Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Στην τελική ευθεία Τραμπ και Μπάιντεν - Μάχη για τους αναποφάσιστους

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Στην τελική ευθεία Τραμπ και Μπάιντεν – Μάχη για τους αναποφάσιστους

Ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον 77χρονο Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται στη θέση του φαβορί. Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος έχει πάντα στο μυαλό του την αναπάντεχη ήττα που υπέστη η Χίλαρι Κλίντον το 2016

Μόλις ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, οι δύο υποψήφιοι συνεχίζουν τη μονομαχία τους με στόχο να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα κρίνουν όπως όλα δείχνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις, που θέλουν τον Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται στη θέση του φαβορί. «Θα κερδίσουμε άλλα τέσσερα χρόνια στον μεγαλειώδη Λευκό Οίκο μας», δηλώνει μέσω Twitter, προσπαθώντας με αυτού του τύπου τις θριαμβικές δηλώσεις να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Από την πλευρά του ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, και ελπίζει να επαληθευτούν στην κάλπη, έχοντας πάντα στο μυαλό του την αναπάντεχη ήττα που υπέστη η Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου περιλαμβάνει πέντε συγκεντρώσεις σε τέσσερις πολιτείες: τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Μόλις ένα μήνα μετά τη μόλυνσή του από κοροναϊό ο Τραμπ έχει επιδοθεί σε μια φρενήρη περιοδεία ελπίζοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Ο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην Πενσιλβάνια, όπου θέλει να επικρατήσει ώστε να μπορέσει να ανοίξει την πόρτα εισόδου στον Λευκό Οίκο. «Δύο ημέρες ακόμα! Σε δύο ημέρες, θα βάλουμε τέλος σε αυτή την προεδρία, η οποία διχάζει τη χώρα μας», είπε την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια και κάλεσε τους πολίτες να μην χαραμίσουν ούτε μία ψήφο.

«Την τελευταία φορά ο κ. Τραμπ κέρδισε την Πενσιλβάνια με διαφορά μόλις 44.000 ψήφων επί συνόλου 6 εκατομμυρίων. Κάθε ψήφος μετράει!», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 Οι φήμες για νοθεία και ο φόβος για επεισόδια

Η προεκλογική εκστρατεία έχει διεξαχθεί σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.

Βγαίνοντας από το προεδρικό αεροσκάφος την Κυριακή στη Βόρεια Καρολίνα ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σεναριολογία που δημοσιεύεται σε μέσα ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορηματικά λέγοντας «όχι, όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση», ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα ειδικά αν η καταμέτρηση, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, δεν έχει ολοκληρωθεί την ημέρα των εκλογών, κάτι που για τον ίδιο θα ήταν «φρικτό πράγμα και αδικία».

Καλλιεργώντας μεθοδικά το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε, ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι φοβάται πως θα γίνει «απάτη και νοθεία» με τις επιστολικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς, μολονότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.

«Η απάντησή μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα κλέψει αυτές τις εκλογές», λέει από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν.

Πάρτι με 400 άτομα στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με τους New York Times, σε περίπτωση νίκης του ο Τραμπ σκοπεύει να οργανώσει εκλογική βραδιά στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και να φιλοξενήσει ως και 400 προσκεκλημένους.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον στο Ντέλαγουεαρ.

Η μοναδική ιδιομορφία του αμερικανικού συστήματος είναι πως το εκλεκτορικό σώμα, όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών. Το 2016, έτσι, ο κ. Τραμπ έλαβε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την κα Κλίντον, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων.

Πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, είτε διά ζώσης είτε επιστολικά, γεγονός που προοιωνίζεται συμμετοχή ρεκόρ.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πολύ ενεργός στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης, θα ταξιδέψει σήμερα στην Ατλάντα (Τζόρτζια) και στο Μαϊάμι (Φλόριντα) για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα αυτού που υπήρξε αντιπρόεδρός του για οκτώ χρόνια. Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν σταματά να προειδοποιεί πως πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη των Δημοκρατικών το 2016.

«Πολύς κόσμος είχε μείνει σπίτι, είτε από τεμπελιά είτε από εφησυχασμό. Όχι αυτή τη φορά, όχι σε αυτές τις εκλογές!», επιμένει.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να κερδίσουν σε ορισμένες μεγάλες πολιτείες οι οποίες «δίνουν» περισσότερους εκλέκτορες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times ο Τζο Μπάιντεν προηγείται στις τέσσερις πιο σημαντικές «αμφίρροπες» πολιτείες, ήτοι το Ουισκόνσιν, την Πενσιλβάνια, τη Φλόριντα και την Αριζόνα, τις οποίες είχε κερδίσει με μικρή διαφορά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερη στο Ουισκόνσιν και φτάνει τις 11 μονάδες, με ποσοστό 52% έναντι 41% για τον Τραμπ. Στην ίδια πολιτεία ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016 με διαφορά μικρότερη από μία μονάδα.

Αντίστοιχα, στην Πενσυλβάνια, ο Μπάιντεν προηγείται σήμερα με 6 μονάδες, ενώ το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει την Χίλαρι Κλίντον και εκεί με διαφορά μικρότερη της μονάδας.

Στη Φλόριντα ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα τριών μονάδων (οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει εκεί με μία μονάδα διαφορά το 2016) ενώ στην Αριζόνα προηγείται με 6 μονάδες (το 2016 ο Τραμπ είχε κερδίσει με 4 μονάδες διαφορά).

Σε καμία από τις 4 αυτές κρίσιμες πολιτείες οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πάνω από 44% στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις είχε κερδίσει με μικρή διαφορά το 2016, αλλά σήμερα βρίσκεται πίσω από τα ποσοστά που είχε συγκεντρώσει τότε.

Πόσο πιθανή είναι η επανάληψη του 2016

Οι πολιτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται προσοχή, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2016 ο κ. Τραμπ έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία νικώντας τη Χίλαρι Κλίντον.

Οι δύο άντρες έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ωρών δίνοντας τη μάχη της ζωής τους για να κερδίσουν τους αναποφάσιστους και οι αναλυτές διερωτώνται εάν πρόκειται να βρεθούμε και πάλι ενώπιον «εκπλήξεων».

Σύμφωνα με το BBC, οι εθνικές δημοσκοπήσεις μπορεί να αποτελούν έναν καλό οδηγό για το ποιος υποψήφιος μπορεί να διοικήσει τη χώρα, ωστόσο, δεν αντανακλούν απαραίτητα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Το 2016, για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και πράγματι απέσπασε περίπου τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλνα Τραμπ, ωστόσο έχασε τις εκλογές, εξαιτίας του πολύπλοκου αμερικανικού συστήματος.

Στο πλευρό του Μπάιντεν ο Ομπάμα

Την ενεργητικότητα και το χιούμορ του ρίχνει ο Μπαράκ Ομπάμα στη ζυγαριά υπέρ του Τζο Μπάιντεν, για να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς στην τελική ευθεία για την κάλπη.

Περιοδεύοντας στο Ντιτρόιτ μαζί με τον Μπάιντεν, ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και τους φίλους του ενώ αδιαφορεί για τον αμερικανικό λαό.

«Αυτός ο πρόεδρος θέλει να πιστωθεί όλη την οικονομία που κληρονόμησε και να αποφύγει τις ευθύνες του για την πανδημία που αγνόησε. Αλλά δεν πάει έτσι. Με το twitter δε λύνεις προβλήματα» ανέφερε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Οπαδοί του Τραμπ παρενόχλησαν λεωφορείο της καμπάνιας του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν κατήγγειλε την Κυριακή ότι υποστηρικτές του Τραμπ παρενόχλησαν λεωφορείο της προεκλογικής του εκστρατείας, περιστατικό που ερευνά το FBI.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει πολλά οχήματα, στα οποία ήταν τοποθετημένες σημαίες υπέρ του Τραμπ, να περικυκλώνουν την Παρασκευή ένα λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας Μπάιντεν/ Χάρις και να το αναγκάζουν να μειώσει ταχύτητα σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Τέξας. Μάλιστα μέλη της προεκλογικής ομάδας του Δημοκρατικού υποψήφιου κατήγγειλαν ότι τα οχήματα προσπάθησαν να βγάλουν από τον δρόμο το λεωφορείο.

