Επειδή δεν λέμε ποτέ «όχι» σε ένα γλυκό, κολουθούν τρεις συνταγές που παρουσιάστηκαν από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στην κουζίνα της εκπομπής του MEGA «Buongiorno» παρέα με τη Φαίη Σκορδά.
Από τις συνταγές που την διαφορά την κάνει το γιαούρτι, που βοηθάει να αποκτήσει το muffin αυτή την αφράτη υφή και την κρεμώδη γεύση.
Η διαδικασία
Σε ένα μπεν μαρί βάζουμε τα 150 γρ. σοκολάτας και τη λιώνουμε.
Μέσα στο μπεν μαρί ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη βανίλια και τη καστανή ζάχαρη (γύρω στα 100 γρ.).
Παίρνουμε τη μπανάνα, τη κόβουμε σε κομμάτια και την πολτοποιούμε. Την ρίχνουμε στο μπεν μαρί και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 150 γρ. γιαούρτι και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τα δύο αυγά και το ηλιέλαιο.
Αφού έχουμε ανακατέψει καλά, βάζουμε το μείγμα σε φόρμα για muffins και τα ψήνουμε στον φούρνο για 20 με 25 λεπτά.
Σοκολατίνα πάστα ταψιού
Τα υλικά
40 γρ βούτυρο 40 γρ ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο 150 γρ μαύρη ζάχαρη 150 γρ ξινόγαλο 150 γρ ρόφημα καφέ χλιαρό (φίλτρου ή στιγμιαίο) 250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 50 γρ κακάο 1/2 κγ σόδα 1 πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη: 35 γρ κακάο 35 γρ κορν φλάουρ 300 γρ κρέμα γάλακτος 35% 300 γρ γάλα 4 κρόκους από μεγάλα αυγά 150 γρ μαύρη ζάχαρη 2 πρέζες αλάτι 1 κγ υγρή βανίλια 120 γρ ψιλοκομμένη σοκολάτα γάλακτος 100 γρ τρούφα σοκολάτας για γαρνίρισμα
Η διαδικασία
Ξεκινάμε με την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε κοσκινισμένο κακάο, το κορν φλάουρ, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, τη ζάχαρη και λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, όπως είναι κρύο.
Ο στόχος είναι να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ, προτού μπει η κατσαρόλα στη φωτιά.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τέσσερις κρόκους αυγό και το αραιώνουμε με λίγο γάλα. Και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Η κρέμα θέλει περίπου έξι λεπτά.
Για το παντεσπάνι, σε ένα μπολ ρίχνουμε λιωμένο βούτυρο, λίγο ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, λίγο ξινόγαλο, ρόφημα καφέ και ανακατεύουμε καλά.
Αμέσως μετά βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα, το κακάο και λίγο αλάτι.
Μόλις έχουμε ανακατέψει καλά, ρίχνουμε στη βάση το παντεσπάνι και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς στον αέρα, σε μεσαία σχάρα.