Κυβερνητικές πηγές: Δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα είναι παραπλανητικό
«Εθελοντικό το πρόγραμμα, εξαιρετικά περιορισμένη η συμμετοχή» - Διευκρινίσεις από κυβερνητικές πηγές μετά από δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα
Παραπλανητικό χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές δημοσίευμα του Spiegel στο οποίο γίνεται λόγος για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.
Διευκρινίζουν πως το πρόγραμμα «τρέχει» εδώ και μήνες, αλλά μόλις 9 πρόσφυγες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Μέχρι στιγμής μάλιστα ούτε ένας δεν έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.
Αναφέρουν πως «για την αποφυγή παρερμηνειών επισημαίνονται τα εξής:
1. Το πρόγραμμα αφορά συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων
Απευθύνεται αποκλειστικά σε ήδη αναγνωρισμένους πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα και μετέβησαν στη Γερμανία τα τελευταία δύο έτη. Συνεπώς, ΔΕΝ αναφέρεται γενικά και αόριστα στις χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία ως αναγνωρισμένοι από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ειδικά μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.
2. Η συμμετοχή είναι εθελοντική
Το πρόγραμμα βασίζεται στη συναίνεση των προσφύγων και δεν επιβάλλεται από τη γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ενταξιακή πρωτοβουλία διασυνδεδεμένη με την κάλυψη τω ν κενών στην αγορά εργασίας και δεν συνιστά «αναγκαστική επιστροφή», όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.
3. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, μόλις εννέα άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς τα κοινωνικά προνόμια που παρέχει η Γερμανία στους πρόσφυγες είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας (εγγυημένο εισόδημα, στέγαση, εργασία, υποχρεωτική εκμάθηση γλώσσας).
4. Οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν αποτελούν νέα πρακτική
Οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν έπαψαν ποτέ να συμβαίνουν, καθώς υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει.
Είτε με τη μορφή επιστροφών αναγνωρισμένων προσφύγων που εξάντλησαν το 90ήμερο της νόμιμης παραμονής τους στο γερμανικό έδαφος είτε μέσω της επιστροφής αιτούντων άσυλο που παράνομα μετέβησαν στη Γερμανία, βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ».Η Ελλάδα είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές, λόγω διοικητικής αδυναμίας εύρεσης των παραπάνω μεταναστών, αλλά και εξαιτίας της νομολογίας των γερμανικών δικαστηρίων, έχουν καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια να μας επιστρέψουν μόλις 189 άτομα!
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
- Nikon Comedy Wildlife Awards 2025: Γορίλας μπαλαρίνος στην κορυφή – Από αλεπούδες break-dancers σε ερωδιό σέρφερ, όλοι οι νικητές
- Phishing: Πώς εξελίχθηκαν οι επιθέσεις το 2025
- Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός 10-12: Πήραν το ντέρμπι κι έκαναν το «12Χ12» οι ερυθρόλευκες
- Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]
- Αγρότες: Ο χάρτης των μπλόκων πανελλαδικά – «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, γιατί τα έχουμε ήδη χάσει όλα» –
- Ζάκυνθος: Στο ΔΙΚΕΠΑΖ το πίτμπουλ που δάγκωσε και σκότωσε το δίχρονο αγοράκι – Υπό συνεχή παρακολούθηση από ειδικούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)









![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-118x85.jpg)





















![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442