«Αγαπώ το Τέξας»

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος διαβεβαίωσαν ότι στο λεωφορείο αυτό δεν βρίσκονταν ο Τζο Μπάιντεν ούτε η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος, αλλά μόνο η υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων Ουέντι Ντέιβις, η οποία χρειάστηκε να ακυρώσει δύο συγκεντρώσεις και μία συνέντευξη Τύπου για λόγους ασφαλείας.

Ο ίδιος ο Τραμπ αναπαρήγαγε το βίντεο το Σάββατο το βράδυ, σχολιάζοντας: «ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΤΕΞΑΣ», μια πολιτεία στην οποία οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, σε κάθε περίπτωση δεν είχαμε ποτέ έναν πρόεδρο που πίστευε ότι αυτό είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Μπάιντεν και αναφέρθηκε επίσης σε ένα βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στο οποίο ο γιος του Αμερικανού προέδρου καλεί τους υποστηρικτές του πατέρα του «να συνεχίσουν» και να πάνε να προϋπαντήσουν τους δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών με τον ίδιο τρόπο.

«Αγαπητοί φίλοι, εμείς δεν είμαστε έτσι. Είμαστε πολύ καλύτεροι από αυτό», υπογράμμισε ο Μπάιντεν. Το γραφείο του FBI στο Σαν Αντόνιο του Τέξας επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι ερευνά το επεισόδιο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση αυτή του FBI προκάλεσε την αντίδραση του Τραμπ, ο οποίος έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter: «Κατά τη γνώμη μου αυτοί οι πατριώτες δεν έκαναν κάτι κακό». Εξάλλου νωρίτερα χθες είχε δηλώσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν: «Είδατε τους ανθρώπους χθες; Προστάτευαν το λεωφορείο του».

«Αντί για αυτούς, το FBI και η δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσουν τους τρομοκράτες, τους αναρχικούς, τους ταραχοποιούς αντιφά, οι οποίοι πηγαίνουν παντού καίγοντας τις πόλεις μας που κυβερνώνται από τους Δημοκρατικούς και τραυματίζουν τους πολίτες μας».

Το σχέδιο του Τραμπ αν επανεκλεγεί

Ο πρόεδρος Τραμπ και υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του προγραμματίζουν έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του στην περίπτωση που ο ίδιος επανεκλεγεί για μία δεύτερη προεδρική θητεία, αναφέρει το Politico.

Στο επίκεντρο του ανασχηματισμού θα βρεθεί η αποπομπή αξιωματούχων που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά και σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, αλλά και τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους οποίους ο Τραμπ θεωρεί μη έμπιστους, αργούς στη δράση τους ή αρνητές της υλοποίησης των εντολών του.

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην απομάκρυνση οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης που ήρθε σε σύγκρουση με τον Αμερικανό πρόεδρο, αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έρευνες που ζήτησε ο ίδιος ή έχει ζητήσει από τον Τραμπ να ακολουθήσει ένα διαφορετικό, πιο σκληρό δρόμο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Οι αποπομπές των στελεχών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν σε ένα φάσμα αρμοδιοτήτων και θέσεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, μέχρι τις ηγεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν ονόματα ειδικών από τον τομέα της υγείας, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διεύθυνση των υπηρεσιών υγείας που είναι υπεύθυνες για αρκετές διαστάσεις της αντίδρασης της κυβέρνησης Τραμπ κατά της πανδημίας COVID-19, αλλά και επιβλέπουν το σύστημα παροχής των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με δύο πηγές των Ρεπουμπλικάνων που βρίσκονται κοντά στο Λευκό Οίκο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ προσβλέπει στην αντικατάσταση των ηγεσιών του FBI, της CIA, αλλά και του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς είναι εξοργισμένος με αυτό που ο ίδιος έχει προσλάβει, ως απροθυμία διεξαγωγής ερευνών σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις ή κατά του λεγόμενου «βαθύ κράτους» στην Ουάσινγκτον.

