Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Στις 35.800 οι νεκροί στη Γάζα, χωρίς καύσιμα τα νοσοκομεία - Ο Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο

Live: Στις 35.800 οι νεκροί στη Γάζα, χωρίς καύσιμα τα νοσοκομεία – Ο Νετανιάχου θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο

Live οι εξελίξεις στο in - Η Χαμάς ανάρτησε βίντεο με Ισραηλινό διοικητή που απήγαγε και θεωρούνταν νεκρός - «Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», διαμηνύει το Ισραήλ εν αναμονή της απόφασης του ΔΔΔ

Για 230η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με σφοδρούς βομβαρδισμούς και εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη βόρεια Τζαμπάλια και τη νότια Ράφα συνεχίζονται οι έντονες οδομαχίες, καθώς τα στρατεύματα των IDF προελαύνουν και στις δύο περιοχές, με τους αμάχους, που βρίσκονται στα όρια της πείνας και της υγειονομικής κρίσης, να ζουν μία κόλαση.

Ο ΟΗΕ τονίζει ότι εκτοπισμένες «οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια» αφού περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για μία εισβολή πλήρους κλίμακας.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιδρούν με οργή μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, υποσχόμενοι να συνεχίσουν την επίθεση στον θύλακα και να χτίσουν νέους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:45 Εκλεισαν οι γεννήτριες στο νοσοκομείο Αλ-Ακσα λόγω έλλειψης καυσίμων

Το παιδιατρικό τμήμα στο νοσοκομείο Αλ-Ακσα είναι το πρώτο που αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος, όπως μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα.

Βλέπουμε παιδιά έξω στους διαδρόμους επειδή τα δωμάτια είναι γεμάτα με ασθενείς και τραυματίες από το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών που συνεχίζονται στην κεντρική Γάζα.

Με τις διακοπές ρεύματος αυξάνεται με τις ώρες ο κίνδυνος απώλειας ζωών, ο κίνδυνος επιδείνωσης των συνεχιζόμενων ιατρικών προβλημάτων.

Το παιδιατρικό δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς και στο τμήμα γενικής χειρουργικής στον επάνω όροφο σημειώνονται επίσης διακοπές ρεύματος και θέτοντας ζωές σε κίνδυνο.

05:15 Πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση κατά συγκροτήματος διαμερισμάτων

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στην επίθεση κατά του συγκροτήματος, το οποίο ανήκει στην οικογένεια al-Ayoubi και βρίσκεται στην περιοχή Shabiyah της πόλης της Γάζας, στη βόρεια Γάζα.

04:45 Νέες επιδρομές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε δύο Παλαιστίνιους αφού εισέβαλε στα σπίτια τους στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην κοντινή πόλη el-Bireh, σύμφωνα με το Wafa.

Ακόμα, μια γυναίκα τραυματίστηκε από θραύσματα όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Qaffin, βόρεια της Τουλκαρέμ, πυροβολώντας και εκτοξεύοντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

04:15 Να εμπιστευτούν αυτούς που σκότωσαν μέλη των οικογενειών τους

Ο επικεφαλής αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων στη Γάζα, Σούζε βαν Μέγκεν, δήλωσε ότι πολλοί άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη ζώνη της Ράφα.

«Η πόλη αποτελείται πλέον από τρεις εντελώς διαφορετικούς κόσμους: η ανατολική είναι μια αρχετυπική εμπόλεμη ζώνη, η κεντρική μια πόλη-φάντασμα και η δυτική μια συμφορημένη μάζα ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες», είπε.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εμπιστευτούν τις λεγόμενες «ανθρωπιστικές ασφαλείς ζώνες» που έχουν οριστεί από τις δυνάμεις που σκότωσαν μέλη της οικογένειάς τους και κατέστρεψαν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

03:45 Τα ισραηλινά τανκς σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της Ράφα

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του σε τρία ανατολικά προάστια της Ράφα, ενώ ισραηλινά τανκς προχωρούν στα νοτιοανατολικά της πόλης και έχουν φτάσει στην πυκνοκατοικημένη δυτική συνοικία Γίμπνα.

«Η κατοχή προσπαθεί να προχωρήσει πιο δυτικά. Βρίσκονται στην άκρη της Γίμπνα, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη. Δεν εισέβαλαν ακόμα», δήλωσε ένας κάτοικος της Ράφα στο πρακτορείο ειδήσεων.

03:13 Περισσότερες από 100 ομάδες δικαιωμάτων καλούν τον Μπάιντεν να υποστηρίξει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι ομάδες πολιτών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με την οποία τον καλούν να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να αγνοήσει τις εκκλήσεις ορισμένων Αμερικανών βουλευτών να επιβάλουν κυρώσεις στο δικαστήριο.

Οι εκκλήσεις έγιναν μετά την αίτηση του εισαγγελέα του δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς.

«Το να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτές τις εκκλήσεις (σ.σ. εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα συμφέροντα όλων των θυμάτων παγκοσμίως και στην ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της δικαιοσύνης, που αποτελούν δηλωμένες προτεραιότητες της κυβέρνησής σας», αναφέρεται στην επιστολή.

03:09 Ο Τραμπ λέει στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση στο Μπρονξ ότι «Αν δεν ήταν οι νοθευμένες εκλογές δεν θα είχε συμβεί αυτό (στο Ισραήλ)»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είπε στους υποστηρικτές του Ισραήλ που κρατούσαν σημαίες και φώναζαν «φέρτε τους πίσω» σε μια συγκέντρωση στο Μπρονξ την Πέμπτη ότι «πολλοί από αυτούς είναι νεκροί».

«Πιστεύω ότι πολλοί από τους ομήρους που περιμένετε, και όλοι περιμένουν αυτούς τους ομήρους, πολλοί από αυτούς είναι νεκροί, πολλοί από αυτούς είναι νεκροί».

Ο πρώην πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις, όπου η Χαμάς δεν παίρνει αυτό ή εκείνο, λένε: «Φίλε, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ζωντανοί». Όταν είδα πόσο φρικτά τους μεταχειρίστηκαν, τους έριξαν σε αυτά τα αυτοκίνητα, δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι όμηροι, κάποιοι μπορεί να είναι ζωντανοί, αλλά πολλοί από αυτούς τους ομήρους είναι νεκροί» (σ.σ. δεν βγάζει νόημα η ροή του λόγου όμως αυτά ειπώθηκαν).

«Είναι ένα πολύ σοβαρό, φρικτό πράγμα. Δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν οι εκλογές δεν ήταν νοθευμένες», υποστήριξε ο Τραμπ.

02:54 Ο Νετανιάχου θα μιλήσει σύντομα σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος Μάικ Τζόνσον

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μιλήσει σύντομα σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια από τις πιο έντονα πολιτικοποιημένες προσκλήσεις σε ξένο ηγέτη στην πρόσφατη μνήμη.

Μιλώντας σε εορτασμό για την Ημέρα Ανεξαρτησίας  του Ισραήλ στην ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον, ο Τζόνσον δήλωσε ότι «αυτό θα είναι μια επίκαιρη και νομίζω πολύ ισχυρή εκδήλωση υποστήριξης προς την ισραηλινή κυβέρνηση την ώρα της μεγαλύτερης ανάγκης της».

Τα σχόλια του Τζόνσον υποδηλώνουν την προθυμία του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ να απευθύνει την πρόσκληση. Ο Σούμερ, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δεσμευτεί δημοσίως ότι θα απευθύνει πρόσκληση άμεσα, αλλά επέλεξε να δηλώσει ότι θα ήταν ανοιχτός στην εκδήλωση.

02:33 Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανησυχεί για τις απειλές του Ισραήλ να αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες

Η Τζάνετ Γέλεν δηλώνει ότι ανησυχεί για την απειλή του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών να αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες από τις ισραηλινές ανταποκρίτριες τράπεζες, μια κίνηση που θα έκλεινε μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για την παλαιστινιακή οικονομία.

Η Γέλεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 που αρχίζει την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους «πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, να περιορίσουν τη βία στη Δυτική Όχθη και να σταθεροποιήσουν την οικονομία της Δυτικής Όχθης».

Είπε ότι θα θέσει το θέμα στη συνάντηση της Ομάδας των επτά βιομηχανικών δημοκρατιών στο παραλίμνιο θέρετρο Στρέσα στη βόρεια Ιταλία. «Αναμένω ότι άλλες χώρες θα εκφράσουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στην οικονομία της Δυτικής Όχθης. Νομίζω ότι αυτό θα είχε πολύ δυσμενείς επιπτώσεις και στο Ισραήλ», σημείωσε η Γέλεν.

02:10 «Το UCLA θα έπρεπε να είχε απομακρύνει αμέσως τους διαδηλωτές», αναφέρει υπάλληλος του στο Κογκρέσο

Ο Τζιν Μπλοκ είναι ένας από τους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων που κατέθεσαν σε ακρόαση της Επιτροπής Παιδείας της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα που εκτυλίσσονται στους αμερικανικούς πανεπιστημιακούς χώρους τους τελευταίους δύο μήνες.

«Κρίνοντας εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι να απομακρύνουμε αμέσως τον καταυλισμό, εάν και εφόσον η ασφάλεια της κοινότητάς μας βρισκόταν σε κίνδυνο», δήλωσε ο Μπλοκ στην επιτροπή.

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) σημειώθηκε στις 30 Απριλίου επίθεση από υποστηρικτές του Ισραήλ εναντίον ενός καταυλισμού διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μερικές από τις πιο βίαιες σκηνές των πρόσφατων διαδηλώσεων.

Το πανεπιστήμιο απομάκρυνε την Τετάρτη τον επικεφαλής της αστυνομίας της πανεπιστημιούπολης για τον χειρισμό των διαδηλώσεων, ο οποίος περιελάμβανε την αδράνεια της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης και τις συλλήψεις 210 ατόμων από την πολιτειακή και την τοπική αστυνομία την επόμενη νύχτα. «Οι πρόσφατες εικόνες από το UCLA είναι αποκρουστικές. Αυτό που είναι ακόμη πιο τρομακτικό είναι ότι ήταν απολύτως αποτρέψιμο», δήλωσε η Ιλχάν Ομάρ, Δημοκρατική βουλευτής στην επιτροπή.

«»Εσείς, η ηγεσία του UCLA και οι αρχές επιβολής του νόμου μείνατε άπραγοι επί ώρες καθώς ο όχλος των ταραχοποιών συγκεντρώνονταν κοντά στον καταυλισμό με σαφή πρόθεση να προκαλέσουν βία», συνέχισε.

01:45 Σε κρίσιμη κατάσταση ένας εκ των τριών αμερικανών στρατιωτών που τραυματίστηκαν σε ατύχημα στη Γάζα

Ένας από τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες που υπέστησαν τραυματισμούς εκτός μάχης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην προβλήτα βοήθειας στη Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ισραηλινό νοσοκομείο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το μέλος της υπηρεσίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε σε πλοίο στη θάλασσα, σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Μπραντ Κούπερ, αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Οι άλλοι δύο στρατιώτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Κούπερ, υπέστησαν διάστρεμμα στον αστράγαλο και μικρό τραυματισμό στην πλάτη, έχουν έκτοτε επιστρέψει στην υπηρεσία τους.

Οι τραυματισμοί είναι οι πρώτοι για τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

01:19 Τρεις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίες στην προβλήτα στη Γάζα

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν εκτός μάχης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την κατασκευή και λειτουργία προβλήτας στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, αναφέρει ο Αμερικανός αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αναφέρει ότι δύο από τους τραυματισμούς περιλαμβάνουν ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο και έναν μικρό τραυματισμό στην πλάτη, ενώ αρνείται να δώσει λεπτομέρειες για τον τρίτο τραυματισμό.

Προσθέτει ότι ένας από τους στρατιώτες έχει μεταφερθεί σε τοπικό νοσοκομείο (πιθανολογείται του Ισραήλ, δεν διευκρινίζεται). Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της πλωτής προβλήτας την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να μεταφέρει την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα μετά από επτά μήνες έντονων μαχών στη Γάζα, που προκλήθηκαν από τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

00:54 Βίντεο από την επιχείρηση στο τμήμα κοινωνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Humboldt

00:50 Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε τους φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου

Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε περίπου 150 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης από μια πανεπιστημιακή σχολή του Βερολίνου, τερματίζοντας την κατάληψη, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel. Οι ακτιβιστές είχαν καταλάβει αρκετές αίθουσες του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Humboldt στο κέντρο του Βερολίνου την Τετάρτη.

Ο Φοιτητικός Συνασπισμός του Βερολίνου, η ομάδα που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, κάλεσε με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πανεπιστήμιο να «αναλάβει ενεργό ρόλο για να τερματιστεί η γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης και τα δεινά που υφίσταται εδώ και δεκαετίες».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου συμφώνησαν μετά από συνομιλίες με τους επικεφαλής της διαμαρτυρίας να τους αφήσουν να παραμείνουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Κάλεσαν όμως την αστυνομία όταν κάποιοι από αυτούς αρνήθηκαν να φύγουν, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Beate Ostertag αναφέρει ότι, ενώ «ορισμένοι από τους διαδηλωτές αποχώρησαν οικειοθελώς, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να οδηγήσουν άλλους έξω από το κτίριο». Η αστυνομία αναφέρει ότι περίπου 130 άτομα «συνελήφθησαν για λίγο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατά την οποία οι αστυνομικοί έσπασαν αρκετές οχυρωμένες πόρτες».

00:27 Συνάντηση κορυφής CIA-Μοσάντ

Ο Γουίλιαμς Μπερνς, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται εκεί, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν όπως μεταφέρει το Al Jazeera ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου την Τετάρτη το βράδυ, ο Νετανιάχου και άλλοι υπουργοί αποφάσισαν να επεκτείνουν την εντολή της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

00:03 Χωρίς ρεύμα το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην κεντρική Γάζα

Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ δεν έχει πλέον ρεύμα λόγω της εξάντλησης των καυσίμων, καθώς το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τις σχετικές προμήθειες.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο ήταν το μοναδικό λειτουργικό στην κεντρική Γάζα, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Δείτε βίντεο:

23:53 Ο Μπάιντεν απέφυγε να απαντήσει ερώτηση αν το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου

Η Κίμπερλι Χάλκετ μεταδίδει από τον Λευκό Οίκο για το Al Jazeera:

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε εντελώς μια ερώτηση σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά ισραηλινών ηγετών για τον πόλεμο στη Γάζα. Ήταν η πρώτη κιόλας ερώτηση ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που ρώτησε: ‘Χρησιμοποιεί το Ισραήλ την πείνα ως όπλο πολέμου;’.

Ο πρόεδρος προσπάθησε να το αποφύγει, οπότε ο δημοσιογράφος το ρώτησε ξανά. Δεν απάντησε σε αυτό το μέρος της ερώτησης. Αυτό που είπε ήταν ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία και ότι η Χαμάς δεν έχει ‘καμία σχέση’ με τους ηγέτες του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος ανακάτεψε τις σημειώσεις του σαν να μην ήταν προετοιμασμένος για αυτού του είδους την ερώτηση. Δεν απάντησε για το Ισραήλ που χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου και νομίζω ότι σε αυτό θα επικεντρωθούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης».

23:44 Γονείς Ισραηλινoαμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου: «Εμείς και οι ΗΠΑ έχουμε υποχρέωση να φέρουμε τα λείψανά του πίσω για ταφή»

Οι Ρούμπι και Χάγκιτ Τσεν, γονείς του Ιτάι Τσεν, Ισραηλινοαμερικανού στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και του οποίου η σορός μεταφέρθηκε στη Γάζα, δημοσίευσαν ένα βίντεο με το οποίο ζητούν επιτακτικά την απελευθέρωση της σορού του.

«Εμείς, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχουμε την υποχρέωση να φέρουμε πίσω τη σορό του Ιτάι για ταφή. Αν δεν το κάνουμε, θα μείνουμε για πάντα με την εκκρεμότητα», λένε στο βίντεο.

23:35 Καταγγελία του επικεφαλής της UNRWA: «Οι ισραηλινές αρχές δίνουν προτεραιότητα στα φορτηγά του ιδιωτικού τομέα»

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) καταγγέλλει ότι όσον αφορά το ελεγχόμενο από το Ισραήλ χερσαίο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς τη Γάζα, «ο ιδιωτικός τομέας προς το παρόν έχει προτεραιότητα».

Κατά τη διαδικασία επιθεώρησης, τα φορτηγά οχήματα του ιδιωτικού τομέα ελέγχονται «πριν από οποιαδήποτε άλλα φορτηγά» που μεταφέρουν βοήθεια στους απελπισμένους ανθρώπους της Γάζας, μια εξέλιξη που σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είπε.

Ενώ τα ιδιωτικά αγαθά είναι «ευπρόσδεκτα στη Λωρίδα της Γάζας», οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας λιμοκτονούν μετά από επτά μήνες πολέμου και δεν μπορούν να αγοράσουν αγαθά στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

«Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό τόσο της ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και της αγοράς», δήλωσε ο Λαζαρίνι.

Ο αριθμός των φορτηγών με βοήθεια που εισέρχονται στη Γάζα μέσω των νότιων διαβάσεων της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, λένε οι οργανώσεις αρωγής. Η κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό του ζωτικού περάσματος της Ράφα στη Γάζα έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

23:25 IDF: Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα έπληξαν μη κατοικημένες περιοχές κοντά στην Οφακίμ στα νότια – Κανένας δεν τραυματίστηκε

Δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας εναντίον κοινοτήτων στο νότιο Ισραήλ κοντά στην πόλη Οφακίμ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Σύμφωνα με τις IDF, και οι δύο ρουκέτες έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές, χωρίς να προκληθεί κανένας τραυματισμός.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει στις πόλεις Μπίτκα, Τιντάρ, Μπρος και Τα’ασούρ.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην περιοχή αυτή από τα μέσα Ιανουαρίου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:16 Σάντσεθ: «Η ειρήνη που θέλουμε για την Ουκρανία και η ειρήνη που θέλουμε για την Παλαιστίνη»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ λέει ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα «συμβάλει στην ειρήνη» στη Μέση Ανατολή.

«Η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι περισσότερες από 140 χώρες που στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης είναι επίσης φίλοι των τρομοκρατών; Όχι», έγραψε στο Χ.

«Η ειρήνη της διεθνούς τάξης βασίζεται σε κανόνες, στον σεβασμό και την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

23:06 Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για χάος στη Γάζα χωρίς «μαζική» παροχή βοήθειας

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι χωρίς την ταχεία είσοδο τεράστιων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα, η πείνα και το χάος θα ξεσπάσουν γρήγορα μεταξύ του απελπισμένου και τρομοκρατημένου πληθυσμού.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων προειδοποιεί ότι «αν η βοήθεια δεν αρχίσει να εισέρχεται μαζικά στη Γάζα, η απελπισία και η πείνα θα εξαπλωθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούγιαριτς στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος τόνισε ότι το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα και η περιορισμένη λειτουργικότητα του περάσματος Καρέμ Αμπού Σάλεμ (ή αλλιώς Κερέμ Σαλόμ) στη νότια Γάζα «έχουν πνίξει τη ροή των σωτήριων προμηθειών».

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν μπορεί πλέον να διανέμει τρόφιμα στη νότια Γάζα.

Ο Ντούγιαριτς δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της Γάζας στερούνται καυσίμων και φαρμάκων εξαιτίας του συνεχιζόμενου κλεισίματος του περάσματος της Ράφα. Είναι κλειστό από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά της κρίσιμης αυτής οδού μεταφοράς στις 6 Μαΐου.

Παλαιστίνια σε σκηνή στη Ράφα στη νότια Γάζα.

22:57 Τραυματίες μετά από επίθεση σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση στην αυλή του σχολείου Αλ-Ουάντι, το οποίο χρησιμοποιείται ως καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους, στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:47 Ο Γκαντζ ζητά κρατική έρευνα για τις παραλείψεις που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου «το συντομότερο δυνατό»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ ζητά την έναρξη λειτουργίας κρατικής επιτροπής έρευνας για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου «το συντομότερο δυνατό», δηλώνοντας ότι θα υποβάλει προσωπικά πρόταση για τη σύστασή της.

«Όλοι είδαμε το δύσκολο βίντεο της απαγωγής στη (σ.σ. βάση) Ναχάλ Οζ, όλοι είδαμε τη δημόσια συζήτηση για το αν δόθηκε ή όχι προειδοποίηση στον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η περίοδος και τα γεγονότα που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου και η συνέχιση της εκστρατείας από τότε, είναι μια εθνική αναταραχή από την οποία πρέπει να μάθουμε», αναφέρει ο Γκαντζ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η δήλωση έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση συγκλονιστικού υλικού από το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων την Πέμπτη που δείχνει την απαγωγή πέντε γυναικών στρατιωτών από τη βάση Ναχάλ Οζ από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Αυτή τη στιγμή, δεν αρκεί πλέον να αναλάβουμε την ευθύνη για ό,τι συνέβη. Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να δράσουμε, ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ», συνεχίζει ο Γκαντζ, επιμένοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω μιας κρατικής επιτροπής έρευνας που πρέπει να συσταθεί το συντομότερο δυνατό».

«Σκοπεύω να υποβάλω σύντομα ένα προτεινόμενο ψήφισμα για τη σύστασή της, ώστε η επιτροπή να οργανωθεί για την έναρξη των εργασιών της σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί», λέει ο ίδιος.

Ο Μπένι Γκαντζ. Πηγή φωτογραφίας: Miriam Alster / Flash90

22:38 Επικεφαλής UNICEF: «Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει από πείνα»

Τα παιδιά στη Γάζα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο τον θάνατο από την πείνα και την αφυδάτωση, προειδοποιεί η UNICEF.

«Τα παιδιά στη Γάζα συνεχίζουν να πληρώνουν ένα καταστροφικό τίμημα από τους αποκλεισμένους δρόμους για βοήθεια και τις εντατικοποιημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και μάχες στη Ράφα και πέραν αυτής, οι οποίες έχουν παραλύσει το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες διατροφής», έγραψε η εκτελεστική διευθύντρια Κάθριν Ράσελ στο Χ.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει από την πείνα», δήλωσε η ίδια.

Περισσότερο από επτά μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας έχουν μετατραπεί σε ερείπια και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζουν εκεί έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια ενός παραλυτικού αποκλεισμού σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.

22:28 IDF: Δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο – Ο επικεφαλής του Βόρειου Συμβουλίου λέει ότι χτυπήθηκε σπίτι στη Μετούλα

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δύο αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Βόρειου Συμβουλίου λέει ότι χτυπήθηκε σπίτι στη Μετούλα.

Πηγή: Google Maps

22:18 Νέα συνάντηση των επικεφαλής CIA και Μοσάντ για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα.

Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

22:15 Το Ισραήλ θα αυξήσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της ομάδας που συμμετέχει στις συνομιλίες για συμφωνία με τη Χαμάς

Σε συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι υπουργοί αποφάσισαν να διευρύνουν την εντολή της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ, αναφέρει το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Walla, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίτευξη μιας τομής στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα δεν είναι ακόμη σίγουρη, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αυτόν τον μήνα, η Χαμάς δήλωσε ότι αποδέχθηκε τις προτάσεις των διαμεσολαβητών για μια εκεχειρία τριών φάσεων που περιλαμβάνει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους και την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Σε απάντηση, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι στέλνει μια αντιπροσωπεία για να συνεχίσει τις συνομιλίες στο Κάιρο, αλλά επίσης ανακοίνωσε ότι προχωρά σε επιθέσεις στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, το οποίο συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Η πύλη, η οποία χρησίμευε ως σημαντική αρτηρία για τη σωτήρια βοήθεια και ως σημείο εισόδου και εξόδου για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, έχει κλείσει από τις 7 Μαΐου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν έκτοτε εκτοπιστεί από την περιοχή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Για την ώρα οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο.

22:10 Οργή Ισραήλ κατά του Σολτς που είπε ότι η Γερμανία θα συλλάμβανε τον Νετανιάχου αν εκδιδόταν ένταλμα από το ΔΠΔ

Το Ισραήλ καταγγέλλει τη δήλωση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ότι η χώρα του θα συλλάβει και θα απελάσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, αναφέρει το Fox News.

«Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι τον Γερμανό ηγέτη να έρχεται εδώ λίγες ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου και να δηλώνει ότι η Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί. Επιδιώκουν μια γενοκτονία κατά των Εβραίων. Πολλοί στον κόσμο πρέπει να ελέγξουν την ηθική τους πυξίδα και να βρεθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε στο Fox ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, Άβι Χίμαν.

Όταν ρωτήθηκε χθες αν το Βερολίνο θα εκτελούσε μια πιθανή εντολή σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Γερμανός εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπστρέιτ απάντησε: «Φυσικά. Ναι, τηρούμε τον νόμο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Γερμανία, Ρον Προσόρ, κατήγγειλε επίσης τη δήλωση χθες σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

«Αυτό είναι εξωφρενικό!», έγραψε. «Η δημόσια δήλωση ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα χάνει την αξιοπιστία της αν τα χέρια μας είναι δεμένα μόλις αμυνθούμε».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ζητά εντάλματα σύλληψης εναντίον του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς.

22:00 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στο νοσοκομείο Αλ-Άουντα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν στο Χ ότι το νοσοκομείο Αλ-Άουντα «αναγκάζεται να κλείσει».

«Αυτό ακολουθεί μια τρομακτική πολιορκία 4 ημερών – η τελευταία σε μια σειρά συστηματικών επιθέσεων κατά της υγειονομικής περίθαλψης από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το προσωπικό και οι ασθενείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα από τα μοναδικά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στο βόρειο τμήμα της Γάζας», προστίθεται.

Το νοσοκομείο Α-Άουντα στο βόρειο τμήμα της Γάζας τέθηκε υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 19 Μαΐου και έκτοτε έχει δεχθεί αρκετές φορές άμεση επίθεση από τον ισραηλινό στρατό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:54 Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την τελευταία στιγμή μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο – Ο ρόλος της Γάζας

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε σχεδιάσει τη μυστική μεταφορά 11 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής τον Οκτώβριο του 2023, αλλά τελικά η Χαμάς ανέτρεψε τα πλάνα τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:44 Το Ισραήλ φαίνεται να φοβάται ότι το ΔΔΔ θα κρατήσει «σκληρή στάση» για τον πόλεμο στη Γάζα

Όπως προαναφέραμε, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) δήλωσε ότι θα αποφανθεί επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει την παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα αύριο Παρασκευή το απόγευμα.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι αρκετοί «ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι» εξέφρασαν σήμερα ανησυχίες ότι το δικαστήριο θα τηρήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στην αυριανή του απόφαση.

«Η κύρια ανησυχία στο Ισραήλ είναι ότι το δικαστήριο – το οποίο πριν από μερικούς μήνες υποχρέωσε το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα, αλλά δεν εξέδωσε εντολή να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα – μπορεί να λάβει πιο σκληρή θέση αυτή τη φορά εναντίον του Ισραήλ, εκθέτοντάς το ενδεχομένως σε διεθνείς κυρώσεις», αναφέρει η Haaretz.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι «καμία δύναμη στη γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα», ενόψει της αυριανής απόφασης.

21:35 Αιγυπτιακή πηγή: Η στάση του Ισραήλ δείχνει ότι δεν είναι έτοιμο για συμφωνία για τους ομήρους

Αιγυπτιακή πηγή δήλωσε στο Al Qahera News ότι η στάση του Ισραήλ δείχνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος εκπλήσσεται από τις προσπάθειες ορισμένων εκ των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις να δυσφημίσουν τις αιγυπτιακές προσπάθειες για τη διευκόλυνση των συνομιλιών.

21:29 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες από τις ισραηλινές αρχές αφέθηκαν ελεύθεροι στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερους Παλαιστίνιους που κρατούνταν χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:20 Τηλεφωνική επικοινωνία Αμπάς και Νορβηγού πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς αναφέρεται ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε για τη διεθνή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η Εξοχότητά του ευχαρίστησε τον Νορβηγό πρωθυπουργό για τις θαρραλέες και με αρχές θέσεις της χώρας του για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης», αναφέρει η ανακοίνωση. Η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχέδια αναγνώρισης της Παλαιστίνης.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του θαρραλέου βήματος της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Αμπάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απείλησε νωρίτερα με «συνέπειες» εάν οι τρεις χώρες προχωρήσουν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

21:10 Αναφορές για εκτόξευση πυραύλου αναχαίτισης πάνω από την Εϊλάτ – Δεν ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες

Οι κάτοικοι της νοτιότερης πόλης του Ισραήλ, Εϊλάτ, αναφέρουν ότι είδαν στην περιοχή την εκτόξευση ενός πυραύλου αναχαίτισης.

Δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Οι IDF δεν έκαναν κανένα άμεσο σχόλιο.

Δείτε βίντεο:

21:04 Μπάιντεν: «Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»

«Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας σχετικά με το ΔΠΔ. Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία, τον τρόπο με τον οποίο ασκείται. Είναι τόσο απλό. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ αυτού που έκανε το Ισραήλ και αυτού που έκανε η Χαμάς», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:55 Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα πυραυλική επίθεση εναντίον ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που έπλεε ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα, χωρίς να υπάρχουν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται εταιρείες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «YANNIS». Ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean Maritime Limited, αναφέρει ο ιστότοπος Marine Traffic. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κένυα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

20:54 Η Daily Mail ανάρτησε πλάνα με πατέρα και γιο «που παραδέχονται ότι βίασαν γυναίκα» στην κοινότητα Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε βίντεο από ανάκριση με πατέρα και γιο, που φαίνεται να ήταν μέλη της Χαμάς που συνελήφθησαν στη Γάζα από τις IDF, να παραδέχονται ότι βίασαν και σκότωσαν μια γυναίκα στις 7 Οκτωβρίου στη συνοριακή κοινότητα της Γάζας, Νιρ Οζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πατέρας, Τζαμάλ Χουσεΐν Άχμαντ Ράντι, 47 ετών, δήλωσε στην ανάκριση ότι βίασε τη γυναίκα με την απειλή όπλου και έφυγε από το σημείο αμέσως μετά.

Ο γιος του, Αμπντάλα, 18 ετών, είπε μια διαφορετική ιστορία και δήλωσε στην ανάκρισή του ότι ο πατέρας του σκότωσε τη γυναίκα πριν φύγουν από το σπίτι. Ο γιος ομολόγησε ότι πριν από αυτό το γεγονός, οι δύο τους βίασαν μια άλλη γυναίκα και ότι σκότωσε δύο άτομα στο κιμπούτς.

20:45 Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, το ένα έπεσε στα βόρεια, το άλλο αναχαιτίστηκε, λέει ο ισραηλινός στρατός

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο εισήλθαν στο Ισραήλ.

Το ένα από αυτά έπεσε κοντά στην Κίριατ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ και το άλλο αναχαιτίστηκε. Ο στρατός ανέφερε ακόμη ότι μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε μια στρατιωτική δομή και δύο παρατηρητήρια της Χεζμπολάχ στον νότο του Λιβάνου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:40 IDF: Ο διοικητής του Τάγματος Μπέιτ Χανούν της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σήραγγα στη βόρεια Γάζα

Ο διοικητής του Τάγματος Μπέιτ Χανούν της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε σήραγγα στην περιοχή Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Χουσιέν Φιαντ ήταν υπεύθυνος για «πολλές επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και για την εκτόξευση πολλών όλμων σε κοινότητες (σ.σ. στα βόρεια σύνορα της Γάζας)», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Οι IDF λένε ότι ο Φιαντ σκοτώθηκε σε μια σήραγγα σε μια κοινή επιχείρηση που διεξήχθη από την 98η Μεραρχία και τις ειδικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και την επίλεκτη μονάδα Μηχανικού Μάχης Γιαχαλόμ.

Ο σκοτωμός του αποτελεί «μέρος της πολεμικής προσπάθειας της 98ης Μεραρχίας πάνω και κάτω από το έδαφος, για τον εντοπισμό και την καταστροφή δικτύων τούνελ και την εξουδετέρωση των τρομοκρατών που κρύβονται μέσα σε αυτά», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

20:32 Χαμάς: Ανώτερος αξιωματούχος των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, ενός από τους μηχανισμούς ασφαλείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

20:26 Νετανιάχου: «Έχουμε λεπτομερή, σημαντικά, απρόσμενα σχέδια» για το βόρειο μέτωπο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τη Βόρεια Διοίκηση και συναντήθηκε με τον διοικητή της και τους διοικητές των μεραρχιών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ επιχειρεί συνεχώς στο βόρειο μέτωπο και ότι εκατοντάδες μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε λεπτομερή, σημαντικά, ακόμη και απρόσμενα σχέδια, αλλά δεν τα μοιράζομαι με τον εχθρό μας. Τα σχέδια έχουν σκοπό να επαναφέρουν την ασφάλεια στο βόρειο τμήμα και να επιστρέψουν οι κάτοικοι με ασφάλεια στα σπίτια τους».

20:20 Περίπου 200 διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό Μπέγκιν στο Τελ Αβίβ – Ζητούν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Για άλλη μια ημέρα, διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν να κλειστεί συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό Μπέγκιν.

Πηγή φωτογραφίας: Haaretz / Itai Ron

20:12 «Συμπιεσμένη μάζα ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες»

Η Σούζι βαν Μίγκαν, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη Γάζα, λέει ότι πολλοί άμαχοι έχουν παγιδευτεί στη δυτική Ράφα, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα μάχονται προς το μέρος τους.

«Η πόλη της Ράφα αποτελείται πλέον από τρεις εντελώς διαφορετικούς κόσμους: η ανατολική είναι μια αρχετυπική εμπόλεμη ζώνη, η μεσαία είναι μια πόλη-φάντασμα και η δυτική είναι μια συμπιεσμένη μάζα ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες», ανέφερε σε δήλωσή της.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν την επίγεια επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, όπου ο στρατός ισοπέδωσε αρκετές κατοικημένες περιοχές, και χτύπησε την κοντινή πόλη Μπέιτ Χανούν – περιοχές όπου το Ισραήλ δήλωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν τελειώσει πριν από μήνες. Το Ισραήλ λέει ότι έπρεπε να επιστρέψει για να εμποδίσει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι στρατιώτες άρχισαν να διεξάγουν στοχευμένες επιδρομές στην Μπέιτ Χανούν «για να εξοντώσουν τρομοκράτες, να εντοπίσουν και να πλήξουν τις τρομοκρατικές υποδομές, κάτω και πάνω από το έδαφος».

20:02 Ακροδεξιοί λεηλάτησαν φορτηγό στη Δυτική Όχθη, νομίζοντας ότι μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα

Ομάδα Ισραηλινών εξτρεμιστών λεηλάτησε ένα φορτηγό που οδηγούσε ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη, νομίζοντας ότι μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Δεκάδες σακούλες με ζάχαρη πετάχτηκαν στον δρόμο κοντά στο παράνομο ισραηλινό φυλάκιο Εβιατάρ, σε αυτό που έχει γίνει μια επαναλαμβανόμενη σκηνή στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους δύο μήνες.

Δεν υπάρχουν αναφορές για συλλήψεις, καθώς οι επιθέσεις βίαιων εποίκων σπάνια διώκονται από τις ισραηλινές αρχές, γεγονός που οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες να αρχίσουν να εκδίδουν κυρώσεις κατά των εξτρεμιστών νωρίτερα φέτος.

