Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οργισμένο το Ισραήλ για την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου - Συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις

Live: Οργισμένο το Ισραήλ για την ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου – Συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Ιστορική απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο - Το Ισραήλ διατάσσεται να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα - Δραματική είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, με μια ιστορική απόφασή του, διέταξε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Ράφα και οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική επιχείρηση.

Αιματηρή ήταν η περασμένη νύχτα σε Γάζα με θύματα στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου μεταξύ άλλων στόχος έγινε αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας με 12 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει επίσης τις επιθέσεις του σε τρία ανατολικά προάστια της Ράφα, ενώ τα ισραηλινά τανκς προελαύνουν στα νοτιοανατολικά της πόλης και έχουν φτάσει στην πυκνοκατοικημένη συνοικία της Γίμπνα στα δυτικά, αναφέρει το Reuters.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Άκσα, Ιγιάντ αλ-Τζάμπρι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν καύσιμα για την τροφοδοσία των γεννητριών, και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, «όλοι οι ασθενείς είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Ειδικά όσοι βρίσκονται στη ΜΕΘ, στις θερμοκοιτίδες και όσοι βασίζονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης».

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

06:45 Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν μόνο το 3% των αναγκών σε νερό

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA) δημοσίευσε μια ενημέρωση για την επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα καθώς αυξάνονται οι μεταδοτικές ασθένειες και οι εκτοπισμένοι αντιμετωπίζουν απελπιστική έλλειψη νερού, ενώ το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του από βορρά προς νότο.

Σε κανένα νοσοκομείο δεν είναι δυνατή η πρόσβαση επί του παρόντος στη βόρεια Γάζα, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και από την Παρασκευή μόνο το Νοσοκομείο al-Awda «θεωρήθηκε μερικώς λειτουργικό» στον βορρά, αν και, επίσης, χωρίς πρόσβαση εν μέσω των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων αναγκών σε νερό.

Σ’ έναν καταυλισμό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερό την ημέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο (να πιεί, να πλύνει, να μαγειρέψει και να καθαρίσει)», αναφέρει η OCHA του ΟΗΕ.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, με το 29% αυτής της ηλικιακής ομάδας να υποφέρει από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, το 33% από αιματηρή διάρροια και το 28% από υδαρή.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα σε τεράστιες ποσότητες, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν».

06:15 «Να ανοίξουμε τα μάτια μας» καλεί η ισραηλινή B’Tselem τους Ισραηλινούς

Η B’Tselem, μια από τις κορυφαίες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, κάλεσε τους Ισραηλινούς να λάβουν υπόψη τις εξελίξεις με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα και να διασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η «βία, η καταστροφή και η δολοφονία».

«Το Ισραήλ θα υποστεί αναπόφευκτα σκληρότερη διεθνή παρέμβαση» εάν συνεχίσει να «αγνοεί την καταστροφική πραγματικότητα στο έδαφος» της Γάζας και δεν εκπληρώσει το «καθήκον του να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή», τονίζει η B’Tselem σε σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εμείς, οι πολίτες του Ισραήλ, πρέπει ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας», επισημαίνει η οργάνωση.

«Πρέπει ν’ ακούσουμε το σαφές κάλεσμα απ’ όλο τον κόσμο: η βία, η καταστροφή και οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν τώρα», αναφέρει.

«Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι η βία και η περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή είναι οι θεμέλιοι λίθοι του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου Θάλασσας», προσθέτει.

05:45 Ισραηλινές επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τέσσερις Παλαιστίνιους στην πόλη Καλκίλια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, προσθέτοντας ότι οι τρεις από τους συλληφθέντες ήταν αδέρφια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα στην πόλη Γιάμπα, νότια της Τζενίν, ενώ εισέβαλαν στις κοντινές πόλεις Arraba, Kafr Ra’i, Qabatiya και Yabad, καθώς και στα χωριά Tura και Fahma, σύμφωνα με το Wafa.

Επιδρομές του ισραηλινού στρατού αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη όπως στις πόλεις Dura, νότια της Χεβρώνας, Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας, Burqa and Bazaria, βορειοδυτικά της Ναμπλούς και στο χωριό Jit, ανατολικά της Καλκίλια.

Ισραηλινοί έποικοι, επίσης, επιτέθηκαν με πέτρες σε παλαιστινιακά σπίτια ανατολικά της Χεβρώνας.

05:15 Προειδοποιεί τις ΗΠΑ ο Μπέρνι Σάντερς

Ο Σάντερς προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι εάν αγνοούν τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττονται στη Γάζα, δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία να επικρίνουν «τις ενέργειες οποιασδήποτε χώρας, όσο τρομερές κι αν είναι αυτές οι ενέργειες».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία συνοδεύει βίντεο από την ομιλία του γερουσιαστή από το Βερμόντ, ο Σάντερς λέει πως οι ΗΠΑ «ισχυρίζονται ότι είναι οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου».

«Στην καλύτερη περίπτωση, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τις χώρες για να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και ν’ αποτρέψουμε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει.

«Πώς θα μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να επικρίνουν οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο; Είτε είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία ή οποιοσδήποτε άλλος, οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, αν προσποιούμαστε [γι’] αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Αν πιστεύουμε πραγματικά αυτά που λέει ο Νετανιάχου», τονίζει.

04:45 ΟΗΕ: Η ΕΕ πρέπει να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη Δυτική Οχθη

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είπε ότι η ΕΕ πρέπει ν’ «αναβαθμίσει» τον ρόλο της και να διατηρήσει μια συνεχή παρουσία στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κα Αλμπανέζε σημείωσε ότι μια τέτοια παρουσία θα «λειτουργήσει ως «παθητική» προστασία για τους Παλαιστίνιους, ενώ θα λαμβάνονται πιο ουσιαστικά μέτρα».

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ έκανε τα σχόλιά της μετά από επίσκεψη διπλωματών της ΕΕ στην κατεχόμενη κοιλάδα της Ιορδανίας εν μέσω ενός «ολοένα και πιο εξαναγκαστικού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και οι ένοπλοι έποικοι στις παλαιστινιακές κοινότητες».

Η ίδια αναρωτήθηκε εάν οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα ενημερώσουν τώρα τις κυβερνήσεις τους για το ότι «το απαρτχάιντ του Ισραήλ εντείνει την καθημερινή βία του κατά των Παλαιστινίων».

04:15 Πρώην βουλευτής κρεμάει παλαστινιακή σημαία στο ιταλικό κοινοβούλιο

Ο πρώην ιταλός βουλευτής Στέφανο Απούτζο βιντεοσκοπήθηκε να κρεμάει μια παλαιστινιακή σημαία στο ιταλικό κοινοβούλιο στη Ρώμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οπως φαίνεται στα πλάνα, ο Απούτζο βγαίνει από ένα παράθυρο στο Palazzo Montecitorio, όπου εδρεύει η κάτω βουλή, και σκαρφαλώνει σ’ ένα μπαλκόνι όπου ξεδιπλώνει μια παλαιστινιακή σημαία.

«Αρκετά με τη χρήση ιταλικών όπλων για τη γενοκτονία στη Γάζα. Υπάρχουν 35.000 νεκροί στη Γάζα», φωνάζει ο Απούτζο στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη λεζάντα της ανάρτησης στο Χ, κάτω).

03:45 Νέες φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά πολυκατοικίας στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ενας ανεξακρίβωτος, μέχρι στιγμής, αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε, επίσης, σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στη συνοικία Daraj της πόλης της Γάζας στα βόρεια της επικράτειας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

03:04 Λευκός Οίκος για την απόφαση του ΔΔΔ «Η θέση μας για τη Ράφα είναι «σαφής και συνεπής»

Με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι «ήμασταν σαφείς και συνεπείς στη θέση μας για τη Ράφα», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η σημαντική αλλά κάπως διφορούμενη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα που θα διακινδύνευαν την καταστροφή του άμαχου πληθυσμού που βρίσκει καταφύγιο εκεί. Σύμφωνα με την ερμηνεία των τεσσάρων δικαστών, η εντολή είναι περιορισμένη και δίνει εντολή στο Ισραήλ να μην παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία στη Ράφα και όχι να σταματήσει εντελώς τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διακόπτει ένα φορτίο βομβών λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της επιχείρησης, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες του Ισραήλ δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο για το οποίο η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει.

02:40 Οι ΗΠΑ λένε ότι ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Γκαντζ, επανέλαβε τη θέση του Μπάιντεν για την επιχείρηση στη Ράφα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για «μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα» όταν συνομίλησε με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς την Παρασκευή, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανάγνωση έρχεται μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, η οποία απηχεί τις παρατηρήσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, με την κυβέρνηση να μην έχει ακόμη δώσει λεπτομερή απάντηση στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης τη σημασία της ολοκλήρωσης των συνομιλιών του Ισραήλ και της Αιγύπτου για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα το συντομότερο δυνατό, αναφέρει το υπουργείο. Δεν υπάρχει άμεση δήλωση από το γραφείο του Γκαντς σχετικά με την κλήση.

02:20 Το νο2 του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως «στιγμές διαύγειας»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, δηλώνει ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα δημιούργησαν μια «στιγμή σαφήνειας».

«Είναι μια στιγμή για να απαιτήσουμε τον σεβασμό των κανόνων του πολέμου στους οποίους όλοι δεσμεύονται: Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να αναζητήσουν ασφάλεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολύνεται χωρίς εμπόδια. Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και το προσωπικό του ΟΗΕ πρέπει να μπορούν να εκτελούν τις εργασίες τους με ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή του.

01:45 Εκπρόσωπος της Νομικής Ομάδας της Νότιας Αφρικής στο Al Jazeera

Είμαστε ικανοποιημένοι με την απάντηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (Δικαιοσύνης) στα αιτήματά μας. Ζητήσαμε η απόφαση του Δικαστηρίου να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Να συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για επείγουσα έρευνα. Η απόφαση του Δικαστηρίου συμβάλλει στην αποτροπή του Ισραήλ από το να διαφύγει την τιμωρία.

01:23 Υπουργός του Ισραήλ εναντίον IDF

Η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρετζέβ τα έβαλε με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χερζί Χαλεβί κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την αποκάλυψη του στρατού λίγες ώρες νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε τέσσερις ανακοινώσεις από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών πριν από τις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες τον προειδοποιούσαν για το πώς οι εχθροί της χώρας προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή στην ισραηλινή κοινωνία (σ.σ. για την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε ο πρωθυπουργός).

«Εάν η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών ήταν τόσο ανήσυχη, γιατί σιωπήσατε τον Οκτώβριο; Γιατί δεν κάνατε περισσότερα;» ρώτησε η Ρετζέβ στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που διέρρευσαν και προβλήθηκαν από το Κανάλι 12.

«Όλα τα θέματα σχετικά με την προειδοποίηση που δώσαμε για τους επτά τον Οκτώβριο αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο εσωτερικών ερευνών. Αν εννοούσατε με την ερώτησή σας ότι γνωρίζαμε και αγνοούσαμε ή ότι θέλαμε να συμβεί κάτι τέτοιο – αυτό δεν είναι καν άξιο απάντησης», ανταπάντησε ο Χαλεβί.

«Κανείς δεν μου είπε να το ρωτήσω αυτό, αλλά αν έχετε τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, τότε ίσως μπορείτε να μας εξηγήσετε πού ήταν ο στρατός στις 7 Οκτωβρίου;» απάντησε η Ρετζέβ.

«Μίρι, αρκετά. Θα ασχοληθώ με αυτό αργότερα», διέκοψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

01:00 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση λέει ότι χρησιμοποίησε ρουκέτες και πυραύλους για να στοχεύσει το αρχηγείο του τάγματος Σαχέλ της 769ης ταξιαρχίας του ισραηλινού στρατού στο Μπέιτ Χιλέλ, επιτυγχάνοντας άμεσο χτύπημα.

Πρόκειται για την 11η επίθεση που αναλαμβάνει σήμερα η Χεζμπολάχ, με προηγούμενες επιθέσεις να έχουν στόχο συγκεντρώσεις ισραηλινών στρατιωτών και εξοπλισμό.

Τις τελευταίες ώρες έχουν επίσης ηχήσει σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

00:33 Μόνο 97 φορτηγά στη Γάζα μέσω της προβλήτας των ΗΠΑ λέει ο ΟΗΕ

Η προσωρινή προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στις ακτές της Γάζας έχει παραδώσει 97 φορτηγά με βοήθεια από την έναρξη των επιχειρήσεων πριν από μία εβδομάδα, αναφέρει εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ «πήρε στην κατοχή του 97 φορτηγά από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η πλωτή αποβάθρα» στις 17 Μαΐου, δήλωσε ο Stephane Dujarric στους δημοσιογράφους.

«Υπήρχαν ορισμένα φορτηγά όπου οι άνθρωποι, όπως το θέσαμε, τα «αυτοδιένειμαν», αλλά τώρα τα ίδια τα φορτηγά πέρασαν», δήλωσε ο Ντούτζαριτς. «Μετά από μια δύσκολη αρχή, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό που θέλουμε να δούμε, όπως έχουμε πει, είναι μαζική βοήθεια να έρχεται μέσω χερσαίων οδών».

Πριν το Ισραήλ ξεκινήσει τον πόλεμο στη Γάζα, περίπου 500 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισέρχονταν στη Γάζα μέσω των κλειστών πλέον χερσαίων διαβάσεων κάθε μέρα.

00:09 Ηνωμένα Έθνη: «Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχει γονατίσει»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές ή έχουν καταστήσει μη λειτουργικά όλα τα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει εννέα νοσοκομεία πεδίου, αλλά δεν είναι αρκετά για να περιθάλψουν τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους που έρχονται καθημερινά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Χιλιάδες πρέπει να απομακρυνθούν για θεραπεία στην οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση εντός της Λωρίδας», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

00:00 Διεθνής Αμνηστία: «Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αμέσως»

Η Διεθνής Αμνηστία, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι η απόφαση του ΔΔΔ καθιστά «απολύτως σαφές» ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα.

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν εντελώς τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, καθώς οποιαδήποτε συνεχιζόμενη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να αποτελέσει υποκείμενη πράξη γενοκτονίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Χέμπα Μοράγιεφ, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αδιαμφισβήτητα, η χερσαία εισβολή και ο συναφής μαζικός αναγκαστικός εκτοπισμός που έχει προκαλέσει, θέτουν περαιτέρω ανεπανόρθωτο κίνδυνο για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού που προστατεύονται από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και απειλούν περαιτέρω τον φυσικό αφανισμό του εν όλω ή εν μέρει».

23:50 Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επιχείρηση στη Ράφα, τι ακολουθεί;

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου θα συζητηθεί τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τα κράτη μπορούν να αποφασίσουν να αναλάβουν ενιαία δράση για την επιβολή των αποφάσεων του δικαστηρίου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο, το οποίο ιστορικά χρησιμοποιούν για να προστατεύουν το Ισραήλ από τις συνέπειες της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όπως γράφει το Al Jazeera.

Αλλά η νέα απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου εντείνει την πίεση στα δυτικά κράτη που εξοπλίζουν το Ισραήλ.

«Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε την πώληση όπλων στο Ισραήλ για να τα χρησιμοποιήσει στη Ράφα; Δεν νομίζω ότι μπορείς. Νομίζω ότι είναι νομικά αδύνατο», δήλωσε ο Αλόνσο Γκουρμέντι, μελετητής του διεθνούς δικαίου στο King’s College του Λονδίνου.

Τα βέτο που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ από τον Οκτώβριο και μετά.

23:41 Γκαντζ και Μπλίνκεν συνομίλησαν μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα

Το μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γκαντζ, οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της επιστροφής των ομήρων» και τις προοπτικές εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Γκαντζ είπε ότι το Ισραήλ απορρίπτει τον όρο της Σαουδικής Αραβίας να «δημιουργήσει μια οδό προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» σε αντάλλαγμα για διμερείς σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν φέρεται να έθεσε το θέμα της βελτίωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, με τον Γκαντζ να απαντά ότι οι προμήθειες βοήθειας φθάνουν σε όλες τις περιοχές του θύλακα.

Ο Γκαντζ τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στη Ράφα και «θα καταβάλει προσπάθεια να αποφύγει να βλάψει τον άμαχο πληθυσμό».

23:31 «Κατάπαυση του πυρός τώρα», λέει η UNRWA με ένα εκατομμύριο παιδιά να χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες έχουν «καταρρεύσει» στη Γάζα, η οργάνωση εξακολουθεί να παρέχει στα παιδιά ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

«Οι ομάδες της UNRWA εξακολουθούν να φτάνουν στις οικογένειες με κρίσιμες υπηρεσίες, αλλά χρειαζόμαστε τώρα κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Η ψυχική υγεία των παιδιών στη Γάζα έχει πληγεί σοβαρά από τον πόλεμο του Ισραήλ και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

Πριν ξεσπάσει η σύγκρουση, η UNICEF εκτιμούσε ότι περισσότερα από 500.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονταν ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:22 Ο ισραηλινός στρατός ερευνά τις εικόνες που δείχνουν στρατιώτες να καίνε βιβλία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο μιας φωτογραφίας και ενός βίντεο που φέρεται να δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να καίνε βιβλία στη Γάζα – μεταξύ αυτών ενδέχεται να ήταν και ένα αντίτυπο του Κορανίου.

«Ξεκίνησε έρευνα από το ποινικό τμήμα της στρατονομίας» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατός, απαντώντας σε μια ερώτηση για το θέμα αυτό. «Η συμπεριφορά (που επιδεικνύουν οι εικονιζόμενοι) στο βίντεο δεν συνάδει με τις αρχές» του ισραηλινού στρατού ο οποίος λέει ότι «σέβεται όλες τις θρησκείες» και «καταδικάζει κατηγορηματικά αυτού του είδους τη συμπεριφορά».

Το βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επαληθευτεί από το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνει έναν στρατιώτη που φορά στολή παρόμοια με εκείνη του ισραηλινού στρατού να ρίχνει στη φωτιά ένα βιβλίο, που ίσως ήταν ένα Κοράνι. Σε άλλη φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, ένας Ισραηλινός στρατιώτης ποζάρει μπροστά σε βιβλία που καίγονται στη Γάζα.

Μία από τις επίμαχες φωτογραφίες με Ισραηλινό στρατιώτη να ποζάρει μπροστά από βιβλία που καίγονται.

Το βίντεο και η φωτογραφία προβλήθηκαν από τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.

Ένας δημοσιογράφος του ιστότοπου έρευνας και επαλήθευσης γεγονότων Bellingcat κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ράφια με τα βιβλία που διακρίνονται στο φόντο της φωτογραφίας αντιστοιχούν με εκείνα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αλ Άκσα, στη Γάζα.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινοί στρατιώτες κατηγορήθηκαν ότι δημοσίευαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης εξευτελιστικό περιεχόμενο για τους Παλαιστίνιους αμάχους. Τον Φεβρουάριο ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για πολλά συμβάντα με πρωταγωνιστές στρατιώτες.

Λόγω των γεγονότων αυτών «γεννήθηκαν υποψίες περί κακομεταχείρισης κρατουμένων, θανάτων κρατουμένων, λεηλασιών και παράνομης χρήσης βίας», είχε δηλώσει τότε η γενική εισαγγελέας του στρατού Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι.

23:12 Το Κατάρ χαιρετίζει τις αποφάσεις του ΔΔΔ για τη Ράφα και την ανθρωπιστική βοήθεια

Το Κατάρ καλωσορίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διατάσσει την παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα, την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, το πράσινο φως για τις διερευνητικές αποστολές και την υποβολή έκθεσης εντός μηνός.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η απόφαση θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για μια άμεση, συνολική και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να δεσμευτούν πλήρως για την εφαρμογή όλων των διατάξεων που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει δράση για την προστασία των αμάχων στη Γάζα, ανέφερε το καταριανό υπουργείο.

23:02 Το Διεθνές Δικαστήριο «μπορεί να πάει στο διάολο», λέει Αμερικανός γερουσιαστής

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης «μπορεί να πάει στο διάολο», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Οι δηλώσεις του δεξιού συντηρητικού έγιναν μετά την εντολή του Παγκόσμιου Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και να ανοίξει το εκεί πέρασμα για να περνάει ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς εμπόδια.

«Σε ό,τι με αφορά, το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να πάει στο διάολο. Έχει περάσει προ πολλού η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτούς τους λεγόμενους διεθνείς οργανισμούς δικαιοσύνης που συνδέονται με τον ΟΗΕ. Η αντι-ισραηλινή προκατάληψή τους είναι συντριπτική», δήλωσε ο Γκράχαμ στο X.

