Η «χρυσή» σελίδα της ελληνικής κολύμβησης γράφτηκε στο Αϊντχόφεν
Χρειάστηκαν να περάσουν 82 χρόνια και 29 διοργανώσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων κολύμβησης, για να βρεθεί Έλληνας αθλητής στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Αϊντχόφεν ανέβηκαν δύο! Η ελληνική αποστολή επέστρεψε την Τρίτη από την Ολλανδία και οι Δρυμωνάκος, Γρηγοριάδης τόνισαν ότι πλέον ο πήχης έχει ανέβει και οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δ. Διαθεσόπουλος στάθηκε στην αδιαφορία της Πολιτείας για την κολύμβηση.
Χρειάστηκαν να περάσουν 82 χρόνια και 29 διοργανώσεις Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων κολύμβησης, για να βρεθεί Έλληνας αθλητής στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στο Αϊντχόφεν ανέβηκαν δύο!
Η ολλανδική πόλη, που φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό του 2008, έμελλε να αποδειχθεί η «Γη της Επαγγελίας» για την ελληνική κολύμβηση και η 21η Μαρτίου περνά στην ιστορία ως η σημαντικότερη ημέρα του αθλήματος στη χώρα μας. Μέσα σε διάστημα περίπου 15 λεπτών, ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα 200μ. πεταλούδα και ο Αρης Γρηγοριάδης στα 50μ. ύπτιο αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στη λίστα των Ελλήνων αθλητών με τις μεγαλύτερες διακρίσεις, ανεξαρτήτως αθλήματος. Παράλληλα, ο Δρυμωνάκος με επίδοση 1:54.16 έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης, ενώ είναι πλέον ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών στο αγώνισμα, πίσω από τον ασυναγώνιστο Μάικλ Φελπς.
Με τους ίδιους αθλητές να κατακτούν και δύο δεύτερες θέσεις (ο Γρηγοριάδης στα 100μ. ύπτιο και ο Δρυμωνάκος στα 400μ. μικτή ατομική), η χώρα μας συγκέντρωσε τέσσερα μετάλλια στους αγώνες (ένα λιγότερο από το 2006 στη Βουδαπέστη, όπου όμως δεν είχε χρυσό) και βρέθηκε στην έβδομη θέση του πίνακα μεταλλίων της φετινής διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό αρκεί από μόνο του για να χαρακτηρίσει απόλυτα επιτυχημένη την ελληνική αποστολή στο Αϊντχόφεν, έστω κι αν υπήρξαν επιμέρους εμφανίσεις που δεν ικανοποίησαν, αλλά και κάποιες άτυχες στιγμές.
Σε τελικούς συμμετείχαν ακόμη ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 1.500μ. ελεύθερο (5ος), ο Βασίλης Δεμέτης στα 400μ. μικτή ατομική (8ος) και η ομάδα 4Χ200μ. ελεύθερο των ανδρών, η οποία μετά από δύο χάλκινα μετάλλια και μία τέταρτη θέση στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, αυτή τη φορά έμεινε έβδομη.
Ατυχοι στάθηκαν ο Ανδρέας Ζήσιμος στα 200μ. ελεύθερο και ο Γιάννης Κοκκώδης στα 200μ. μικτή ατομική, που έχασαν για ελάχιστα εκατοστά του δευτερολέπτου την πρόκρισή τους στον τελικό. Απογοητευτική ήταν -για ακόμη μία φορά σε μεγάλη διοργάνωση- η παρουσία του Ρωμανού Αλυφαντή, ενώ μακριά από τον καλό του εαυτό έμεινε ο Σωτήρης Πάστρας. Πολύ καλή ήταν η εμφάνιση του Γιώργου Δεμέτη στο μοναδικό ατομικό αγώνισμα που συμμετείχε (200μ. ύπτιο), ενώ στα χαμηλά έμεινε ο Γιάννης Γιαννούλης, που πήγε στο Αϊντχόφεν για την ομάδα 4Χ200μ.
Η γυναικεία παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα απλώς έδειξε και πάλι ότι υστερεί σε σχέση με το επίπεδο των ανδρών, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση της Νέρι Νιαγκουάρα. Ξεχώρισε η παρουσία της Ειρήνης Καβαρνού, με δύο προκρίσεις σε ημιτελικούς και ισάριθμα πανελλήνια ρεκόρ (50μ. και 100μ. πεταλούδα), ενώ η Μάρθα Μάτσα πήγε απρόσμενα καλά στα 50μ. ύπτιο και έμεινε χαμηλά στα 50μ. ελεύθερο, που είναι το καλό της αγώνισμα. Η Αντα Τερζή δεν βρέθηκε σε καλή κατάσταση, αλλά είναι μικρή και ακόμη μαθαίνει σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου, ενώ αξιοπρεπής ήταν η παρουσία της 16χρονης Ασπασίας Πετραδάκη, που πήγε στο Αϊντχόφεν για να συμπληρωθεί η ομάδα για τα 4Χ100μ. μικτή.
Η μεγάλη απογοήτευση ήρθε από την Αγγελική Εξάρχου, η οποία -βάσει επιδόσεων- μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και παρουσία σε τελικό, αλλά αρκέστηκε σε μία (αγχώδη) πρόκριση σε ημιτελικούς και χρόνους πολύ μακριά από τις δυνατότητές της. Η αθλήτρια του Ολυμπιακού πρέπει να δουλέψει πολύ (και) στον τομέα της ψυχολογίας, ώστε να καταφέρει να βγάλει σε μεγάλες διοργανώσεις τις επιδόσεις που «έχει».
Η παρουσία των Ελλήνων κολυμβητών και κολυμβητριών στο Αϊντχόφεν
ΑΝΔΡΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΘΛΗΤΗΣ ΘΕΣΗ ΧΡΟΝΟΣ
100μ. ελεύθερο Γιώργος Δεμέτης 40 50.85
Γιάννης Γιαννούλης 60 51.72
200μ. ελεύθερο Ανδρέας Ζήσιμος 9 1:48.73
Γιάννης Γιαννούλης 28 1:51.03
400μ. ελεύθερο Βασίλης Δεμέτης 21 3:53.64
1.500μ. ελεύθερο Σπύρος Γιαννιώτης 5 15:11.27
50μ. ύπτιο Αρης Γρηγοριάδης 1 25.13
Σωτήρης Πάστρας 27 27.01
100μ. ύπτιο Αρης Γρηγοριάδης 2 54.27 (ΝΠΡ)
200μ. ύπτιο Γιώργος Δεμέτης 11 2:01.16 (ΝΠΡ)
100μ. πρόσθιο Ρωμανός Αλυφαντής 33 1:02.98
200μ. πρόσθιο Ρωμανός Αλυφαντής – Ακυρώθηκε
50μ. πεταλούδα Σωτήρης Πάστρας 32 24.91
100μ. πεταλούδα Σωτήρης Πάστρας 22 53.69
200μ. πεταλούδα Γιάννης Δρυμωνάκος 1 1:54.16 (ΝΠΡ και Ρεκόρ Ευρώπης)
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.