Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Ράφα σε μια νύχτα σφοδρής μάχης

Γάζα: Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν βαθύτερα στη Ράφα σε μια νύχτα σφοδρής μάχης

Φόβοι για δεκάδες αμάχους νεκρούς στη Ράφα, την ώρα που οι χερσαίες επιχειρήσεις μετακινούνται από γειτονιά σε γειτονιά, ακολουθώντας σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν στην άκρη μιας πολυσύχναστης συνοικίας στην καρδιά της Ράφα την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο έντονες νύχτες βομβαρδισμού της νότιας πόλης της Γάζας από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί αυτό το μήνα. Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, έβαλε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη που αποτελούσε καταφύγιο για περισσότερο από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα. Έχει επίσης αποκόψει τις κύριες οδούς πρόσβασης για την παροχή βοήθειας στη Γάζα, προκαλώντας διεθνείς φόβους για μαζικές απώλειες και λιμό.

Κάτοικοι και μαχητές δήλωσαν ότι τα άρματα μάχης είχαν λάβει νέες θέσεις την Τετάρτη πιο δυτικά από ό,τι πριν κατά μήκος του νότιου συνοριακού φράχτη με την Αίγυπτο και τώρα είχαν σταθμεύσει στην άκρη της συνοικίας Γίμπνα στο κέντρο της Ράφα. Δεν είχαν ακόμη εισέλθει στη συνοικία, καθώς οι μάχες ήταν έντονες. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε πλήξει δύο τεθωρακισμένα οχήματα στρατευμάτων σε μια πύλη κατά μήκος του συνοριακού φράχτη με αντιαρματικές ρουκέτες.

Παλαιστίνιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριχναν στο προάστιο Γίμπνα και είχαν ανοίξει πυρ κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον αλιευτικών σκαφών στην παραλία της Ράφα με αποτέλεσμα κάποια να πάρουν φωτιά. «Τα ισραηλινά πυρά δεν έχουν σταματήσει όλη τη νύχτα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά αεροπλάνα και τανκς», δήλωσε ένας κάτοικος της Ράφα, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά του για λόγους προστασίας της ασφάλειάς του.

«Τα τανκς έκαναν μια περιορισμένη ώθηση προς τα νοτιοανατολικά, ακόμα περιορισμένη, αλλά προχώρησαν κάτω από σφοδρά πυρά όλη τη νύχτα», δήλωσε στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής συνομιλίας. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό για τη Ράφα. Είπε ότι σκότωσε έναν αριθμό μαχητών σε στοχευμένες επιχειρήσεις στο Χαν Γιουνίς, ακριβώς βόρεια της Ράφα, και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα στρατεύματά του επέστρεψαν σε μια μεγάλη επιχείρηση σε μια περιοχή όπου είπαν ότι είχαν διαλύσει τη Χαμάς πριν από μήνες.

Σκηνές στη Ράφα, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα αστικά κέντρα που αποτελούν πεδίο μαχών.

Περισσότεροι από 800.000 οι εκτοπισμένοι από τη Ράφα

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, εκτιμούσε από τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να στοχεύει την πόλη στις αρχές Μαΐου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά από μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ομήρους. Από τότε, η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα άτομο που αναγνώρισε ως Αχμέντ Γιασέρ Αλκάρα και το οποίο περιέγραψε ως βασικό στέλεχος της Χαμάς, μαζί με άλλους δύο μαχητές, σε πλήγμα στο Χαν Γιουνίς. «Ο Αλκάρα συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου σε κοινότητες στο νότιο Ισραήλ και ήταν σημαντικός πράκτορας αντιαρματικών πυραύλων που πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των IDF κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε η στρατιωτική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι σκοτώθηκαν άλλοι πέντε μαχητές, οι οποίοι δρούσαν μέσα από ένα σχολείο.

Στιγμιότυπο από την περιοχή Χαν Γιουνίς.

Περισσότερες απώλειες αμάχων

Στην κεντρική πόλη Ζαγουέιντα της Λωρίδας της Γάζας, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε επτά άτομα σε ένα σπίτι, δήλωσαν οι γιατροί. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα σπίτι στον καταυλισμό Αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας σκότωσε οκτώ Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δήλωσαν οι γιατροί, ενώ μια άλλη αεροπορική επιδρομή σε ένα τζαμί, όπου στεγάζονται εκτοπισμένες οικογένειες, στην πόλη της Γάζας, σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς ανθρώπους, πρόσθεσαν.

Στο βόρειο άκρο της Γάζας, στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν την επίγεια επίθεση που συνεχίζεται παράλληλα με την επίθεση στη Ράφα εδώ και δύο εβδομάδες.

Υγειονομικοί και κάτοικοι λένε ότι ολόκληρες κατοικημένες συνοικίες έχουν καταστραφεί και δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση, σε μια περιοχή όπου το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του αφού ισχυρίστηκε ότι «εξάρθρωσε» τη Χαμάς τον Ιανουάριο. Το Ισραήλ λέει ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει για να εμποδίσει τη Χαμάς να εγκατασταθεί εκ νέου εκεί.

inSports

«Ερυθρόλευκο» και το Ηράκλειο: Παράνοια για τις ευρωκούπες του Ολυμπιακού (vid)

Πλήθος κόσμου έβγαλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024