Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τσάτουμας για μετάλλιο και Μπολτ για… χρυσό στο Πεκίνο

Τσάτουμας για μετάλλιο και Μπολτ για… χρυσό στο Πεκίνο

Ο Λούης Τσάτουμας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και το απέδειξε στα «Τσικλητήρεια», καθώς με άλμα στα 8.44μ., στην πρώτη του προσπάθεια, σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο για εφέτος στο μήκος. Πολύ κοντά στην κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ. έφθασε ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ σημείωσε επίδοση 19.67!

102

Ο Λούης Τσάτουμας στην πρώτη του προσπάθεια στα «Τσικλητήρεια 2008» σημείωσε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη και τρίτη καλύτερη στον κόσμο για εφέτος στο μήκος, με άλμα στα 8.44μ. Βελτίωσε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο ίδιος με 8.32μ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 13 Ιουνίου.













Οι καλύτερες επιδόσεις στον Κόσμο για το 2008:

Αθλητής – Ημερομηνία – Πόλη – Επίδοση
Ιρβιν Σαλαντίνο (Παναμάς) – 24/5 – Χένγκελο – 8.73
Ιμπραήμ Καμέχο (Κούβα) – 21/6 – Μπιλμπάο – 8.46
Λούης Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) – 13/7 – Αθήνα – 8.44
Μοχάμεντ Σαλμάν Αλ Κουαλίντι (Σαουδ. Αραβία) – 16/4 – Ριάντ – 8.37
Τρέβελ Κουίνλεϊ (ΗΠΑ) – 29/6 – Γιουτζίν – 8.36
Λούης Τσάτουμας (ΕΛΛΑΔΑ) – 13/6 – Αθήνα – 8.32
Χουσεϊν Αλ Σαμπί (Σαουδ. Αραβία) – 16/4 – Ριάντ – 8.31
Ουιλφρέδο Μαρτινεθ (Κούβα) – 6/7 – Κάλι – 8.31
Μπράιαν Τζόνσον (ΗΠΑ) – 1/5 – Μπέι Μάχολτ – 8.30

Καλύτερη εφετινή επίδοση και από Χολμς

Σε εξαιρετική βραδιά βρέθηκε ο Στέφαν Χολμ. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας σημείωσε ρεκόρ αγώνων στο άλμα εις ύψος με 2.37μ. και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση στον κόσμο τη χρονιά που διανύουμε. Ο αθλητής της Κύπρου, Κυριάκος Ιωάννου έμεινε χαμηλά, τέταρτος με μόλις 2.24μ.

Ο Μπολτ πλησίασε το παγκόσμιο…

Πολύ κοντά στην κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ. έφθασε ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ σημείωσε επίδοση 19.67 (με αντίθετο άνεμο 0,50μ./ δευτερόλεπτο) απειλώντας το παγκόσμιο ρεκόρ (19.32). Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στον κόσμο. Ο πλησίασε την ανεπανάληπτη επίδοση του Μάικλ Τζόνσον, ο οποίος είχε σημειώσει 19.32 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 με θετικό άνεμο 0.4μ/δ.

Ισως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν είχε ευνοϊκό άνεμο. Το 19.67 αποτελεί και καλύτερη προσωπική επίδοση του Μπολτ και παράλληλα σημείωσε και νέο ρεκόρ μίτινγκ (19.86 το προηγούμενο).

Οι καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στα 200μ.
Αθλητής – Ημερομηνία – Πόλη – Επίδοση
1. Μάικλ Τζόνσον (ΗΠΑ) – 1/8/1996 – Ατλάντα – 19.32
2. Τάισον Γκέι (ΗΠΑ) – 24/6/2007 – Ιντιανάπολις – 19.62
3. Ξαβιέ Κάρτερ (ΗΠΑ) – 11/7/2006 – Λοζάνη – 19.63
4. Ουάλας Σπίρμον (ΗΠΑ) – 28/9/2006 – Νταέγκου – 19.65
5. Γιόσεπ Μπολτ (Τζαμάικα) – 13/7/2008 – Αθήνα – 19.67
6. Φρανκ Φρέντρικς (Ναμίμπια) – 1/8/1996 – Ατλάντα – 19.68
7. Ουόλτερ Ντιξ (ΗΠΑ) – 26/5/2007 – Γκέινσβιλ – 19.69
8/ Πιέτρο Μενέα (Ιταλία) – 12/9/1979 – Σιουδάδ – 19.72
9. Μάικλ Μαρς (ΗΠΑ) – 5/8/1992 – Βαρκελώνη – 19.73

Οσον αφορά τους Ελληνες αθλητές ο Γκούσης κατέλαβε την 4η θέση (20.86), ενώ ο Σαρρής κατέλαβε την 9η θέση (21.55) και έχασε την ευκαιρία να πιάσει το όριο για το Πεκίνο.

«Είμαι ευχαριστημένος με την επίδοσή μου. Ο κόσμος με βοήθησε σημαντικά. Νιώθω σίγουρος, ότι θα πάω πολύ καλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε ο Μπολτ. Από την μεριά του ο Σαρρής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, που δεν έπιασε το όριο: «Είμαι απογοητευμένος, δεν πήγα καθόλου καλά. Έχασα την τελευταία ευκαιρία για να πιάσω το όριο για το Πεκίνο».

Ο Γκούσης τόνισε ότι αν και ένιωθε ενοχλήσεις στο δικέφαλο αγωνίσθηκε για να τιμήσει τα «Τσικλητήρεια»: «Πόναγα ελαφρά στο δικέφαλο, αλλά δεν μπορούσα να μην τιμήσω τα Τσικλητήρεια, μια μεγάλη διοργάνωση. Αύριο (σ.σ. Δευτέρα 14/7) θα αγωνισθώ στα «Βαρδινογιάννεια». Μετά πάμε Πεκίνο όπου θέλω περάσω όσους γύρους μπορώ και να φθάσω στον τελικό».

Κατέρριψε ρεκόρ ο Ρόμπλερ

Ο Ντάιρον Ρόμπλες μπορεί να μην σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 110μ. εμπόδια στα «Τσικλητήρεια», που διεξάγονται στο ΟΑΚΑ, αλλά τουλάχιστον σημείωσε νέο ρεκόρ μίτινγκ. Ο Κουβανός αθλητής, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ (12.87) κατέκτησε την πρώτη θέση με 13.04 (το προηγούμενο ρεκόρ μίτινγκ ήταν 13.06). Ο Δουβαλίδης κατετάγη 7ος με 13.63.

«Ηταν μια καλή κούρσα αν και κέρδισα εύκολα. Πρέπει να συνεχίσω να προπονούμαι σκληρά. Ο προπονητής μου λέει ότι θα κερδίσω στο Πεκίνο. Εγώ λέω να μπω πρώτα στον τελικό και μετά βλέπουμε», τόνισε ο Ρόμπλες μετά την κούρσα του.

Ο Δουβαλίδης προσπάθησε να κυνηγήσει όσο μπορούσε περισσότερο τον προσωπικό του αντίπαλο: «Κυνήγησα το καλύτερο, αλλά μια προσωπική ατυχία με άφησε εκτός ρυθμού. Επόμενος αγώνας μου το πανελλήνιο νέων και μετά το Πεκίνο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο