Λίγο πριν την εκπνοή του έτους και όσοι δεν έχετε προλάβει να φτιάξετε την καθιερωμένη και παραδοσιακή βασιλόπιτα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει να σας προτείνει μια εύκολη συνταγή, που μπορεί να την καταφέρουν ακόμη και οι αρχάριοι της ζαχαροπλαστικής.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο Lurpak
400 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
5 αυγά χωρισμένα
1 πρέζα/ες αλάτι
1/2 κ.γ. σόδα
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
120 γρ. γάλα
80 γρ. κονιάκ
200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζυγίστε τα υλικά σας πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής.
Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να γίνει κρέμα το μίγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Χτυπήστε καλά τους κρόκους στο μίγμα ώστε να σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Από την ώρα που θα βάλετε το αλεύρι απαλά αναδιπλώνετε το μίγμα. Όχι χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για να παραμείνει αφράτη και μετά το ψήσιμο η πίτα μας.
Μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο χωρίς λόγο διότι η βασιλόπιτα θέλει αρκετή ώρα ψήσιμο. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός τότε ελέγξτε το ψήσιμο, αφού περάσουν 50 λεπτά.
Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο, αν δε σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο. Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα ή την λάμα από ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνή τότε η πίτα μας είναι ψημένη. Αν βγει με υγρασία ζύμης τότε θέλει περισσότερο χρόνο ψησίματος.
Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά κι αναποδογυρίστε την σε σχάρα ώστε να κρυώσει σωστά.