«Η απόφαση του ΔΔΔ ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις που είναι απαραίτητες για να καταστρέψει τέσσερα τάγματα δολοφόνων και τρομοκρατών της Χαμάς – που χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες – είναι γελοία. Αυτό θα αγνοηθεί και θα πρέπει να αγνοηθεί από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

22:53 Οι αποφάσεις του ΔΔΔ είναι δεσμευτικές, υπενθυμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) είναι «δεσμευτικές» και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι όλες οι πλευρές θα συμμορφωθούν «δεόντως» με αυτές, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπός του, μετά την εντολή που δόθηκε στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα.

«Σημειώνοντας» τις αποφάσεις του ΔΔ που διατάσσει να σταματήσει η ισραηλινή επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον Χάρτη και το καταστατικό του Δικαστηρίου, οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν ως οφείλουν με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε στους δημοσιογράφους ο Στέφαν Ντούγιαριτς.

Το Ισραήλ αντέδρασε λίγο νωρίτερα στην απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας υπαρξιακός κίνδυνος για «τον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό» στη Ράφα.

«Το Ισραήλ δεν διεξάγει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη της Ράφα που δημιουργούν συνθήκες διαβίωσης ικανές να οδηγήσουν στον αφανισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει», διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

22:43 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ χτύπησαν ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς αναφέρει ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο δύο άρματα μάχης Merkava και μια στρατιωτική μπουλντόζα με ρουκέτες Yassin-105 κατά τη διάρκεια μαχών στην περιοχή Μπέιτ Λαχία.

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου οι επιθέσεις έχουν ως στόχο τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και τις γύρω περιοχές.

Τον Ιανουάριο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μειώνει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια Γάζα, αφού «εξάρθρωσε» τη Χαμάς στην περιοχή. Στις αρχές Μαΐου, ωστόσο, εξαπέλυσε και πάλι χερσαίες επιθέσεις λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν ανασυνταχθεί στον βορρά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, τουλάχιστον 634 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 3.581 έχουν τραυματιστεί από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023.

22:34 Ιλάν Παπέ: Αποκλείεται μια ισραηλινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Ισραηλινός ιστορικός Ilan Pappe λέει ότι αμφιβάλλει αν οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης επίθεσης στη Ράφα.

«Όπως γνωρίζετε, ορισμένα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν τελεσίγραφο στον Νετανιάχου μέχρι τις 9 Ιουνίου, ότι αν δεν έχει κάποιο κατάλληλο σχέδιο (σ.σ. για τη μεταπολεμική Γάζα), θα ζητήσουν εκλογές. Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε.

«Οπότε όχι, φοβάμαι ότι η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε κυβέρνηση στο Ισραήλ να συνεργαστεί με το ΔΔΔ σε επίπεδο που να συμμορφώνεται με την απόφασή του», πρόσθεσε ο Παπέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Ωστόσο, ο Παπέ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική» στιγμή που υπερβαίνει τη Γάζα και το Ισραήλ.

«Είναι η πρώτη φορά που η Δύση και ο κυριότερος σύμμαχός της στη Μέση Ανατολή δοκιμάζονται από τις ίδιες αρχές δικαιοσύνης που η Δύση έχει υπονοήσει μόνο απέναντι στη Ρωσία και τον Παγκόσμιο Νότο», είπε.

22:24 Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Θα επιλέξει το διεθνές δίκαιο ή τη στήριξη στο Ισραήλ;

Τη δύσκολη θέση της Ευρώπης, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, διατύπωσε ανοιχτά ο επικεφαλής των ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει μια «δύσκολη» επιλογή μεταξύ της υποστήριξής του προς το κράτος δικαίου και αυτής προς το Τελ Αβίβ,

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

22:14 Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής χαιρετίζει την απόφαση του ΔΔΔ για τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σιρίλ Ραμαφόζα χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον τερματισμό της επίθεσης στη Ράφα.

Ωστόσο, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος δηλώνει ότι εξακολουθεί να ανησυχεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να μειώσει τον ανθρώπινο πόνο στη Γάζα.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι εκεί.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Ράφα, παρά τις «ρητές προειδοποιήσεις» ότι θα μπορούσαν να έχουν «γενοκτονικές» συνέπειες, δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός δικηγόρος, Τεμπέκα Ενγκουκαϊτόμπι.

Το Ισραήλ έχει απορρίψει τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1949.

Μετά την απόφαση, η Νότια Αφρική δήλωσε ότι «η απόφαση του παγκόσμιου δικαστηρίου είναι πρωτοποριακή».

Το τμήμα διεθνών σχέσεων της Νότιας Αφρικής δήλωσε: «Αυτή η εντολή είναι δεσμευτική και το Ισραήλ πρέπει να την τηρήσει».

Η Νότια Αφρική πρόσθεσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αξιοποιώντας τη σημερινή διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

22:06 Έχουμε «αναπάντεχα σχέδια» για το Ισραήλ, λέει η Χεζμπολάχ

Νέες απειλές κατά του Ισραήλ εκτόξευσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σήμερα Παρασκευή, μιλώντας απευθείας από την τηλεόραση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:03 Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ σχετικά με τη Ράφα είναι δεσμευτικές»

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, δηλώνει ότι αναμένει την «πλήρη και άμεση εφαρμογή» των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) που διατάσσει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα και να ανοίξει το χερσαίο πέρασμα εκεί.

«Οι εντολές του ΔΔΔ είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να τις τηρήσουν», δήλωσε ο Λέναρτσιτς, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:53 Πατέρας της Χανάν Γιαμπλόνκα της οποίας η σορός ανασύρθηκε από τη Γάζα: «Κανείς από την κυβέρνηση δεν μου τηλεφώνησε»

Ο Ρεουμπέν Γιαμπλόνκα, πατέρας της Χανάν Γιαμπλόνκα της οποίας η σορός ανασύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κανάλι 12 ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν επικοινώνησε μαζί του.

«Είναι δύσκολο για εμάς και κανείς δεν τηλεφώνησε», είπε. Ο δημοσιογράφος Γκάι Πελέγκ απάντησε ότι «αργότερα θα δείτε ένα ρεπορτάζ για τη Μίρι Ρεγκέβ ότι είναι αρκετά ικανή να τηλεφωνήσει σε κάθε μέλος του Λικούντ στα γενέθλιά του. Είναι ικανή να τηλεφωνούν όταν το θέλουν».

Ο Γιαμπλόνκα απάντησε: «Ίσως θα έπρεπε να είμαι μέλος του Λικούντ, τότε όλοι θα με καλούσαν. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τηλεφωνήσει; Είμαστε εκατοντάδες; Είναι τρεις οικογένειες, ας κάνουν ένα τηλεφώνημα, ας στείλουν ένα τηλεγράφημα».

21:44 Η παλαιστινιακή προεδρία συμφώνησε με την Αίγυπτο για την αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ

Η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε με την Αίγυπτο την Παρασκευή για την προσωρινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή προεδρία στο επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

21:35 Αιγυπτιακή πηγή: Το πέρασμα της Ράφα είναι αιγυπτιακό-παλαιστινιακό πέρασμα, η Αίγυπτος θα ξαναστείλει βοήθεια μέσω αυτού μέσω του μηχανισμού που θα συμφωνηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή

Η Αίγυπτος θα στείλει και πάλι βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα στη Γάζα μέσω ενός μηχανισμού που θα συμφωνηθεί σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, ανέφερε την Παρασκευή η κρατική αιγυπτιακή ενημερωτική τηλεόραση Al Qahera επικαλούμενη ανώτερη πηγή.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σήμερα Παρασκευή να στέλνει προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα στα Ηνωμένα Έθνη μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, έως ότου δημιουργηθούν οι νομικοί μηχανισμοί για την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

21:25 Λιγότερα από 1.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από τις 7 Μαΐου, λέει ο ΟΗΕ

Μόνο 906 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Μαΐου, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Η πρόσβαση της βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος είναι εξαιρετικά περιορισμένη και τα στοιχεία του ΟΗΕ έρχονται την ώρα που ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να στείλει προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούγιαριτς περίπου 800 από αυτά τα φορτηγά περιείχαν προμήθειες τροφίμων.

21:07 Η Ιρλανδία καταδίκασε την επίπληξη της πρέσβεως της από το Ισραήλ

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την «επίπληξη» του Ισραήλ προς την πρέσβη του αφού το Δουβλίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου και το Ισραήλ υποσχέθηκε αμέσως αντίμετρα.

Η πρέσβης της Ιρλανδίας, Σόνια ΜακΓκίνες και ο Νορβηγός και ο Ισπανός ομόλογός της κλήθηκαν την Πέμπτη. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι τους έδειξε ένα βίντεο με την απαγωγή πέντε γυναικών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μάρτιν, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θεωρώ ότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν είναι τρόπος για να φέρεσαι σε διπλωμάτες και είναι εκτός του κανόνα με τον οποίο φέρονται οι διπλωμάτες σε οποιαδήποτε χώρα».

Η επίδειξη του βίντεο στην πρέσβη μπροστά στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ήταν κάτι που δεν είχαν «δει στο παρελθόν σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δέχονταν διεθνώς ότι αυτό δεν είναι μέσα στις παραμέτρους των αποδεκτών κανόνων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους διπλωμάτες», είπε.

20:57 Συνεχίζουν τις επιθέσεις οι Χούθι, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα λέει η αμερικάνικη Κεντρική Διοίκηση

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) αναφέρει ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία».

Αυτό συμβαίνει λίγες ώρες αφότου ο στρατός της συμμαχικής με το Ιράν οργάνωσης της Υεμένης ανέφερε επιθέσεις εναντίον τριών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων δύο ισραηλινών πλοίων και ενός ελληνικού πλοίου, χωρίς να αναφέρει πότε έγιναν.

Η ομάδα ανέφερε ότι η επίθεση στο Essex πραγματοποιήθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αντίθεση με τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα ναυτιλιακά δεδομένα δείχνουν ότι το δεξαμενόπλοιο Essex με σημαία Λιβερίας που έφερε υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο την Παρασκευή.

Το πλοίο διαχειρίζεται η Zodiac Maritime, η οποία ελέγχεται από τον ισραηλινό μεγιστάνα Εγιάλ Οφέρ. Το υπό πορτογαλική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Aries, το οποίο κατάσχεσε το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στις 13 Απριλίου, συνδέεται επίσης με την εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:48 Στις 35.857 οι νεκροί στη Γάζα – 57 θύματα σε μόλις 24 ώρες

Συνολικά 35.857 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.293 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος με χιλιάδες πτώματα να είναι θαμμένα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι είναι μεταξύ των νεκρών.

