Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: «Η κλιματική κρίση μας καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα».
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, η άσκηση επί χάρτου Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Ετοιμότητα 2025», στο πλαίσιο της επιχειρησιακής προετοιμασίας των τοπικών και περιφερειακών φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Το σενάριο της άσκησης, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας και υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Δήμου, αφορούσε στην εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην τουριστική περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας και την ανάγκη οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων και επισκεπτών από τον ορεινό οικισμό των Λακώνων, με παράλληλη ενεργοποίηση του μηχανισμού του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και των τοπικών σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.
«Η κλιματική κρίση μάς καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μέσα από τέτοιες ασκήσεις δοκιμάζουμε τα αντανακλαστικά μας, ενισχύουμε τη λειτουργικότητα των φορέων και θωρακίζουμε τα νησιά μας απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γ. Τρεπεκλής.
Σκοπός και στόχοι της άσκησης
Η άσκηση αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, με κύριους στόχους:
Την άμεση διαχείριση και απόκριση σε δασική πυρκαγιά σε τουριστική και οικιστική περιοχή.
Τον συντονισμό και την ασφαλή απομάκρυνση πολιτών και τουριστών από την πληγείσα περιοχή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα τοπικά σχέδια.
Την ορθή ενεργοποίηση του 112 και των σχετικών σχεδίων εκκένωσης.
Τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας των φορέων κατά την αρχική εκτίμηση κινδύνου και την εφαρμογή των προβλεπόμενων ενεργειών.
Τη βελτιστοποίηση της ροής της πληροφορίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών.
Την αξιολόγηση και ενδεχόμενη επικαιροποίηση των Μνημονίων Ενεργειών και των Επιχειρησιακών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής.
Μυστικά, σχέσεις και συγκρούσεις ξεδιπλώνονται μέσα από τις ζωές τριών ανθρώπων που προσπαθούν να σταθούν ο ένας απέναντι στον άλλον και τελικά απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας