Οι άνθρωποι με κατάθλιψη «καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα»
Τα άτομα με κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα, ειδικά αν πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Συγκεκριμένα, παραμένει ασαφές αν οι καταθλιπτικοί στρέφονται στη σοκολάτα ως παρηγοριά, ή αν αντίθετα η ίδια η σοκολάτα προκαλεί κατάθλιψη.
Τα άτομα με κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα, ειδικά αν πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη, διαπιστώνουν Αμερικανοί ερευνητές, χωρίς όμως να μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, παραμένει ασαφές αν οι καταθλιπτικοί στρέφονται στη σοκολάτα ως παρηγοριά, ή αν αντίθετα η ίδια η σοκολάτα προκαλεί στην πραγματικότητα κατάθλιψη.
Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη καταναλώνουν κατά μέσο όρο 8,4 μικρές σοκολάτες (των 28 γραμμαρίων) το μήνα, συγκριτικά με 5,4 σοκολάτες το μήνα για όσους δεν έχουν κατάθλιψη. Μεταξύ των ασθενών με μείζονα κατάθλιψη, η κατανάλωση εκτινάσσεται στις 11,8 μερίδες το μήνα.
Η έρευνα περιορίζεται στο συμπέρασμα ότι «η καταθλιπτική διάθεση παρουσιάζει σημαντική συσχέτιση με την κατανάλωση σοκολάτας», όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.
Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα της Δρ Νάταλι Ρόουζ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στη διάθεση και τη σοκολάτα μεταξύ 931 ανδρών και γυναικών που δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά και δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ ως καταθλιπτικοί. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα στάνταρτ τεστ για την αξιολόγηση της διάθεσης και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το πόση σοκολάτα καταναλώνουν, αλλά και γενικότερα για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Αβεβαιότητα
Προηγούμενες μελέτες σε αρουραίους είχαν δείξει ότι η σοκολάτα ίσως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, κάτι που πιστεύουν και αρκετοί άνθρωποι για τον εαυτό τους, ωστόσο το συμπέρασμα αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο.
Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι ότι η σοκολάτα όντως ανεβάζει το κέφι και λειτουργεί ως παροδική «θεραπεία» για τους καταθλιπτικούς.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η κατάθλιψη αυξάνει την όρεξη για σοκολάτα για άλλους, άγνωστους λόγους, χωρίς τελικά να προσφέρει ανακούφιση.
Μια τρίτη, θεωρητικά πιθανή, εξήγηση είναι ότι η πολύ σοκολάτα προκαλεί καταθλιπτική διάθεση.
Εναλλακτικά, η σοκολάτα θα μπορούσε να λειτουργεί όπως το αλκοόλ, δηλαδή να προσφέρει μια παροδική ανακούφιση σε πρώτη φάση, αλλά να επιδεινώνει την κατάσταση μακροπρόθεσμα.
«Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτές τις πιθανές εξηγήσεις απαιτεί μελέτες διαφορετικού σχεδιασμού» παραδέχονται οι ερευνητές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- New Year’s Resolution: Με το νέο multistyler της Dyson λέμε #nomorebadhairdays για το 2026
- ΚΚΕ: Ο διπλασιασμός των παγίων στα τιμολόγια του νερού, προπομπός νέων αυξήσεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησής του
- Άρης: Ερωτηματικό η συμμετοχή του Γένσεν στο παιχνίδι με τον Αστέρα
- Από τα χωράφια στη γεωπολιτική: Πώς το δίλημμα «βούτυρο Vs όπλων» της ΕΕ έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους
- «Για να είσαι επιτυχημένος πρέπει να είσαι σέξι με έναν straight τρόπο»: Ο Μπεν Γουίσοου παρατηρεί τη λίμπιντο της Νέας Υόρκης
- Πούτιν: «Η Ρωσία θα απαντήσει» στην επίθεση στο τάνκερ – Νοτιοδυτικά της Κρήτης έγινε το πλήγμα [Χάρτης]
- Βουλή: «Πέρασε» η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ σε κλίμα έντασης και αμφισβήτησης
- Κουτσούμπας: Οι αγρότες «ανοίγουν δρόμους» για να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο και την επιβίωση του λαού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-128x85.jpg)










































![Πούτιν: «Η Ρωσία θα απαντήσει» στην επίθεση στο τάνκερ – Νοτιοδυτικά της Κρήτης έγινε το πλήγμα [Χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-19T094316Z_1939216225_RC2LJIAD5XVQ_RTRMADP_5_RUSSIA-PUTIN-315x220.jpg)






































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442