20:44 Η ΕΕ συζητά τον πιθανό ρόλο της στην επίβλεψη της συνοριακής διάβασης της Ράφα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά κατά πόσον θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην επίβλεψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, αναφέρει το Al Jazeera.

Το μπλοκ των 27 χωρών δημιούργησε μια αποστολή το 2005 για να βοηθήσει στην επίβλεψη του περάσματος, αλλά η αποστολή αυτή ανεστάλη δύο χρόνια αργότερα μετά την εκλογή της Χαμάς και την ανάληψη του ελέγχου της Γάζας.

«Λάβαμε διαβήματα από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για το αν θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ θα λάβει πιθανότατα το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους υπουργούς που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να καταρτίσουν επιλογές για μια πιθανή επανατοποθέτηση μιας αποστολής της ΕΕ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Προφανώς, αυτό δεν θα γινόταν υπό τις σημερινές συνθήκες, όχι υπό συνθήκες πολέμου. Μιλάμε για το μέλλον», τονίζεται.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η ΕΕ, η οποία δυσκολεύεται να καταλήξει σε ενιαία θέση για τον πόλεμο στη Γάζα, βρίσκεται ακόμη στην «αρχή της πιθανής διαδικασίας».

20:35 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι στέλνει «εκτεταμένη βοήθεια» στη Γάζα παρά τις διεθνείς επικρίσεις

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνεχίζει να παραδίδει «εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς εκτόξευσε βλήματα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της εναλλαγής των ανθρωπιστικών ομάδων.

Η δήλωση έρχεται καθώς ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να παρεμποδίζει σοβαρά την παράδοση βοήθειας στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα και λίγο αφότου το Παγκόσμιο Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα της Ράφα στον νότο.

Η σχετική ανάρτηση:

20:26 Επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στις Βρυξέλλες κατήγγειλε η πρέσβης

Η πρέσβης του Ισραήλ στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, Ίντιτ Ροζενβέιγκ – Αμπού κατήγγειλε επίθεση στην πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

Δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:20 Η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει την απόφαση του ΔΔΔ

Η Σαουδική Αραβία χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:12 Αντιαρματικός πύραυλος της Χεζμπολάχ προκάλεσε ζημιές σε πόλη των βόρειων συνόρων που έχει εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό

Ζημιές προκλήθηκαν στην συνοριακή κοινότητα Ντοβέβ στο βόρειο Ισραήλ από αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, λένε οι τοπικές αρχές.

Η Ντοβέβ έχει εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό εν μέσω καθημερινών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ.

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

20:02 Η Αίγυπτος θα στέλνει προσωρινά βοήθεια στη Γάζα μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σήμερα Παρασκευή να στέλνει προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα στα Ηνωμένα Έθνη μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, έως ότου δημιουργηθούν οι νομικοί μηχανισμοί για την επαναλειτουργία του συνοριακού περάσματος της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Αντιδρώντας στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής (ΔΔΔ), το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε:

«Η Αίγυπτος καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις νομικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να εφαρμόσει όλα τα προσωρινά μέτρα που εξέδωσε το ΔΔΔ, τα οποία θεωρούνται νομικά δεσμευτικά και εκτελεστά, καθώς εκδίδονται από το ανώτατο διεθνές δικαστικό όργανο.

Η Αίγυπτος τονίζει ότι το Ισραήλ φέρει πλήρη νομική ευθύνη για την επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας ως κατοχική δύναμη, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις συστηματικές πολιτικές του κατά του παλαιστινιακού λαού της στοχοποίησης, της πείνας και της πολιορκίας κατά παράβαση όλων των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

19:53 Βελγίδα ΥΠΕΞ: «Ο ανθρώπινος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει»

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών που κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της απόφασης.

Η ίδια δήλωσε στο X: «Η βία και ο ανθρώπινος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και διαπραγματεύσεις για δύο κράτη».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:43 Νέα φονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα – Γυναίκες και παιδιά τα θύματα

Τουλάχιστον οκτώ γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι πίσω από το τέμενος Χαμζά στην οδό Γιάφα στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, τα πτώματα των παιδιών είναι ακόμη κάτω από τα συντρίμμια.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:37 Οργή Ισραήλ: «Ψευδείς, εξωφρενικές και αηδιαστικές» οι κατηγορίες στο ΔΔΔ – Τι θα πράξει στη Ράφα

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία απαντούν στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο αφανισμού του άμαχου πληθυσμού στην πόλη της νότιας Γάζας.

Η ισραηλινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις κατηγορίες από τη Νότια Αφρική στο ΔΔΔ «ψευδείς, εξωφρενικές και αηδιαστικές».

«Μετά την τρομερή τρομοκρατική επίθεση κατά των πολιτών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ξεκίνησε έναν δίκαιο αμυντικό πόλεμο για να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους μας», σημειώνεται.

«Το Ισραήλ το κάνει αυτό σύμφωνα με το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του και τους πολίτες του, διατηρώντας τις ηθικές του αξίες και τηρώντας το διεθνές δίκαιο», τονίζεται.

«Το Ισραήλ δεν πραγματοποίησε και δεν θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα που δημιουργούν συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αφανισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού, εν όλω ή εν μέρει».

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο για να μειώσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ζημιές στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.

Ενώ η δήλωση τονίζει τη δέσμευση του Ισραήλ να αποτρέψει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» από το να ανακαταλάβουν το πέρασμα της Ράφα, το Τελ Αβίβ αναφέρει ότι παραμένει δεσμευμένο να επιτρέψει την παράδοση βοήθειας μέσω της πύλης.

Η Αίγυπτος έχει αρνηθεί να ανοίξει ξανά το πέρασμα από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε την πλευρά της Γάζας στις 7 Μαΐου, σημειώνουν οι Times of Israel.

19:28 Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν την αναχαίτιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν από πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το Ιράν στο Ιράκ

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ από μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ χθες το βράδυ.

Το πρώτο βίντεο δείχνει την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εκτοξεύτηκε προς το βόρειο Ισραήλ και τα τελευταία βίντεο δείχνουν την αναχαίτιση δύο ακόμη UAV που πετούσαν προς τη νοτιότερη πόλη Εϊλάτ.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ισχυρίστηκε ότι είχε στόχο το λιμάνι της Χάιφα και έναν «ζωτικό στόχο» στην Εϊλάτ. Σύμφωνα με τις IDF, και τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

19:23 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν τον αναπληρωτή επικεφαλής της δύναμης εθνικής ασφάλειας της Χαμάς σε χτύπημα στην κεντρική Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής διοικητής εθνικής ασφάλειας της Χαμάς στη Γάζα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή την Πέμπτη.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι ο διοικητής, Ντιάα αλ-Ντιν αλ-Σαράφα ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια των συνόρων της Γάζας και την παρεμπόδιση της απομάκρυνσης των πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι IDF σκότωσαν επίσης αυτή την εβδομάδα τον Γιοσέφ αλ-Σούμπκι, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα βιομηχανικού εξοπλισμού στο αρχηγείο της Χαμάς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:14 Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας: Ρουκέτες έπεσαν κοντά σε δύο πόλεις του βόρειου Ισραήλ, χωρίς θύματα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ανέφερε ότι μετά τις σειρήνες που ακούστηκαν στο βόρειο Ισραήλ, αρκετές ρουκέτες έπεσαν στην περιοχή της πόλης Ντοβέβ, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Ορισμένες ρουκέτες έπεσαν επίσης στο κιμπούτς Μανάρα, αν και δεν ενεργοποιήθηκαν εκεί οι σειρήνες. Ούτε εκεί αναφέρθηκαν θύματα.

19:04 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και του προσωπικού του ΟΗΕ σε συγκρούσεις.

Από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, 14 ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία απείχε.

Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από την Ελβετία δεν ξεχωρίζει κάποια σύγκρουση, αλλά έρχεται καθώς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώνονται σε στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα, την Ουκρανία, το Σουδάν και σε άλλα μέρη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 190 υπάλληλοί του έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ο μεγαλύτερος αριθμός στην σχεδόν 80χρονη ιστορία του οργανισμού.

18:55 Ο Στάρμερ δήλωσε ότι θέλει να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αν κερδίσει τις εκλογές στη Βρετανία

Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αν κερδίσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε πως έτσι «ανταμείβεται η τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφονται εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Γάζα.

18:48 Βαρυσήμαντη δήλωση Μπορέλ: Η ΕΕ να διαλέξει ανάμεσα στο κράτος δικαίου ή το Ισραήλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης των διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:39 Μπένι Γκαντζ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο εναντίον της Χαμάς

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο εναντίον της Χαμάς για να επιστρέψει τους ομήρους του και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, αφού το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) το διέταξε να σταματήσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να πολεμά για να επιστρέψει τους ομήρους του και να υποσχεθεί την ασφάλεια των πολιτών του – όπου και όποτε χρειάζεται – συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκαντζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ θα διασφαλίσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

18:29 Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης

  • Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα στη νότια Γάζα
  • Το δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει σε διεθνείς ερευνητές να εισέλθουν στον θύλακα για τη διεξαγωγή ερευνών
  • Διατάσσει επίσης να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την απρόσκοπτη παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Το ΔΔΔ ζητά από το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο εντός ενός μηνός σχετικά με την πρόοδό του στην εφαρμογή των μέτρων που διέταξε
  • Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του ΔΔΔ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση, αν και τόνισε ότι θα έπρεπε να αφορά όλη τη Γάζα
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι η διακοπή του πολέμου σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα συμφωνήσει σε αυτό
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τους βασικούς υπουργούς του για την απόφαση του ΔΔΔ

Διαδηλωτές έξω από το Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη ζητούν να «σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου» και «να σωθεί η Παλαιστίνη».

18:19 HRW: Η απόφαση του ΔΔΔ «υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Γάζα»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) λέει ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης δείχνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη Γάζα.

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», δήλωσε ο Μπαλκίς Τζάραχ από τη διεθνή ομάδα δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ.

