Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η πανεπιστημιακή έρευνα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πανεπιστημιακή έρευνα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων τα τελευταία 25 χρόνια παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν για πρώτη φορά, τα πανεπιστήμια της χώρας.

37

Tα αποτελέσματα των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων τα τελευταία 25 χρόνια παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν για πρώτη φορά, τα πανεπιστήμια της χώρας.

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ομιλητής ήταν ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές στο χώρο της ανώτατης Παιδείας τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση προσδιορίζεται από τρία θεμελιώδη κείμενα: «Το ελληνικό Σύνταγμα, που αποτελεί τη θεσμική και δημοκρατικά νομιμοποιημένη έκφραση της εθνικής μας αντίληψης και του διαχρονικού πολιτισμού μας για μια σύγχρονη ολοκληρωμένη Παιδεία. Τη συμφωνία της Μπολόνια που προσδιορίζει τον κοινό στόχο για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη διαδικασία της Λισαβόνας που επιδιώκει τη σύνδεση του σύγχρονου πανεπιστημίου με την κοινωνία και την αγορά εργασίας».

«Με την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου επιτύχαμε», όπως είπε, «να ενισχύσουμε την αυτονομία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μεταφέροντας σημαντικές αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας στα ίδια τα ΑΕΙ, να ενδυναμώσουμε την αξιοκρατία στον τρόπο εκλογής και εξέλιξης των διδασκόντων, να κατοχυρώσουμε την εύρυθμη λειτουργία με τη θέσπιση των εσωτερικών κανονισμών, να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος με την εφαρμογή των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, να κατοχυρώσουμε την ελευθερία επιλογής του φοιτητή καταργώντας το μονοπώλιο του ενός συγγράμματος, να εδραιώσουμε τη δημοκρατία με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας και την επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα ιδρύματα της χώρας».

Σήμερα περισσότεροι από 30.000 νέοι ερευνητές- μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές- δραστηριοποιούνται στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων, τα οποία υλοποιούν το 80% της συνολικής ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας διατίθεται για την έρευνα. Παρ όλα αυτά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε επιστημονικές, ερευνητικές δημοσιεύσεις.

Παράλληλα μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) και των ανταγωνιστικών προγραμμάτων, τα πανεπιστήμια εξασφαλίζουν ποσά που ξεπερνούν τα χρήματα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής είναι η πρώτη που συνδιοργανώνουν όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας για την προβολή της πανεπιστημιακής έρευνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο