Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Πιο στοχευμένη βλέπουν οι ΗΠΑ την επιχείρηση στη Ράφα - «Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί»

Γάζα: Πιο στοχευμένη βλέπουν οι ΗΠΑ την επιχείρηση στη Ράφα – «Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν υπάρχει «μαθηματική φόρμουλα» για ν' αποτιμηθεί εάν τηρούνται οι όροι που έθεσε η Ουάσιγκτον για την προστασία των αμάχων στη Ράφα.

Ο Λευκός Οίκος έκρινε χθες Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είναι «στοχευμένη» και «περιορισμένη», προσθέτοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, ειδικά την τύχη των αμάχων (στη φωτογραφία του Reuters/Mohammed Salem, επάνω, Παλαιστίνια κρατάει το νεκρό παιδί της που δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα).

«Ενημερώθηκα από ισραηλινούς αξιωματούχους για τις διευθετήσεις (…) για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων λαμβανομένης υπόψη» της ανάγκης ν’ αποφευχθεί «να πάθουν κακό άμαχοι», δήλωσε στον Τύπο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

«Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί και καταστροφές εξαιτίας αυτής της επιχείρησης»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, καθώς στην πόλη είχαν παγιδευτεί πάνω από ένα εκατομμύριο βίαια εκτοπισμένοι άμαχοι, κι απείλησε πως θα προχωρούσε στην αναστολή ορισμένων παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών των ΗΠΑ στο Ισραήλ εάν δεν εισακουόταν.

«Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη αυτή είναι πιο στοχευμένο και περιορισμένο», διαβεβαίωσε ο κ. Σάλιβαν τον Τύπο, προσθέτοντας πως δεν διαπίστωσε να διεξάγονται «μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην καρδιά αστικών πυκνοκατοικημένων ζωνών».

Η «μαθηματική φόρμουλα»

Ωστόσο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σάλιβαν σημείωσε πως δεν υπάρχει «μαθηματική φόρμουλα» για να αποτιμηθεί εάν οι όροι που έθεσε η Ουάσιγκτον για την προστασία των αμάχων στη Ράφα τηρούνται.

«Θα παρακολουθούμε αν υπάρχουν πολλοί νεκροί και καταστροφές εξαιτίας αυτής της επιχείρησης ή αν είναι πιο ακριβής και αναλογική», πρόσθεσε. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Η στρατιωτική επιχείρηση σε εξέλιξη στη Ράφα «έχει στόχο πάνω απ’ όλα να καταληφθεί ο έλεγχος της ζώνης των συνόρων, ή τουλάχιστον τμημάτων των συνόρων της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, για να καταστραφούν υπόγειες σήραγγες χρησιμοποιούμενες για λαθρεμπόριο», είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ

inSports

Ολυμπιακός: Ξεσηκωμός και στον Άγιο Νικόλαο για τις κούπες του Conference και του Youth League (pics)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League έκαναν την τελευταία τους στάση στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024