«Η απόφαση αυτή ανοίγει τη δυνατότητα για ανακούφιση, αλλά μόνο αν οι κυβερνήσεις χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πιέσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει επειγόντως τα μέτρα του δικαστηρίου», τόνισε ό ίδιος.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:10 Έφεδρος στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, έφεδρος στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στη βόρεια Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:00 Ισραηλινός υπουργός: «Οι μάχες στη Ράφα θα συνεχιστούν έως ότου οι αιχμάλωτοι επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μίκι Ζοχάρ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα είναι η άσκηση πίεσης στη Χαμάς.

Απαντώντας στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε στο Χ: «Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χάγης καλούνται να έρθουν στη Γάζα και να πείσουν τη Χαμάς να επιστρέψει τους απαχθέντες μας στην πατρίδα τους».

«Μέχρι να συμβεί αυτό, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σταματήσουν οι μάχες στη Ράφα», τόνισε.

«Η παύση των εχθροπραξιών θα είναι φτύσιμο στο πρόσωπο των απαχθέντων που περνούν καθημερινά κόλαση και κόλαση, όταν ο μόνος τρόπος για να σωθούν είναι μόνο η άσκηση πίεσης στη Χαμάς», πρόσθεσε.

17:53 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης αποκαλεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου «ηθική καταστροφή»

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καταδίκασε την Παρασκευή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) επειδή δεν κατάφερε να συνδέσει το αίτημά του για τερματισμό των μαχών με το αίτημα για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Λαπίντ, συνήθως σφοδρός επικριτής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποτυχία του δικαστηρίου να συνδέσει τα δύο ζητήματα αποτελεί «ηθική κατάρρευση και ηθική καταστροφή».

17:44 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ για δεύτερη φορά σε 20 λεπτά

Συναγερμοί για ρουκέτες ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Κίριατ Σμόνα στα βόρεια του Ισραήλ, λίγο μετά την ενεργοποίηση των σειρήνων στο κιμπούτς Μαλκίγια.

17:34 Οι κινήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δίνουν «ένα-δύο νομικά χτυπήματα» στο Ισραήλ

Το ΔΔΔ έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου Ριντ Μπρόντι.

«Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένες εντολές: να σταματήσει η επίθεση στη Ράφα, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα, να επιτραπεί η είσοδος των αποστολών διερεύνησης στοιχείων. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παρέκκλισης εδώ», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος, πρώτα απ’ όλα από την επιμονή και την επιμονή της Νότιας Αφρικής και την επιστροφή της στο δικαστήριο. Και το δικαστήριο ανταποκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένων όλων των δυτικών δικαστών, οι οποίοι ήταν πραγματικά τόσο εμφατικοί όσο και η πραγματικότητα».

Ο Μπρόντι είπε ότι η Νότια Αφρική ζητά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα να δοθεί εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση, με το δικαστήριο να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση επειδή η Χαμάς και η παλαιστινιακή πλευρά δεν είναι παρούσα στο εδώλιο.

«Αλλά αυτό είναι που τελικά επέλεξαν να κάνουν εδώ και είναι μια απόδειξη για αυτό το δικαστήριο και για το τι κάνει. Μαζί με την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ (σ.σ. να εισηγηθεί εντάλματα σύλληψης κατά κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων), πρόκειται για ‘ένα-δύο’ πραγματικά νομικά χτυπήματα», τόνισε ο Μπρόντι, χρησιμοποιώντας τον σχετικό όρο από το μποξ.

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης.

17:25 Αναταραχή στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΔΔ – «Παίρνουν σοβαρά αυτή την απόφαση»

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει από την Ιορδανία για το Al Jazeera:

«Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ισραηλινό Κανάλι 13 ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου γραφείου Μπένι Γκαντζ και ο δικαστικός σύμβουλος της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Αυτό δείχνει πόσο σοβαρά παίρνουν αυτή την απόφαση.

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος είναι ένα από τα ακροδεξιά μέλη του συνασπισμού.

Είπε ότι όσοι απαιτούν από το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, απαιτούν να διατάξει το ίδιο να πάψει να υπάρχει. ‘Δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό’, είπε.

Και πρόσθεσε: ‘Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τους εαυτούς μας και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Η ιστορία θα κρίνει ποιος στάθηκε σήμερα στο πλευρό των ναζί της Χαμάς και του ISIS’.

Από πολιτικές πηγές που μιλούν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης μαθαίνουμε ότι το Ισραήλ δεν θα απαντήσει στην απόφαση του δικαστηρίου, ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά.

Ήδη διεξάγει συνομιλίες κάτω από το τραπέζι με τις ΗΠΑ για να ασκήσει βέτο στην απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

17:20 Η Νότια Αφρική καλωσορίζει την «ισχυρότερη» εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη Ράφα της Γάζας και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την υποστηρίξουν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρότερη, όσον αφορά τη διατύπωση, δέσμη προσωρινών μέτρων, πολύ σαφή έκκληση για παύση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SABC.

Η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

17:15 Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Παλαιστίνιος προεδρικός εκπρόσωπος, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

17:10 Η Χαμάς καλωσόρισε την απόφαση του ΔΔΔ, την κρίνει μη επαρκής

Η Χαμάς χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για τη Ράφα, λέει ότι δεν είναι αρκετή και ζητά τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα.

17:05 Το ΔΔΔ δήλωσε ότι δεν είδε κανένα στοιχείο επαρκούς ανθρωπιστικής πρόσβασης για τους Παλαιστίνιους

Η Στεπ Βέσεν του Al Jazeera μεταδίδει από τη Χάγη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου:

«Δεκατρείς από τους 15 δικαστές του ΔΔΔ συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Ράφα αποτελεί κόκκινη γραμμή. Χρησιμοποιήθηκαν λέξεις όπως ‘εξαιρετικά φρικτή’ για να περιγράψουν την κατάσταση.

Ο κύριος δικαστής είπε ότι 800.000 είναι εκτοπισμένοι και ότι δεν πιστεύει τα λόγια του Ισραήλ ότι τους παρέχεται ασφάλεια και ανθρωπιστική πρόσβαση. Είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό το δικαστήριο έδωσε τώρα μια πολύ αυστηρή εντολή να σταματήσει αμέσως το Ισραήλ την επιθετική και στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα και να αποσύρει τα στρατεύματά του από εκεί. Έβγαλε επίσης μια απόφαση για τα συνοριακά περάσματα, ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατό για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι είπε ότι οι παρατηρητές από τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση το συντομότερο δυνατό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξαφανιστούν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου».

16:56 Ιστορική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η ιστορική απόφαση του ΔΔΔ αναμένεται να αυξήσει περισσότερο την πίεση στο Ισραήλ που έχει ήδη απομονωθεί διεθνώς εξαιτίας της αιματοχυσίας στη Γάζα, γεγονός που αποτυπώνεται και σε κορυφαίους θεσμούς όπως το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Γιοάβ Γκάλαντ και τους ηγέτες της Χαμάς γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ που δεν δίστασαν να απειλήσουν τους αξιωματούχους του ΔΠΔ με κυρώσεις.

Η απόφαση του ΔΔΔ είναι εξαιρετικά σημαντική σε διπλωματικό επίπεδο αλλά το Δικαστήριο δεν έχει την ισχύ να την επιβάλει.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ισραήλ δεν θα συμμορφωθεί ούτε σε αυτή την απόφαση και θα συνεχίσει την επίθεση του στη Ράφα η οποία προκάλεσε τον αναγκαστικό εκτοπισμό 800.000 Παλαιστινίων, ωστόσο το βήμα αυτό κρίνεται σημαντικό στην περαιτέρω διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, τη μεγαλύτερη στην 75χρονη ιστορία του.

16:47 Αναβρασμός στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΔΔ – Ο Μπεν-Γκβιρ ζητάει την κατάληψη της Ράφα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συμμετάσχει σε επείγουσα τηλεφωνική διαβούλευση στις 17:00 η ώρα με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, του υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, του επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Τζάχι Χανέγκμπι, του στρατιωτικού του γραμματέα Ρομάν Γκόφμαν και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Γκάλι Μπεχάρβε – Μιάρα.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου και δήλωσε: «Η άσχετη εντολή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση: την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την πλήρη καταστροφή της Χαμάς – μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο».

16:39 Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε ένα μήνα για να παρουσιάσει τα μέτρα που θα πάρει μετά τη σημερινή εντολή

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης διέταξε το Ισραήλ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε ένα μήνα για να παρουσιάσει τα μέτρα που θα πάρει μετά τη σημερινή εντολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:32 Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο στη Ράφα σε παρατηρητές

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, να ανοίξει το πέρασμα για να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε παρατηρητές και να δώσει εξηγήσεις για τα μέτρα που έχει λάβει για να αποτρέψει τη γενοκτονία.

16:23 Το ΔΔΔ διατάσσει το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα για να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ναουάφ Σαλάμ, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα και να ανοίξει το πέρασμα στην περιοχή που έχει καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

16:15 Διεθνές Δικαστήριο: Η κατάσταση στη Ράφα είναι «καταστροφική»

Ο Ναουάφ Σαλάμ, επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου, είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα «επιδεινώθηκε περαιτέρω» από την τελευταία δικαστική απόφαση του Μαρτίου.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον ως «καταστροφική», πρόσθεσε.

«Τα προσωρινά μέτρα που ελήφθησαν δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις συνέπειες της αλλαγής της κατάστασης», αναφέρεται επίσης στην απόφαση της Χάγης.

16:13 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν απώλειες αμάχων μετά από ισραηλινή επίθεση στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι υπάρχουν απώλειες αμάχων μετά από ισραηλινή επίθεση στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:03 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΔΔΔ

Σε λίγο ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ θα ανακοινώσει την απόφασή του.

15:51 Δείτε live την απόφαση του Δικαστηρίου εδώ

15:47 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το ΔΔΔ στη Χάγη

Το Reuters μεταδίδει ότι μια μικρή ομάδα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών έφτασε έξω από το δικαστήριο της Χάγης, ανεμίζοντας σημαίες και παίζοντας ραπ, ζητώντας μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σημερινή διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) μέσω της ζωντανής ροής στο βίντεο στην κορυφή αυτής της σελίδας.

15:38 Η ομιλία απόφοιτης του Χάρβαρντ βάζει φωτιά στην τελετή αποφοίτησης

Αναφέραμε νωρίτερα ότι οι φοιτητές του Χάρβαρντ έφυγαν με πορεία από την αίθουσα της τελετής αποφοίτησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά της διοίκησης του πανεπιστημίου που απαγόρευσε την αποφοίτηση σε φοιτητές που είχαν εμπλακεί ενεργά στο κίνημα καταλήψεων του πανεπιστημίου.