Ακροδεξιοί έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε φορτηγά με βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια πηγαίνει στη Χαμάς και όχι στους πολίτες της Γάζας. Σε μερικές περιπτώσεις – όπως η σημερινή – τα οχήματα που στοχοποιήθηκαν δεν μετέφεραν καν βοήθεια.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:52 Εκπρόσωπος των IDF για την «ακριβή» επιχείρηση στη Ράφα: «Κυνηγάμε τη Χαμάς. Θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας»

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι σε βιντεοσκοπημένη δήλωση στην αγγλική γλώσσα αναφέρει ότι η Χαμάς κρατά ομήρους στη Ράφα, στα νότια της Γάζας.

«Όσοι μπορεί να έχουν ξεχάσει πόσο άγρια και βάρβαρη είναι η Χαμάς έλαβαν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση όταν είδαν το τρομακτικό βίντεο με τα κορίτσια μας να κρατούνται σε αιχμαλωσία.

Αυτά τα νεαρά κορίτσια πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε την κρίσιμη αποστολή μας να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στην πατρίδα και να εξασφαλίσουμε μια διαρκή ήττα της Χαμάς», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στο βίντεο που κυκλοφόρησε χθες και δείχνει την απαγωγή πέντε γυναικών στρατιωτών από τη βάση Ναχάλ Οζ από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Θα κυνηγήσουμε τη Χαμάς. Θα απελευθερώσουμε τους ομήρους μας από τη Χαμάς», τόνισε ο Χαγκάρι.

«Η Χαμάς βρίσκεται στη Ράφα, η Χαμάς κρατάει τους ομήρους μας στη Ράφα, γι’ αυτό και οι δυνάμεις μας κάνουν ελιγμούς στη Ράφα. Το κάνουμε αυτό με στοχευμένο και ακριβή τρόπο», υποστήριξε ο Χαγκάρι.

Δείτε τη δήλωσή του:

19:43 Πληροφορίες για ταξίδι Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης αναμένεται να βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης το διήμερο 26 και 27 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:33 Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας υπέρ της Παλαιστίνης

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συγκρούστηκε με συμμετέχοντες σε μια καθιστική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, έγινε σήμερα γνωστό από τους διαδηλωτές.

Η οργάνωση Oxford Action for Palestine (OA4P) ανέφερε πως οι πανεπιστημιακές αρχές κάλεσαν την αστυνομία αφότου φοιτητές ξεκίνησαν τη διαμαρτυρία τους στα γραφεία της διοίκησης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ είπε ότι είναι ενήμερη για το περιστατικό και θα δώσει αργότερα πληροφορίες.

Το πανεπιστήμιο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν τα σημερινά γεγονότα, αν και κατά το παρελθόν έχει πει ότι σέβεται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης υπό τη μορφή ειρηνικών διαμαρτυριών.

Σε βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση OA4P, συγκρούσεις καταγράφονται μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών που κάθονταν στον δρόμο εμποδίζοντας τη διέλευση ενός αστυνομικού βαν, το οποίο, όπως λέει, μετέφερε συλληφθέντες.

Η ανακοίνωση:

«Αφήστε τους να φύγουν», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ζητούν από το πανεπιστήμιο να διακόψει κάθε σχέση με τις εταιρείες που σχετίζονται με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Είναι προφανές ότι η διοίκηση προτιμά να συλλαμβάνει, να φιμώνει και να επιτίθεται εναντίον των ίδιων των φοιτητών της παρά να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι επιτρέπει τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα», επισήμανε η οργάνωση σε μήνυμά της στο Χ.

Σε δηλώσεις που έκανε από το σημείο, η φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών στην Οξφόρδη Κένταλ Γκάρντνερ είπε ότι η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία φοιτητές. «Βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ μεγάλη βία και εχθρικότητα», περιέγραψε στο Reuters.

Δείτε σχετικό βίντεο:

19:24 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τανκ του ισραηλινού στρατού

Η Χεζμπολάχ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρατήρησε, έστησε ενέδρα και κατέστρεψε ένα άρμα Merkava του ισραηλινού στρατού στο δάσος Στούλα.

Η λιβανέζικη οργάνωση είπε ότι παρατήρησε το άρμα να βάλλει εναντίον χωριών στον νότιο Λίβανο πριν του επιτεθεί με κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο, αφήνοντας το πλήρωμά του «νεκρό και τραυματισμένο».

Νωρίτερα, ένα πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού σκότωσε τον Μοχάμεντ Νάσερ, διοικητή της Χεζμπολάχ, στην περιοχή Ναμπατιέ στον νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση και η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή.

19:14 Μαύρος καπνός υψώνεται καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται στη δυτική Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 38 Παλαιστίνιους σε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με πυροβολικό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν εμπλακεί σε μάχες από κοντά με μαχητές της Χαμάς στην πόλη Ράφα.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης προχώρησαν στα νοτιοανατολικά της Ράφα, πλησίασαν προς τη δυτική συνοικία της πόλης, τη Γίμπνα, και συνέχισαν να επιχειρούν σε τρία ανατολικά προάστια, δήλωσαν οι κάτοικοι στο Al Jazeera.

«Η κατοχή (σ.σ. των ισραηλινών δυνάμεων) προσπαθεί να κινηθεί περισσότερο προς τα δυτικά. Βρίσκονται στην άκρη της Γίμπνα, η οποία είναι πυκνοκατοικημένη. Δεν έχουν εισβάλει ακόμη», δήλωσε ένας κάτοικος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Ακούμε εκρήξεις και βλέπουμε μαύρο καπνό να βγαίνει από τις περιοχές όπου έχει εισβάλει ο στρατός. Ήταν άλλη μια πολύ δύσκολη νύχτα», τόνισε.

Στρατιώτες των IDF στη δυτική Ράφα.

19:01 Το πόσιμο νερό έχει γίνει το πιο σπάνιο αγαθό στη Γάζα

Συγκλονιστική είναι η εικόνα που έχει αναρτήσει το Quds News Network, με έναν ηλικιωμένο Παλαιστίνιο να κουβαλάει άδεια μπιτόνια και να ψάχνει για πόσιμο νερό για την οικογένειά του στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πόσιμο νερό είναι από τα πιο σπάνια αγαθά στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

18:51 Με την πλάτη στον τοίχο ο Νετανιάχου – Τα τέσσερα σενάρια για το τέλος του πολέμου

Οι αδυσώπητοι βομβαρδισμοί και το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά τις δυνάμεις της Χαμάς, ωστόσο η παλαιστινιακή οργάνωση αποδεικνύεται «Λερναία Ύδρα» και καταφέρνει κάθε φορά να ανασυντάσσεται, πραγματοποιώντας πλήγματα στον ισραηλινό στρατό, αλλά και συνεχίζοντας τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

18:42 Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα θα διακόψει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στο κέντρο της Γάζας θα σταματήσει σύντομα τη λειτουργία του «λόγω των πρακτικών (σ.σ. του Ισραήλ) και της αναβλητικότητας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα απαραίτητα καύσιμα για τις γεννήτριες που θα λειτουργήσουν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαλίλ αλ-Ντέγκραν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το νοσοκομείο παρέλαβε 3.000 λίτρα καυσίμων την Τετάρτη, ενώ χρειάζεται 5.000 λίτρα για να λειτουργήσει, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπάρχουν 1.300 άρρωστοι και τραυματίες ασθενείς.

«Η ιατρική τους περίθαλψη θα σταματήσει εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων», συνέχισε.

«Έχουμε απευθύνει τόσες πολλές εκκλήσεις για να έχουμε επειγόντως καύσιμα στο νοσοκομείο, αλλά κανένας ενδιαφερόμενος δεν ανταποκρίθηκε», τόνισε ο αλ-Ντέγκραν.

18:32 Ποιες χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος

Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία θα προστεθούν στις 143 χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης στις 28 Μαΐου, κάτι που έχει εξοργίσει το Ισραήλ.

Δείτε το σχετικό γράφημα του in:

Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει ως κράτος την Παλαιστίνη παρά το ομόφωνο ψήφισμα του 2015 στη Βουλή.

18:25 Οι IDF αποκαλύπτουν νέες λεπτομέρειες για την ανακάλυψη των σορών τεσσάρων ομήρων στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα

Οι IDF ενέκριναν τη δημοσίευση νέων λεπτομερειών για το πώς βρέθηκαν τα πτώματα τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων την περασμένη εβδομάδα στη βόρεια Γάζα.

Οι Times of Israel βρέθηκαν χθες το βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια για να δουν το τούνελ εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών.

Στο ρεπορτάζ τους γράφουν:

«Καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν κύκλους πάνω από το κεφάλι μας και τα τανκς πυροβολούσαν σε κοντινή απόσταση κάθε λίγα λεπτά, ο αντισυνταγματάρχης Άλμογκ Ροτέμ στεκόταν πάνω από ένα ανοιχτό φρεάτιο της σήραγγας σε ένα σκοτεινό σπίτι στην καρδιά του στρατοπέδου.

Τα πτώματα τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων – Ιτζάκ Γκελερέντερ, Αμίτ Μπουσκίλα, Ρον Μπενιαμίν και Σάνι Λουκ – ανακαλύφθηκαν στη σήραγγα από στρατιώτες του Τάγματος 202 της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών.

Τα στρατεύματα επιχειρούσαν στο συγκεκριμένο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού, το οποίο δεν είχε ακόμη καταληφθεί από τις IDF, λόγω ανάλυσης του αξιωματικού πληροφοριών του τάγματος.

Ο αξιωματικός ‘παρατήρησε ότι υπήρχαν στοιχεία που μας ενδιέφεραν’, δήλωσε ο Ροτέμ, ‘και καταλάβαμε ότι κάτι υπάρχει εδώ’.

Μια δύναμη υπό τη διοίκηση του λοχαγού Ρόι Μπέιτ Γιαακόβ μπήκε στο παγιδευμένο σπίτι για να το ψάξει. Ακόμη και μετά από οκτώ μήνες συνεχών μαχών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, οι στρατιώτες έκαναν τα πάντα για να ελέγξουν κάθε ντουλάπα και γωνιά.

Ο Μπέιτ Γιαακόβ επέμεινε να τραβήξει ένα χαλί σε ένα από τα δωμάτια και βρήκε μια τετράγωνη μεταλλική πόρτα στη μέση του δαπέδου.

Ανέφερε στον ασύρματο ότι είχε βρει ένα φρεάτιο σήραγγας, και ο Ροτέμ ασφάλισε την περιοχή και κάλεσε μια δύναμη από την επίλεκτη μονάδα Γιαχαλόμ του Σώματος Μηχανικού Μάχης. Η δύναμη, η Σαμέχ 2, διοικούνταν από τον Λοχαγό Άλεφ, ο οποίος μπορεί να αναφέρεται μόνο με το εβραϊκό αρχικό του όνομα.

Ο Λοχαγός Άλεφ των IDF.

Η Δύναμη Γιαχαλόμ αποκάλυψε ένα φρεάτιο βάθους περίπου δέκα μέτρων, με μια μεταλλική σκάλα βιδωμένη σε μια από τις πλευρές του.

Δεν έμοιαζε διαφορετικό από δεκάδες άλλα φρεάτια που είχαν βρει, αλλά ο Άλεφ επέμενε να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του για να ψάξει για τα πτώματα των ομήρων στη σήραγγα.

Οι δηλώσεις στους Times of Israel

‘Ανακαλύψαμε εκρηκτικά στην είσοδο του φρεατίου’, δήλωσε ο Άλεφ στους Times of Israel. ‘Αρχίσαμε να επιχειρούμε υπόγεια, προσεκτικά, με αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση. Βρήκαμε αρκετές ύποπτες περιοχές, οι οποίες τελικά μας οδήγησαν στον εντοπισμό των ομήρων και στην εξαγωγή τους το ίδιο βράδυ’.

Αφού επιβεβαιώσαμε ότι ήταν οι όμηροί μας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπερηφάνεια από αυτό’, συνέχισε ο Άλεφ. ‘Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο. Και θέλουμε να συνεχίσουμε αδιάκοπα να φέρνουμε όλο και περισσότερους ομήρους στην πατρίδα’.

