Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Από τη Ράφα μέσω Κερέμ Σαλόμ η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

Αίγυπτος: Από τη Ράφα μέσω Κερέμ Σαλόμ η ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα

ΗΠΑ και Αίγυπτος συμφώνησαν να επανεκκινήσει η ροή φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Οι παραδόσεις είχαν διακοπεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη από το Ισραήλ της Ράφα.

Η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σήμερα να στέλνουν προσωρινά ανθρωπιστική βοήθεια στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα μέσω της ισραηλινής μεθοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ, μέχρις ότου να ξανανοίξει η διάβαση της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, ανακοίνωσε το Κάιρο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν λαμβάνοντας υπόψη «τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την έλλειψη μέσων επιβίωσης στη Λωρίδα και την έλλειψη καυσίμων που είναι αναγκαία για τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε κορυφαίο επίπεδο, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Τζο Μπάιντεν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησε να σταλεί προσωρινά η βοήθεια μέσω του Κερέμ Σαλόμ, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για να ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές ΜΚΟ για τους Παλαιστίνιους, περιμένουν την επαναλειτουργία του περάσματος της Ράφα στην αιγυπτιακή πλευρά, για να εισέλθουν στη Γάζα, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς, στη Ράφα της Αιγύπτου στις 17 Οκτωβρίου 2023. REUTERS/Stringer

Το 95% της βοήθειας για τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έμπαινε από τα χερσαία περάσματα και το μεγαλύτερο μέρος από τη Ράφα

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας για τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου έμπαινε στον θύλακα από την Αίγυπτο, είτε από τη Ράφα, είτε από την κοντινή διάβαση Κερέμ Σαλόμ, στα σύνορα με το Ισραήλ. Από τις 5 Μαΐου, ακριβώς προτού οι ισραηλινές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διάβαση της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά, δεν έχει περάσει κανένα φορτηγό με βοήθεια από τη Ράφα. Ελάχιστα μπήκαν από το Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι πρόεδροι Σίσι και Μπάιντεν συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να τερματιστεί «η παρατεταμένη ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός», καταλήγει η ανακοίνωση.

inSports

Ελ Κααμπί: «Στον Ολυμπιακό εισέπραξα αγάπη και σεβασμό και έγινα μέρος ενός θρυλικού επιτεύγματος»

Ο Μαροκινός «killer» του Ολυμπιακού μίλησε σε media στην χώρα του για την ιστορική χρονιά στους Πειραιώτες με την κατάκτηση του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024