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανταποκρίθηκε σε κλήσεις για έναν αιμόφυρτο άνδρα που χτυπήθηκε από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους το Σάββατο, με τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα να ανέρχονται σε 35.903 νεκρούς και 80.420 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

00:36 Οι IDF ανέσυραν τις σορούς τριών ομήρων

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη νυχτερινή επιδρομή κατά την οποία ανέσυρε τις σορούς τριών ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα.

Είπε ότι η «πολύπλοκη» νυχτερινή επιχείρηση διεξήχθη σε μια σήραγγα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, στην ίδια περιοχή όπου είχαν ανασυρθεί οι σοροί άλλων τεσσάρων αιχμαλώτων μια εβδομάδα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τους IDF, η ακριβής τοποθεσία των σορών προέκυψε από πληροφορίες που απέκτησε ο στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσθεσαν επίσης ότι ένας Παλαιστίνιος πράκτορας, ο οποίος φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στην περιοχή ως παρατηρητής, σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς στρατιώτες πριν εισβάλουν και καταλάβουν το σημείο της επιχείρησης.

00:19 Ένας τραυματίας σε επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πυρά κατά τη διάρκεια επίθεσης ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλείται έναν τοπικό ακτιβιστή που δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο σπίτια κατοίκων στην πόλη Κούσρα, νότια της Ναμπλούς.

Αναφέρει επίσης μια άλλη επίθεση εποίκων στο χωριό Νταχάρ αλ-Αμπάντ, νοτιοδυτικά της Τζενίν, κατά την οποία Ισραηλινοί έποικοι έκοψαν 15 ελαιόδεντρα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά πριόνια.

Στη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτοικοι δήλωσαν ότι εκατοντάδες έποικοι συγκεντρώθηκαν σε καθορισμένη περιοχή υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού για να γιορτάσουν μια εβραϊκή γιορτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100.000 έποικοι αναμένεται να εισέλθουν στη γειτονιά τις επόμενες δύο ημέρες, εν μέσω ανησυχιών για επιθέσεις εποίκων σε παλαιστινιακά σπίτια και κατοίκους εκεί.

00:04 Χρειάζεται «απτή πίεση» για να χαλιναγωγηθεί το Ισραήλ

Ο Ντάνιελ Λεβί, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης US/Middle East Project, λέει ότι η διεθνής πίεση που ασκήθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα είναι «κυρίως στη συμβολική σφαίρα».

«Τα στρώματα και στρώματα ατιμωρησίας που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ σιγά σιγά καταρρέουν. Αλλά τι βλέπουμε όσον αφορά τη ροή των όπλων; Τι βλέπουμε όσον αφορά το εμπόριο; Τη συμμετοχή του Ισραήλ σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις;», αναρωτήθηκε ο Λεβί, πρώην διαπραγματευτής της ισραηλινής κυβέρνησης, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Νομίζω ότι αυτό μας λέει ότι αυτή είναι μια εβδομάδα που θα κοιτάξουμε πίσω και θα πούμε: ‘Αυτή ήταν η αρχή μιας πραγματικής αλλαγής στην πίεση’. Αλλά αυτή τη στιγμή, πρέπει να ενταθεί πραγματικά», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Λεβί είπε ότι η εσωτερική συζήτηση στο εσωτερικό της πολυδιασπασμένης κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι αν θα γίνει εθνοκάθαρση της Γάζας ή αν θα την καταλάβουν απλώς στρατιωτικά.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο το Ισραήλ κάνει αυτό που κάνει είναι επειδή δεν υπήρξε καμία λογοδοσία. Υπήρξε ατιμωρησία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πάρα πολλά, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, για να προστατεύσουν το Ισραήλ», δήλωσε ο Λεβί.

23:54 Με άλογα διέλυσε αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία η αστυνομία στο Τελ Αβίβ

Η αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων έφιππων αστυνομικών, διέλυσε καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Δημοκρατίας στην οδό Καπλάν του Τελ Αβίβ, η οποία εμπόδιζε την κυκλοφορία για να ζητήσει συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και απομάκρυνση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δείτε βίντεο:

Νωρίτερα το βράδυ, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος της οδού Μπέγκιν για να ενωθούν με τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου για τη διαδήλωση μετά την εβδομαδιαία συγκέντρωσή τους.

Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις δείχνουν τους διαδηλωτές να πορεύονται με ένα πανό που έγραφε: «Η κυβέρνηση παραιτήθηκε (από τους ομήρους). Ο λαός θα τους φέρει πίσω στην πατρίδα».

Ανταποκριτής του AFP αναφέρει ότι οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ προς τιμήν των επτά αιχμαλώτων, τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τα στρατεύματα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας αυτόν τον μήνα.

Στην πλατεία Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιά για να σηματοδοτήσουν την παραμονή της γιορτής Λαγκ Μπ’ Ομέρ απόψε.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολλούς αστυνομικούς να περικυκλώνουν έναν διαδηλωτή και να τον απομακρύνουν με τη βία από το πλήθος.

Δείτε βίντεο:

23:44 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν σειρά επιθέσεων εναντίον ισραηλινών δυνάμεων

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, αναφέρουν ότι ένας από τους μαχητές της έπληξε ένα ισραηλινό άρμα Merkava με μια αντιαρματική ρουκέτα Yassin-105 στην περιοχή της πύλης Σαλάχ αλ-Ντιν, νότια της πόλης Ράφα στη νότια Γάζα.

Πρόκειται για την έκτη επίθεση που αναλαμβάνουν σήμερα οι Ταξιαρχίες Κασάμ, με προηγούμενες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων στη βόρεια Γάζα.

Η οργάνωση έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο από μια επίθεση κατά την οποία ένα τανκ και μια μπουλντόζα χτυπήθηκαν από κοντινή απόσταση στον καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια – προφανώς από τον ίδιο Παλαιστίνιο μαχητή.

Δείτε το βίντεο:

23:34 «Πονοκέφαλος» για Νετανιάχου οι νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα το βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μια μέρα μετά αφού ο στρατός ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

23:25 Πυροβολισμοί σε εβραϊκό δημοτικό σχολείο στο Τορόντο σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

Η αστυνομία του Τορόντο αναφέρει ότι έπεσαν πυροβολισμοί σε εβραϊκό δημοτικό σχολείο στο Βόρειο Γιορκ, προάστιο του Τορόντο. Από τους πυροβολισμούς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η Ίντιτ Σαμίρ, γενική πρόξενος του Ισραήλ στο Τορόντο, χαρακτήρισε το περιστατικό «άλλη μια επίθεση σε εβραϊκό ίδρυμα».

Στο Χ, η Σαμίρ έγραψε: «Μπορούμε να εκπλαγούμε που η βία κλιμακώνεται όταν δεν υπάρχει αποτροπή μετά από αντισημιτικές επιθέσεις εναντίον Εβραίων μαθητών;».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:15 Οι IDF λένε ότι χτύπησαν κτίριο όπου βρίσκονταν πολλά μέλη της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στρατιωτικό κτίριο όπου βρίσκονταν μέλη της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις της 91ης Μεραρχίας του ισραηλινού στρατού εντόπισαν έναν αριθμό μαχητών σε στρατιωτικό κτίριο στον νότιο Λίβανο και κατεύθυναν αεροπορική επίθεση εναντίον του κτιρίου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους με πυρά πυροβολικού κοντά στο χωριό Κέλα του νότιου Λιβάνου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:02 Μαζική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τη Γάζα – «Σώστε τη Ράφα»

Μαζική διαδήλωση έγινε στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα, με κεντρικό σύνθημα: «Σώστε τη Ράφα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:53 Συγκρούσεις ξέσπασαν σε διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ κατά της κυβέρνησης, συνελήφθη άνδρας

Πολίτης συνελήφθη το Σάββατο εν μέσω συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας στο Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές άναψαν μικρές φωτιές, ενώ η διαδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν και συγγενείς των ομήρων.

22:43 Νέες αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ και στις γειτονιές Χιρμπέτ Αλ-Άντας και Αλ-Τζενίνα στη Ράφα

22:34 Οι Χούθι εκτόξευσαν δύο πυραύλους προς την Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπήρξαν απώλειες

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων προς την Ερυθρά Θάλασσα και ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα στο περιστατικό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:24 Οι οικογένειες των ομήρων απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Τα μέλη των οικογενειών των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα λένε ότι μόνο μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να φέρει πίσω τους αγαπημένους τους.

«Οι όροι για μια συμφωνία δεν έχουν αλλάξει, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι είναι ο τερματισμός του πολέμου», δήλωσε η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος, Ματάν κρατείται στη Γάζα, σε μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ.

Η Ζανγκάουκερ, ανοιχτή επικρίτρια της αποτυχίας της ισραηλινής κυβέρνησης να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους, απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς.

Σε ένα ακόμη Σάββατο κινητοποιήσεων στο Ισραήλ, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα για να απαιτήσουν την επιστροφή των αιχμαλώτων και εκλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:15 Πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ: «Ο Νετανιάχου φοβάται»

Ο Λουίς Μορένο Οκάμπο σχολίασε το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζει να μαίνεται, ο Καρίμ Χαν, ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Χαν έχει προβεί στις ίδιες ενέργειες εναντίον τριών ηγετών της Χαμάς.

Ο πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ δηλώνει ότι: «Ο Νετανιάχου φοβάται».

22:00 «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει αυτή την τρέλα»

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Ράφα, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) το διέταξε να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

«Να είστε σίγουροι: Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει αυτή την τρέλα μέχρι ΕΜΕΙΣ να το κάνουμε να σταματήσει. Τα κράτη μέλη πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις, εμπάργκο όπλων και να αναστείλουν τις διπλωματικές/πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει την επίθεσή του», δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε.

Η απόφαση του ΔΔΔ – η τρίτη του είδους της φέτος – διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του επικαλούμενο «τεράστιο κίνδυνο» για περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα, το νοτιότερο τμήμα της Γάζας.

Περισσότεροι από 900.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την τρέχουσα επίθεση στις 7 Μαΐου.

Πηγή: Al Jazeera

21:47 Αξιωματούχος της Χαμάς διαψεύδει ότι έχει συμφωνηθεί ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συνεχιστούν στο Κάιρο την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, όπως αναφέρει το Reuters.

21:37 Το Netblocks επιβεβαιώνει διακοπές του διαδικτύου σε όλη τη Γάζα

Το παρατηρητήριο Netblocks επιβεβαιώνει ότι οι Παλαιστίνιοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν διαταραχές στη λειτουργία του διαδικτύου εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων.

Οι διακοπές, που παρατηρήθηκαν στη Ράφα, την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, τη Χαν Γιουνίς και την πόλη της Γάζας, «είναι πιθανό να περιορίσουν την κάλυψη των γεγονότων επί τόπου», δήλωσε το παρατηρητήριο με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, η λειτουργία του διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί πολλές καταρρεύσεις και διακοπές. Οι διακοπές έχουν επίσης καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την καταγραφή και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το τι συμβαίνει στο έδαφος.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:23 Πανό ενάντια στη «γενοκτονία στη Γάζα» στον τελικό του Champions League γυναικών

Πανό με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία», το οποίο αναγραφόταν σε παλαιστινιακή σημαία, τοποθετήθηκε στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου Σαν Μαμές πριν από τον τελικό του UEFA Champions League γυναικών μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ολιμπίκ Λιόν (2-0).

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:13 Η Χαμάς λέει ότι περισσότεροι όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα σε ισραηλινές επιθέσεις

Η Χαμάς λέει ότι οι Ισραηλινοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για τους θανάτους των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει εικόνες από αυτά που η παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίζεται ότι είναι τα πτώματα πολλών αιχμαλώτων που φέρονται να σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις.

«Ρωτήστε τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του για τις ταυτότητες και τα ονόματά τους», αναφέρει το κείμενο στο βίντεο στα αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά. «Μπορούν να σας πουν τα πάντα γιατί τους γνωρίζουν καλά».

«Έτσι θα τους φέρουν πίσω», προσθέτει το βίντεο, δείχνοντας μια εικόνα Ισραηλινών οικογενειών που κλαίνε πάνω από ένα φέρετρο.

Τα πλάνα έρχονται την ώρα που Ισραηλινοί διαδηλωτές ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ.

Δείτε το βίντεο:

21:04 Θαλασσοταραχή προκαλεί προβλήματα στην αποστολή βοήθειας μέσω της αμερικάνικης προβλήτας στη Γάζα

Θαλασσοταραχή προκάλεσε προβλήματα στην αμερικανική θαλάσσια ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα, καθώς τέσσερα σκάφη που εξυπηρετούν την πλωτή προβλήτα παράδοσης βοήθειας απελευθερώθηκαν από τα αγκυροβόλιά τους.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και η προβλήτα βοήθειας παραμένει πλήρως λειτουργική, ανέφερε η CENTCOM σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι δεν θα εισέλθει προσωπικό των ΗΠΑ στη Γάζα.

Δύο από τα πληγέντα σκάφη είναι τώρα αγκυροβολημένα στην παραλία κοντά στην προβλήτα και τα άλλα δύο έχουν προσαράξει στις ακτές του Ισραήλ κοντά στην Ασκελόν, δήλωσε η CENTCOM, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για την ανάκτηση των σκαφών βρίσκονται σε εξέλιξη με τη βοήθεια του ισραηλινού ναυτικού.

Η προβλήτα των 350 εκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται να είναι μια περίπλοκη λύση για ένα πρόβλημα που έχει πολύ απλούστερη λύση – να ανοίξει το Ισραήλ τα χερσαία περάσματα προς τη Γάζα, σχολιάζει το Al Jazeera.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

20:55 Έφεδρος στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη Γάζα

Οι IDF αναφέρουν ότι ένας έφεδρος στρατιώτης του 6828ου Τάγματος της 828ης Ταξιαρχίας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μάχης στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

20:46 Μαζική η αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ – Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην οδό Καπλάν στο Τελ Αβίβ για το εβδομαδιαίο συλλαλητήριο που ζητά άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και νέες εκλογές.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Marko Djurica

20:36 Αντιαρματικοί πύραυλοι από τον Λίβανο χτύπησαν δύο σπίτια στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, Αντιαρματικοί πύραυλοι από τον Λίβανο χτύπησαν δύο σπίτια στο βόρειο Ισραήλ.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, η επίθεση προκάλεσε προβλήματα και στην παροχή ρεύματος στην περιοχή.

20:27 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα και λεπτομέρειες από την επιχείρηση ανάσυρσης των σορών τριών ομήρων στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα και πρόσθετες λεπτομέρειες από την επιχείρηση ανάσυρσης των σορών τριών δολοφονημένων ομήρων από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι σοροί των Οριόν Χερντάντες-Ραντού, 30 ετών, Χανάν Γιαμπλόνκα, 42 ετών, και Μισέλ Νίσενμπαουμ, 59 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, εντοπίστηκαν σε μια σήραγγα στην Τζαμπάλια, την ίδια περιοχή από την οποία ανασύρθηκαν οι σοροί άλλων τεσσάρων ομήρων μια εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Οι IDF λένε ότι στρατιώτες του 75ου Tεθωρακισμένου Tάγματος σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή που προφανώς παρακολουθούσε την περιοχή όπου κρατούνταν τα πτώματα. Στη συνέχεια οι στρατιώτες εισέβαλαν και κατέλαβαν την περιοχή.

Λίγο αργότερα, στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Γιαχαλόμ, πράκτορες της Σιν Μπετ και ειδικές δυνάμεις της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών εισήλθαν στη σήραγγα και εντόπισαν τα πτώματα.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν από τη σήραγγα σε μια «πολύπλοκη» επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τις IDF, η τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα πτώματα βρέθηκε από πληροφορίες που απέκτησαν τις τελευταίες ημέρες ο στρατός και η Σιν Μπετ.

Οι πληροφορίες των IDF αναφέρουν επίσης ότι οι τρεις απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς από την περιοχή Μεφαλσίμ στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκοτώθηκαν εκεί ή λίγο αργότερα καθ’ οδόν προς τη Γάζα.

20:18 Νέα προβλήματα με τη σύνδεση του διαδικτύου στη βόρεια Γάζα

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Παλαιστίνης (Paltel) ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο X ότι οι υπηρεσίες διαδικτύου στη Γάζα και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν διακοπές λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων.

«Τα συνεργεία μας εργάζονται σκληρά για να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει την χερσαία εισβολή του στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις υποδομές της περιοχής, ενώ έχει σκοτώσει πολλούς Παλαιστίνιους.

20:08 Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Χάιφα για να κλειστεί συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Χάιφα στα βόρεια του Ισραήλ για να ζητήσουν την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τη Haaretz.

Επιπλέον, περίπου χίλιοι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική διασταύρωση στο βόρειο Ισραήλ, ενώ εκατοντάδες άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα άλλα σημεία της περιοχής.

19:59 Ηνωμένα Έθνη: Όλα τα χερσαία περάσματα πρέπει να επαναλειτουργήσουν για αποτελεσματική βοήθεια στη Γάζα

«Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας έχει εκτοπιστεί και πάλι βίαια, και όλοι τους έχουν απόλυτη ανάγκη από βοήθεια», δήλωσε η Όλγα Τσερέβκο, εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση του ΟΗΕ στη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις εν μέσω ακραίας ανασφάλειας και εξάντλησης των προμηθειών. Φανταστείτε πόσο πιο αποτελεσματικοί θα μπορούσαμε να είμαστε αν ανοίξουν όλοι οι χερσαίοι δρόμοι και αυτός ο πόλεμος τελειώσει επιτέλους και η Γάζα θα μπορούσε και πάλι να ζήσει και να αναπνεύσει χωρίς φόβο», τόνισε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:50 Φοιτητές στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα

Φοιτητές στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου έστησαν καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα, ζητώντας να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Δείτε βίντεο:

19:40 Μητέρα ομήρου λέει ότι το Ισραήλ μπορεί να αναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς συμφωνία για όσους κρατούνται στη Γάζα

«Εάν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει τώρα μια συμφωνία, το Ισραήλ θα αναγκαστεί τελικά να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς την επιστροφή των ομήρων», δήλωσε το Σάββατο η μητέρα ενός Ισραηλινού ομήρου.

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος, Ματάν κρατείται στη Γάζα, μίλησε κατά την έναρξη μιας διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, πριν από πολλές άλλες που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε πολλά σημεία το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεντρώσεις κατά της κυβέρνησης και υπέρ της επιστροφής των ομήρων αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Τελ Αβίβ, τη Χάιφα, την Ιερουσαλήμ, την Μπε’έρ Σεβά, καθώς και έξω από την ιδιωτική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Η ίδια είπε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να δρομολογήσει μια ολοκληρωμένη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία θα περιλαμβάνει τον τερματισμό αυτού του πολέμου με αντάλλαγμα την επιστροφή όλων των ομήρων».

«Η συνέχιση αυτού του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στην απώλεια των ομήρων. Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο και φέρτε τους όλους πίσω τώρα!», κάλεσε.

19:29 Την Κυριακή θα συνεδριάσει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για να συζητήσει για νέα συμφωνία για ομήρους και εκεχειρία

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή στις 18:00 το απόγευμα για να συζητήσει τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τους ομήρους και εκεχειρίας με τη Χαμάς.

Η προγραμματισμένη συνεδρίαση έρχεται μετά από δημοσιεύματα του Σαββάτου που ανέφεραν ότι οι διαμεσολαβητές και το Ισραήλ συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν «παγώσει» από τον Απρίλιο.

19:19 Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τον βασικό ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης του Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική επίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε «επείγουσα διπλωματική προσπάθεια για να εξασφαλίσουν μια άμεση κατάπαυση του πυρός που θα φέρει τους ομήρους στο σπίτι τους».

Ο Μπάιντεν μίλησε στη Στρατιωτική Ακαδημία West Point το Σάββατο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να φέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: «Ο στρατός και το ναυτικό μας έχουν αναπτύξει μια προσωρινή προβλήτα στη Μεσόγειο σε χρόνο ρεκόρ για να αυξήσουν τη σωτήρια βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει ρίψεις τροφίμων, παραδίδοντας δεκάδες χιλιάδες γεύματα στους κατοίκους της Γάζας».

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις στιγμές της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «το 99% των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν δεν έφτασαν ποτέ στους στόχους τους χάρη στην ποιότητα των δυνάμεών μας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «τερμάτισαν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική επίθεση και αποκλιμάκωσαν τη σύγκρουση, ενώ θα μπορούσε εύκολα να είχε πάρει τον αντίθετο δρόμο».

19:04 Σουδανός στρατηγός λέει ότι η Ρωσία ζήτησε σταθμό καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα με αντάλλαγμα όπλα

Κορυφαίος Σουδανός στρατηγός, ο Γιασέρ αλ-Άλτα, λέει ότι η Ρωσία ζήτησε σταθμό καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντάλλαγμα για όπλα και πυρομαχικά και ότι οι συμφωνίες με τη Ρωσία θα υπογραφούν σύντομα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία για ναυτική βάση υπό τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, αλλά οι ηγέτες του στρατού δήλωσαν αργότερα ότι το σχέδιο αυτό ήταν υπό αναθεώρηση και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει στο παρελθόν δεσμούς με την παραστρατιωτική ομάδα «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης», η οποία είναι αντίπαλος του στρατού σε έναν πόλεμο που διαρκεί έναν χρόνο και η οποία, σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, είχε επίσης δεσμούς με τη ρωσική Wagner.

18:55 Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καλεί την Ιταλία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουσταφά προέτρεψε την Ιταλία να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Μελόνι, από την πλευρά της, «επιβεβαίωσε την ανάγκη επανεκκίνησης μιας πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Μελόνι δήλωσε επίσης ότι η Ιταλία υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την παροχή περισσότερης βοήθειας στον θύλακα και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί.

18:45 Σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Ρεχοβότ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος λέει ότι ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του επιβίωση

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ζητούν άμεσες εκλογές στη Ρεχοβότ του Ισραήλ, καθώς ξεκινούν εβδομαδιαίες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ο πρώην βουλευτής του αριστερού κόμματος Μερέτζ και αναπληρωτής επιτελάρχης των IDF, Γιαΐρ Γκολάν, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για να ηγηθεί του κόμματος των Εργατικών, καταφέρεται εναντίον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ομιλία του προς τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι επί χρόνια «δραπέτευε από τη λήψη αποφάσεων».

«Είναι ο βασιλιάς του status quo. Δεν θα αλλάξει τίποτα και δεν θα εργαστεί για να διορθώσει τίποτα. Όλοι οι πόροι του επενδύονται μόνο στην επιβίωσή του», λέει, προσθέτοντας ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης έχει οδηγήσει σε μια «σειρά από αποτυχίες», μεταξύ των οποίων και η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

18:36 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης λέει ότι τα «προκλητικά» βίντεο από στρατιώτες των IDF είναι «επικίνδυνα και καταστροφικά»

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι τα βίντεο που καλούν σε εξέγερση εντός του ισραηλινού στρατού είναι «επικίνδυνα και καταστροφικά», ανεξάρτητα από το αν είναι αυθεντικά ή σκηνοθετημένα, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε ένα βίντεο ενός εφέδρου που απειλεί με ανταρσία και το οποίο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο.

Ο Λαπίντ γράφει στο Χ ότι το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μοιράστηκαν «με ενθουσιασμό» το βίντεο καταδεικνύει «άλλη μια προσπάθεια να ξεφύγει από την ευθύνη εκείνου που οδήγησε στη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα».

«Αυτή η παραφροσύνη πρέπει να σταματήσει. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να απομακρυνθεί από τις ζωές μας πριν καταστρέψει ό,τι είναι αληθινό και ιερό σε αυτή τη χώρα», γράφει ο Λαπίντ.

18:26 Αναφορά ότι το Ισραήλ ανησυχεί ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τους αιχμαλώτους καθώς ετοιμάζεται για νέες συνομιλίες για εκεχειρία

Περισσότερες λεπτομέρειες προκύπτουν σχετικά με τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών, Ισραηλινών και Καταριανών αξιωματούχων στο Παρίσι ήταν «επιτυχείς» στην επίτευξη ενός αρχικού πλαισίου για μια πιθανή συμφωνία, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη «τομή» αναφέρει η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη αξιωματούχους «εξοικειωμένους με τις διαπραγματεύσεις».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ δεν θέλει να φτάσει σε άλλο ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν την Τρίτη, επειδή ο χρόνος είναι σημαντικός για τους αιχμαλώτους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα.

«Η κλεψύδρα τους τελειώνει», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. «Πρέπει να δουλέψουμε όλο το εικοσιτετράωρο», υπογράμμισε.

18:17 Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «γενοκτονία»

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια «πραγματική γενοκτονία», καθώς οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Ισπανίας επιδεινώνονται μετά την απόφαση της Μαδρίτης να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:07 Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζει παράνομη την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το Σάββατο τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

«Η πείνα, η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού και οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι – όπως βλέπουμε τώρα στο δικαστήριο – ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χάμπεκ στο Βερολίνο, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) που καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Ράφα.

17:58 Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα ενισχύσει τη Χαμάς για να κρατήσει τους ομήρους

Η βρετανική κυβέρνηση επικρίνει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης επειδή διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα της νότιας Γάζας, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο να αφανιστεί ο άμαχος πληθυσμός που καταφεύγει εκεί, λέγοντας ότι η απόφαση θα ενισχύσει τη Χαμάς.