Ο ανασχηματισμός μελών και στελεχών στην κυβέρνηση Τραμπ στην αρχή μιας ενδεχόμενης δεύτερης προεδρικής θητείας του θα αντανακλά την κατεύθυνση στις αλλαγές προσώπων που έγιναν στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας.

Από τις 23 κυβερνητικές θέσεις στο Λευκό Οίκο του Τραμπ, μόνο επτά αξιωματούχοι ολοκληρώνουν την τετραετή θητεία τους.

Αρκετά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ, του υπουργού Υγείας και Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών Τομ Πράις, αποχώρησαν εριστικά, προκαλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Οι αποπομπές των μελών της κυβέρνησης θα έχουν ως αποτέλεσμα να αφεθεί ο Τραμπ ανενόχλητος και να μην περιορίζεται από το ενδεχόμενο να έχει πολιτικό κόστος ή από την αρνητική στάση του Κογκρέσου.

«Το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι η εκδίκηση του Τραμπ στην περίπτωση που επανεκλεγεί» δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Λευκό Οίκο, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός μετεκλογικού κυβερνητικού ανασχηματισμού, μετά τις αυριανές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές εκλογές σε αριθμούς

230.000.000

Διακόσια τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, μια ψηφοφορία που συχνά χαρακτηρίζεται από σημανική αποχή. Όμως στις φετινές εκλογές μπορεί να καταγραφεί ισχυρή συμμετοχή.

Η πρώιμη ψηφοφορία έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθώς πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που προτιμούν να ρίξουν εκ των προτέρων την ψήφο τους στην κάλπη ώστε να αποφύγουν τα πλήθη την ημέρα των εκλογών εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. Το 2016 είχαν ψηφίσει περίπου 138 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Οι 10 πολιτείες-κλειδιά

Η προεδρία θα παιχτεί σε 10 πολιτείες, που μπορεί να κλίνουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Φλόριντα, η Αϊόβα και το Οχάιο ήταν ουσιώδους σημασίας για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Και στην Τζόρτζια, την Αριζόνα, τη Βόρεια Καρολίνα και το Τέξας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν είναι φέτος σε θέση να διεκδικήσει τη νίκη από τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό.

35 + 435

Εκτός από τον πρόεδρο, τα εκατομμύρια των αμερικανών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν για την ανανέωση του Κογκρέσου. Οι υποψήφιοι διεκδικούν τις έδρες 35 γερουσιαστών και 435 βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι δημοκρατικοί έχουν σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια αλλαγή της πλειοψηφίας δεν θεωρείται πολύ πιθανή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος και οι δημοκρατικοί ανακτήσουν επίσης τον έλεγχο της Γερουσίας, το κόμμα τους θα ελέγχει όλους τους μεγάλους μοχλούς της ομοσπονδιακής εξουσίας στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από την αρχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Αναζητώντας 270 εκλέκτορες

Οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και βάσει ενός ιδιαίτερου μηχανισμού. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν για 538 μεγάλους εκλέκτορες, οι οποίοι εκλέγουν τον πρόεδρο. Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τον μαγικό αριθμό των 270 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σε κάθε πολιτεία, ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων υπολογίζεται προσθέτοντας τον αριθμό των βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό της πολιτείας) στον αριθμό των γερουσιαστών (δύο για κάθε πολιτεία).

6.600.000.000

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και δαπανήθηκαν από τις ομάδες των προεκλογικών εκστρατειών κονιορτοποίησαν τα ρεκόρ σ’ αυτές τις εκλογές. Από τους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές έχουν δαπανηθεί 6,6 δισεκ. δολάρια, δηλαδή 2 δισεκ. περισσότερα απ’ ό,τι είχε δαπανηθεί κατά τη μονομαχία Κλίντον-Τραμπ, σύμφωνα με μια μελέτη του Center for Responsive Politics.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η οποία έχει κατακλύσει τις πολιτείες-κλειδιά με διαφημιστικές καταχωρίσεις, είναι πρώτη στις δαπάνες. Συνολικά περισσότερα από 14 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί για το σύνολο των ψηφοφοριών της 3ης Νοεμβρίου, εκ των οποίων περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια για τις έδρες στο Κογκρέσο.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024