Θριάμβευσε μέσα στο «σπίτι» του ο Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός πιλότος της ΜακΛάρεν Μερσέντες είδε πρώτος την καρό σημαία στο ένατο εφετινό grand prix της Formula 1, που ολοκληρώθηκε στην πίστα του Σίλβερστοουν. -Τα πάντα για το grand prix του Σίλβερστόουν
Την πρώτη του νίκη στο GP της πατρίδας του πανηγύρισε ο Λιούις Χάμιλτον! Ο βρετανός πιλότος της McLaren πετούσε στην βρεγμένη πίστα του Σίλβερστοουν και κέρδισε τον -δραματικό κατά τα άλλα- αγώνα με μεγάλη διαφορά. Το αποτέλεσμα αυτό τον φέρνει στην κορυφή της βαθμολογίας, όπου ισοβαθμεί στους 48 πόντους με τους Κίμι Ραίκονεν και Φελίπε Μάσα της Ferrari! Το βάθρο συμπλήρωσαν οι Νικ Χάιντφελντ (BMW Sauber) και Ρούμπενς Μπαρικέλο (Honda), με τον τελευταίο να ανεβαίνει στο πόντιουμ για πρώτη φορά ύστερα από το 2005.
Το πρώτο μισό της χρονιάς ολοκληρώθηκε με μια κούρσα που έκρυβε μεγάλες συγκινήσεις στην διάρκειά της και αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς μετά την ολοκλήρωσή της.
Χάμιλτον, Μάσα και Ράικονεν συγκατοικούν πλέον στην 1η θέση της βαθμολογίας, ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα είναι μόλις 2 βαθμούς πίσω τους και η μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου προμηνύεται άκρως συναρπαστική.
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Χάρη στην καταπληκτική οδήγηση του Χάμιλτον υπό συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες στην πίστα του Σίλβερστοουν -έριξε γύρο σε όλους από την 4η θέση και κάτω!-, τις ατυχείς εμπνεύσεις των ανθρώπων της Ferrari με την στρατηγική του Ράικονεν, αλλά και την αστάθεια του Μάσα στο βρεγμένο.
Λούης στην βροχή Ο απρόβλεπτος παράγοντας που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και πρόσθεσε σασπένς στο GP Μ. Βρετανίας ήταν ο καιρός. Η εκκίνηση έγινε υπό βροχή, με τον Χάμιλτον να ξεκινάει καλύτερα απ` όλους και να περνάει τους Μαρκ Ουέμπερ και Ράικονεν, για να κολλήσει πίσω από τον poleman και team mate του, Χάικι Κοβαλάινεν, ο οποίος κατόρθωσε οριακά να υπερασπιστεί την πρωτοπορία μου.
Ομως ήταν φανερό ότι δεν θα κρατούσε για πολύ ακόμα τον βρετανό πίσω του και έτσι στον 5ο γύρο, ο Χάμιλτον τέθηκε επικεφαλής, παραμένοντας εκεί μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας.
Καταστροφική ήταν η εκκίνηση για Ουέμπερ και Μάσα, οι οποίοι έπεσαν στις τελευταίες θέσεις λόγω τετ-α-κε. Το ίδιο έπαθε και ο Κοβαλάινεν στον 10ο γύρο, παραχωρώντας έτσι την 2η θέση στον Ράικονεν.
Ο φινλανδός άρχισε να πιέζει τον Χάμιλτον για την 1η θέση, αλλά δεν κατάφερε να τον περάσει, ενώ και οι δύο μπήκαν στα pits για τον πρώτο τους ανεφοδιασμό στον 22ο γύρο, χωρίς να αλλάξει η σειρά μεταξύ τους.
Η… αυτοκτονία της Ferrari Εκεί ήταν που τα θαλάσσωσαν οι άνθρωποι της Scuderia με τον Ράικονεν. Παρότι υπήρχε η πληροφορία ότι η βροχή θα ξανάρχιζε σε λίγα λεπτά, αποφάσισαν να μην αλλάξουν τα βρόχινα λάστιχα του φινλανδού, τη στιγμή που οι μηχανικοί της McLaren έβαζαν φρέσκα λάστιχα στον Χάμιλτον.
