Revive Our Ocean: O Ντέιβιντ Ατένμπορο έρχεται να σώσει τις ελληνικές θάλασσες
Στόχος της νέας πρωτοβουλίας Revive Our Ocean είναι η αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Η αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της πρωτοβουλίας Revive Our Ocean που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με τη στήριξη του γνωστού βρετανού παρουσιαστή και φυσιολάτρη Ντέιβιντ Ατένμπορο.
To Revive Our Ocean, με επικεφαλής τη National Geographic Society και τη μη κυβερνητική οργάνωση Dynamic Planet προωθεί τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) σε παράκτια ύδατα.
Εκτός από την Ελλάδα, οι πρώτες δράσεις του προγράμματος θα εστιαστούν στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, το Μεξικό και τις Φιλιππίνες.
Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για καθεστώς προστασίας στο 30% της επιφάνειας της ξηράς και των ωκεανών έως το 2030, όπως προβλέπει διεθνής συμφωνία του 2022.

Ο Ντέβιντ Ατένμπορο είναι περισσότερο γνωστός ως παρουσιαστής ντοκιμαντέρ του BBC (Reuters)
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Revive Our Ocean, για την επίτευξη του στόχου απαιτείται η οριοθέτηση τουλάχιστον 190.000 θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει και οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με μελέτη που δείχνει ότι το καθεστώς προστασίας αυξάνει τα αλιεύματα σε γειτονικές περιοχές και τονώνει τον τουρισμό.
«Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι καλές μπίζνες» δήλωσε στο Reuters η Κριστίν Ρέχμπεργκερ, ιδρύτρια του Revive Our Ocean.
«Είναι ώρα να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι οι δομικοί λίθοι της γαλάζιας οικονομίας» είπε.
Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν την εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Ανοιχτή Θάλασσα που συμφωνήθηκε το 2023.
Η Συνθήκη υπογράφηκε από περισσότερες από 100 χώρες, μέχρι σήμερα όμως μόνο 21 την έχουν επικυρώσει, πολύ λιγότερες από τις 60 που απαιτούνται για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ.
Περισσότερες χώρες αναμένονται να την επικυρώσουν ενόψει της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που οργανώνει ο ΟΗΕ στη Γαλλία τον Ιούνιο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η συνθήκη πρέπει να τεθεί σε ισχύ φέτος προκειμένου να τεθεί ο στόχος του 30%.
Σήμερα, μόνο το 8% των ωκεανών και θαλασσών του πλανήτη, περίπου 29 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, τελούν υπό καθεστώς προστασίας.
Οι ΗΠΑ συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τους ωκεανούς, απουσιάζουν όμως από τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας και δεν αναμένεται να την επικυρώσουν.
- Μίλτος Τεντόγλου: «Δεν μου παίρνει κανείς δώρο τα Χριστούγεννα»
- Θεσσαλονίκη: Μέσα από τις φυλακές φαίνεται πως δόθηκε η εντολή για το χτύπημα σε τράπεζα στον Εύοσμο
- Επικό βίντεο: Η κόρη του Τσικίνιο τραγουδάει τον ύμνο του Ολυμπιακού (vid)
- Μαρκ Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη»
- Βanda Entopica: Καταγγέλει τον δήμαρχο της Φλώρινας για απειλές, επειδή τραγούδησε Σλάβικα
- Καλιφόρνια: Τρεις νεκρούς άφησε πίσω της η σαρωτική καταιγίδα
- Από τον Φόντεν στον Ρόδρι: Τα «αστέρια» της Premier League που «κατέρρευσαν» χρηματιστηριακά στο 2025 (pic)
- Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι σε εργοστάσιο – Τουλάχιστον 15 τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442