Και στην Ανατολική Ανταρκτική φαίνεται να επεκτείνεται η απώλεια πάγου
Εκτός από τη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική, το λιώσιμο των πάγων ίσως να έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στη Δυτική Αναρκτική, η οποία συγκρατεί αρκετό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 50-60 μέτρα, υποδεικνύουν μετρήσεις αμερικανικού δορυφόρου.
Εκτός από τη Γροιλανδία και τη Δυτική Ανταρκτική, και η Ανατολική Ανταρκτική φαίνεται να έχει αρχίσει να χάνει πάγο, υποδεικνύουν μετρήσεις αμερικανικού δορυφόρου.
Προς το παρόν οι ενδείξεις δεν είναι απόλυτα αξιόπιστες, είναι όμως ανησυχητικές, καθώς το νερό που συγκρατεί η περιοχή θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 50-60 μέτρα, συγκριτικά με 6-7 μέτρα στην περίπτωση της Γροιλανδίας και της Δυτικής Ανταρκτικής.
Οι Αμερικανοί ερευνητές που υπογράφουν τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature Geoscience δηλώνουν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι το κάλυμμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής θεωρείται σταθερό και παραμένει σε θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν.
Η απώλεια πάγου αφορά την τελευταία τριετία και περιορίζεται στους 57 δισ. τόνους το χρόνο, τη στιγμή που η Δυτική Ανταρκτική χάνει 132 δισ. τόνους το χρόνο και η Γροιλανδία 273 δισ. τόνους, αναφέρει το BBC.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα δεδομένα προήλθαν από τους δίδυμους αμερικανικούς δορυφόρους Grace, οι οποίοι δεν είχαν καταγράψει απώλεια πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική πριν από την τελευταία τριετία, το διάστημα 2002-2006.
Ανεξάρτητοι ερευνητές, όπως ο Ρίτσαρντ Αλεϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κορυφαίος ειδικός στους παγετώνες, επισήμαναν στο BBC ότι οι μετρήσεις καλύπτουν ένα υπερβολικά μικρό χρονικό διάστημα και επιπλέον δεν είναι αρκετά αξιόπιστες.
Όπως εξηγεί ο Αλεϊ, η μέτρηση του πάχους του πάγου στην Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ολόκληρη η ήπειρος συνεχίζει να ανασηκώνεται: ο πάγος ήταν πολύ παχύτερος την τελευταία περίοδο των παγετώνων, και, καθώς έλιωσε και το βάρος του μειώθηκε, το υποκείμενο έδαφος άρχισε να αναπηδά, σε μια αργή κίνηση που συνεχίζεται ως σήμερα.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας