Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η Θάνου πάει στο Πεκίνο με στόχο το… Λονδίνο

Η Θάνου πάει στο Πεκίνο με στόχο το… Λονδίνο

Η Κατερίνα Θάνου σε συν-έντευξη που παρεχώρησε την Παρασκευή (1/8) σε κεντρι-κό ξενοδοχείο της Γλυφάδας ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει στους Ολυμπια-κούς Αγώνες του Πεκίνου, παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις, που δέχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι στόχος της είναι να αγωνισθεί και στο... Λονδίνο το 2012.

89

Η Κατερίνα Θάνου σε συνέντευξη που παρεχώρησε την Παρασκευή (1/8) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Γλυφάδας ξεκαθάρισε ότι θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις, που δέχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι στόχος της είναι να αγωνισθεί και στο… Λονδίνο το 2012.

Η ελληνίδα πρωταθλήτρια των 100μ. επισήμανε ότι συνειδητά σιωπά εδώ και 4 χρόνια και συμπλήρωσε ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα αναφερθεί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αθήνας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ενός σχετικού βιβλίου.

«Η σιωπή μου δεν είναι τυχαία. Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή μου. Περίμενα τη δικαίωση, αυτή ήρθε με το χρόνο και με τον κόσμο. Το τελευταίο όμως διάστημα βιώνω μια κατάσταση πολέμου. Πλέον το ποτήρι ξεχείλισε. Δέχομαι έντονες πιέσεις για να σταματήσω.

»Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να με αποσυντονίσουν από την προετοιμασία μου και επιθυμούν να μην συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Εγώ όμως θέλω να αγωνισθώ», τόνισε με νόημα η Κατερίνα Θάνου, η οποία, εμφανώς φορτισμένη, έκανε μια αναφορά στα γεγονότα των Ολυμπιακών της Αθήνας: 

«Τη διαπίστευσή μου, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αναγκάστηκα να την παραδώσω, ύστερα από πίεση και απειλές. Αυτή ήταν μια μοιραία κίνηση, που μου στέρησε το χρυσό. Το έργο δυστυχώς επαναλάμβανεται… Δέχομαι πιέσεις για να μην αγωνισθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενοχλούνται τόσο πολύ, που θέλω να συμμετάσχω στο Πεκίνο.

»Είμαι η μοναδική αθλήτρια, που έπρεπε να απαντήσω εγγράφως, στην ΕΟΕ, για το αν θέλω να τρέξω στην Κίνα. Εχω διασυρθεί ηθικά. Γράφονται πολλά, αλλά δεν υπάρχει κάτι εναντίον μου. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω περάσει από 24 αιφνίδιους ελέγχους. Είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει ισονομία σε σύγκριση με τις άλλες αντίπαλές μου.

»Συμμετέχω στο πιλοτικό πρόγραμμα της IAAF, σύμφωνα με το οποίο μία ώρα την ημέρα, για όλο το χρόνο, θα πρέπει να αναφέρομαι, που βρίσκομαι.  Εχουν διαπιστωθεί λάθη των ελεγκτών της IAAF στον εντοπισμό μου, παρά το γεγονός ότι είμαι τυπική στη συμπλήρωση των whereabouts. Δεν θέλω να αναφερθώ τώρα, για αυτά που έγιναν τότε.

»Για όλα αυτά θα μιλήσω κάποτε και ίσως βγάλω κάποιο βιβλίο. Τέσσερα χρόνια μετά παραμένω όρθια και έχω πιάσω το όριο με το 60% των δυνατοτήτων μου. Ηταν επιλογή μου να μη πιεσθώ. Ολα όσα γράφονται και όσα θα γραφτούν δεν αγγίζουν τη ψυχή μου. Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός δεν με πρόδωσε.

»Είμαι δυνατή και συνεχίζω και μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου θα ξεκουρασθώ και λέω ναι στην πρόκληση των Ολυμπιακών του Λονδίνου».

