Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Χαμός στο στράτευμα - Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ  με ανταρσία

Ισραήλ: Χαμός στο στράτευμα – Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ με ανταρσία

Άνω κάτω έγινε ο στρατός του Ισραήλ καθώς ένας μασκοφόρος που δηλώνει έφεδρος στρατιώτης απειλεί με ανταρσία τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Αναταραχή έχει προκληθεί στον στρατό του Ισραήλ, καθώς σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, ένας μασκοφόρος έφεδρος στρατιώτης απαιτεί την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ και απειλεί με ανταρσία αν η κυβέρνηση παραιτηθεί από την «πλήρη νίκη» επί της Χαμάς.

«Γιόαβ Γκάλαντ, δεν μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο. Παραιτήσου. Δεν μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορείς να μας διοικήσεις»

Μάλιστα το περιστατικό κρίθηκε ήδη ως πολύ σοβαρό από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει έρευνα.

«Πρωθυπουργέ Μπενιαμίν Νετανιάχου, το βίντεο είναι για εσάς. Εμείς οι έφεδροι στρατιώτες δεν σκοπεύουμε να παραδώσουμε τα κλειδιά σε καμία Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε τα κλειδιά της Γάζας σε καμία οντότητα – Χαμάς, Φατάχ ή οποιαδήποτε άλλη αραβική οντότητα. Οι έφεδροι στρατιώτες είναι πίσω σας και θέλουμε να νικήσουμε», λέει ο στρατιώτης, ο οποίος φοράει μία μαύρη μάσκα για να κρύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κι έχει ως φόντο κάτι που φαίνεται να είναι ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Γάζα.

Ο στρατιώτης φαίνεται να αναφέρεται σε συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα και σε διάφορες επιλογές για το ποιος θα κυβερνήσει τη Λωρίδα. Ο υπουργός Άμυνας απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Νετανιάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας σε ομιλία του ότι πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» για να προωθήσει τη διακυβέρνηση της Γάζας.

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε στην ομιλία του ότι δεν θα συναινέσει στην ισραηλινή πολιτική ή στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας και ότι η διακυβέρνηση από παλαιστινιακές οντότητες που δεν ανήκουν στη Χαμάς, συνοδευόμενες από διεθνείς παράγοντες, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

«Γιόαβ Γκάλαντ, δεν μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο. Παραιτήσου. Δεν μπορείς να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορείς να μας διοικήσεις», λέει ακόμα.

Ο στρατιώτης ορκίζεται να αρνηθεί τις διαταγές του Γκάλαντ και διαβεβαιώνει ότι οι στρατιώτες θα ακούνε μόνο τον Νετανιάχου. Απειλεί ότι οι 100.000 έφεδροι στρατιώτες θα σταθμεύσουν στα σύνορα και δεν θα μετακινηθούν και καλεί τους πολίτες του Ισραήλ να τους ακολουθήσουν εκεί, αν η κυβέρνηση κάνει πίσω από τον στόχο της πλήρους εξόντωσης της Χαμάς.

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή μας, έχετε 100.000 έφεδρους στρατιώτες που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους για τον λαό του Ισραήλ. Έτοιμοι να πεθάνουν. Χάσαμε τα πάντα, χάσαμε την οικογενειακή μας ζωή, χάσαμε τα προς το ζην και δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Θα μείνουμε εδώ, μέχρι το τέλος. Μέχρι τη νίκη», δηλώνει ο έφεδρος στρατιώτης.

«Σκεφτείτε πολύ καλά σε ποιον θα αφήσετε τα κλειδιά μετά από αυτό. Θέλουμε τη νίκη. Τα αδέλφια μας δεν πέθαναν για το τίποτα, δεν βιάστηκαν για το τίποτα και δεν σφαγιάστηκαν στα κρεβάτια τους για το τίποτα», λέει ακόμα στο βίντεο διάρκειας περίπου 2,5 λεπτών.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει έρευνα

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως το βίντεο μπορεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα και μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη εσωτερική έρευνα.

«Η συμπεριφορά στο βίντεο αποτελεί σοβαρή παραβίαση των διαταγών και των αξιών των IDF και συνιστά υποψία ποινικού αδικήματος», αναφέρει ο στρατός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Σύμφωνα με τις IDF ο Στρατιωτικός Γενικός Εισαγγελέας διέταξε άμεση έρευνα της Στρατονομίας σχετικά με το βίντεο.

Ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι διέταξε επίσης τους διοικητές να μιλήσουν αμέσως με τους υφισταμένους τους σχετικά με το βίντεο, σε όλους τους βαθμούς, «δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού».

inSports

Περιζήτητος ο Πινέδα – Ομάδες στο Μεξικό ψάχνουν τρόπο να τον επαναπατρίσουν

Νέα μεξικάνικα δημοσιεύματα εμπλέκουν το όνομα του Ορμπελίν Πινέδα στα ρεπορτάζ της Μοντερέι και της Αμέρικα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024