Το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ κρατών, εξέδωσε την Παρασκευή την απόφαση έκτακτης ανάγκης για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

«Ο λόγος που δεν υπάρχει παύση στις μάχες είναι επειδή η Χαμάς απέρριψε μια πολύ γενναιόδωρη συμφωνία για τους ομήρους από το Ισραήλ. Η παρέμβαση αυτών των δικαστηρίων – συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου σήμερα – θα ενισχύσει την άποψη της Χαμάς ότι μπορεί να κρατήσει τους ομήρους και να παραμείνει στη Γάζα», ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Και αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε λύση δύο κρατών», υποστήριξε.

17:48 Αναφορά ότι η Χαμάς σχεδίαζε επιθέσεις κατά της ισραηλινής πρεσβείας και αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης στη Γερμανία

«Πυρήνας της Χαμάς σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο και σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Οι στόχοι βρέθηκαν στο smartphone ενός υπόπτου για τρομοκρατία, ο οποίος συνελήφθη στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο και κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς ότι έψαχνε μέρη για να κρύψει όπλα για την τρομοκρατική ομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ύποπτος, ο οποίος έχει λιβανέζικη καταγωγή, λάμβανε τις οδηγίες του από αξιωματούχους της Χαμάς στο Λίβανο.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού υποστήριξε τον Ιανουάριο ότι η Χαμάς διαθέτει ένα δίκτυο πρακτόρων στην Ευρώπη που διοικείται «από ηγέτες της τρομοκρατίας» στον Λίβανο και αποσκοπεί σε επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:39 Κι άλλοι νεκροί μετά από επιθέσεις στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για άλλη μια ισραηλινή επίθεση στην Τζαμπάλια, η οποία έπληξε μια ομάδα αμάχων στην περιοχή αλ-Φαλούτζα.

Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του αραβικού καναλιού επί τόπου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ομάδα αμάχων στην περιοχή, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ανθρώπους.

Παλαιστίνιος θρηνεί δικούς του ανθρώπους στην πόλη της Γάζας.

17:29 Νέες καταγγελίες για βανδαλισμούς και λεηλασίες για τους στρατιώτες των IDF

To Quds News Network μεταδίδει εικόνες από λογαριασμούς Ισραηλινών στρατιωτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποτυπώνουν νέους βανδαλισμούς και λεηλασίες στη Γάζα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνα για τα πλάνα που έδειχναν στρατιώτες να καίνε βιβλία και να φωτογραφίζονται μπροστά σε πυρπολημένες βιβλιοθήκες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:20 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η πολεμική του αεροπορία έπληξε κτίρια της Χεζμπολάχ σε διάφορα χωριά του νότιου Λιβάνου.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι έπληξε στόχους σε άλλα χωριά της περιοχής με πυρά πυροβολικού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:10 Περισσότερα για την επίθεση στο σχολείο της Τζαμπάλια

Η Χιντ Χουνταρί μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Γάζα για το Al Jazeera:

«Το σχολείο Αν-Νάζλα είναι ένα δημοτικό σχολείο στην περιοχή ασ-Σαφτάουι της βόρειας Γάζας κοντά στην Τζαμπάλια, όπου υπάρχουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Μια ομάδα Παλαιστινίων γέμιζε εκεί μπιτόνια νερού όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τους στόχευσαν με αεροπορικές επιδρομές.

Τα ασθενοφόρα είχαν πολλές δυσκολίες να φτάσουν στο σχολείο επειδή υπάρχει έλλειψη καυσίμων και η κατάσταση της υγείας στη βόρεια Γάζα έχει καταρρεύσει εντελώς.

Επίσης, Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Μπέιτ Χανούν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ένα σπίτι εκεί. Πέντε από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά».

17:00 Ερντογάν: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ»

«Η Άγκυρα θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ισραήλ μέσω του εμπορίου και της διπλωματίας έως ότου η κυβέρνηση Νετανιάχου σταματήσει τις σφαγές της στη Γάζα» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της επιχειρηματικής κοινότητας για τη διακοπή του εμπορίου προς το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:50 Εικόνα από σημερινή επίθεση των IDF στον Λίβανο

Ισραηλινό μαχητικό χτύπησε το χωριό Άιτα ασ-Σαμπ στον νότιο Λίβανο.

16:45 Οι Χούθι δεν απελευθέρωσαν αιχμαλώτους όπως αναμενόταν

Οι Χούθι της Υεμένης ανέβαλαν την απελευθέρωση περίπου 100 κρατουμένων που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις, η οποία είχε προηγουμένως ανακοινωθεί ότι θα γινόταν το Σάββατο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

16:43 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι χτύπησε ισραηλινό τανκ

Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε ένα άρμα μάχης κοντά στη στρατιωτική τοποθεσία αλ-Μαρτζ στο βόρειο Ισραήλ.

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε στο Telegram ότι μαχητές της εντόπισαν το άρμα Merkava να κινείται στην περιοχή και το στόχευσαν με πύραυλο. Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι χτύπησε απευθείας το όχημα, με αποτέλεσμα «την καταστροφή του και τον θάνατο και τον τραυματισμό του πληρώματός του».

Το Ισραήλ και η σύμμαχος της Χαμάς Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά από την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η οποία προηγήθηκε του τελευταίου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

16:33 «Τα παιδιά έπαιζαν» όταν χτυπήθηκε το σχολείο της Τζαμπάλια, λένε αυτόπτες μάρτυρες

Τα θύματα ισραηλινού πλήγματος σε σχολείο στην Τζαμπάλια έχουν συρρεύσει στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί, σύμφωνα με πλάνα που εξέτασε το πρακτορείο επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera.

Το χτύπημα φέρεται τώρα να έχει σκοτώσει τουλάχιστον 10 ανθρώπους και να έχει τραυματίσει άλλους 17, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Τα παιδιά έπαιζαν στην αυλή του σχολείου και ξαφνικά βομβαρδίσαμε», δήλωσε μια εκτοπισμένη γυναίκα της οποίας η κόρη τραυματίστηκε στην επίθεση. «Ζήσαμε κάτι αφύσικο», είπε χαρακτηριστικά.

16:24 Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα εκλιπαρεί για παραδόσεις καυσίμων «για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του»

Το νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα παρακάλεσε για την παράδοση καυσίμων το Σάββατο «για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του», λέγοντας ότι είναι το μόνο στην επαρχία Ράφα που εξακολουθεί να δέχεται ασθενείς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X την Παρασκευή ότι η κατάσταση είχε φτάσει σε «μια στιγμή ξεκαθαρίσματος».

«Την ώρα που ο λαός της Γάζας αντικρίζει την πείνα είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να εισακουστούν οι εκκλήσεις που έγιναν τους τελευταίους επτά μήνες: Απελευθερώστε τους ομήρους. Να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Να τερματιστεί αυτός ο εφιάλτης», έγραψε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:14 Νεκρός από πυρά πυροβολικού στη Ράφα

Τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού στην περιοχή Χιρμπέτ αλ-Άντας της Ράφα σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, από την οποία έχουν φύγει περισσότεροι από 900.000 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, επεκτείνεται παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει.

Τα ισραηλινά στρατεύματα προχώρησαν νωρίτερα προς το νοσοκομείο Κουβέιτ της πόλης και έπληξαν κτίρια κατοικιών στην περιοχή του.

16:05 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι επιτέθηκαν σε δύο ισραηλινά τανκς στην Τζαμπάλια, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε στρατιώτη των IDF

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, υποστήριξε ότι μαχητές της έπληξαν δύο ισραηλινά τανκς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Το ένα τανκ στοχοποιήθηκε πίσω από το σχολείο Αμπού Ζατούν και το άλλο στη διασταύρωση αλ-Μπουράι στον καταυλισμό, ανέφερε ανακοίνωση στο Telegram.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστήριξαν επίσης ότι ένας από τους ελεύθερους σκοπευτές τους σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη στα βορειοανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι μαχητές της στόχευσαν δύο ισραηλινά άρματα μάχης Merkava 4 με ρουκέτες al-Yassin γύρω από το τέμενος Ιμάμ Αλί στα ανατολικά του καταυλισμού.

15:55 Ξεκινούν ξανά την επόμενη εβδομάδα οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και για κατάπαυση του πυρός αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών ελήφθη μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος έχει μεσολαβήσει, δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση του ζητήματος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί με το όνομά του ή την εθνικότητά του λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Στο τέλος της συνάντησης, αποφασίστηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση νέες προτάσεις υπό την καθοδήγηση των διαμεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ και με ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την επανέναρξη των συνομιλιών επιβεβαίωσε κι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ συμφώνησαν να ανανεώσουν τις συνομιλίες υπό διαμεσολάβηση για μια συμφωνία ομηρίας και εκεχειρίας με τη Χαμάς, δηλώνει ισραηλινός

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα μεσολαβήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα με βάση ένα νέο περίγραμμα που διαπραγματεύτηκαν στο Παρίσι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες από τον Απρίλιο.

15:45 Σχεδόν 36.000 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.903 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 80.420 τραυματίστηκαν στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Από το πρωί του Σαββάτου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.

15:40 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ έχει εντείνει την επίθεσή του στη Ράφα, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακοπή της, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών σε κτίρια κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ.
  • Μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους σε όλη τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που βρίσκουν καταφύγιο στη Μπέιτ Χανούν.
  • Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της βόρειας Γάζας είναι εκτός λειτουργίας καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να το περικυκλώνουν.
    Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μέλη της Χεζμπολάχ που ταξίδευαν με αυτοκίνητο στη δυτική Συρία.
  • Η Ιταλία δηλώνει ότι θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA, υποσχόμενη 5 εκατομμύρια ευρώ φέτος, ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας 35 εκατομμυρίων ευρώ για τους Παλαιστίνιους.

15:32 Περισσότερα για το βίντεο με τον στρατιώτη που απειλεί με ανταρσία κατά του Γκάλαντ

Αναταραχή έχει προκληθεί στον στρατό του Ισραήλ, καθώς σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, ένας μασκοφόρος έφεδρος στρατιώτης απαιτεί την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και απειλεί με ανταρσία αν η κυβέρνηση παραιτηθεί από την «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:25 Μέρος της αμερικανικής προβλήτας στη Γάζα παρασύρθηκε στη θάλασσα

Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι τα ισχυρά κύματα προκάλεσαν την αποκόλληση μέρους της αμερικανικής κατασκευής προβλήτας, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζα και μάλιστα το κομμάτι παρασύρθηκε στη θάλασσα και προσάραξε στις ακτές του Ασντόντ, προτού το πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού το εντοπίσει και το επαναφέρει στην ξηρά.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς στο περιστατικό.

Η αμερικανικής κατασκευής προβλήτα έχει παραδώσει 97 φορτηγά με βοήθεια από τις 17 Μαΐου που άνοιξε, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς βασικά χερσαία περάσματα προς τον θύλακα παραμένουν κλειστά.

Αν και χαιρετίζουν κάθε είσοδο βοήθειας, οι ανθρωπιστικές ομάδες έχουν πει ότι η προβλήτα είναι ένας πολύ λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να έρθει βοήθεια από ό,τι τα χερσαία περάσματα που έχει μπλοκάρει το Ισραήλ.

15:14 Ο ισραηλινός στρατός κινείται κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ

Όπως υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, «είμαστε μόλις στα μισά της ημέρας και βλέπουμε μια αύξηση των επιθέσεων σε όλο το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως στην πόλη Ράφα».

«Ο στρατός κινείται κοντά στο νοσοκομείο Κουβέιτ και βομβαρδίζει τη γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών απέναντι από αυτό. Αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Σε αυτό το σημείο, η κατάσταση είναι αρκετά άσχημη. Τις τελευταίες 17 ημέρες, δεν έχουν φτάσει καύσιμα, φάρμακα ή νερό στο νοσοκομείο, ωθώντας το στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το ίδιο ακριβώς σενάριο έχει διαδραματιστεί σε όλες τις επαρχίες της Γάζας από τις πρώτες εβδομάδες αυτού του πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαχμούντ.

15:02 Δεκαπέντε Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 15 Παλαιστίνιους στην τελευταία σειρά επιδρομών τους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες της Ραμάλα, της Βηθλεέμ, της Τζενίν, της Ναμπλούς, της Καλκίλια και της Χεβρώνας. Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε 8.855 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές επιδρομές.

14:53 «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί ορόσημο και δείχνει ότι το Ισραήλ ξεπέρασε όλα τα όρια»

Η Μάχα Χουσαϊνί, διευθύντρια στρατηγικής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Euro-Med Human Rights Monitor, υποστηρίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο βήμα που ο κόσμος περίμενε εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο από την αρχή της «γενοκτονίας» που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

«Πρόκειται επιτέλους για μια αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα που επί μακρόν κατέφευγε μόνο σε δειλές δηλώσεις σχετικά με τις παραβιάσεις του Ισραήλ», δήλωσε στο Al Jazeera στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ.

Η Χουσαϊνί είπε ακόμα ότι πρόκειται για αναγνώριση πως «αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει πραγματικά ξεπεράσει όλα τα όρια».

Πρόσθεσε ότι για δεκαετίες, η διεθνής κοινότητα συνέχισε όχι μόνο να υπερασπίζεται, αλλά και να υποστηρίζει το Ισραήλ παρέχοντας όπλα που έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την πίστη τους στην ανθρωπότητα. Τους εγκατέλειψε και τους απογοήτευσε η διεθνής κοινότητα. Αυτό είναι πλέον ένα ορόσημο», κατέληξε.

14:41 Μπορέλ: Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές και πρέπει να εφαρμοστούν

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ύπατος εκπρόσωπος της E.E. για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, αναφέρεται στην απόφαση σημειώνοντας πως: «Οι αποφάσεις του Διεθνές Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και αποτελεσματικά».

Το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα για παραδόσεις βοήθειας και να επιτρέψει σε διεθνείς ερευνητές να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

14:30 Ο στρατός διέταξε έρευνα για το βίντεο με τον μασκοφόρο έφεδρο που απειλεί τον Γκάλαντ

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως το βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει έναν μασκοφόρο έφεδρο να απειλεί να αψηφήσει τις διαταγές αν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει αυτό που ο ίδιος ορίζει ως «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς, μπορεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα.

«Η συμπεριφορά στο βίντεο αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διαταγών και των αξιών των IDF (Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ) και συνιστά υποψία ποινικού αδικήματος», αναφέρει ο στρατός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σύμφωνα με τις IDF ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας διέταξε άμεση έρευνα της Στρατονομίας σχετικά με το βίντεο.

Ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι διέταξε επίσης τους διοικητές να μιλήσουν αμέσως με τους υφισταμένους τους σχετικά με το βίντεο, σε όλους τους βαθμούς, «δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού».

14:23 Θα σεβαστεί το Ισραήλ την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επιχείρησή του στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ωστόσο θα μπορούσε αυτή η απόφαση να αλλάξει τη στάση της ηγεσίας του Τελ Αβίβ ως προς την επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας; Οι ειδικοί απαντούν και εξηγούν πως προχωράει η διαδικασία από εδώ και πέρα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:16 Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Περίπου 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο σε πόλεις της Δυτικής Γαλιλαίας, ενώ δύο εκτοξεύτηκαν στο Μίσγκαβ Αμ στην Άνω Γαλιλαία, αναφέρει το Κανάλι 12.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί από τα πυρά.

Νωρίτερα ακούστηκαν σειρήνες σε αρκετές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

14:10 Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επίθεση σε σχολείο στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στη γειτονιά Σαφτάουι της βόρειας Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο ένα σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στη γειτονιά, που βρίσκεται ακριβώς νότια της Τζαμπάλια, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Ο καταυλισμός Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας δέχθηκε σήμερα σφοδρή επίθεση, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

14:00 Γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Μπέιτ Χανούν

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στη Μπέιτ Χανούν της βόρειας Γάζας, σκοτώνοντας 10 άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Άλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε δίπλα σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους στην πόλη.

13:50 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν δεκάδες ενόπλους στην Τζαμπάλια και στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), τα στρατεύματα που επιχειρούν στην Τζαμπάλια ης βόρειας Γάζας σκότωσαν δεκάδες ενόπλους σε μάχες που συνοδεύονταν από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Τα στρατεύματα εντόπισαν επίσης και κατεδάφισαν χώρους εκτόξευσης ρουκετών και κτίρια που χρησιμοποιούνταν από μαχητές μαζί με κρυψώνες όπλων.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν μαχητές που είχαν καθοδηγήσει επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων και ένας πυρήνας ελεύθερων σκοπευτών της Χαμάς που είχε ανοίξει πυρ εναντίον στρατιωτών αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις IDF.

Εν τω μεταξύ, στο κέντρο της Γάζας, αρκετοί ακόμη μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με στρατεύματα και από βομβαρδισμούς αρμάτων μάχης, αναφέρουν IDF.

Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, οι IDF λένε ότι ένας πυρήνας που είχε ανοίξει πυρ κατά των στρατιωτών σκοτώθηκε, ενώ βρέθηκαν και καταστράφηκαν αρκετές σήραγγες, καθώς και κρύπτες με όπλα.

