Ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα του γιγάντιου πάντα
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη χαρακτηριστική υπογονιμότητα του γιγάντιου πάντα, αλλά και να διερευνήσουν την καταγωγή του, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία «διάβασε» τη γενετική αλληλουχία της αρκούδας που απειλείται με εξαφάνιση.
36
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη χαρακτηριστική υπογονιμότητα του γιγάντιου πάντα, αλλά και να διερευνήσουν την καταγωγή του, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία «διάβασε» τη γενετική αλληλουχία της αρκούδας που απειλείται με εξαφάνιση.
Η ολοκλήρωση του Διεθνούς Προγράμματος Γονιδιώματος του Γιγάντιου Πάντα ίσως επιτρέψει να αυξηθούν τα μικρά που γεννιούνται σε αιχμαλωσία και να καταπολεμηθούν οι ασθένειες στους μικρούς πληθυσμούς που απομένουν στην Κίνα.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τελική αλληλουχία ήδη προσφέρει ενδείξεις υπέρ της θεωρίας ότι το γιγάντιο πάντα (Ailuropoda melanoleuca) είναι στην πραγματικότητα υποείδος της μαύρης αρκούδας (Ursus thibetanus).
«Γνωρίζοντας την αλληλουχία του γονιδιώματος του γιγάντιου πάντα θέσαμε τα γενετικά και βιολογικά θεμέλια για τη βαθύτερη κατανόηση αυτού του ιδιόμορφου είδους» δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα ο Ουάνγκ Γιούνγκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου, το οποίο είχε σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα.
Το γιγάντιο πάντα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με μπαμπού και η ύπαρξή του απειλείται από την καταστροφή των ενδιαιτημάτων του.
Λιγότερα από 2.000 άτομα εκτιμάται ότι απομένουν στη φύση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: «Τον είδα, εκείνος τρόμαξε και έτρεξε στα χωράφια» – Μαρτυρία «κλειδί» για τον 33χρονο γιατρό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/12): Πού θα δείτε Ολυμπιακός – Κηφισιά και τα υπόλοιπα ματς σε Super League και GBL
- Κολωνάκι: Η ώρα της αλήθειας για τη δολοφονία της Ελένης Παπαδοπούλου – Τα επιστημονικά ντοκουμέντα που «καίνε»
- IRIS: Διπλασιάζεται το όριο μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ιδιωτών
- Η διαρκής κυβερνητική ομερτά για τις υποκλοπές
- Επίθεση στο Μποντάι: Η εβραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας είναι «απόλυτα αδιάσπαστη», δηλώνει ο Αλμπανέζε
- Στο κατάμεστο Καραϊσκάκη με την Κηφισιά κοντράρεται ο Ολυμπιακός – «Μάχες» σε Τρίπολη και Πανθεσσαλικό
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 20.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-cD4pt47I4JY-unsplash-1-315x220.jpg)












































![Airbnb: Πάνω από 90% οι πληρότητες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/shutterstock_2395408901-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442