Είναι από τα πιάτα – σύμβολα της ιταλικής κουζίνας, που όλοι αξίζει να μαγειρέψουμε μια μέρα. Για αυτό ακολουθούν δύο συνταγές για ριζότο που ετοίμασε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno».
Όπως σε όλες τις συνταγές για ριζότο, έτσι και σε αυτήν, το μυστικό είναι το συνεχόμενο ανακάτεμα.
Η διαδικασία
Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το λευκό κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά – προσοχή να μην μαυρίσει.Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε: το σαφράν, λίγο χυμό από λεμόνι και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Στη συνέχεια βάζουμε και τον ζωμό, και ανακατεύουμε καλά για 15 λεπτά.
Στο τέλος κλείνουμε το μάτι, τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο ακόμα, ενώ αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω και την τριμμένη παρμεζάνα.
Το ριζότο είναι ένα πιάτο που θέλει υπομονή, να είσαι από πάνω και να ανακατεύεις. Όπως είπε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος «ξέρεις γιατί είναι ωραίο το ριζότο; Γιατί όσο το φτιάχνεις μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου».
Η διαδικασία
Για ζωμό: Στην αρχή βράζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε τον ζωμό που δημιουργείται, καθώς θα το χρησιμοποιήσουμε μετά στο ριζότο.
Για το ριζότο: Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, λίγο λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, για να το θωρακίσουμε.
Προσθέτουμε πρώτα το κρασί και μόλις το «πιει» βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τα μανιτάρια και λίγο ζωμό που είχαμε φτιάξει πριν.
Και τότε ξεκινάει η διαδικασία: ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό, μέχρι το ριζότο να είναι έτοιμο – περίπου 20 λεπτά χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθεί το ριζότο.
Μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο και παρμεζάνα.