13:40 Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ

Σε βίντεο, μασκοφόρος έφεδρος απαιτεί την παραίτηση του Γκάλαντ, απειλεί με ανταρσία αν η κυβέρνηση παραιτηθεί από την «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς

Ένας μασκοφόρος έφεδρος στρατιώτης εμφανίζεται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απαιτεί από τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ να παραιτηθεί και τον απειλεί πως θα αψηφήσει τις διαταγές αν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει αυτό που ο ίδιος ορίζει ως «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς.

«Πρωθυπουργέ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βίντεο είναι για εσάς. Εμείς οι έφεδροι στρατιώτες δεν σκοπεύουμε να παραδώσουμε τα κλειδιά σε καμία Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε τα κλειδιά της Γάζας σε καμία οντότητα – Χαμάς, Φατάχ ή οποιαδήποτε άλλη αραβική οντότητα. Οι έφεδροι στρατιώτες είναι πίσω σας και θέλουμε να νικήσουμε», λέει ο στρατιώτης, με φόντο κάτι που φαίνεται να είναι ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Γάζα.

Ο στρατιώτης φαίνεται να αναφέρεται σε συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα και σε διάφορες επιλογές για το ποιος θα κυβερνήσει τη Λωρίδα. Ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Νετανιάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας σε ομιλία του ότι πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» για να προωθήσει τη διακυβέρνηση της Γάζας.

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε στην ομιλία του ότι δεν θα συναινέσει στην ισραηλινή πολιτική ή στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας και ότι η διακυβέρνηση από παλαιστινιακές οντότητες που δεν ανήκουν στη Χαμάς, συνοδευόμενες από διεθνείς παράγοντες, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Το βίντεο

Ο στρατιώτης ορκίζεται να αρνηθεί τις διαταγές του Γκάλαντ και διαβεβαιώνει ότι οι στρατιώτες θα ακούνε μόνο τον Νετανιάχου. Απειλεί ότι οι 100.000 έφεδροι στρατιώτες θα σταθμεύσουν στα σύνορα και δεν θα μετακινηθούν και καλεί τους πολίτες του Ισραήλ να τους ακολουθήσουν εκεί, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω από τον στόχο της πλήρους εξόντωσης της Χαμάς.

«Σκεφτείτε πολύ καλά σε ποιον θα αφήσετε τα κλειδιά μετά από αυτό. Θέλουμε τη νίκη. Τα αδέλφια μας δεν πέθαναν για το τίποτα, δεν βιάστηκαν για το τίποτα και δεν σφαγιάστηκαν στα κρεβάτια τους για το τίποτα», λέει ακόμα.

13:28 Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στη Συρία σε ισραηλινό χτύπημα με drone

Ισραηλινά πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν πολλά οχήματα που κινούνταν κοντά στην πόλη Κουασίρ της δυτικής Συρίας, σκοτώνοντας δύο μέλη της Χεζμπολάχ και τραυματίζοντας άλλα άτομα, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Τα οχήματα, τα οποία πήραν φωτιά μετά τα χτυπήματα, κατευθύνονταν προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νταμπάα της Συρίας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με το SOHR. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την  επίθεση.

Το Κουασίρ έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ενώ το Ισραήλ δεν σχολιάζει κατά κανόνα συγκεκριμένα πλήγματα στη Συρία, έχει παραδεχθεί ότι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξόδους εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Μέχρι στιγμής το 2024, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει 41 επιδρομές στο συριακό έδαφος, σκοτώνοντας συνολικά 153 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 12 πολίτες, σύμφωνα με το SOHR.

13:17 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σε αρκετούς οικισμούς στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορικές επιθέσεις.

Σειρήνες ακούστηκαν στις περιοχές Μίσγκαβ Αμ, Κιριάτ Σμόνα, Κφαρ Γκιλάντι, Τελ Χάι και Μαργκαλιότ.

13:06 Περισσότεροι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Ουάντι Γάζα

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο Ουάντι Γάζα έχει πλέον αυξηθεί σε έξι, καθώς ισραηλινά drones πυροβολούν ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

«Οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν απεγνωσμένα βοήθεια συγκεντρώνονται συχνά στο Ουάντι Γάζα για να προσπαθήσουν να φτάσουν στα φορτηγά βοήθειας που έρχονται από την πλωτή προβλήτα κοντά στην πόλη της Γάζας. Άλλοι πρέπει να διασχίσουν την περιοχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους», προσέθεσε ο Μαχμούντ.

12:54 Γυναίκα σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της πόλης της Γάζας

Όπως αναφέρει το Al Jazeera ισραηλινό στρατιωτικό πλήγμα στόχευσε οικογενειακό σπίτι στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλα άτομα.

Πολυάριθμες άλλες γειτονιές της πόλης της Γάζας έχουν δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από το πυροβολικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, συμπεριλαμβανομένων των Σεΐχ Αϊλίν, Ταλ αλ-Χάουα και Ζεϊτούν.

12:44 Η Ισπανία απαιτεί την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες απαίτησε από το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση που ανακοίνωσε πρόσφατα το Διεθνές Δικαστήριο για τη Γάζα.

Τα «προληπτικά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της παύσης της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, είναι υποχρεωτικά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.«Απαιτούμε την εφαρμογή τους. Επίσης, την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πόνος των κατοίκων της Γάζας και η βία πρέπει να σταματήσουν».

12:33 Από τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν 450 εκτοπισμένοι σε καταφύγια της UNRWA από τις 7 Οκτωβρίου

Κατά την τελευταία εβδομάδα, η UNRWA έλαβε αναφορές για πολυάριθμες ισραηλινές επιθέσεις σε καταφύγια της, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

Σε μια περίπτωση που αναφέρθηκε στις 22 Μαΐου, ένα σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπάλια πολιορκήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και βομβαρδίστηκε, προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων.

Σε μια άλλη περίπτωση, που αναφέρθηκε στις 17 Μαΐου, δύο γραφεία υγιεινής και συντήρησης της UNRWA βρέθηκαν να έχουν «καταστραφεί ολοσχερώς» από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, η UNRWA έχει δει 174 από τις εγκαταστάσεις της να καταστρέφονται από επιθέσεις. Τουλάχιστον 450 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.472 έχουν τραυματιστεί μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ανέφερε.

12:21 Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G 7 θα καλέσουν το Ισραήλ να διατηρήσει τις σχέσεις με τις παλαιστινιακές τράπεζες

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 7 (G7) θα ζητήσουν από το Ισραήλ να διατηρήσει τις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών προκειμένου να επιτρέψουν τη συνέχιση ζωτικής σημασίας συναλλαγών, εμπορίου και υπηρεσιών, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters σήμερα.

Η ανακοίνωση, που θα δημοσιοποιηθεί στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 που συνεδριάζουν στη βόρεια Ιταλία, ζητά επίσης από το Ισραήλ «να αποδεσμεύσει παρακρατηθέντα έσοδα εκκαθάρισης προς την Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών».

«Καλούμε το Ισραήλ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες τραπεζικής ανταπόκρισης μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών τραπεζών θα παραμείνουν σε ισχύ, ούτως ώστε να συνεχιστούν οι ζωτικής σημασίας χρηματοοικονομικές συναλλαγές και το κρίσιμης σημασίας εμπόριο και οι υπηρεσίες», σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 ζητούν επίσης την άρση ή χαλάρωση άλλων μέτρων «που επηρέασαν αρνητικά το εμπόριο για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Δυτική Όχθη».

12:11 Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν εξακολουθεί να είναι περικυκλωμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, επικεφαλής της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν το νοσοκομείο.

Όπως είπε:

  • Το νοσοκομείο είναι εκτός λειτουργίας λόγω της συνεχούς πολιορκίας.
  • Επικοινώνησε με τον Ερυθρό Σταυρό και τη UNICEF, αλλά δεν πήρε καμία διαβεβαίωση ότι κάτι θα γίνει.
  • Κάποιοι ασθενείς και πρόωρα μωρά βρίσκονται ακόμη μέσα στο νοσοκομείο.
  • Το σύστημα υγείας έχει γίνει πρωταρχικός στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

12:00 Νέα χτυπήματα και περισσότερος εσωτερικός εκτοπισμός στην Τζαμπάλια

Όπως υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, «ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την επιχείρησή του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, στοχεύοντας περισσότερα κτίρια κατοικιών και δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και εγκαταστάσεων της UNRWA».

