ΑΕΚ γιόρτασε, ΑΕΚ… κέρασε στο ΟΑΚΑ και 70-66 επί του Παναθηναϊκού
Υπό το βλέμμα μελών της ομάδας του 1968, αυτών δηλαδή που έκαναν την ΑΕΚ βασίλισσα στον τελικό με τη Σλάβια, η «Ένωση» πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκου με 70-66 και συνδύασε τη γιορτή - για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον άθλο στο Καλλιμάρμαρο - με... θρίαμβο.
Υπό το βλέμμα μελών της ομάδας του 1968, αυτών δηλαδή που έκαναν την ΑΕΚ Βασίλισσα στον τελικό με τη Σλάβια, η Ενωση πέτυχε σπουδαία νίκη επί του Παναθηναϊκου με 70-66 και συνδύασε τη γιορτή – για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον άθλο του 68 – με… θρίαμβο.
Η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου βρέθηκε στο -15 στο ημίχρονο, ωστόσο με εξαιρετική εμφάνιση στο τρίτο δεκάλεπτο, γύρισε το ματς και πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη, που την κρατά σε τροχιά 6άδας.
Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Ουίλιαμ Εϊβερι στη δεύτερη περίοδο. Ο Αμερικανός γκαρντ της ΑΕΚ συγκρούστηκε σε μία ανύποπτη φάση με το Νίκο Χατζηβρέττα και έμεινε για αρκετά λεπτά στο παρκέ. Του τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο στον αυχένα και αποχώρησε με φορείο. Ευτυχώς στα αποδυτήρια ο παίκτης του «Δικεφάλου» συνήλθε και έδειξε ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.
Στο αγωνιστικό μέρος, ο Παναθηναϊκός φάνηκε στην αρχή πως δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς στα πρώτα λεπτά αξιοποίησε την υπεροπλία του μέσα στις ρακέτες και δεν επέτρεψε στην «Ένωση» να φανεί απειλητική. Με πρωταγωνιστή τον Μάικ Μπατίστ και εξαιρετική άμυνα, οι πρωταθλητές προηγήθηκαν 12-4 μόλις στο 5 και συνέχισαν να αυξάνουν τη διαφορά, κλείνοντας το ημίχρονο στο +15 (40-25). Η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην στο β μέρος, όταν η ΑΕΚ έκανε ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα και πέρασε μπροστά 49-42, με κορυφαίους τους Κυρίτση, Σι και Μπάρλο. Οι «πράσινοι» πέτυχαν μόλις ένα καλάθι σε επτάμισι λεπτά αγώνα, ενώ στο ίδιο διάστημα δέχθηκαν 24 πόντους!
Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν με 58-47 στο 32, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης με ατομικές ενέργειες κράτησε «ζωντανό» τον Παναθηναϊκό. Ο Γιασικεβίτσιους ισοφάρισε με τρίποντο σε 65-65, 250 πριν τη λήξη, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν πέρασε μπροστά στο σκορ. Το παιχνίδι κρίθηκε στις βολές, με τον Μπάρλο (που ήταν ο κορυφαίος του αγώνα) να έχει 4/4 στο τελευταίο λεπτό και τον Στράτο Περπέρογλου να αναδεικνύεται σε μοιραίο παίκτη για την ομάδα του, αφού αστόχησε σε τρεις βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα.
* Στο ημίχρονο του αγώνα, η ΚΑΕ ΑΕΚ τίμησε την ομάδα που πριν από 40 χρόνια (4/4/1968) επικράτησε 89-82 της Σλάβια Πράγας στο Καλλιμάρμαρο και κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα σε όλα τα σπορ. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι Γιώργος Αμερικάνος, Γιώργος Τρόντζος, Χρήστος Ζούπας, Στέλιος Βασιλειάδης, Αίαντας Λαρεντζάκης, Αντώνης Χρηστέας, Λάκης Τσάβας, Νίκος Νεσιάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Πέτρος Πετράκης, Νίκος Μήλας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Γεωργίου, Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης, Ανδρέας Καλογερόπουλος, Μιχάλης Πουλαντζάς, Στέφανος Ζουγανέλης, ενώ πλακέτες απονεμήθηκαν στις οικογένειες των εκλιπόντων Γιώργου Μόσχου και Δημοσθένη Πασχαλίδη.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.