Η απόφοιτη του Χάρβαρντ που μίλησε στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το γεγονός κατακεραυνώνοντας τη διοίκηση του πανεπιστημίου που έχει μείνει «κουφή» στα όσα ζητούν φοιτητές και καθηγητές και παραβιάζει όπως είπε την ελευθερία του λόγου.

«Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη από τη δυσανεξία απέναντι στην ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στην πολιτική ανυπακοή στην πανεπιστημιούπολη», είπε η απόφοιτη.

Δείτε την ομιλία της που διακόπτεται από δυνατά χειροκροτήματα:

15:20 UNICEF: Είκοσι νεογέννητα σε κίνδυνο στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

Καθώς το νοσοκομείο Αλ Ακσα στην Ντεΐρ αλ Μπαλάχ αγωνίζεται να βρει καύσιμα, οι γεννήτριες οξυγόνου του μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή 20 νεογέννητων, προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

«Η Γάζα χρειάζεται τώρα περισσότερα καύσιμα και ασφαλείς διαδρόμους για να επιχειρούν οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε η UNICEF σε ανάρτησή της στο X.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το νοσοκομείο Αλ Άκσα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του λόγω των διακοπών ρεύματος, με το προσωπικό να φροντίζει τους ασθενείς στο πάτωμα της υπερπλήρους εγκατάστασης.

15:10 Οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την Πέμπτη, ο ένας σοβαρά.

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, ο ένας σοβαρά, σύμφωνα με στοιχεία των IDF.

Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Λωρίδα της Γάζας και ένας άλλος στρατιώτης τραυματίστηκε μέτρια εκτός αυτής.

15:00 Σαπίζουν τα τρόφιμα που προορίζονται για τη Γάζα

Ορισμένα από τα τρόφιμα που περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο έχουν αρχίσει να σαπίζουν, ενώ το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό για τις παραδόσεις βοήθειας, αναφέρει το Reuters.

Η Ράφα αποτελούσε κύριο σημείο εισόδου για ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και κάποιες εμπορικές προμήθειες πριν το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση στην πλευρά των συνόρων της Γάζας στις 6 Μαΐου και πάρει τον έλεγχο του περάσματος από την παλαιστινιακή πλευρά. Από τότε δεν έχει περάσει κανένα φορτηγό από το πέρασμα.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν από τη στρατιωτική δραστηριότητα και ότι το Ισραήλ πρέπει να παραδώσει το πέρασμα πίσω στους Παλαιστίνιους για να αρχίσει να λειτουργεί ξανά. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει την Αίγυπτο, η οποία ανησυχεί επίσης για τον κίνδυνο εκτοπισμού Παλαιστινίων από τη Γάζα, να επιτρέψει την επαναλειτουργία των συνόρων.

Ένας οδηγός φορτηγού, ο Μαχμούντ Χουσεΐν, δήλωσε ότι τα εμπορεύματά του ήταν φορτωμένα στο όχημά του για ένα μήνα, και σταδιακά χαλούσαν στον ήλιο. Κάποια από τα τρόφιμα απορρίπτονται, άλλα πωλούνται φθηνά.

«Μήλα, μπανάνες, κοτόπουλο και τυρί, πολλά πράγματα έχουν σαπίσει, κάποια πράγματα έχουν επιστραφεί και πωλούνται στο ένα τέταρτο της τιμής τους», είπε. «Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα κρεμμύδια που μεταφέρουμε στην καλύτερη περίπτωση θα φαγωθούν από τα ζώα λόγω των σκουληκιών που έχουν μέσα».

Ο όγκος της βοήθειας που περιμένει στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου είναι πλέον σημαντικός, δήλωσε ο Khaled Zayed, επικεφαλής της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή.

14:48 Δύο άνδρες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση με μαχαίρι σε συναγωγή στη Γερμανία

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν 18χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται να συζήτησε την πραγματοποίηση επίθεσης με μαχαίρι σε συναγωγή στη νοτιοδυτική γερμανική πόλη Χαϊδελβέργη.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατάγεται από την πόλη Βάινχαϊμ, κρατείται ως ύποπτος για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη δολοφονίας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εισαγγελείς και οι ποινικοί ανακριτές στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Φέρεται να σχεδίασε την πιθανή επίθεση μαζί με έναν άλλο 24χρονο ύποπτο, ο οποίος πυροβολήθηκε και συνελήφθη από την αστυνομία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μετά από μια έφοδο στο διαμέρισμα του άνδρα.

«Η δολοφονία ενός ή περισσότερων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη συναγωγή με επακόλουθο μαρτυρικό θάνατο συζητήθηκε ως επιδιωκόμενος στόχος, κατά τον οποίο και τα δύο άτομα ήθελαν να δεχτούν πυρά τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ανέφεραν οι αρχές.

14:39 Κρίσιμη η απόφαση του ΔΔΔ ακόμα κι αν δεν έχει τρόπο να την επιβάλει

Σε λιγότερο από δύο ώρες από τώρα, ο πρόεδρος του ΔΔΔ, Nawaf Salam, θα διαβάσει την απόφαση που έλαβαν οι 15+1 δικαστές του δικαστηρίου. Ο συν ένας είναι ισραηλινός δικαστής που έχει προστεθεί, καθώς μια χώρα που δεν έχει δικαστή μπορεί να προσθέσει έναν όταν εμπλέκεται.

Η Step Vaessen ανταποκρίτρια του AJ στη Χάγη σημειώνει:

«Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι: Θα αποφασίσει το δικαστήριο, όπως έχει ζητήσει η Νότια Αφρική… να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση, όχι μόνο στη Ράφα αλλά και σε ολόκληρη τη Γάζα;

Θα ήταν μια δεσμευτική εντολή, αλλά φυσικά το δικαστήριο δεν μπορεί να την επιβάλει. Δεν έχει αστυνομική δύναμη. Αλλά θα είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε τι έχει να πει το δικαστήριο».

14:24 Ο Μπορέλ προειδοποιεί το Ισραήλ «να μην απειλήσει» τους δικαστές του ΔΠΔ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ «να μην απειλεί» τους δικαστές του ΔΠΔ, ο γενικός εισαγγελέας του οποίου ζήτησε ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου.

«Ζητώ από όλους, ξεκινώντας από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην εκφοβίσουν τους δικαστές, να μην τους απειλήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ στο ισπανικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι TVE.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα φοβόταν να ταξιδέψει διεθνώς μετά από ένα πιθανό ένταλμα του ΔΠΔ, είπε ότι όχι, αλλά ότι ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, «θα πρέπει να ανησυχεί για το καθεστώς του».

Ο Χαν δήλωσε ότι προειδοποιήθηκε επίσης από έναν ανώτερο ηγέτη ότι το ΔΠΔ θα πρέπει να είναι «για την Αφρική και για κακοποιούς όπως ο Πούτιν», όχι για τη Δύση και τους συμμάχους της.

14:13 Ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχεύει αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με πληροφορίες του AJ ένα ισραηλινό drone στόχευσε ένα αυτοκίνητο στην περιοχή Hanouiyeh του νότιου Λιβάνου.

Χθες, μια ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε ένα μέλος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και τραυμάτισε τρεις Λιβανέζους μαθητές που βρίσκονται σε ένα μικρό λεωφορείο πίσω από το αυτοκίνητο που έγινε στόχος.

14:01 «Δεν μας έχει μείνει τίποτα»

Η Ράφα, κάποτε η καρδιά της Γάζας, έχει πλέον ερημώσει σε μεγάλο βαθμό, λέει ο Raed Abed, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που επέστρεψε στην πόλη με την ελπίδα να βρει πόσιμο νερό.

«Σοκαρίστηκα όταν έφτασα στη Ράφα. Δεν βρήκα κανέναν. Δεν βρήκα καν γάτες ή σκύλους», δήλωσε ο Abed στο Al Jazeera. «Δεν υπάρχει αγορά ή καταστήματα. Όλα είναι κλειστά. Δεν μπορείς να αγοράσεις ούτε ένα μπουκάλι νερό για να πιεις».

«Η Ράφα ήταν κάποτε το καλύτερο μέρος στη Γάζα. Εκεί συγκεντρώνονταν όλοι και όλα που έρχονταν στη λωρίδα, αλλά τώρα είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένοι.

«Δεν έχει μείνει τίποτα για εμάς. Πρόκειται για συνεχή πόνο που δεν σταματάει».

13:50 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι έπληξαν ισραηλινά άρματα μάχης

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο τρία άρματα μάχης Merkava 4 που ανήκαν στο Ισραήλ σε δύο ξεχωριστές συγκρούσεις στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με δήλωση στο Telegram, δύο άρματα μάχης δέχθηκαν επίθεση από ρουκέτες «al-Yassin 105» στην οδό al-Ajarma στον καταυλισμό Jabalia.

Η ομάδα δήλωσε ότι μαχητής της πυροδότησε επίσης ένα άλλο τανκ με μια συσκευή ‘Shawaz’ στη γειτονιά al-Qasaib του στρατοπέδου.

13:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι γεννήτριες στο νοσοκομείο μαρτύρων Al-Aqsa στο Deir el-Balah έχουν σβήσει και το νοσοκομείο αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος στο Al Jazeera.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα πτώματα τριών αιχμαλώτων ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας αποστολής στην Τζαμπάλια.
  • Ο επικεφαλής της CIA θα συναντηθεί με στελέχη της Μοσάντ στο Παρίσι για συνομιλίες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης πυρός.
  • Στις 4μμ το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με τα αιτήματα της Νότιας Αφρικής που ζητά έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ μετά την εισβολή στη Ράφα.
  • Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών δημοσιεύουν μια δήλωση που επικρίνει το κλείσιμο των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ.Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν ήταν δώρο στη Χαμάς.
  • Το Ισραήλ αποφάσισε να «διακόψει τη σύνδεση» μεταξύ της ισπανικής πρεσβείας και των Παλαιστινίων.

