Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Οι βρισιές μετριάζουν τον πόνο» συμβουλεύουν ψυχολόγοι

«Οι βρισιές μετριάζουν τον πόνο» συμβουλεύουν ψυχολόγοι

Μη διστάσετε να ξεσπάσετε σε μια κρίση αθυροστομίας αν χτυπήσετε κάπου και πονάτε, συμβουλεύουν Βρετανοί ψυχολόγοι που εξέτασαν το μυστηριώδες φαινόμενο των αναλγητικών βρισιών. Εκτιμούν ότι τα ξεσπάσματα ξυπνούν την επιθετικότητα και υποβαθμίζουν την ένταση του πόνου.

36

Μη διστάσετε να ξεσπάσετε σε μια κρίση αθυροστομίας αν χτυπήσετε κάπου και πονάτε, συμβουλεύουν Βρετανοί ψυχολόγοι που εξέτασαν το φαινόμενο των αναλγητικών βρισιών.

Οι εθελοντές του πειράματος μπορούσαν να υπομένουν τον πόνο για σχεδόν διπλάσιο χρόνο όταν ξεστόμιζαν βρισιές, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση NeuroReport.

Εκτιμούν ότι το βρίσιμο ξυπνά την ανθρώπινη επιθετικότητα ώστε να υποβαθμιστεί η σημασία του πόνου.

Ο Δρ Ρίτσαρντ Στίβεν του Πανεπιστημίου Κιιλ της Αγγλίας είχε την ιδέα για το πείραμα όταν έφτιαχνε ένα υπόστεγο στον κήπο του και χτύπησε κατά λάθος το χέρι του με ένα σφυρί, αναφέρει το BBC.

Ζήτησε λοιπόν από 64 εθελοντές να κρατήσουν όσο μπορούσαν περισσότερο το χέρι τους μέσα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε δύο φορές: την πρώτη οι εθελοντές μπορούσαν να επαναλαμβάνουν μια βρισιά της επιλογής τους, ενώ τη δεύτερη έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια αδιάφορη λέξη.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι εθελοντές άντεχαν το κρύο για σχεδόν λεπτά όταν έβριζαν, κατά μέσο όρο, και μόνο ένα λεπτό και 15 δευτερόλεπτα όταν παρέμεναν κόσμιοι.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο η ταχυπαλμία που καταγράφηκε σε όσους έβριζαν υποδεικνύει ότι οι βρισιές ίσως κινητοποιούν το θυμό και την αντίδραση «μάχης ή φυγής» που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Ο Δρ Στίβενς διευκρινίζει πάντως ότι οι βρισιές έχουν αναλγητική ιδιότητα μόνο όταν χρησιμοποιούνται εκτάκτως και όχι συχνά στην καθημερινή ζωή. «Το βρίσιμο είναι συναισθηματική γλώσσα και αν του κάνεις κατάχρηση, χάνει τις συναισθηματικές αναφορές του» είπε.

Τα συμπεράσματα της μελέτης χαιρέτισε ο Σύλλογος Εκτίμησης Βρισιών στην Καθημερινότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο