Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Θα σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Ισραήλ: Θα σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Θα μπορέσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα και ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ετυμηγορία των δικαστών.

Το Διεθνές Δικαστήριο κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επιχείρησή του στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας, ωστόσο θα μπορούσε αυτή η απόφαση να αλλάξει τη στάση της ηγεσίας του Τελ Αβίβ ως προς την επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας; Οι ειδικοί απαντούν και εξηγούν πως προχωράει η διαδικασία από εδώ και πέρα.

«Παρόλο που η απόφαση δεν θα σταματήσει την ίδια την επιχείρηση στη Ράφα, αυξάνει την πίεση στο Ισραήλ»

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ έχει μετατρέψει ολόκληρες γειτονιές στη Ράφα σε ερείπια και έχει εκτοπίσει με τη βία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι πρέπει να κινηθεί στη Ράφα για να ολοκληρώσει την αποστολή του να νικήσει τη Χαμάς. Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ ουσιαστικά παραβιάζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Ποια ήταν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ;

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα. Το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι το Ισραήλ είχε λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων και ψήφισε – 13 δικαστές έναντι δύο – ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει σε οποιαδήποτε ερευνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να εισέλθει στη Γάζα και να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης την προηγούμενη απόφασή του της 26ης Ιανουαρίου ότι το Ισραήλ πρέπει να αυξήσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

«Το Διεθνές Δικαστήριο ουσιαστικά λέει: Εντάξει, αρκετά», είπε στο Al Jazeera, ο Αλόνσο Γκουρμέντι, μελετητής του διεθνούς δικαίου στο King’s College του Λονδίνου. «Είναι μια αρκετά ουσιαστική εντολή … και αντανακλά κατά τη γνώμη μου την απώλεια υπομονής με το Ισραήλ».

Ποια ήταν η καταγγελία της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ;

Η Νότια Αφρική κατέθεσε αρχικά ένα επείγον αίτημα για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, αλλά στη συνέχεια διεύρυνε το αίτημά της για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Θα σταματήσει αυτό την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα;

Λίγα λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης, εμφανίστηκαν αναφορές για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, ενώ και το πρωί του Σαββάτου, ο στρατός έχει εντείνει στις επιθέσεις του τόσο στη Ράφα, όσο και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας.

Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψευδείς, εξωφρενικές και ηθικά αποκρουστικές».

Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων «το Ισραήλ ξεκίνησε έναν δίκαιο αμυντικό πόλεμο για να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους μας».

«Το Ισραήλ το κάνει αυτό σύμφωνα με το δικαίωμά του να υπερασπιστεί το έδαφός του και τους πολίτες του, διατηρώντας τις ηθικές του αξίες και τηρώντας το διεθνές δίκαιο», προσθέτει.

Βάσει αυτών αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Νομικοί μελετητές και αναλυτές δήλωσαν ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με προηγούμενα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου. Το δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ να αυξήσει τη βοήθεια για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία.

Ο Γκουρμέντι πρόσθεσε ότι το νέο προσωρινό μέτρο εντείνει την πίεση στα δυτικά κράτη που εξοπλίζουν το Ισραήλ.

«Πώς μπορείτε να δικαιολογήσετε την πώληση όπλων στο Ισραήλ για να τα χρησιμοποιήσει στη Ράφα; Δεν νομίζω ότι μπορείς. Νομίζω ότι είναι νομικά αδύνατο», είπε χαρακτηριστικά.

«Έτσι, ενώ αυτή η απόφαση δεν θα σταματήσει την ίδια την επιχείρηση στη Ράφα, αλλά αυξάνει την πίεση στην ιδέα ότι είναι εντάξει να συνεχίσουμε να πουλάμε όπλα στο Ισραήλ», συμπλήρωσε.

Τι άλλο διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας.

«Η εντολή είναι [νομικά] δεσμευτική για το Ισραήλ. Προηγούμενες εντολές του δικαστηρίου για την αύξηση της βοήθειας έχουν ήδη προειδοποιήσει τα κράτη ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος γενοκτονίας και επομένως το καθήκον τους – βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία – να την αποτρέψουν έχει ήδη ενεργοποιηθεί», δήλωσε η Χάιντι Μάθιους, νομικός στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο.

Ο Βρετανός νομικός Μάλκολμ Σο και ο Γιάρον Ουάξ στο Διεθνές Δικαστήριο κατά τη διάρκεια της απόφασης επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να διατάξει την παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας (Πηγή: REUTERS/Johanna Geron)

«Προφανώς, κάποιοι θα απογοητευτούν που δεν δόθηκε εντολή πλήρους κατάπαυσης του πυρός. Αυτή εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη κίνηση, αλλά δεν είναι μια κίνηση πλήρους κατάπαυσης του πυρός», πρόσθεσε η ίδια.

Κάποια αντίδραση από την Παλαιστίνη ή παλαιστινιακές ομάδες;

Η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει σφαγές στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομάδα πρόσθεσε ότι αναμένει ότι το δικαστήριο θα εκδώσει τελικά εντολή προς το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμό του σε ολόκληρη την πολιορκημένη λωρίδα.

«Αυτό που συμβαίνει στην Τζαμπάλια και σε άλλες επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», αναφέρει ακόμα.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν την κατοχή να συμμορφωθεί άμεσα με αυτή την απόφαση και να προχωρήσει σοβαρά και πραγματικά στη μετάφραση όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναγκάζουν το σιωνιστικό στρατό κατοχής να σταματήσει τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον του λαού μας για περισσότερο από επτά μήνες», προσέθεσε.

Πώς αντέδρασε το Ισταήλ το Ισραήλ;

Η απάντηση των Ισραηλινών αξιωματούχων ήταν σε μεγάλο βαθμό προκλητική.

Πολλοί επανέλαβαν προηγούμενες κατηγορίες ότι το δικαστήριο βοηθούσε τους «τρομοκράτες».

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ έγραψε στο Χ ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «πόλεμο για την ύπαρξή του», προσθέτοντας ότι το να σταματήσει η εισβολή στη Ράφα είναι σαν να απαιτεί το Ισραήλ «να πάψει να υπάρχει».

Προειδοποίησε ότι η διακοπή της επίθεσης σημαίνει ότι «ο εχθρός θα φτάσει στα κρεβάτια των παιδιών και των γυναικών μας σε όλη τη χώρα».

«Η ιστορία θα κρίνει ποιος στάθηκε στο πλευρό των ναζί της Χαμάς και του ISIS», προσέθεσε.

Θα μπορέσει το Διεθνές Δικαστήριο να εφαρμόσει την απόφαση;

Το Δικαστήριο δεν έχει καμία εκτελεστική εξουσία στο σύστημα του ΟΗΕ. Η επιβολή του νόμου εξαρτάται από τα μέλη του δικαστηρίου για την τήρηση των υποχρεώσεών τους βάσει του διεθνούς δικαίου και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε τι διαφέρει αυτή η ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου από την προηγούμενη;

Και οι δύο ακροάσεις είχαν ως στόχο να εξασφαλίσουν τον τερματισμό του καταστροφικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Ειδικοί δήλωσαν στο Al Jazeera ότι οι νέες εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου εντείνουν την πίεση στο Ισραήλ ώστε τα συμμαχικά κράτη να προστατεύσουν τους Παλαιστίνιους και να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους και έχει καταστήσει τον θύλακα ουσιαστικά ακατοίκητο.

Τι ακολουθεί;

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου θα συζητηθεί πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τα κράτη μπορούν να αποφασίσουν να αναλάβουν ενιαία δράση για την εφαρμογή των εντολών του δικαστηρίου. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι επίσης νομικά δεσμευτικά.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο, το οποίο ιστορικά χρησιμοποιούσαν για να προστατεύουν το Ισραήλ από τις συνέπειες της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Στις 18 Απριλίου, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ένα προτεινόμενο ψήφισμα που θα έκανε την Παλαιστίνη το 194ο μέλος του ΟΗΕ.

inSports

«Τρέλα» στην Κρήτη για τον Ολυμπιακό: Οι ευρωκούπες έκαναν τον γύρο του νησιού (pics+vids)

Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού έβγαλαν φωτογραφίες και βίντεο με τις κούπες του Conference και Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024