Ελεύθερη η κυκλοφορία κόμικ του Τεντέν, αβάσιμη η καταγγελία για «ρατσιστικό πνεύμα»
Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος κρίνοντας ρατσιστικό το συγκεκριμένο έργο του Βέλγου κομίστα Ερζέ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής [της δεκαετίας του 1930], ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», ανέφερε ο δικηγόρος.
Η βελγική δικαιοσύνη αρνήθηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, κρίνοντας αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος κρίνοντας ρατσιστικό το συγκεκριμένο έργο του Βέλγου κομίστα Ερζέ.
Το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, εξήγησε ο δικηγόρος Άχμεντ Λ’ Χεντίμ, που εκπροσωπούσε τον ενάγοντα Μμπούτου Μοντόντο και πρόσθεσε ότι «το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της έδρας «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», ανέφερε ο δικηγόρος.
Ο Μπιενβενί Μμπούτου Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου τεύχους ή τουλάχιστον να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.
Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Αλέν Μπέρενμπομ, ο οποίος εκπροσωπούσε τον εκδοτικό οίκο, που κατά την ακροαματική διαδικασία είχε επικαλεστεί την ελευθερία της έκφρασης, εξέφρασε τη «βαθιά ικανοποίησή του» για την απόφαση της έδρας.
«Είναι μία υγιής απόφαση και συνετή, σύμφωνα με την οποία ένα έργο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο ιστορικό και ιδεολογικό του πλαίσιο και να το συγκρίνουμε με τις πληροφορίες και τα κλισέ της εποχής του», δήλωσε.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.