Το σφάλμα της Ferrari ήταν ολέθριο. Ο Ράικονεν άρχισε να χάνει πολλά δευτερόλεπτα στον γύρο σε σχέση με τους υπόλοιπους, κάτι που συνέβη και με τον Φερνάντο Αλόνσο, που επίσης έκανε το λάθος να αφήσει τα ίδια λάστιχα στην Renault του.
Το αποτέλεσμα ήταν όταν οι δυο τους μπήκαν για αλλαγή ελαστικών, λίγους γύρους μετά, να έχουν πέσει πολύ πίσω, στην 10η θέση ο Αλόνσο και στην 11η ο Ράικονεν. Πάντως αμφότεροι άλλαξαν στρατηγική με τα καύσιμα, αφού γέμισαν και τα ρεζερβουάρ ώστε να φτάσουν ως το τέλος.
Στο μεταξύ, ο Χάιντφελντ είχε περάσει τον Κοβαλάινεν για την 2η θέση, κάτι που κατάφερε στον 36ο γύρο και ο Κούμπιτσα με την άλλη BMW.
Μαγκιά Μπρον Τότε ήταν που οι ουρανοί άνοιξαν και πάλι στο Σίλβερστοουν, με την δυνατή νεροποντή να μετατρέπει την πίστα σε… νεροτσουλήθρα. Τα τετ-α-κε ήταν πολλά, καθώς οι αρκετοί οδηγοί δυσκολεύονταν να κρατήσουν τα μονοθέσιά τους στην πίστα -μεταξύ των οποίων οι Ράικονεν, Μάσα-, μην έχοντας και την βοήθεια του traction control ή της πέδησης κινητήρα. Ανάμεσα στους άτυχους που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν ήταν ο Κούμπιτσα, ο οποίος έβλεπε βάθρο μέχρι τότε.
Παρά τις άσχημες συνθήκες, κανείς δεν τόλμησε να αλλάξει τα βρόχινα για λάστιχα ακραίων καιρικών συνθηκών κατά τα δεύτερα pit-stops, εκτός από τον Ρος Μπρον. Ο επικεφαλής της Honda έβαλε μέσα τους Μπαρικέλο και Τζένσον Μπάτον για extreme λάστιχα και το ρίσκο του επέδωσε, τουλάχιστον ως προς τον βραζιλιάνο, γιατί ο βρετανός εγκατέλειψε λίγο μετά.
Ο Μπαρικέλο άρχισε να καταπίνει το ένα μετά τον άλλο τα μονοθέσια μπροστά του, γυρίζοντας 7-8 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από όλους στην πίστα, και δεν άργησε να βρεθεί στην 2η θέση.
Ομως αναγκάστηκε να κάνει άλλο ένα pit-stop για να ανεφοδιαστεί και έτσι έπεσε πίσω από τον Χάιντφελντ στην 3η θέση. Παρόλα αυτά, ο βραζιλιάνος πανηγύρισε με την ψυχή του το παρθενικό του πόντιουμ με την Honda και πρώτο του έπειτα από την 2η θέση σε εκείνη την… φαρσοκωμωδία της Ιντιανάπολις το 2005.
Κόντρα για την 4η θέση Με τους τρεις πρώτους να έχουν σταθεροποιηθεί στις θέσεις τους, η μάχη στους τελευταίους γύρους ήταν για την 4η θέση, με πρωταγωνιστές τους Κοβαλάινεν, Αλόνσο, Ράικονεν. Ο Αλόνσο βρέθηκε μπροστά όταν ο Κοβαλάινεν είχε μια μικρή έξοδο στον 51ο γύρο, πέφτοντας πίσω και από τον Ράικονεν.
Ο Ράικονεν άσκησε τρομερή πίεση στον Αλόνσο και τελικά κατάφερε να του πάρει την 4η θέση στον 54ο γύρο, ενώ 3 γύρους πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας ήταν η σειρά του Κοβαλάινεν να περάσει τον ισπανό και να τον ρίξει στην 6η θέση.
Την βαθμολογούμενη 8άδα συμπλήρωσαν οι Γιάρνο Τρούλι (Toyota) και Καζούκι Νακατζίμα (Williams), τη στιγμή που ο Μάσα έμενε στην 13η και τελευταία μεταξύ όσων τερμάτισαν, δεχόμενος δύο γύρους από τον Χάμιλτον…