Eurogroup: Ανοιχτή σε συμβιβασμούς αλλά ανένδοτη για «κορονο-ομόλογα» η Αυστρία
Οι υπουργοί, που αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος
Η Αυστρία, η οποία είναι φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε συμφωνία για την απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κρίση του κοροναϊού, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γκέρνοτ Μπλιούμελ.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.
Οι υπουργοί, που αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος.
«Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει» δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τα δύο στρατόπεδα
Αυτή η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.
«Επίσης, δεν είμαστε υπέρ ενός τέτοιας διατύπωσης διότι η ιδέα ανοίγει την πόρτα σε μια αμοιβαιοποίηση χρέους…. Δεν ήταν μόνο η Ολλανδία», δήλωσε ο Μπλιούμελ. Ερωτηθείς εάν σε αυτή τη συνεδρίαση διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ συνολικά, απάντησε: «Αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)































































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442