Ο ήλιος των τελευταίων ημερών μπορεί να ξεγελάει κάποιους, αλλά μόλις «πέφτει» καταλαβαίνουμε όλοι ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Όπως και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, που στην κουζίνα της εκπομπής «Buongiorno» του MEGA παρέα με τη Φαίη Σκορδά δεν χάνει την ευκαιρία να μας μαθαίνει συνταγές για σούπες βελουτέ.
Όταν στη σούπα επιλέγουμε να βάλουμε πατάτα, που έχει άμυλο και θα την «δέσει» στο τέλος προτιμάμε να «κρεμάρουμε» με γάλα για να κατεβάσει τα λιπαρά παρά με την κρέμα γάλακτος
Η διαδικασία
Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τζίντζερ για να τσιγαριστούν.
Ρίχνουμε λίγο κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την πατάτα, ώστε το άμυλο να «δέσει» τη σούπα και μετά ρίχνουμε τα καρότα.
Σημείωση: τα καρότα είναι από τα λαχανικά εκείνα που θέλουν περίπου 20 λεπτά να βράσουν.
Ρίχνουμε από πάνω χυμό πορτοκάλι, ώστε να δώσει το άρωμά του και το αφήνουμε για 20 λεπτά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις είναι έτοιμο, περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ, ρίχνουμε λίγο γάλα και είναι έτοιμη η βελουτέ σούπα.
Μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, ειδικά μετά τα φαντασμαγορικά πιάτα που πέρασαν από μπροστά μας στις γιορτές, αλλά είναι μια συνταγή υγιεινή που χορταίνει.
Η διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και προσθέτουμε: το πράσο, κρεμμύδι και κρεμμύδι φρέσκο, τα μυρώνια, τον άνηθο, τον κόλιανδρο και τις πατάτες και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι, ρίχνουμε λίγο ξύσμα από λεμόνι από πάνω και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και το βράζουμε για 20 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε και η σούπα είναι έτοιμη.