«Οι επιθέσεις έχουν εκτοπίσει περισσότερους ανθρώπους.Αυτή τη στιγμή, ολόκληρος ο πληθυσμός του καταυλισμού έχει εκτοπιστεί προς το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκτός από τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί μέσα στα κέντρα εκκένωσης λόγω της ισραηλινής επιχείρησης. Εδώ και 17 ημέρες δεν παρέχεται νερό ή τρόφιμα στον καταυλισμό. Εκεί επικρατεί πραγματική πείνα», προσέθεσε.

Επίσης, «στην Τζαμπάλια, μια επίθεση σε τριώροφο κτίριο κατοικιών φέρεται να σκότωσε τρεις ανθρώπους, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν, σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν στοχευμένη».

11:50 Ισραηλινή επίθεση στο Ουάντι Γάζα σκότωσε τρία άτομα

Ισραηλινά πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο την περιοχή Ουάντι Γάζα στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους εκεί, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Παράλληλα, αεροσκάφη του Ισραήλ εξαπέλυσαν πλήγματα ανατολικά της Ντέιρ ελ Μπάλαχ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Μια προηγούμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά στον καταυλισμό Νουσεϊράτ σκότωσε επίσης τρεις ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε ένα διαμέρισμα.

11:41 Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνεχίζονται παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Υπάρχουν έντονες επιθέσεις και αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σύμφωνα  με τον ρεπόρτερ του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, «υπήρξαν μαζικές επιθέσεις σε όλη τη Ράφα, ιδιαίτερα στο ανατολικό και το κεντρικό τμήμα, όταν το δικαστήριο συνεδρίαζε την Παρασκευή».

«Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εννέα βόμβες έπεσαν σε μια περιοχή της πόλης, κάτι που φαίνεται σαν μια προσπάθεια του στρατού να δολοφονήσει έναν στόχο. Είδαμε επίσης μια επέκταση της στρατιωτικής εισβολής περαιτέρω στο δυτικό τμήμα και τις γύρω περιοχές, όπου βρίσκονται ο προσφυγικός καταυλισμός Σαμπούρα και το νοσοκομείο του Κουβέιτ. Ο καταυλισμός έχει βομβαρδιστεί τους τελευταίους μήνες, με επιθέσεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε κατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που οδηγούν στο νοσοκομείο», προσθέτει.

11:30  Έκρηξη σε αυτοκίνητο κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό – Ένας νεκρός

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, Σάββατο (25/5) καθώς εξερράγη το αυτοκίνητο του στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για την ταυτότητα του θύματος.

Επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, το ειδησεογραφικό πρακτορείο έκανε λόγο έναν πρόσωπο που έγινε «μάρτυρας» καθώς εξερράγη «εκρηκτικός μηχανισμός στο αυτοκίνητό του στη συνοικία Μαζέχ», χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:20 Η Ιταλία θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί εκ νέου τη UNRWA

Η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει και πάλι τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι έκανε την ανακοίνωση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Μουσταφά στη Ρώμη.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η Ιταλία έχει δεσμευτεί για νέα χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων ευρώ για τον παλαιστινιακό λαό, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατομμυρίων ευρώ  που θα πάνε σε έργα της UNRWA, ενώ το υπόλοιπο ποσό προορίζεται για την πρωτοβουλία της «Τρόφιμα για τη Γάζα».

«Η Ιταλία αποφάσισε να ξαναρχίσει να χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα που προορίζονται να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αλλά μόνο μετά από αυστηρούς ελέγχους που εγγυώνται ότι ούτε ένα σεντ δεν κινδυνεύει να καταλήξει να στηρίξει την τρομοκρατία», είπε ο Ταγιάνι.

Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία ήταν μεταξύ των 18 δυτικών χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ ότι περίπου δώδεκα μέλη της συνέδραμαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μια ανεξάρτητη εξέταση του ΟΗΕ τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τους δεσμούς του προσωπικού της UNRWA με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ. Η πλειονότητα των δωρητριών χωρών έχει έκτοτε ξαναρχίσει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας.

11:09 Γιατί ένα Παλαιστινιακό κράτος συμφέρει… και το Ισραήλ

Πρόσφατα ο εξτρεμιστής υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ, υποστήριξε ότι η αυξανόμενη αναγνώριση της παλαιστινιακής κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο καθιστά το παλαιστινιακό κράτος έναν «απτό, αναπτυσσόμενο κίνδυνο».

Ένας Ισραηλινός ακτιβιστής και ένας Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός, όμως στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.

Σε κοινό τους άρθρο στο Foreign Policy, o Ισραηλινός ακτιβιστής Μουσόν Ζερ Αβίβ και ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού στις ΗΠΑ, Ομάρ Νταζάνι, υποστηρίζουν ότι ένα Παλαιστινιακό κράτος συμφέρει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το… Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:57 Το Κουβέιτ χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας. Σε ανακοίνωσή του στο Χ εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη για την ανακοίνωση των νέων προσωρινών μέτρων, κυρίως για εκείνο που διατάσσει τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στη Ράφα.

Το Κουβέιτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί και να σεβαστεί όλα τα μέτρα της απόφασης, να εργαστεί για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς ή όρους.

Δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ραν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς και θέσεις του συριακού στρατού.

10:45 Οι IDF δημοσίευσαν βίντεο ανάκρισης μελών της Χαμάς – Πατέρας και γιος ομολογούν βιασμό και εκτέλεση Ισραηλινής

Βίντεο που δημοσίευσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), δείχνει την ανάκριση δύο φερόμενων ως μελών της Χαμάς, ενός πατέρα κι ενός γιου, οι οποίοι ομολογούν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν στις 7 Οκτωβρίου, καθώς όπως υποστηρίζουν δολοφόνησαν, απήγαγαν ανθρώπους και βίασαν γυναίκες στο Κιμπούτς Νιρ Οζ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, τα βίντεο από την ανάκριση δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις IDF μετά από δημοσίευμα της Daily Mail.

Στο βίντεο διακρίνεται ο 47χρονος, Τζαμάλ Χουσεΐν Αχμάντ Ραντί με τον 18χρονο γιο του Αμπντάλα σε ένα δωμάτιο ανάκρισης της Shin Bet και να περιγράφουν τις πράξεις τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:36 Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί του Σαββάτου, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους και συλλαμβάνοντας αρκετούς άλλους.

Στην πόλη ελ-Μπίρεχ, ένα 15χρονο παιδί τραυματίστηκε από σφαίρες που έριξαν ισραηλινά στρατεύματα. Ένας νεαρός άνδρας από το αλ-Χαντέρ στα νότια της Βηθλεέμ υπέστη μώλωπες αφού στρατιώτες τον χτύπησαν κοντά στο σπίτι του.

Επιπλέον:

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στις πόλεις Σαλέμ, Μπούρκα και Μπαζάρια στη Ναμπλούς, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις.
  • Στο Τουλκαρέμ, στρατεύματα εισέβαλαν στις πόλεις Ραμίν και Σουβέικα και συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους.
  • Στην Καλκίλια, οι ισραηλινές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα προκάλεσαν σκόπιμα ζημιές σε αυτοκίνητα πολιτών κατά την έφοδό τους στην πόλη και συνέλαβαν τέσσερις συγγενείς τους, για τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι είναι καταζητούμενοι.
  • Τα ξημερώματα, έποικοι από την παλιά πόλη της Χεβρώνας επιτέθηκαν σε σπίτια Παλαιστινίων στην πολιορκημένη συνοικία Γουάντι αλ-Χουσαΐν και πέταξαν πέτρες σε σπίτια Παλαιστινίων.

10:22 «Οι εντεινόμενες επιθέσεις του Ισραήλ δεν αποτελούν έκπληξη»

Όπως σημειώνει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera, Χάνι Μαχμούντ από τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, «δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε τον ισραηλινό στρατό να αυξάνει τις επιθέσεις του σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την ίδια στιγμή που το δικαστήριο συνεδρίαζε και διέταζε το Ισραήλ να εφαρμόσει πλήρη παύση των εχθροπραξιών και των γενοκτονικών ενεργειών του στο έδαφος».

«Έχει συμβεί και στο παρελθόν, επανειλημμένα σχεδόν. Κάθε ψήφισμα, κάθε απόφαση σε μια διεθνή σκηνή αντιμετωπίζεται με δημόσια περιφρόνηση από την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό στο έδαφος. Μόλις ξημερώνει, έχουμε αναφορές για συνεχιζόμενες επιθέσεις στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Σαμπούρα, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο. Αμείλικτες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Σαμπούρα», προσθέτει.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, υπάρχουν περισσότεροι βομβαρδισμοί πυροβολικού στα περίχωρα [του καταυλισμού], οι οποίοι ωθούν τους ανθρώπους σε περαιτέρω αναγκαστικό εκτοπισμό και επίσης εμποδίζουν την αποστολή ασθενοφόρων οχημάτων από το νοσοκομείο για να φτάσουν σε περιοχές όπου έχει σημειωθεί βομβαρδισμός. Σταδιακά, βήμα-βήμα, άλλη μια υγειονομική εγκατάσταση τίθεται εκτός λειτουργίας καθώς ο ισραηλινός στρατός πλησιάζει τους κύριους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο του Κουβέιτ. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει ούτε μία υγειονομική εγκατάσταση που να λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καταλήγει.

10:07 Το Ομάν χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «χαιρετίζει» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητά την άμεση παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Το Ομάν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, ιδίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να δεσμεύσει το Ισραήλ στις ευθύνες του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει αμέσως τις επιθετικές ενέργειες στα παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει η ανακοίνωση.

09:53 Χιλιάδες θα συγκεντρωθούν στο Μίσιγκαν για το συνέδριο για την Παλαιστίνη

Χιλιάδες άνθρωποι που εναντιώνονται στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα βρίσκονται στο Μίσιγκαν για να σχεδιάσουν το επόμενο στάδιο της εκστρατείας τους.

Το Λαϊκό Συνέδριο για την Παλαιστίνη διαρκεί τρεις ημέρες και θα μιλήσουν δεκάδες ομιλητές, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και θα οργανωθούν πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς θα συζητηθούν τακτικές και στρατηγικές για να σταματήσουν τη δολοφονία περισσότερων Παλαιστινίων.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν πολλές οργανώσεις, ηγέτες κινημάτων, φοιτητές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές, καθώς και ομιλητές υψηλού προφίλ, όπως ο Γασάν Αμπού Σίταχ, ο Παλαιστίνιος γιατρός που πέρασε 43 ημέρες στη Γάζα βοηθώντας στη θεραπεία των τραυματιών του πολέμου.

Στον Αμπού Σίταχ δεν επετράπη στη συνέχεια η είσοδος στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία στη Γερουσία, με την αστυνομία του αεροδρομίου στη Γερμανία να του λέει ότι αυτό έγινε για λόγους «ασφάλειας» και «δημόσιας τάξης».

09:41 Σαπίζουν τα τρόφιμα με προορισμό τη Γάζα που έχουν «κολλήσει» στην Αίγυπτο

Ορισμένα από τα τρόφιμα που περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο άρχισαν να σαπίζουν λόγω του προηγούμενου κλεισίματος του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Η Ράφα αποτελεί κύριο σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και για ορισμένες εμπορικές προμήθειες πριν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση και πάρει τον έλεγχο του περάσματος από την παλαιστινιακή πλευρά.

Ένας οδηγός φορτηγού, ο Μαχμούντ Χουσεΐν, δήλωσε ότι τα εμπορεύματά του ήταν φορτωμένα στο όχημά του για ένα μήνα και σταδιακά χαλούσαν από τον ήλιο. Κάποια από τα τρόφιμα απορρίπτονται, ενώ άλλα πωλούνται φθηνά.

09:29 Περισσότερα για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα, Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, την επομένη της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που του δίνει εντολή να σταματήσει τις επιχειρήσεις του εκεί, με φόντο τις προσπάθειες στο Παρίσι για επίτευξη κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:17 Ξεβράστηκε πτώμα άνδρα σε παραλία στη Χάιφα

Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου σε παραλία της πόλης Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ του Ισραήλ, Μαγκέν Δαυίδ Αντόμ ανέφερε ότι λουόμενοι εντόπισαν το πτώμα στο νερό ανοικτά της παραλίας Μερίντιανκαι κάλεσαν σε βοήθεια.

Οι γιατροί που έφτασαν στο σημείο ανέφεραν ότι ο άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών ήταν νεκρός.

09:05 Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε νερό

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UN OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα μια ενημερωμένη έκθεση σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα, καθώς οι μεταδοτικές ασθένειες αυξάνονται και οι εκτοπισμένοι βιώνουν μία απελπιστική έλλειψη νερού, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του σε όλη τη Λωρίδα.

Κανένα νοσοκομείο δεν είναι επί του παρόντος προσβάσιμο στη βόρεια Γάζα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και από την Παρασκευή μόνο το νοσοκομείο αλ-Άουντα«θεωρούνταν μερικώς λειτουργικό» στο βορρά, αν και αυτό, επίσης, ήταν απρόσιτο εν μέσω ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων απαιτήσεων σε νερό.

Σε ένα καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερού την ημέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο, για πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καθαρισμό», αναφέρει το OCHA του ΟΗΕ.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, με την ηλικιακή αυτή ομάδα να αντιπροσωπεύει το 29% των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, το 33% των περιπτώσεων αιματηρής διάρροιας και το 28% της υδαρούς διάρροιας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα σε μαζικές ποσότητες, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν».

08:53 Η Χαμάς χρησιμοποιεί «ενώσεις μάχης» καθώς μαίνονται οι βίαιες συγκρούσεις στην Τζαμπάλια

Παλαιστίνιοι μαχητές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχουν δημιουργήσει «ενώσεις μάχης» που τους επιτρέπουν να κινούνται γρήγορα και με ασφάλεια μέσα σε κτίρια αντί στους δρόμους όπου θα ήταν εκτεθειμένοι σε ισραηλινές επιθέσεις, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που μάχονται στην Τζαμπάλια από τις 11 Μαΐου έχουν περιγράψει τους Παλαιστίνιους μαχητές στην περιοχή του καταυλισμού ως «πιο τολμηρούς» από ό,τι σε άλλα μέρη της Γάζας και τις μάχες ως τις «πιο βίαιες» του πολέμου μέχρι στιγμής, αναφέρει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Τα αμερικανικά think tank ανέφεραν ότι η μάχη που διήρκεσε δύο εβδομάδες για τον έλεγχο της Τζαμπάλια αποδεικνύει ότι η Χαμάς «διεξάγει μια σκόπιμη άμυνα της περιοχής» και ο «ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός επιθέσεών της» κατά των ισραηλινών δυνάμεων αποδεικνύει ότι η Χαμάς μπορεί να παραμείνει «αποτελεσματική στη μάχη», παρά την απώλεια του διοικητή του τάγματος της Τζαμπάλια τον Οκτώβριο.

«Η Χαμάς έχει οργανώσει τη στρατιωτική της πτέρυγα όπως ένας συμβατικός στρατός και έχει αναπτύξει μια πληθώρα έμπειρων στρατιωτικών διοικητών για να τη διοικήσει», δήλωσε το ISW/CTP

«Η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτή τη συμβατική στρατιωτική δομή για να συνεχίσει να πολεμά, παρά την έντονη ισραηλινή στρατιωτική πίεση», προσθέτουν.

08:46 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε πολυκατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου, Μπένι Γκαντζ, παραμέρισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, λέγοντας ότι το Ισραήλ είναι «δεσμευμένο να συνεχίσει να μάχεται».
  • Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «εμπιστεύεται» πως το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με το Διεθνές Δικαστήριο και θα τερματίσει την επίθεσή του στη Ράφα, θα ανοίξει τα συνοριακά περάσματα της Γάζας για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας και θα επιτρέψει στους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.
  • Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν αγνοήσουν τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττονται στη Γάζα, δεν θα έχουν την αξιοπιστία να επικρίνουν «τις ενέργειες οποιασδήποτε χώρας, όσο τρομερές κι αν είναι».

08:37 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ

Ο Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έγιναν «περίπου 20 εκτοξεύσεις» ρουκετών από το νότιο Λίβανο προς την περιοχή της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι αρκετές εντοπίστηκαν στις περιοχές Ντοβέβ και Μανάρα του Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές. Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί και ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «το πυροβολικό έπληξε τις πηγές των πυρών» στο Λίβανο.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετές «στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ» στις περιοχές Σουανέχ και Ράμγιεχτου νότιου Λιβάνου, καθώς και «υποδομές τρομοκρατών της Χεζμπολάχ» στην περιοχή Γιαρούν και «τρομοκράτες της Χεζμπολάχ» στην περιοχή Χανίνε.

08:35 Παλαιστίνιοι αναφέρουν αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς το Σάββατο, μεταξύ άλλων στη Ράφα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι μάρτυρες.

Συνεχίστηκαν επίσης οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών των IDF και μαχητών της Χαμάς. Παλαιστίνιοι και ομάδες του AFP ανέφεραν ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα και στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί εδώ

inSports

Φοβερός Εμμανουήλ Καραλής και 5,82 μ. στο Fly Athens

Ακόμη ένας σπουδαίος αγώνας από τον Εμμανουήλ Καραλή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024