13:29 «Σταματήστε τη γενοκτονία» – Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

13:18 Συνάντηση CIA και Μοσάντ στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής της αμερικανικής CIA Μπιλ Μπερνς αναμένεται στο »Παρίσι σήμερα ή αύριο για συνομιλίες με ισραηλινούς εκπροσώπους σχετικά με την αναβίωση των συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP), επικαλούμενο δυτική πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε επίσης ότι ο Μπερνς αναμένεται στην Ευρώπη «τις επόμενες ημέρες» για νέες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

Το αναμενόμενο ταξίδι του Μπερνς έρχεται μετά τη διακοπή του τελευταίου γύρου συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες στο Κάιρο, με το Ισραήλ να αποκλείει τον οριστικό τερματισμό του πολέμου και να ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

13:00 Ο Νετανιάχου ψηφίζει Τραμπ – «Το Ισραήλ εκπληρώνει την προφητεία, είναι φως για τα έθνη»

Ενώ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ένα βήμα πριν καθίσει στο εδώλιο που «τίμησαν» διαβόητοι χασάπηδες, εξασφάλισε μια «θέση» στο βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, χάρη στο κόμμα του Τραμπ, για να μιλήσει ενώπιον του αμερικανικού λαού.

Η συμπάθεια όμως του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ακραίων Ισραηλινών φαίνεται να είναι μια συγκεκριμένη Ρεπουμπλικανή: Η Ελίζ Στεφάνικ.

Πρόκειται για τη γυναίκα που προαλείφεται για τη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στην περίπτωση που νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά στο άρθρο του in

12:46 Από την Daily Mail έμαθαν συγγενείς ομήρου «λεπτομέρειες για την απαγωγή του»

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Ισραηλινού ομήρου Ματάν Ζανγκάουκερ επειδή έδωσε στη βρετανική Daily Mail ένα βίντεο από την ανάκριση του απαγωγέα του, το οποίο δεν είχαν δει προηγουμένως.

Στην ανάκριση, ο φερόμενος ως απαγωγέας περιέγραψε πώς άρπαξε τον Zangauker και τον χτύπησε. «Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν παρουσιάστηκαν στην οικογένεια πριν από τη δημοσίευσή τους λόγω ανθρώπινου λάθους», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τους γονείς του Zangauker.

«Πρόκειται για ένα λάθος που προκλήθηκε από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια εκστρατεία», είπε, χωρίς ωστόσο να εξηγεί για ποιο λόγο τέτοιο υλικό διανεμήθηκε σε ΜΜΕ.

12:29 Η ανάκτηση των σορών είναι υπενθύμιση ότι το Ισραήλ πρέπει να φέρει πίσω όλους τους ομήρους

«Η ανάκτηση των σορών τους είναι μια σιωπηλή αλλά αποφασιστική υπενθύμιση ότι το κράτος του Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να στείλει αμέσως διαπραγματευτικές ομάδες με σαφή απαίτηση να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιστρέψει γρήγορα όλους τους ομήρους στα σπίτια τους: τους ζωντανούς για αποκατάσταση και τους δολοφονημένους για ταφή», ανέφερε την Παρασκευή το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων.

12:10 Είκοσι επτά χώρες καταδικάζουν το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Οι κυβερνήσεις 27 χωρών μελών του Συνασπισμού για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δημοσίευσαν δήλωση με την οποία επικρίνουν το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Τα μέλη του συνασπισμού, ο οποίος είναι μια σύμπραξη που εργάζεται για την προάσπιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δήλωσαν «Ένα ελεύθερο και ποικιλόμορφο τοπίο μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των δημοκρατιών, ιδίως σε περιόδους συγκρούσεων, καθώς οι άνθρωποι βασίζονται σε ανεξάρτητες πληροφορίες από πολλαπλές, αξιόπιστες πηγές για να παραμένουν ενημερωμένοι και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

«Είναι σημαντικό να παρέχεται σε όλους τους δημοσιογράφους απρόσκοπτη πρόσβαση για να καλύπτουν τα γεγονότα και τις εξελίξεις καθώς εκτυλίσσονται, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν και να ενημερώνουν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα».

Η συμφωνία υπογράφηκε από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Χιλή, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Νότια Κορέα, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τις Κάτω Χώρες, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

12:01 Πάνω από 200 υπάλληλοι της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη σιωπή της Ένωσης σε σχέση με τη Γάζα

Περισσότερα από 200 μέλη του προσωπικού των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ υπέγραψαν επιστολή με την οποία εκφράζουν «αυξανόμενη ανησυχία» για την αντίδραση της Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και τον στόχο της για την προώθηση της ειρήνης.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν 211 άτομα με την προσωπική τους ιδιότητα ως πολίτες και απευθύνεται στους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, αρχίζει καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Guardian που έχει στη διάθεσή του την επιστολή σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ακριβώς για να αποτρέψουν μια τέτοια ζοφερή παγκόσμια τάξη, οι παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιούργησαν την Ευρώπη. Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας».

11:52 Συλλυπητήρια Μακρόν μετά την ανακοίνωση θανάτου Γαλλοισραηλινού ομήρου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι με θλίψη πληροφορήθηκε τον θάνατο του Γάλλου πολίτη Orión Hernández Rado, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και η σορός του οποίου ανασύρθηκε από τη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Η Γαλλία, περισσότερο από ποτέ, παραμένει προσηλωμένη στην απελευθέρωση όλων των ομήρων», έγραψε ο Μακρόν στο X.

Νωρίτερα οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις σορούς τριών ομήρων που είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

11:39 Μάχες στον καταυλισμό Μπαλάτα της Δ. Όχθης μετά από ακόμα μία ισραηλινή επιδρομή

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομή στον καταυλισμό Μπαλάτα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταστρέφοντας υποδομές με μπουλντόζες και εισβάλλοντας σε σπίτια, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η επιδρομή προκάλεσε μάχες στον καταυλισμό, αν και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θύματα ή συλλήψεις.

Η εισβολή αποτελεί μέρος ενός ακόμη γύρου γνωστών επιδρομών των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, οι οποίες νωρίτερα εισέβαλαν σε περιοχές εντός των διοικητικών διαμερισμάτων της Χεβρώνας, της Τουλκαρέμ, της Ραμάλα και της ελ-Μπιρέχ.

Κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Qaffin, κοντά στην Tulkarem, μια Παλαιστίνια τραυματίστηκε από θραύσμα σφαίρας, καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις. Στην Beitunia, δυτικά της Ραμάλα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους.

Οι επιδρομές συμβάλλουν σε αυτό που ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini δήλωσε ότι είναι ένας «δεύτερος πόλεμος» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τον «διαχωρισμό, την απομόνωση και τους περιορισμούς μετακίνησης» να μαστίζουν τις παλαιστινιακές κοινότητες.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους έχει επίσης εντείνει τον φόβο, με 518 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 129 ανηλίκων, να έχουν σκοτωθεί από τέτοια βία από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης προβεί σε 8.840 συλλήψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

11:26 Μπορέλ: Η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν είναι δώρο στη Χαμάς

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί δώρο στη Χαμάς.

Την Τετάρτη, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου, για να βοηθήσουν να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και να αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν βαλτώσει.

«Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς, το αντίθετο μάλιστα», είπε. «Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η Χαμάς, αντιθέτως είναι αντίπαλοι».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη συνομιλήσει, χρηματοδοτήσει και συναντηθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει ένα παλαιστινιακό κράτος… η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση», πρόσθεσε.

11:12 Ο στρατός βρήκε τις σορούς τριών ομήρων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τις σορούς τριών Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι.

Οι όμηροι κατονομάζονται ως ο Michel Nisenbaum, 59 ετών, η Hanan Yablonka, 42 ετών και ο Orión Hernández Rado, 30 ετών.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι τρεις σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος έξω από το Κιμπούτς Μεφάλσιμ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ή πριν μεταφερθούν στη σήραγγα όπου βρέθηκαν.

Ο στρατός αναφέρει ότι τα πτώματα ανασύρθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης μιας μονάδας ειδικών αποστολών των IDF και της μονάδας επιχειρήσεων της Shin Bet στην Τζαμπάλια της Γάζας, μετά από πληροφορίες που ελήφθησαν κατά την ανάκριση πολλών Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Οι τρεις όμηροι που ανασύρθηκαν νεκροί από τη Γάζα

11:06 Επίσκεψη Κασσελάκη σε Τελ Αβίβ και Δυτική Όχθη

Ως αποφασιστική κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού και σημασίας εκτιμούν στην Κουμουνδούρου την επιλογή να μεταβεί στην Παλαιστίνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τη γραμματέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράνια Σβίγκου, την τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα βρεθούν την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Μαΐου στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τα στελέχη που τον συνοδεύουν θα μεταβούν αρχικώς στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν τις διήμερες επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακαριώτατο Θεόφιλο Γ’.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του in εδώ

10:54 Ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ κατά των επιθέσεων στο προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να αποφασίσει την Παρασκευή επί ψηφίσματος που καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικού του ΟΗΕ και απαιτεί από τα εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις που μαίνονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου να τους προστατεύουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από την Ελβετία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και απειλών κατά του προσωπικού του ΟΗΕ και του ανθρωπιστικού προσωπικού, καθώς και για τη συνεχιζόμενη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα εμπόλεμα μέρη.

Το σχέδιο ψηφίσματος δεν ξεχωρίζει κάποια σύγκρουση, αλλά ψηφίζεται καθώς μαίνονται μάχες στη Γάζα, την Ουκρανία, το Σουδάν, τη Μιανμάρ και σε πολλά άλλα σημεία σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, είναι ο επτάμηνος πόλεμος στη Γάζα που έχει σημειώσει τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πάνω από 190 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο στην σχεδόν 80χρονη ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

10:46 «Θεϊκή υπόσχεση στον Αβραάμ το κράτος του Ισραήλ» λέει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 75 χρόνια του Ισραήλ, ο Μάικ Τζόνσον δεν υπερθεμάτισε σε θρησκευτικές αναφορές ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που το όραμα του σιωνισμού έγινε πράξη.

Με δηλώσεις για τον Αβραάμ, τον Ισαάκ και το θέλημα του Θεού να υπάρχει κράτος του Ισραήλ ο Τζόνσον δεν απέφυγε επίσης τις υποτιμητικές αναφορές στο Ισλάμ.

10:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στον καταυλισμό Shaboura της Ράφα

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνονται τώρα από την ανατολική Ράφα προς το κέντρο, φτάνοντας στα περίχωρα του προσφυγικού καταυλισμού Shaboura, όπου ακούγονται πυρά ρουκετών και πυροβολικού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ακριβώς έξω από τη Ράφα, ισραηλινά τετρακόπτερα λέγεται ότι πετάνε πάνω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, το μεγαλύτερο νοσοκομείο που λειτουργεί στη νότια Γάζα.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι περισσότερα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα είχαν επίσης κατευθυνθεί προς την πυκνοκατοικημένη συνοικία Γίμπνα της Ράφα στα δυτικά.

10:27 Το Ισραήλ απαγορεύει στην ισπανική πρεσβεία να συνδράμει Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει την ισπανική πρεσβεία από την παροχή υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της χώρας που ανέφερε μεταξύ άλλων το σύνθημα του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη «από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

«Μετά την αναγνώριση από την Ισπανία ενός παλαιστινιακού κράτους και την αντισημιτική έκκληση του Ισπανής αναπληρώτριας πρωθυπουργού, αποφάσισα να απαγορεύσω στην ισπανική πρεσβεία να παρέχει υπηρεσίες σε Παλαιστίνιους από την Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σσ το Ισραήλ αναφέρεται με βιβλικά ονόματα στη Δυτική Όχθη μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη γη τους)», έγραψε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Ακόμα με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς «συνέστησε» στην Ισπανίδα πολιτικό να διαβάσει την ιστορία της χώρας της:

«Και αν αυτή η μισητή αδαής θέλει να καταλάβει τι πραγματικά θέλει το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ας μελετήσει για τα 700 χρόνια ισλαμικής κυριαρχίας στην Αλ Αντάλου – τη σημερινή Ισπανία», πρόσθεσε ο Κατζ.

Οι δηλώσεις της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Γιολάντα Ντίαζ  έγιναν σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εξήγησε ότι η κίνηση της Ισπανίας να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στις 28 Μαΐου είναι μόνο η αρχή.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις από τη θέση μας στην κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Ζούμε σε μια στιγμή όπου το να κάνουμε το ελάχιστο είναι, ταυτόχρονα, ηρωικό και ανεπαρκές», δήλωσε η ηγέτης του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη».

10:15 Πυροβολισμοί σε νοσοκομεία και εντολές εκκένωσης

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τα νοσοκομεία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, ιδίως για το νοσοκομείο Kamal Adwan, το οποίο χτυπήθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινό πυροβολικό, καθώς και για το νοσοκομείο al-Awda.

Γιατροί στο νοσοκομείο al-Awda λένε στο AJ ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των θυρών του νοσοκομείου, καθώς χρησιμοποιούν μεγάφωνα για να διατάξουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να φύγουν.

Ορισμένοι από τους γιατρούς αρνήθηκαν να φύγουν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να φέρει ασθενοφόρα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση να μεταφερθούν στη δυτική πλευρά της πόλης της Γάζας, ή τουλάχιστον σε ένα μέρος όπου μπορούν να λάβουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Στο παρακάτω βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί στο προαύλιο του Kamal Adwan.

10:07 Νέες διαδηλώσεις φοιτητών του Κολούμπια

Εκατοντάδες φοιτητές διαδηλώνουν μετά από έκτακτο κάλεσμα έξω από το Κολούμπια.

Στο πανεπιστήμιο που ξεκίνησαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που σαρώνουν τις ΗΠΑ και όχι μόνο, φοιτητές φορώντας παλαιστινιακές μαντήλες διαδηλώνουν για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

09:58 Παρατηρητήρια πολέμου: Ενεργή και αποτελεσματική η παλαιστινιακή αντίσταση

Παλαιστίνιοι μαχητές «παραμένουν ενεργοί και αποτελεσματικοί στη μάχη» στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες και δέχονται επιθέσεις από φορητά όπλα, νάρκες κατά προσωπικού, χειροβομβίδες και «εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Μια «πολύπλοκη, πολυφασική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε από μαχητές της Χαμάς στην Μπέιτ Χανούν οδήγησε τις αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ – το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) – στο συμπέρασμά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την τελευταία τους επίθεση στην Τζαμπάλια της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις εκεί συνέχισαν να δέχονται επιθέσεις από όλμους και χειροβομβίδες με ρουκέτες (RPG) στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια και ανατολικά της πόλης, αναφέρει κοινή έκθεση του ISW-CTP.

Στη νότια Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν στις συνοικίες Brazil και Shaboura, Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν επιθέσεις με όλμους και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), σύμφωνα με την έκθεση.

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν επίσης από τη Γάζα προς το Ισραήλ την Πέμπτη, με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η έκθεση.

09:45 Κραυγή απόγνωσης από το Αλ Άκσα: Χρειαζόμαστε επειγόντως καύσιμα

Ο Ιατρικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Μαρτύρων  Al-Aqsa στη Ντέρι αλ Μπαλάχ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Χρειαζόμαστε επειγόντως 50.000 λίτρα καυσίμων τις επόμενες ώρες για να αποφύγουμε μια υγειονομική καταστροφή».

09:30 POLITICO: Αμερικανός σύμβουλος μία νέας διακυβέρνησης στη μεταπολεμική Γάζα

Το Politico αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να έχουν οι ίδιες εμπλοκή στο μεταπολεμικό τοπίο της Γάζας με τον διορισμό ενός αμερικανού αξιωματούχου στη θέση συμβούλου της πιθανής νέας διοίκησης, που μπορεί να αποτελείται από Παλαιστίνιους και αραβικά κράτη.

Επικαλούμενο αξιωματούχους αλλά και έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Politico αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να προτείνουν ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα που να γίνει αποδεκτό από το Ισραήλ και τα αραβικά καθεστώτα προκειμένου Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μετά από πάνω από επτά μηνες πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα σενάρια για τη νέα διοίκηση στη Γάζα περιλαμβάνουν πιθανόν Παλαιστίνιους (σίγουρα όχι τη Χαμάς και πιθανόν όχι την ΠΑ), αξιωματούχους των αραβικών χωρών όπως επίσης και την ανάπτυξη μιας μεγάλης πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προτίθεται να εμπλακεί αλλά χωρίς να φαίνεται ότι παρεμβαίνει άμεσα στην πορεία της νέας παλαιστινιακής οντότητας και για αυτό ο απεσταλμένος της δεν θα εδρεύει στη Γάζα αλλά στη χερσόνησο του Σινά ή την Ιορδανία.

09:17 Τουλάχιστον επτά νεκροί από βομβαρδισμούς κατοικιών στη βόρεια Γάζα

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πολλά σπίτια στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά ανθρώπους, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ένα σπίτι χτυπήθηκε στη συνοικία al-Fakhoura κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Ένα άλλο χτυπήθηκε στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν, βόρεια της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας δύο μέλη της οικογένειας που έμενε εκεί, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν δύο διαμερίσματα σε κοντινή απόσταση – το ένα ακριβώς βόρεια της πόλης της Γάζας και το άλλο στη γειτονιά Νταράτζ της πόλης της Γάζας.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού στόχευσαν επίσης άλλες γειτονιές εντός της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Zeitoun, Tal al-Hawa, ar-Remal al-Janoubi, Sabra και Sheikh Ijlin.

09:05 Νέα φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία στο Χάρβαρντ

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο καταγράφουν τη στιγμή που εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποχώρησαν από την τελετή αποφοίτησης για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές που εμποδίστηκαν να αποφοιτήσουν λόγω του ρόλου τους στον καταυλισμό αλληλεγγύης στη Γάζα.

Η ομιλήτρια της τελετής έναρξης των εκδηλώσεων, Shruthi Kumar, ξέφυγε από την προετοιμασμένη ομιλία της για να κατακεραυνώσει τις αρχές του Χάρβαρντ που καθιστούν την «ελευθερία του λόγου» και τις «εκδηλώσεις αλληλεγγύης» «τιμωρητέο» αδίκημα στο πανεπιστήμιο.

08:57 Σήμερα η απόφαση του ΔΔΔ για την εισβολή στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει σήμερα στις 4μμ την ετυμηγορία του σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της ακρόασης του δικαστηρίου επί του αιτήματος την περασμένη εβδομάδα και της ανακοίνωσης ότι κατέληξε σε απόφαση υποδηλώνει ότι το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει διαταγές κατά του Ισραήλ.

Εάν το δικαστήριο αποφασίσει να εκδώσει διαταγή που να επιβάλλει την παύση του πολέμου ή την παύση της επιχείρησης των IDF στη Ράφα, το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια σημαντική πολιτική πρόκληση. Εάν αποφασίσει να συνεχίσει την επιχείρηση παρά την απόφαση αυτή, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διεθνείς κυρώσεις.

08:48 UNRWA: Ένας ακόμα πόλεμος μαίνεται στη Δυτική Όχθη

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι ένας ακόμα πόλεμος «που κανείς δεν παρατηρεί» διεξάγεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν τακτικές επιχειρήσεις για την καταστροφή σπιτιών, την καταστροφή δρόμων και τη διάλυση «βασικών υποδομών», όπως η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

Το προσωπικό του ΟΗΕ περιέγραψε πώς ο προσφυγικός καταυλισμός Nur Shams στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης ήταν «κάποτε μια πολυσύχναστη περιοχή με αγορές και ζωή», αλλά τώρα έχει πληγεί από την «καταστροφή» των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι Παλαιστίνιοι βυθίζονται στη φτώχεια, τον διαχωρισμό και την απομόνωση, καθώς οι μετακινήσεις τους περιορίζονται και η κατάσταση αποσταθεροποιείται περαιτέρω από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, είπε.

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και η επέκταση των παράνομων ισραηλινών οικισμών θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο μια «ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης δεκαετιών», πρόσθεσε.

08:36 Σάντερς: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς λέει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει τη συνέχιση της «βαρβαρότητας» του Ισραήλ στη Γάζα.
«Αυτό έκαναν», έγραψε ο Σάντερς σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος παλαιότερες εντολές που έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ στα στρατεύματά του να επιβάλουν «πλήρη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας», η οποία θα αφήσει χωρίς τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα το παλαιστινιακό έδαφος.

«Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως», δήλωσε τότε ο Γκαλάντ, είπε Σάντερς και πρόσθεσε:

«Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή τη βαρβαρότητα».

08:20 Τουλάχιστον 35.800 οι νεκροί και πάνω από 80.000 οι τραυματίες στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό τουλάχιστον 35.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 80.011 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε όσα έχουν προηγηθεί εδώ

inSports

Ώρα τίτλου: Ολυμπιακός και ΑΕΚ μάχονται για το πρωτάθλημα

Στις 19:30 ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΑΕΚ στον πέμπτο τελικό, που θα κρίνει τον τίτλο στη φετινή Handball Premier.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024