‘Δεν υπάρχει κανείς πιο περήφανος από εμάς που μπορέσαμε να φέρουμε τα πτώματα Ισραηλινών πίσω για να ταφούν κανονικά στο Ισραήλ’, δήλωσε ο Ροτέμ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μπέιτ Γιαακόβ σκοτώθηκε σε περιστατικό με φιλικά πυρά που στοίχισε επίσης τη ζωή σε τέσσερις στρατιώτες του».

18:08 «Εύσημα» WSJ στο Ισραήλ για την… «πετυχημένη» εκκένωση της Ράφα

Για κάποια ΜΜΕ οι Ισραηλινοί έκαναν το «αδύνατο»… δυνατό στη Ράφα, καταφέρνοντας να απομακρύνουν μέσα σε δύο εβδομάδες 950.000 αμάχους, με ασφάλεια.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

17:58 Η Χαμάς ανάρτησε βίντεο με Ισραηλινό διοικητή που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου – Θεωρούνταν νεκρός

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοίνωσε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι αιχμαλώτισε τον Ασάμ Χαμάμι, διοικητή της Νότιας Ταξιαρχίας του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμάμι θεωρούνταν ότι σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου σε μάχες στο κιμπούτς Νιρίμ.

Δείτε το βίντεο:

17:49 Ήχοι σφοδρών μαχών ακούγονται στην κεντρική Ράφα

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Ντοάα Χάλεντ δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram πλάνα – που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera – που καταγράφουν τους ήχους πυροβολισμών στον προσφυγικό καταυλισμό Γίμπνα στο κέντρο της Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη Ράφα αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο χερσαίας επίθεσης στην πόλη.

Παρακολουθήστε και ακούστε παρακάτω:

17:43 Γκάλαντ: Το Ισραήλ αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στη Ράφα, εργάζεται για να δημιουργήσει συνθήκες για να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους

Μετά από περιοδεία στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δηλώνει ότι το Ισραήλ αναπτύσσει πρόσθετες δυνάμεις στη Ράφα, ενώ εργάζεται για να «δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή των ομήρων».

«Ενισχύουμε την προσπάθειά μας εναντίον της Ράφα. Αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, περισσότερες δυνάμεις στο έδαφος, περισσότερες δυνάμεις από τον αέρα και θα επιτύχουμε τους στόχους μας – να επιφέρουμε ένα πολύ σκληρό πλήγμα στη Χαμάς, να της στερήσουμε τις στρατιωτικές της δυνατότητες, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους», είπε ο ίδιος πάνω σε ένα περιπολικό σκάφος κλάσης Dvora.

Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, υποστράτηγος Αμίρ Μπαράμ, ο αρχηγός του Ναυτικού. αντιναύαρχος Νταβίντ Σα’άρ Σαλάμα, ο στρατιωτικός γραμματέας του υπουργού, ταξίαρχος Γκάι Μαρκιζένο και ο διοικητής της ναυτικής βάσης Ασντόντ, Εϊτάν Παζ, συνόδευσαν τον Γκάλαντ στην περιοδεία.

Το υπουργείο αναφέρει ότι ο Γκάλαντ ενημερώθηκε για «τις επιχειρησιακές και ανθρωπιστικές προσπάθειες στο θαλάσσιο πεδίο».

Στα δεξιά ο Γιοάβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

17:34 «Κάθε φορά που έρχονται στην Τζενίν, αυτή καταστρέφεται. Ζούμε στη δυστυχία»

Οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αξιολογούν τις ζημιές που προκάλεσε η διήμερη επιδρομή του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά.

Μαύρα σεντόνια από καραβόπανο γέμισαν τα στενά σοκάκια του φτωχικού καταυλισμού, που ξηλώθηκαν αφού παρείχαν κάλυψη από τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Κατεστραμμένα τμήματα από ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα ήταν τοποθετημένα σε έναν κεντρικό δρόμο, στολισμένα με τη σημαία της ένοπλης ομάδας Ισλαμική Τζιχάντ, μετέδωσε το AFP.

Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου είδαν δεκάδες πρόσφατα κατεστραμμένα κτίρια στον καταυλισμό. Ορισμένα από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα έχουν υποστεί λιγότερο σοβαρές ζημιές.

Στην οροφή ενός από τα κατεστραμμένα κτίρια, ένας έφηβος έδειξε το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής.

Η Φάιζα Αμπού Κούτνα, 60 ετών, δήλωσε ότι έχει κουραστεί από τις ισραηλινές επιδρομές στον καταυλισμό, όπου ζει εδώ και δεκαετίες.

«Κάθε φορά που έρχονται στην Τζενίν, αυτή καταστρέφεται», δήλωσε στο AFP. «Ζούμε με θλίψη. Ζούμε στη δυστυχία», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν:

17:24 Ο πρόεδρος της αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να εξετάσει την επικείμενη πρόσκληση του Νετανιάχου να μιλήσει στο Κογκρέσο

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον θα μιλήσει αργότερα την Πέμπτη στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην επικείμενη πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Οι δύο τους μίλησαν την Τετάρτη, μετά από συναντήσεις μεταξύ του Τζόνσον και των Δημοκρατικών ομολόγων του για την πρόσκληση. Ενώ ο Τζόνσον ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να προσκαλέσει τον Νετανιάχου πριν από μήνες, πιέζει να προγραμματιστεί η ομιλία – με τη συνυπογραφή του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ – πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Ο Σούμερ, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συμμετάσχει στην υποδοχή του Νετανιάχου σε μια από τις πιο έντονα πολιτικοποιημένες προσκλήσεις σε ξένο ηγέτη στην πρόσφατη μνήμη, σε βάρος της περαιτέρω ανάφλεξης των εντάσεων στο εσωτερικό του κόμματός του και επιτρέποντας στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθεί για άλλη μια φορά ως κομματικό εργαλείο στην Ουάσινγκτον, σχολιάζει η Haaretz.

17:15 Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ του Ιράν μίλησε για τον πόλεμο στη Γάζα με αντιπροσωπεία Παλαιστινίων

Ο υπουργός Αλί Μπαγκερί Κανί, ο οποίος εκτελεί επί του παρόντος χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν σε συντριβή ελικοπτέρου μαζί με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε σήμερα συνομιλίες στην Τεχεράνη με εκπροσώπους παλαιστινιακών παρατάξεων, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ανέφερε η ένοπλη οργάνωση σε ανακοίνωσή της, και οι συνομιλίες αφορούσαν τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέλη των παλαιστινιακών παρατάξεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τεχεράνη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ραϊσί και σε όσους έχασαν τη ζωή τους μαζί του στο δυστύχημα με το ελικόπτερο την Κυριακή.

17:06 Ισραηλινοί στρατιώτες φωτογραφίζονται μπροστά σε κτίρια που καίγονται και κάνουν αναρτήσεις στα social media

Για πολλοστή φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, Ισραηλινοί στρατιώτες αναρτούν φωτογραφίες μπροστά από καμένα ή κατεστραμμένα κτίρια στη Λωρίδα.

Το Quds News Network συγκεντρώσει τέτοιες αναρτήσεις και τις μεταδίδει στον λογαριασμό του στο Χ:

17:00 Νετανιάχου: Το αμυντικό κατεστημένο δεν προειδοποίησε για επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα, το ανάποδο είναι η αλήθεια

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται ότι έλαβε προειδοποιήσεις από το αμυντικό κατεστημένο για επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα, το ανάποδο είναι η αλήθεια, υποστηρίζει, σύμφωνα με τη Haaretz.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση σε κανένα από τα έγγραφα σχετικά με τις προθέσεις της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά αντίθετα δίνουν μια εντελώς αντίθετη εκτίμηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσθέτει ότι οι δύο μόνο αναφορές στην παλαιστινιακή οργάνωση στα τέσσερα εν λόγω έγγραφα «δείχνουν ότι η Χαμάς δεν ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα».

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου υποστηρίζεται ότι η εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν για κλιμάκωση και μάλλον κατευθυνόταν προς μια συμφωνία με το Ισραήλ «συμμερίζονταν με συνέπεια όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι η Χαμάς αποτράπηκε».

16:51 Λιβανέζοι μαθητές γλίτωσαν οριακά από το θανατηφόρο χτύπημα του Ισραήλ σε μαχητή της Χεζμπολάχ

Νωρίτερα αναφερθήκαμε στην ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε ένα μέλος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και τραυμάτισε τρία άτομα.

Το AFP μεταδίδει τώρα ότι οι τραυματίες ήταν τρεις Λιβανέζοι μαθητές με το μικρό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν να γλιτώνει οριακά την επίθεση.

Το χτύπημα έσπασε το παρμπρίζ του λεωφορείου, τραυματίζοντας τρεις μαθητές οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κοψίματα από τα τζάμια που έσπασαν.

«Στην αρχή δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε και υπήρξε πανικός μεταξύ των παιδιών», δήλωσε ο οδηγός του λεωφορείου Άχμαντ Κουμπάισι, 57 ετών.

«Ξαφνικά, μια επίθεση έγινε στο αυτοκίνητο μπροστά μας» κοντά στην πόλη Ναμπατιέ, περίπου 13 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.

«Το παρμπρίζ του λεωφορείου έσπασε… Έκανα όπισθεν και τότε ήταν που έγινε το δεύτερο χτύπημα στο αυτοκίνητο».

Το παρμπρίζ του λεωφορείου που μετέφερε μαθητές στον Λίβανο. Πηγή φωτογραφίας: Mahmoud Zayyat / AFP

16:47 Μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Μέλη της Διεθνούς Ένωσης Υπαλλήλων Υπηρεσιών (SEIU) διέκοψαν την ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις σε συνδικαλιστικό συνέδριο στη Φιλαδέλφεια.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Free Palestine» και κρατούσαν ψηλά παλαιστινιακές σημαίες στη μέση της ομιλίας της στο συνέδριο.

Τα μέλη του συνδικάτου κατήγγειλαν τη Χάρις και το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν και τη συνενοχή του, όπως είπαν, στη συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και κάλεσαν το συνδικάτο τους, το οποίο εκπροσωπεί σχεδόν 1,9 εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, να μην υποστηρίξει τον Μπάιντεν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Δείτε βίντεο:

16:37 Στις 35.800 οι νεκροί – 91 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 35.800, με 91 θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη περιοχή.

Άλλοι 80.011 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο, ενώ χιλιάδες άλλοι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια και θεωρούνται νεκροί.

16:33 Αξιωματούχος του ΟΗΕ καλεί το Ισραήλ να διερευνήσει τις καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, κάλεσε το Ισραήλ να διερευνήσει τις πολλαπλές καταγγελίες για σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Έντουαρντς ανέφερε σε δήλωσή της ότι της γνωστοποιήθηκαν ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς ανθρώπων, που κρατούνταν με δεμένα μάτια σε κελιά και με χειροπέδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έλαβε επίσης αναφορές ότι ορισμένοι κρατούμενοι στερούνταν τον ύπνο τους, απειλούνταν με σωματική και σεξουαλική βία, προσβάλλονταν και εκτίθεντο σε ταπεινωτικές πράξεις, μεταξύ άλλων «φωτογραφίζονταν και βιντεοσκοπούνταν σε εξευτελιστικές πόζες».

«Ανησυχώ ιδιαίτερα ότι αυτό το αναδυόμενο μοτίβο παραβιάσεων, σε συνδυασμό με την απουσία λογοδοσίας και διαφάνειας, δημιουργεί ένα επιτρεπτό περιβάλλον για περαιτέρω καταχρηστική και ταπεινωτική μεταχείριση των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Έντουαρντς.

«Οι υπεύθυνοι σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών, πρέπει να λογοδοτήσουν, ενώ τα θύματα έχουν δικαίωμα σε αποκατάσταση και αποζημίωση», τόνισε η Έντουαρντς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:27 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας τα ξημερώματα. Από το φονικότερο πλήγμα σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, στη συνοικία Νταράτζ της πόλης, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Γάζας
  • Μια ξεχωριστή ισραηλινή επίθεση σε ένα σπίτι στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας σκότωσε άλλους οκτώ ανθρώπους
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την Τζενίν στη Δυτική Όχθη μετά από διήμερη επιδρομή στην οποία σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά
  • Δεκατέσσερις ασθενείς είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο αλ-Άουντα της βόρειας Γάζας, το οποίο πολιορκείται επί του παρόντος από τις ισραηλινές δυνάμεις. Αρκετοί γιατροί έχουν υποσχεθεί να μείνουν με τους ασθενείς μέχρι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια, αναφέρει ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera
  • Ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε ένα μέλος της Χεζμπολάχ μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ ταξίδευε στη Ναμπατιέ στον νότιο Λίβανο
  • Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να αποφανθεί επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει την παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα την Παρασκευή το απόγευμα

16:19 Έρευνα των IDF διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν τους κανονισμούς και σκότωσαν κατά λάθος εργαζόμενο του ΟΗΕ στη Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις του στρατού πυροβόλησαν εναντίον οχήματος του ΟΗΕ στην περιοχή της Ράφα την περασμένη Δευτέρα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργαζόμενου του ΟΗΕ, σύμφωνα με έρευνα των IDF στην οποία αναφέρεται η Haaretz.

Ο σκοτωμένος εργαζόμενος αναγνωρίστηκε ως ο Γουάιμπχαβ Άνιλ Κάλε, Ινδός υπήκοος που εργαζόταν στο Τμήμα Ασφάλειας και Προστασίας του ΟΗΕ.

Ένας άλλος εργαζόμενος του ΟΗΕ, Ιορδανός υπήκοος, τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οδηγούσαν σε δρόμο όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις IDF. Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι συνοδεύονταν από ένα ένοπλο άτομο. Ωστόσο, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όχημα δέχθηκε επίθεση πολλές φορές σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα που επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή σε περιστατικά που αφορούν εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμη και αν τους συνοδεύουν ένοπλα άτομα.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική έρευνα, το όχημα του ΟΗΕ κατευθυνόταν από τα γραφεία του ΟΗΕ προς το πέρασμα της Ράφα. Στην οροφή του αναγράφονταν τα γράμματα UN, αλλά δεν είχε κανένα αναγνωριστικό σημάδι στα πλαϊνά του ή σε σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά από το έδαφος.

16:09 Μπορέλ: Όλοι οι δωρητές από την ΕΕ ξεκίνησαν και πάλι να χρηματοδοτούν την UNRWA

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ανακοίνωσε ότι όλοι οι δωρητές από την ΕΕ ξεκίνησαν και πάλι να χρηματοδοτούν την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

16:00 Σειρήνες ηχούν και πάλι σε βόρειες κοινότητες του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ηχούν και πάλι σε πόλεις και κωμοπόλεις του βορρά κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά.

Οι σειρήνες ακούγονται σε κοινότητες που έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως οι Κφαρ Γκιλάντι, Κιριάτ Σμόνα, Μαργκαλιότ, Μισγκάβ Αμ και Τελ Χάι.

Δεκάδες ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας προς τα βόρεια, με τη Χεζμπολάχ να υποστηρίζει ότι η πιο πρόσφατη επίθεση εξαπολύθηκε για να εκδικηθεί για ένα ισραηλινό χτύπημα νωρίτερα μέσα στην ημέρα που σκότωσε ένα μέλος της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, υπεύθυνο για την κατασκευή όπλων.

15:51 Το Ισραήλ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο αψηφώντας την απόφαση του ΔΔΔ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ότι τίποτα δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει τον πόλεμό της στη Γάζα, ενόψει της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που αναμένεται αύριο (24/5).

«Καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβί Χάιμαν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με μια πιθανή απόφαση του ΔΔΔ εναντίον του.

Νωρίτερα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ετυμηγορία. Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΔΔ άκουσε επιχειρήματα από τη Νότια Αφρική που ζητούσε από το σώμα να διατάξει τον τερματισμό των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια αυστηρή απόφαση του ΔΔΔ θα μπορούσε να επιφέρει στο Ισραήλ διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με την Haaretz.

15:42 Μηνυτήρια αναφορά για ακίνητα που ενοικιάζονται σε ισραηλινούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη

Ολλανδοί εισαγγελείς εξετάζουν μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε μια ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση, η SOMO, κατά της Booking.com γιατί η τελευταία έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα ακίνητα που ενοικιάζει και κάποια που βρίσκονται σε ισραηλινούς οικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοίνωσε η εισαγγελία σήμερα.

Η SOMO ανέφερε ότι κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά στην ολλανδική εισαγγελία τον Νοέμβριο μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μέχρι τώρα δεν το είχε δημοσιοποιήσει.

Στην αναφορά τους οι τρεις οργανώσεις κατηγορούν την Booking.com ότι «επωφελείται από εγκλήματα πολέμου διευκολύνοντας την ενοικίαση κατοικιών για διακοπές σε εδάφη που έχουν αρπαγεί από τον αυτόχθονα παλαιστινιακό πληθυσμό».

Οι εισαγγελείς εξετάζουν την αναφορά, αλλά δεν μπορούν να δώσουν κάποιο χρονοδιάγραμμα για απόφαση σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός τους Μπρέγιε βαν ντε Μούσντιτς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:33 IDF: Ο Νετανιάχου έλαβε 4 φορές προειδοποιήσεις το 2023 για εσωτερικές αναταραχές

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις λένε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε προειδοποιήσεις από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 για το πώς οι εχθροί της χώρας έβλεπαν την κοινωνική αναταραχή στο Ισραήλ εκείνη την εποχή.

«Κατά τη διάρκεια του 2023, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, πέρασαν τέσσερις διαφορετικές προειδοποιητικές επιστολές από τη διεύθυνση πληροφοριών, οι οποίες έδειχναν πώς οι εχθροί του Ισραήλ έβλεπαν προβλήματα στη συνοχή του κράτους του Ισραήλ και των IDF ειδικότερα», αναφέρει ο εκπρόσωπος των IDF σε επιστολή του προς τη ΜΚΟ Hatzlacha, η οποία κατέθεσε αίτημα για τις πληροφορίες επτά μήνες πριν.

«Ορισμένοι έχουν κατηγορήσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα και την άνοδο ενός μαζικού κινήματος της αντιπολίτευσης για προβολή αδυναμίας, γεγονός που οδήγησε τη Χαμάς να εξαπολύσει την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρουν οι Times of Israel.

Kαι προσθέτουν ότι «κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων διαδηλώσεων, έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλο στρατιωτικό προσωπικό «πάγωσαν» την υπηρεσία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις της κυβέρνησης, οδηγώντας τον στρατό να προειδοποιήσει τότε για πιθανές επιπτώσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας».

15:20 Νεκροί και τραυματίες σε νέα επίθεση στη Ράφα

Νέα ισραηλινή επίθεση είναι σε εξέλιξη στο κέντρο της Ράφα, από την οποία -μέχρι στιγμής- έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ένα άλλο ισραηλινό χτύπημα στην κεντρική αγορά της Ράφα, από το οποίο τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα.

15:08 Τριάντα Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 2 ημέρες

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη στοιχεία του ισραηλινού στρατού, αναφέρει ότι οκτώ από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στις μάχες.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία, 22 από τους στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και οι υπόλοιποι αλλού.

14:54 Δημοσιεύματα ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ και Χαμάς για την επανέναρξη των συνομιλιών

Η αραβική εφημερίδα al-Araby al-Jadeed αναφέρει ότι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους.

Το δημοσίευμα της φιλο-καταριανής εφημερίδας με έδρα το Λονδίνο επικαλείται αιγυπτιακή πηγή κοντά στο Κάιρο που αναφέρει ότι γίνονται επαφές με «όλα τα ενεργά μέρη».

Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες αφότου το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε την έγκριση στους διαπραγματευτές να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, παρά την έλλειψη προόδου τις τελευταίες εβδομάδες και τις τριβές μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή πηγή, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία εργασίας επισκέπτεται το Κάιρο σε εβδομαδιαία βάση για να συζητήσει τον συντονισμό της ασφάλειας και να προσπαθήσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο σχετικά με τον έλεγχο του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το οποίο έχει οδηγήσει σε όλο και πιο έντονες αμοιβαίες αλληλοκατηγορίες.

Η πηγή δηλώνει ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται επίσης γύρω από το ρόλο της αιγυπτιακής διαμεσολάβησης.

Η Αίγυπτος απείλησε να αποσυρθεί από το ρόλο του διαμεσολαβητή, μετά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι το Κάιρο είχε αλλάξει κρυφά τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας.

Η ίδια πηγή ισχυρίζεται στην al-Jadeed al-Araby ότι οι διαρροές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το αναφερόμενο τέχνασμα της Αιγύπτου βοήθησαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Νετανιάχου να «αποφύγει την ευθύνη» για το γεγονός ότι οι πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

14:43 Οι IDF επιβεβαιώνουν τον θάνατο μέλους της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Μοχάμεντ Νάσερ ήταν «εξέχον» μέλος της οργάνωσης και σκοτώθηκε από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατό του νωρίτερα, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για τον ρόλο του.

Οι IDF λένε ότι συμμετείχε στην «παραγωγή των στρατηγικών και μοναδικών όπλων της Χεζμπολάχ». Ορισμένες από τις εγκαταστάσεις υπό τις διαταγές του χτυπήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, σημειώνουν ότι ο θάνατός του εντάσσεται στο πλαίσιο της δραστηριότητας των IDF να «προκαλέσουν πλήγμα στη συσσώρευση της Χεζμπολάχ με όπλα σχεδιασμένα να επιτεθούν στο εσωτερικό του Ισραήλ».

Δείτε πλάνα των IDF από το χτύπημα: 

14:30 Εν μέσω έλλειψης καυσίμων οι κάτοικοι της Γάζας μετακινούνται με γαϊδουράκια

Με την έλλειψη καυσίμων να ανεβάζει το κόστος των μεταφορών, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να μετακινηθούν.

«Ένα λίτρο ντίζελ κοστίζει τώρα 16 δολάρια», δηλώνει στο Al Jazeera ο Juda Safi, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που χρησιμοποιεί το φορτηγό του για να βγάλει τα προς το ζην. «Είναι απόλυτη αδικία. Αν χρεώσω έναν επιβάτη με 1 έως 3 δολάρια, καταλήγουμε να τσακωνόμαστε, αλλά αυτό είναι πέρα από τον έλεγχό μου. Με δυσκολία καταλήγω να καλύπτω το κόστος των καυσίμων ή να κερδίζω κάτι για να ταΐσω την οικογένειά μου», προσθέτει.

Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τέτοιες τιμές, η μετακίνηση με γαϊδουράκια είναι η μόνη εναλλακτική λύση, λένε οι κάτοικοι, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για να μεταφέρουν αγαθά ή να πάνε μέχρι το νοσοκομείο.

14:22 Επιστράφηκε στο Associated Press ο εξοπλισμός που είχε κατασχεθεί

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Σλόμο Κάρχι, λέει ότι ο κατασχεμένος εξοπλισμός επιστράφηκε στο Associated Press μετά τις αμερικανικές πιέσεις.

Μιλώντας στο Radio 103, ο Κάρχι δεν έκρυψε την περιφρόνησή του για τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ισχυριζόμενος ότι «μερικές φορές του ξεφεύγει ο αριστερισμός του».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το γραφείο του κατέσχεσε τον εξοπλισμό του AP στη Σντερότ που χρησιμοποιούνταν για να παρέχει ζωντανή μετάδοση από τη Γάζα, τον οποίο χρησιμοποιούσε το Αl Jazeera επειδή οι εκπομπές ήταν «παράνομες» και έδειχναν τις δραστηριότητες των «δυνάμεων των IDF, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαχητές μας».

14:11 Συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην Μπέιτ Χανούν

Νέα ισραηλινή στρατιωτική εισβολή στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα είναι σε εξέλιξη.

«Η πόλη αυτή μετατράπηκε σε ερείπια στην πρώιμη φάση του πολέμου. Αλλά τώρα ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται και πάλι εκεί, πολεμώντας εναντίον των εναπομεινάντων μαχητών της Χαμάς. Η πόλη δέχεται βομβαρδισμούς που έχουν καταστρέψει τις περισσότερες γειτονιές», περιγράφει ο Tareq Abu Azzoum για το Al Jazeera.

Την ίδια στιγμή, περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιoύνται στη Ράφα, στο μακρινό νότιο τμήμα της επικράτειας. Μια ομάδα Παλαιστινίων χτυπήθηκε από πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην κεντρική αγορά της πόλης, προκαλώντας πολλά θύματα.

Παλαιστίνιοι εκκενώνουν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν μετά από ισραηλινό χτύπημα

13:57 Το Ισραήλ αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν 30 ρουκέτες από τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Λέει επίσης ότι μαχητικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρό τους τον εκτοξευτή με τον οποίο εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες.

Οι διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα εξαπέλυσε επιθέσεις στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

13:42 «Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Ουγγαρία το ένταλμα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου

Ο προσωπάρχης του Βίκτορ Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, είπε ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου είναι «απαράδεκτο» και δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί στην Ουγγαρία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αν και η Ουγγαρία, πιστός σύμμαχος του Ισραήλ, επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, «δεν έγινε ποτέ μέρος του ουγγρικού δικαίου», πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μέτρο του δικαστηρίου δεν μπορεί να εκτελεστεί εντός της Ουγγαρίας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον επικεφαλής της άμυνάς του και τρεις ηγέτες της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Αυτή η απόφαση … δεν είναι νομική αλλά πολιτική απόφαση, είναι απαράδεκτη και δυσφημεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Γκούλιας.

Και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του ΔΠΔ και ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

13:33 Δεκαοκτώ συλλήψεις σε νέες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 18 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.840.

Οι περισσότερες από τις τελευταίες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία Βηθλεέμ, ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν στις επαρχίες Ραμάλα, Ναμπλούς, Χεβρώνας και Ιεριχώ.

13:22 Οργή στο Ισραήλ για τα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους μετά την ανακοίνωση της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι οι κινήσεις αυτές χρησιμεύουν ως «επιβράβευση της τρομοκρατίας» και δεν θα φέρουν ειρήνη στο Ισραήλ.

Η Sarah Khairat του Al Jazeera μεταδίδει ότι η αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης δείχνει πόσο «έξαλλη» είναι με τις αυξανόμενες διεθνείς αντιδράσεις για την επεκτεινόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης, την οποία η Νορβηγία αναφέρει ως λόγο για την αναγνώρισή της Παλαιστίνης.

«Αυτό σας δίνει μια αίσθηση του πόσο θυμωμένο είναι το Ισραήλ για όλα αυτά», σχολιάζει η Khairat.

Και προσθέτει: «Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η κατοχή της Δυτικής Όχθης και ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζονται. Και καθώς οι οικογένειες όσων έχουν απαχθεί και αιχμαλωτιστεί στη Γάζα συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους κατά της ισραηλινής κυβέρνησης».

13:10 Οι ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία αποτελούν μέρος της «εκστρατείας για την εξάλειψη της παλαιστινιακής κοινωνίας»

Ο Δρ Mads Gilbert, γιατρός επειγόντων περιστατικών, μιλά στο Al Jazeera για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα.

Όπως λέει, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού ότι τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται από Παλαιστίνιους μαχητές.

«Η εμπειρία μου από τα 20 και περισσότερα χρόνια στη Γάζα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρησιμοποιούν πολιτικές δομές, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, ως κάποιου είδους κρησφύγετα για την ένοπλη αντίσταση», αναφέρει.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία, τζαμιά, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και αρτοποιεία αποτελούν μέρος μιας «εκστρατείας για την εξάλειψη της παλαιστινιακής κοινωνίας και κάθε σημάδι παλαιστινιακών δομών στην πολιτική ζωή», προσθέτει.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, οι οποίες δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, να «εντείνουν την πολιτική πίεση και τις πρακτικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ» για να σταματήσει η υγειονομική κρίση στη Γάζα.

12:56 Νεκρός Παλαιστίνιος σε επίθεση στην κεντρική Γάζα

Διασώστες ανέσυραν τη σορό ενός Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην περιοχή Zuwayda της κεντρικής Γάζας.

Πλάνα που αναρτήθηκαν από την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης δείχνουν γιατρούς να καλύπτουν το σώμα του θύματος, που βρισκόταν σε γεωργική περιοχή, με ένα σάβανο και να το μεταφέρουν σε νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου στοχεύουν τακτικά τις γεωργικές εκτάσεις της Γάζας, αποδεκατίζοντας περίπου τις μισές δενδρώδεις καλλιέργειες του θύλακα, ενώ ο πληθυσμός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση του Πανεπιστημίου του Κεντ.

12:45 Πολλαπλές αναχαιτήσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Βίντεο από το βόρειο Ισραήλ που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν αρκετές αναχαιτίσεις ρουκετών κοντά στην πόλη Σαφέντ και άλλες περιοχές.

Οι κάτοικοι αναφέρουν επίσης ότι άκουσαν δυνατούς κρότους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας αναφέρει σε μήνυμά του ότι ήχησαν σειρήνες στο κιμπούτς Αγιελέτ Χασάχαρ, το οποίο βρίσκεται βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό και καμία ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

12:37 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ απευθύνει «επείγουσα» έκκληση καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στο Αλ Άουντα

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, απευθύνει «επείγουσα» έκκληση για την προστασία των ασθενών, του προσωπικού και των πολιτών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν «εισβάλει» στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, το οποίο πολιορκείται από στρατεύματα και τανκς του Ισραήλ από την Κυριακή.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τέντρος αναφέρει ότι 140 μέλη του ιατρικού προσωπικού, ασθενείς και άμαχοι συνοδοί τους βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο όταν έγινε επιδρομή από ισραηλινούς στρατιώτες νωρίτερα σήμερα.

Τα στρατεύματα διέταξαν όλους να φύγουν εκτός από 12 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του νοσοκομείου, 14 ασθενείς και οκτώ συντρόφους.

Ο Τέντρος απευθύνει έκκληση να προστατευθούν και να επιτραπεί σε όσους διατάχθηκαν να παραμείνουν πίσω από τις ισραηλινές δυνάμεις να φύγουν με ασφάλεια.

«Ο ΠΟΥ ζητά επειγόντως την προστασία των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας εντός του νοσοκομείου και την ασφαλή διέλευση για την εκκένωσή τους», τονίζει.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, επίσης στην Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, «δεν λειτουργεί πλέον».

12:25 Οι IDF ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν πύραυλοι και εκτοξευτές στο νεκροταφείο της Ράφα

Στρατεύματα της ταξιαρχίας Γκιβάτι που επιχειρούν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν πυραύλους και εκτοξευτές ρουκετών που ανήκουν στη Χαμάς σε ένα νεκροταφείο, αναφέρουν οι IDF.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας λένε ότι οι στρατιώτες της Γκιβάτι εντόπισαν επίσης έναν αριθμό «σημαντικών υπόγειων» χώρων. Ωστόσο, δεν παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις σήραγγες.

Στην ίδια περιοχή αυτή την εβδομάδα, οι IDF λένε ότι σκότωσαν αρκετούς ενόπλους που βγήκαν από ένα φρεάτιο σήραγγας και άνοιξαν πυρ.

Αεροφωτογραφία των IDF που δείχνει ένα νεκροταφείο της Ράφα όπου βρέθηκαν πύραυλοι και εκτοξευτές ρουκετών που ανήκουν στη Χαμάς

12:12 Νεκρό μέλος της Χεζμπολάχ μετά από επίθεση με drone

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι ένα μέλος της σκοτώθηκε «στο δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όρος που χρησιμοποιεί για τους πράκτορες που χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινά πλήγματα.

Ο λόγος για τον Μοχάμεντ Νάσερ, από τη Ναμπατιέ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από αναφορές για ένα θανατηφόρο χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των IDF σε όχημα στο νότιο Λίβανο.

Ο θάνατος του Νάσερ ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε 312.

12:02 Το Διεθνές Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση για την τελευταία προσφυγή της Νότιας Αφρικής στη Γάζα την Παρασκευή

Το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει την άμεση διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι θα εκδώσει την απόφαση στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας και Ισραήλ).

Στις ακροάσεις της περασμένης εβδομάδας, η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει εντολή για άμεση διακοπή της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, χαρακτηρίζοντάς την ως «γενοκτονία» που απειλεί τις ζωές των Παλαιστινίων.

Σχολιάζοντας την προσφυγή της Πρετόριας, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής είναι «μεροληπτικοί και ψευδείς» καθώς «βασίζονται σε αναξιόπιστες πηγές της Χαμάς».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:50 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο παιδιά κοντά στο διαχωριστικό τείχος της Δ. Όχθης

Τα παιδιά πυροβολήθηκαν στην πόλη Τζαγιούς, κοντά στην Καλκίλια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς πλησίαζαν το διαχωριστικό τείχος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το ένα χτυπήθηκε στο πόδι, ενώ το άλλο υπέστη τραύματα από θραύσματα στο πόδι και το χέρι, προσθέτει το Wafa, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις και οι ισραηλινοί έποικοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 512 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει σχεδόν 5.000 σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

11:42 Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας λέει ότι η συνάντηση με τους ηγέτες της Χαμάς έγινε για να εξασφαλιστεί μία «ειρηνική λύση»

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι η συνάντησή του με τους ηγέτες της Χαμάς στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα ήταν για να τους πείσει να αναζητήσουν μια ειρηνική λύση στον πόλεμο στη Γάζα, αναφέρει η Malay Mail.

«Τους γνωρίζω εδώ και δεκαετίες και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τους συναντήσουμε. Είπα, σας παρακαλώ σεβαστείτε την απόφαση των γειτονικών σας χωρών και προσπαθήστε να εξασφαλίσετε την ειρήνη, να ανταλλάξετε κρατούμενους και να αποδεχτείτε μια λύση δύο κρατών», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Nikkei Forum 29th Future of Asia.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, αλλά μην διαγράψετε επτά δεκαετίες από την περίοδο της Νάκμπα του 1948», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε μια «ειρηνική λύση», αλλά, αναφερόμενος στην πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, τόνισε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό τώρα είναι «να σταματήσουν να πυροβολούν γυναίκες και παιδιά, να σταματήσει η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών και τζαμιών».

11:30 Η ισραηλινή ομάδα διαπραγμάτευσης θα συνεχίσει τις συνομιλίες για εκεχειρία

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή ομάδα διαπραγμάτευσης έλαβε οδηγία μετά από συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου να συνεχίσει τις επικοινωνίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας, μεταδίδει το ισραηλινό κανάλι 12.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς είναι η οδηγία ή πώς η διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να προωθήσει τα αιτήματά της.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσάρι, επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις οποίες το Κατάρ είναι μεσολαβητής, παραμένουν «κοντά σε αδιέξοδο».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:22 Η Νίκι Χέιλι θα πραγματοποιήσει «επίσκεψη αλληλεγγύης» στο Ισραήλ

Η Χέιλι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα επισκεφθεί ισραηλινές συνοριακές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, και θα έχει συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους, αναφέρει η Jerusalem Post.

Η Χέιλι, η οποία πριν από λίγες ημέρες υποστήριξε τον πρώην αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, υπήρξε σθεναρή υπερασπίστρια του Ισραήλ, μια θέση που σύμφωνα με τους επικριτές της καθόρισε τη θητεία της στον ΟΗΕ.

Σε ομιλία της χθες, η ίδια χαρακτήρισε «ανόητη» την κίνηση του Μπάιντεν να σταματήσει ορισμένες μεταφορές όπλων στο Ισραήλ και χαρακτήρισε «κυριολεκτικά αηδιαστικό» το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

11:11 Οι γιατροί αρνούνται να αφήσουν τους τραυματισμένους ασθενείς στο νοσοκομείο Αλ Άουντα

«Οι μάχες συνεχίζονται στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια μεταξύ μαχητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού», περιγράφει ο Tareq Abu Azzoum για το Al Jazeera.

Και προσθέτει ότι «την ίδια στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις αναγκάζουν τους γιατρούς του πολιορκημένου νοσοκομείου Αλ Άουντα να το εκκενώσουν».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεκάδες κατάφεραν να φύγουν προς το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, αλλά υπάρχουν ακόμα γιατροί στο νοσοκομείο που αρνούνται να φύγουν μέχρι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να τους φέρουν ασθενοφόρα για να απομακρύνουν τους τραυματίες.

10:56 Ο αριθμός των νεκρών του προσωπικού της PRCS ανέρχεται σε 29

Ο θάνατος ενός εθελοντή της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανεβάζει σε 29 τον συνολικό αριθμό των μελών του προσωπικού της PRCS που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η PRCS δηλώνει ότι θρηνεί για τη δολοφονία του Najm Tabassi και της συζύγου του σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι τους στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

Η PRCS προσθέτει ότι 17 από τα 29 μέλη του προσωπικού που σκοτώθηκαν πέθαναν σε «στοχευμένες» επιθέσεις του ισραηλινού στρατού «κατά την εκτέλεση των ανθρωπιστικών τους καθηκόντων».

10:42 Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να αποσύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον τέσσερα παιδιά, ένας γιατρός και ένας δάσκαλος, στην πολιορκία που ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι πραγματοποιούσε «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην πόλη, αλλά μάρτυρες περιέγραψαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν αδιακρίτως ανθρώπους στους δρόμους.

Βίντεο από την επιδρομή δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη να κλωτσάει έναν από τους πολλούς Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να γονατίσουν στο δρόμο με τα εσώρουχα.

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν επίσης εναντίον ενός συνεργείου του Al Jazeera, καθώς ένας από τους ανταποκριτές ετοιμαζόταν να βγει ζωντανά, τραυματίζοντας ένα μέλος του προσωπικού ενός κοντινού ξενοδοχείου.

10:30 Νέα έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τα φρικτά βασανιστήρια Παλαιστίνιων κρατουμένων στη Γάζα

Η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor συγκέντρωσε μαρτυρίες από 100 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στη Γάζα, σύμφωνα με τους οποίους οι ισραηλινές δυνάμεις τους υπέβαλαν συστηματικά σε «φρικτά εγκλήματα».

Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τη χρήση σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων από το Ισραήλ εναντίον Παλαιστίνιων πολιτών που κρατούνται, συμπεριλαμβανομένων «ξυλοδαρμών με σκοπό να σκοτώσουν, σεξουαλικής βίας, ηλεκτροπληξίας, δεσίματος των ματιών και μακροχρόνιων χειροπέδων και ποδιών», δήλωσε η ομάδα με έδρα τη Γενεύη.

«Το Ισραήλ τους αρνήθηκε επίσης την πρόσβαση σε τροφή και ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης και σωτήριας για τη ζωή τους περίθαλψης, έφτυσε και ούρησε πάνω στους κρατούμενους και διέπραξε άλλες σκληρές και εξευτελιστικές πράξεις», ανέφερε.

10:19 Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε Παλαιστίνιο στο κεφάλι στην Τζαμπάλια

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε στο κεφάλι Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό δίκτυο Quds News Network.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πολιορκήσει την Τζαμπάλια τις τελευταίες ημέρες. Χθες έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε σπίτι στην περιοχή Φαλούγκα.

10:08 Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν μαχητές της Χαμάς στην Μπέιτ Χανούν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιδρομές στην Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς που δρουν στην περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να «εξοντώσουν τρομοκράτες, να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τρομοκρατικές υποδομές καθώς και υπόγειες υποδομές» στην Μπέιτ Χανούν, έγραψαν οι IDF στο Χ.

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην περιοχή χθες.

09:57 Προθεσμία αποχώρησης στους διαδηλωτές σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου

Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης, οι οποίοι έχουν καταλάβει αίθουσες του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους επιτραπεί να παραμείνουν στον χώρο μετά τις 6 μ.μ. (16:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Περίπου 50 διαδηλωτές έχουν καταλάβει από το απόγευμα της Τετάρτης αρκετές αίθουσες του Πανεπιστημίου σε ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους, ενώ άλλοι περίπου 300 νέοι διαδηλώνουν έξω από το κτίριο.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα Student Coalition Berlin κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» και «συνεχιζόμενες μαζικές δολοφονίες», λέγοντας ότι η διαδήλωση αφορά την «άνευ όρων αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό».

Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν φιλοπαλαιστίνιο διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ

09:45 Στο στόχαστρο των IDF αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο.

Ισραηλινά Μέσα μεταδίδουν, με τη σειρά τους, ότι μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αυτοκίνητο στο νότιο Λίβανο σκότωσε δύο μέλη της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν γίνει γνωστές.

09:36 Οι μισές από τις ισραηλινές στρατιωτικές ταξιαρχίες στη Γάζα έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα

Πέντε από τις 10 ισραηλινές στρατιωτικές ταξιαρχίες που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας επιχειρούν τώρα στη Ράφα, όπου οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προωθούνται βαθιά στο κέντρο της νότιας πόλης, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW) και του Critical Threats Project (CTP), οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Ράφα προωθούνται κατά μήκος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας λωρίδας γης μήκους 14 χιλιομέτρων (8,5 μιλίων) μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους στην ανατολική Ράφα για να «διαμορφώσουν το έδαφος για τις επόμενες χερσαίες επιχειρήσεις».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η αεροπορία του έχει επιτεθεί σε περίπου 130 στόχους σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

09:30 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Τζενίν

Ένας Παλαιστίνιος πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της επιδρομής του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την πολυήμερη στρατιωτική εισβολή μέχρι στιγμής σε 12.

Το τελευταίο θύμα, ο 30χρονος Mustafa Ibrahim Musa Jabarin, πέθανε στο νοσοκομείο Αλ Ραζί της Τζενίν νωρίς το πρωί της Πέμπτης (23/5). Άλλα θύματα είναι τέσσερα παιδιά, ένας δάσκαλος και ένας γιατρός.

09:18 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι αλλοίωσε το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι αλλοίωσε το βίντεο που δείχνει μαχητές να συλλαμβάνουν πέντε γυναίκες των IDF κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Στο βίντεο, που προβλήθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση, ένας άνδρας ακούγεται να φωνάζει «Είστε σκυλιά! Θα σας πατήσουμε, σκυλιά!», ενώ ένας άλλος λέει σε μία όμορφη «Είσαι όμορφη».

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το βίντεο είναι «παραποιημένο και η αυθεντικότητα των όσων περιέχει δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί».

«Το κλιπ είναι μέρος της προώθησης από το Ισραήλ κατασκευασμένων αφηγήσεων. Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με την ηθική της αντίστασής μας και δεν αποδείχθηκε κακομεταχείρισή τους», προσθέτει η οργάνωση.

Δείτε το βίντεο με τις πέντε γυναίκες, μέλη των IDF, που απήχθησαν από τη Χαμάς και έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων:

09:09 Αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν παιδιά

Ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να στέλνουν όπλα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να σκοτώνει παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Defense for Children International Palestine δηλώνει ότι η δολοφονία στην Τζενίν δύο 15χρονων αγοριών από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές το πρωί της Τρίτης -το ένα από τα οποία επέστρεφε στο σπίτι του από το σχολείο με το ηλεκτρικό του ποδήλατο- καταδεικνύει την τακτική χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον παιδιών από τον ισραηλινό στρατό «υπό συνθήκες που μπορεί να ισοδυναμούν με εξωδικαστικές ή σκόπιμες δολοφονίες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στον ισραηλινό στρατό που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν Παλαιστίνια παιδιά χωρίς περιορισμό, είτε στη Γάζα είτε στην Τζενίν», τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

08:59 Γιατρός περιγράφει τις δραματικές στιγμές στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Άουντα

Τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία έχουν θέσει υπό πολιορκία το νοσοκομείο Αλ Άουντα στη βόρεια Γάζα, ανάγκασαν δεκάδες γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις.

Το Al Jazeera μίλησε με τον γιατρό Marwan Fwaihi καθώς εκκένωσε την περιοχή με τα πόδια.

«Ήμασταν στο νοσοκομείο ως συνήθως. Δεν φύγαμε καθόλου. Δεν σκεφτήκαμε καν να εγκαταλείψουμε τους ασθενείς μας και τους τραυματίες. Πριν από τέσσερις ημέρες, αιφνιδιαστήκαμε όταν ο ισραηλινός στρατός πολιόρκησε το νοσοκομείο. Δεν επέτρεπαν σε κανέναν να μπει μέσα. Εμείς μείναμε για να φροντίσουμε τις ζωές των ασθενών μας», περιγράφει ο γιατρός.

Και προσθέτει: «Είχαμε 14 ασθενείς στους οποίους συνεχίσαμε να παρέχουμε ιατρική φροντίδα. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός μας ανάγκασε σχεδόν όλους μας να φύγουμε από το νοσοκομείο. Οι ασθενείς παρέμειναν μέσα, με τέσσερις γιατρούς και δύο τραυματιοφορείς να τους φροντίζουν. Όλοι μας διατάχθηκαν να εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο και να συνεχίσουμε να περπατάμε προς τη δυτική Γάζα. Περπατάμε μέχρι να φτάσουμε σε μια ασφαλή περιοχή και να βρούμε καταφύγιο».

Ο Marwan Fwaihi καταλήγει: «Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές μέρος και να καταφύγουμε στο ιατρικό προσωπικό που παρέμεινε στο νοσοκομείο από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τώρα. Δεν έφυγαν ποτέ και τώρα τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί και δεν έχουν πού να πάνε».

Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα υπό πολιορκία

08:50 ΟΗΕ: Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα είναι κοντά στην κατάρρευση

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) προειδοποιεί ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη βόρεια και νότια Γάζα, μαζί με το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης, «πρόκειται να επιφέρουν μια ανθρωπιστική καταστροφή και ακόμη περισσότερη πείνα».

Το WFP δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην κύρια αποθήκη του στη Ράφα λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ενώ το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων στο νότο σημαίνει ότι «σχεδόν καθόλου τρόφιμα ή βοήθεια» εισέρχονται.

«Οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση», δήλωσε ο οργανισμός.

«Αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται διανομές τροφίμων στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκτός από κάποια περιορισμένα αποθέματα που δίνονται σε κοινοτικές κουζίνες για ζεστά γεύματα. Λιγότερα από 100 φορτηγά έχουν εισέλθει στη νότια Γάζα από τις 6 Μαΐου», πρόσθεσε.

Αυτό σηματοδοτεί τη χαμηλότερη ποσότητα ανθρωπιστικών αγαθών που έχουν εισέλθει στη Γάζα από τον Δεκέμβριο, «καθιστώντας τον κίνδυνο λιμού πολύ πραγματικό», κατέληξε ο οργανισμός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:41 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετές ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Η ανατολική περιοχή της πόλης Ναμπλούς
  • Ο προσφυγικός καταυλισμός Ακμπάτ Τζαμπρ, νότια της Ιεριχώ
  • Το χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ
  • Το χωριό Καφρ Αΐν στην περιοχή της Ραμάλα
  • Η περιοχή Μάρτζ της πόλης Καλκίλια

Επίσης, συνεχίζονται οι επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν με αληθινά πυρά εναντίον ενός συνεργείου του Al Jazeera, καθώς ένας από τους ανταποκριτές ετοιμαζόταν να βγει στον αέρα.

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επιδρομής στην Τζενίν, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης.

08:38 Ο ισραηλινός στρατός περικυκλώνει τη Ράφα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

inSports

«Ερυθρόλευκο» και το Ηράκλειο: Παράνοια για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (vid)

Πλήθος κόσμου έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024