Κριθαράκι με όστρακα
Ολα τα όστρακα που χρησιμοποιούμε για αυτή τη συνταγή, τα θέλουμε στο κέλυφός τους.
Προετοιμασία 30′, Μαγείρεμα 15′
Υλικά (για 4 μερίδες)
8 κυδώνια
8 γυαλιστερές
8 μύδια
8 χτένια
8 αχηβάδες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο + 1 κουτ. σούπας (για να σοτάρουμε το κριθαράκι)
1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
1/2 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί (ή τσίπουρο)
Διαδικασία
Ξεκινάμε καθαρίζοντας πολύ καλά τα όστρακα ως εξής: Πετάμε όσα έχουν ανοίξει γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χαλασμένα. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό για να φύγει όλη η άμμος που έχουν μέσα τους. Στη συνέχεια, τρίβουμε με ένα σύρμα τα κελύφη τους ώστε να καθαρίσουν εντελώς. Αφαιρούμε το «γένι» από τα μύδια, κρατώντας ερμητικά κλειστό κάθε μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση.
Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το κριθαράκι για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να «θωρακίσουμε» το κριθαράκι και να μη μας λασπώσει αργότερα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια άλλη, μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα για 3 λεπτά. Αλατίζουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ (σε περίπου 2′), προσθέτουμε τα όστρακα, ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν είναι πολύ στεγνό, μπορούμε να προσθέσουμε με προσοχή λίγο νεράκι. Το κριθαράκι μας το θέλουμε al dente, οπότε προσέχουμε να μην παραμαγειρευτεί. Τέλος, τρίβουμε από πάνω μαύρο πιπέρι και περιχύνουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Το τελευταίο αντίο στη Σύλβα Ακρίτα
- Κορόνα: «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο για την αναδόμηση – Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»
- Περιφέρεια προσφέρει επίδομα 300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
- Με Τζόουνς στην αποστολή η Παρτιζάν για Βαλένθια
- Εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη: Νεαροί πόζαραν ανενόχλητοι δίπλα στη λάβα
- Gift card από τα Public: Χριστούγεννα χωρίς το άγχος της επιλογής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442