Ο ένας εκ των δικηγόρων της Θάνου, Γρηγόρης Ιωαννίδης, ανακοίνωσε μια εξέλιξη της τελευταία στιγμής, ότι ειδοποιήθηκαν εγγράφως από την ΔΟΕ, ότι η συνεδρίαση, από όπου θα προκύψει η απόφαση συμμετοχής ή όχι της Θάνου στους Ολυμπιακούς, δεν θα γίνει το Σαββατοκύριακο, αλλά στις 7 Αυγούστου.

Επίσης τόνισε, για μια ακόμα φορά, ότι δεν μπορεί να στηριχθεί, νομικά, μια πιθανή απόφασή της ΔΟΕ  να αποβάλλει την Θάνου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. 

Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα του χρυσού μεταλλίου της Μάριον Τζόουνς στο Σίδνεϊ, με τον κ. Ιωαννίδη να τονίζει ότι δεν έχει γίνει κάποια «διαπραγματευτική κίνηση από την πλευρά της ΔΟΕ, προς τη Θάνου, για το χρυσό μετάλλιο της Τζόουνς».

Ο δικηγόρος της ελληνίδας πρωταθλήτριας δεν θέλησε να αποκαλύψει τα (νομικά) χαρτιά, που θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση, που η ΔΟΕ απαγορεύσει στη Θάνου να αγωνισθεί στο Πεκίνο.

Ο κ. Ιωαννίδης, επισήμανε, ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι η πελάτης του αισθάνεται αδικημένη επειδή υπάρχουν άλλες αθλήτριες στα 100μ., που έχουν τιμωρηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά στο Πεκίνο αγωνίζονται χωρίς πρόβλημα, σε αντίθεση με τη Θάνου που δεν έχει πιασθεί ποτέ για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η άλλη δικηγόρος της ελληνίδας πρωταθλήτριας, η Μαρία Κεβγά, με αφορμή το αίτημα της ΕΟΕ προς την εισαγγελεία Αθηνών να της δοθούν οι κατηγορίες, που βαρύνουν την Θάνου σε ποινικό επίπεδο, επισήμανε ότι δεν είναι νόμιμη η εξέταση, από την πλευρά της ΔΟΕ ποινικών θεμάτων, πριν μάλιστα αποφανθούν για αυτά τα ειδικά δικαστήρια. Η κ. Κεβγά επισήμανε, ότι θα πρέπει πάρει θέση, επίσημα, για το θέμα τόσο η ΕΟΕ, όσο και ο ΣΕΓΑΣ.

Η Θάνου στον επίλογό της στη συνέντευξη Τύπου τόνισε, ότι όλοι οι αθλητές είναι στο πλευρό τους, ενώ εξήγησε το λόγο, που άλλαξε απόφαση και κυνήγησε το όριο στα 100μ., ενώ αρχικά είχε πει ότι θα αγωνισθεί μόνο στα 4Χ100μ.:

«Εχω συζητήσει το θέμα με τους υπόλοιπους συναθλητές μου και όλοι είναι στο πλευρό μου. Είχα αποφασίσει ότι ήθελα να αγωνισθώ στα 4Χ100μ., αλλά έβλεπα, ότι δε βρίσκονται και στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση και δεν ήταν εφικτό να πιάσουμε το όριο.

»Δώσαμε μια διορία από το Μπρούνο Τζάουλι μέχρι τα Βαρδονογιάννεια και τελικά αφού είδα ότι δεν είναι εφικτό να πιάσουμε το όριο, αποφάσισα να τρέξω στα 100μ., για να πιάσω το χαμηλό όριο», τόνισε η Θάνου, η οποία μίλησε και για τη ψυχολογική πίεση, που αισθάνεται μέχρι να αποφασίσει η ΔΟΕ για το θέμα της.

«Είναι πιθανό η απόφαση να βγει 2 ή 3 μέρες πριν τις κούρσες των 100μ. Δυστυχώς θα πρέπει να περιμένω μέχρι τις 7 Αυγούστου, που θα συνεδριάσει η ΔΟΕ.

»Δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα θέματα, που θα συζητηθούν, αλλά εικάζω ότι θα είναι το χρυσό της Τζόουνς και το θέμα της συμμετοχής μου στο Πεκίνο. Εγω προσπαθώ να προετοιμασθώ κανονικά, αν και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα πρέπει να βρίσκομαι τώρα εδώ να σάς μιλάω, αλλά να προπονούμαι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο